Erdem AYYILDIZ
iyikus.com Üyesi
Millet az önce birden böyle hapşırır gibi ses çıkarmaya başladı ( yaklaşık 45-50 sn sürdü) Neden böyle oldu bilen var mı ?
Bazen boğazlarına birşey kaçma gibi bir durum olabiliyor. Mesela benimkiler daldarı yerken hapşurma tarzı hareketler yapabiliyor. Kuş kumu kullanıyormusunuz grit? Üşütme gibi gelmedi bana.Millet anlayan yok mu? Ciddi bir şey olmasından korkuyorum.
Evet kullanıyorum ama 2 gündür kafesine koymadım. İç paraziti olabilir ve kum bunu nasıl etkiliyor bilmediğim için çıkarmıştım.Bazen boğazlarına birşey kaçma gibi bir durum olabiliyor. Mesela benimkiler daldarı yerken hapşurma tarzı hareketler yapabiliyor. Kuş kumu kullanıyormusunuz grit? Üşütme gibi gelmedi bana.
Veterinere götürebilirim. Yağlanma konusundan ben pek anlamıyorum ama günün büyük çoğunluğunu kafes dışında sağa sola koşturup uçarak geçiriyor. Bu fotoğrafı şimdi çektim yakından çekemiyorum telefonu gördümü koşuyor direkt o yüzden uzaktan çektim biraz. Yağlanması kesin var mıKuşunuzu veterine götürmenizi önereceğim. Normal koşullarda arada böyle hapşurması beklenir ama kuşunuz hem yağlı hem de solunum yolu problemine doğru giden bir rahatsızlığı var gibi. Tabi bunu anlamanın en iyi yolu veterinerler olacaktır. Anlık bir üşütmede bunu yaptırıyor olabilir ama sizin kuşunuz daha derinden yapıyor bunu. İlerlerse peşinden kusma sorunları yaşanacak gibi görünüyor.
Ortam toz ve havalandırma oranı da hapşurtabiliyor.
Elimle o tarz bir şey hissedemedim. Genel olarak da sıkıntısı olan bir kuş değil. Dün akşamdan sonra bir daha tekrarlanmadı o olay da ama uzun sürdüğü için beni korkutmuştu o yüzden sormak istedim.Yani videoda tosbik duruyordu. Muhtemelen yağlanma dedim ama fotoğrafta iyi duruyor. Elinize alıp incelemeniz lazım. Yumuşak kremsi renkte genelde bir doku oluşuyor.
Benim şapşik mubişimde telefonu gördüğünde atlar direkt.