Anasonlu kuş kumu muhabbet kuşu için zararlı mıdır?

Aslında yazmıyacaktım konu uzamasın diye ama yinede kısaca fikrimi yazıyım dedim, hiç sanmıyorum ama belki bana katılan çıkar :) Birincisi beyaz kuvars olan bütün kumlar acayip fazla bir şekilde su (nem) tutar. Ve bu nem anasonlu olan bütün beyaz kuvars kumlarda vardır. Şöyle daha iyi ifade edicem sanırım; elinize iki tane beyaz kuvars kum alın biri anasonlu olsun diğeri normal olsun. Normal olan kum tuz gibi dökülür kurudur, anasonlu olan ise nemli ve lapa gibidir. Vitasandın 5li kumu vardı ayrı ayrı satılan. O 5linin içinde anasonluda var, normal kuru kumda var. Vitasandın 5li kuş kumunu alırsanız aradaki farkı daha rahat anlarsınız.

Şimdi nem olayının ne zararı var derseniz? O konuyada sık sık değiniyorumn zaten forumda, bilirsiniz bu konularda oldukça titizimdir. Sıcak ve nemin olduğu her yerde mantar ürüyor/ürer. Yani eğer anasonlu bir kum aldıysanız ve nemliyse kesinlikle kullanmanızı önermem. İster inanın ister inanmayın bu kumları kullanıpta aynı hafta kursak mantarı olan çok kuş gördüm...

Diğer bir konu ise piyasada satılan bu kuş kumlarının %90'ı beyaz kuvars kumdur. Anasonlu veya anasonsuz olsa dahi beyaz kuvars kumları önermem zira bu kumların cam parçacıklarından bir farkı yok. Google görsellere beyaz kuvars yazarsanız ne demek istediğimi anlıyacaksınız...

Uzamasın dedim ama baya uzun oldu :) Son olarakta şundan bahsediyim, ben kum kullanmıyorum ve çok gereklide görmüyorum. He ben gerekli olduğunu düşünüyorum ben kullanıcam dersenizde size tavsiyem, birincisi beyaz kuvars kullanmayın, ikincisi kırmızı kiremit parçaları kullanmayın (kırmızı kil yada kırmızı grit diyede geçebilir, buda zararlıdır çok detaya girmeyeceğim ama kuşlarda bazı hastalıklarına sebep oluyor). Peki ne kullanalım derseniz? Vitasandın bir kaç renk daha griti var onları kullanabilirsiniz. Birde kullanmadan önce, önce büyük elekten geçirin (böylece en büyük parçalar eleğin üstünde kalıcak) ardından küçük bir elekten geçirin (böylece de ince tozlar aşağıda kalıcak) Siz ortada kalan ideal boyda olan gritleri kullanıcaksınız. Ve eledikten sonra güzelce önce sirkeli suyla, daha sonra karbonatlı suyla, ardından normal suyla yıkayın ve 150 derece fırında kumları kurutun...

Elediniz, yıkadınız, kuruttunuz peki hangi sıklıkla kullanalım dersenizde? Benim tavsiyem 2-3 haftada bir kere mamasına katsanız yeterlidir ;)

Oyla 0
inceleyiniz lütfen.

Oyla 0
inceleyiniz lütfen.
Ah ah, bir uzlaşamadınız.

Oyla 0
inceleyiniz lütfen.

Doğanaycım incelemesine inceleyelimde buradan ne mesaj çıkarmamız gerekiyor kısaca yazarmısın. Yani kuşlar taşı bile öğütür gibi bir şeymi çıkarmalıyız? :)

Oyla 0
Ümit hocam ben bu konulara girmeyeceğim :D
Konuyu açan arkadaş için inceler misiniz diye yönlendirdim

Oyla 0
Doğanaycım incelemesine inceleyelimde buradan ne mesaj çıkarmamız gerekiyor kısaca yazarmısın. Yani kuşlar taşı bile öğütür gibi bir şeymi çıkarmalıyız? :)
Çıkarmamız gereken mesaj: “Kuşların dişleri olmadıkları için besinleri öğütmeleri zorlaşır ve kuş sisteminde “taşlık” adı verilen bölümde besinler yumuşatılır. Yani taşlığın görevi besinlerin öğütülmesine yardımcı olmaktır. Grit kumlar da kuş taşlığının öğütmesine katkı sağlar. Doğal hayatlarında da papağanların çamur vb. şeyler tükettikleri görülmüştür. Grit GEREKLİDİR.” diye bir mesaj çıkacak. Sonra sen de diyeceksin ki “Kuşlar çamuru öğütmek için değil, besin bulamadıklarında tüketirler.” diye gidecek... Bir sonuca varamayacağız yani.

Oyla 0
Çıkarmamız gereken mesaj: “Kuşların dişleri olmadıkları için besinleri öğütmeleri zorlaşır ve kuş sisteminde “taşlık” adı verilen bölümde besinler yumuşatılır. Yani taşlığın görevi besinlerin öğütülmesine yardımcı olmaktır. Grit kumlar da kuş taşlığının öğütmesine katkı sağlar. Doğal hayatlarında da papağanların çamur vb. şeyler tükettikleri görülmüştür. Grit GEREKLİDİR.” diye bir mesaj çıkacak. Sonra sen de diyeceksin ki “Kuşlar çamuru öğütmek için değil, besin bulamadıklarında tüketirler.” diye gidecek... Bir sonuca varamayacağız yani.

Kaancım gerekli olduğunu düşünen kullansın ben birşey demiyorum. Bak o yazıda bazı püf noktalara değindim. Ayrıntıları kaçırmışsın sen :)

Oyla 0
Kaancım gerekli olduğunu düşünen kullansın ben birşey demiyorum. Bak o yazıda bazı püf noktalara değindim. Ayrıntıları kaçırmışsın sen :)
Ben ikinizin fikri arasında kaldım. Senin de gerekçelerin, sebeplerin, kanıtların güzel. Aynı şekilde Doğanay abinin kanıtları da güzel ama çok arada kaldım ben bu kum mevzusunda. Şu anlık grit kullanıyorum. Amaaaan, ne bilem ben. Veriyorum bir kum, onlar da yiyip duruyorlar işte. Çok arada kaldım.

Oyla 0
Anasonlu zararlı değil, toz kristal kum uygun olmaz, grit kum gerekli

Oyla 0
Geri