Balın içindeki şeker kuşlar için zararlı mi?

Melike Gül

Forum Sakini
Arkadaşlar hazır krakerler çok sağlıklı olmadığı için bende internetten el yapımı ballı kraker videolarına baktım.
7062
tarif bu şekilde tarifin içindeki malzemeleri karıştırıp fırınlıyorlar. Balın içindeki şeker kuşa zarar verir mi ? Bide Bunu yaparsam kuşa zararı dokunur mu?

Ballı kraker Yapımı
Bu krakerin benzerlerini petshoplardan da alabilirsiniz. Ancak petshoplarda satılanların evde yapılan bu kraker kadar sağlıklı olmaları düşünülemez. Bu krakerleri normal dönemde Dal darıya alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Yapılışı ise gayet basittir. 20gr Un, 1 Yumurta, 1 Yemek kaşığı ya da yarısı bal ve 20gr Kuş yemini bir kaba koyup iyice karıştırın. Macun kıvamına gelen karışımı hafif yağladığınız fırın tepsisine istediğiniz şekillerde koyunuz. (ben küçük kurabiye kalıplarında yapıyorum) 180 derecede 3 dakika ısıtılmış fırına sürüp 10-15 dakika pişirin. Soğuyunca tüketime hazırdır.

*Tarif bu şekilde fakat youtube biraz gezdim ve O kadar çok bal, gereksiz malzeme koyuyorlar ki anlatamam. Bu nedenle önermem tarifleri. Uygun bir video denk gelirsem paylaşacağım. Üstteki tarif en uygunudur. Bu malzemeleri kullanarak videoları takip ederek sizde yapabilirsiniz.

Yukarıda ki tarifte ki bal oranı çok fazla. Balın fazlası çok zararlı bu nedenle en fazla 1 kaşık kullanmanızı öneririm. Tabi yapacağınız miktarı bilmek lazım.

Oyla 0
İnternetteki tariflerde geçen oranları uygularsanız muhtemelen yaptığınız kraker bir şeye benzemiyecek :) Bende bir kaç defa internetteki tarifleri uyguladım ve çöpe attım hepsinide. Sebebide ya un fazla oluyor ya kıvam tutmuyor vs. Ve ayarı tutturayım derken yem israfı yapıyoruz. Yumurta ve unu sadece yemleri yapıştırmak için kullanmamız lazım. Yani öyle çok fazla un yumurtaya gerek yok. Kek yapmıyoruz sonuçta yada kurabiye yapmıyoruz :)

Bir çift kuş için benim yaptığım tarif ise şöyle;
  • Bir silme tatlı kaşığı un,
  • Bir tatlı kaşığı yumurta (çırpılmış),
  • Bir çay kaşığı bal,
  • Bir fincan yem,
Malzemeler karıştırılır ve 5-10 dakika dinlendirilir. Ardından hafif yağlanmış tepsiye alınır (yağlı kağıt kullanmayın zararlı) ve kaşıkla düzeltilerek şekil verilir. 120-130 derecede önceden ısıtılmış fırına atılır. 20 dakika sonra (yeterli sertliğe ulaşınca) tersi çevrilir ve alt tarafınında pişmesi/kuruması sağlanır. 10 dakikada altı pişince fırından çıkarılır. Toplam 30 dk. fırınlamış oluyoruz yani. Ardından soğuması ve iyice sertleşmesi için dışarıda yarım saat bekletilir. Ve kalamar kemiğini tutturduğunuz plastik aparata karakeri tutturup kuşlarınıza servis edebilirsiniz :)

Bu yaptığımız krakeride çok fazla kuşlara vermeyelim. Sizinde dediğiniz gibi içinde bal var ve balında fazlası zararlı. Ayda bir kere versek yeterli. Maksat kuşlara değişiklik olsun, farklı bir tat olsun.

Son olarak şunuda ekliyim, petshoplarda satılan krakerleri kesinlikle vermeyin kuşlara. Krakeri yapıştırmak için jelatin falan kullanıyorlarmış. Bal yerinede tatlandırıcı aroma vs. Ve bayat yemlerden imal edildiğini söylüyorlar. Yani neresinden bakarsanız bakın zararlıdır!

Oyla 0
İnternetteki tariflerde geçen oranları uygularsanız muhtemelen yaptığınız kraker bir şeye benzemiyecek :) Bende bir kaç defa internetteki tarifleri uyguladım ve çöpe attım hepsinide. Sebebide ya un fazla oluyor ya kıvam tutmuyor vs. Ve ayarı tutturayım derken yem israfı yapıyoruz. Yumurta ve unu sadece yemleri yapıştırmak için kullanmamız lazım. Yani öyle çok fazla un yumurtaya gerek yok. Kek yapmıyoruz sonuçta yada kurabiye yapmıyoruz :)

Bir çift kuş için benim yaptığım tarif ise şöyle;
  • Bir silme tatlı kaşığı un,
  • Bir tatlı kaşığı yumurta (çırpılmış),
  • Bir çay kaşığı bal,
  • Bir fincan yem,
Malzemeler karıştırılır ve 5-10 dakika dinlendirilir. Ardından hafif yağlanmış tepsiye alınır (yağlı kağıt kullanmayın zararlı) ve kaşıkla düzeltilerek şekil verilir. 120-130 derecede önceden ısıtılmış fırına atılır. 20 dakika sonra (yeterli sertliğe ulaşınca) tersi çevrilir ve alt tarafınında pişmesi/kuruması sağlanır. 10 dakikada altı pişince fırından çıkarılır. Toplam 30 dk. fırınlamış oluyoruz yani. Ardından soğuması ve iyice sertleşmesi için dışarıda yarım saat bekletilir. Ve kalamar kemiğini tutturduğunuz plastik aparata karakeri tutturup kuşlarınıza servis edebilirsiniz :)

Bu yaptığımız krakeride çok fazla kuşlara vermeyelim. Sizinde dediğiniz gibi içinde bal var ve balında fazlası zararlı. Ayda bir kere versek yeterli. Maksat kuşlara değişiklik olsun, farklı bir tat olsun.

Son olarak şunuda ekliyim, petshoplarda satılan krakerleri kesinlikle vermeyin kuşlara. Krakeri yapıştırmak için jelatin falan kullanıyorlarmış. Bal yerinede tatlandırıcı aroma vs. Ve bayat yemlerden imal edildiğini söylüyorlar. Yani neresinden bakarsanız bakın zararlıdır!
Cevabınız için çok teşekkür ederim :)

Oyla 0
Birşey sorcam
Şimdi benim kuşum enerji bloğuna ve kalamar kemiğine dokunmuyor da.
Şimdi ben enerji bloğunun üstüne biraz bal sürüp üstüne de biraz yeminden biraz kumundan katsam onun ilgisini çekecek şekle getirsem ve kafesine taksam Aynı şeyi kalamar kemiğinin ufak bir ucuna yapsam bir sorun olur mu?Belki bu sayede Gaga taşını da gagalar:D

Oyla 0
Kuşunuz elbette yönelebilir ama balın burada kullanılma ama biraz daha ürünlerin yapışmasına olanak sağlamak ve ürünü tatlandırmak. Daha cezbedici bir hale sokmak. Bunun haricinde bal kullanımı bazı durumlar haricinde önerilmez.

Oyla 0
Kuşunuz elbette yönelebilir ama balın burada kullanılma ama biraz daha ürünlerin yapışmasına olanak sağlamak ve ürünü tatlandırmak. Daha cezbedici bir hale sokmak. Bunun haricinde bal kullanımı bazı durumlar haricinde önerilmez.
Tamamdır .Çok kullanmıcam zaten dediğiniz gibi yapcam. Cevap için teşekkür ederim :)

Son düzenleme:
Oyla 0
Geri