Dişi Kuş Erkeğin Kuyruğunu ve Ayaklarını Isırıyor

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Akifcik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Akifcik

Veteran
Selamlar

Hatırlarsanız bir önceki konumda Dişi kuşum hakkında bazı sorularım olmuştu. Bu soruların arasında kızışıp kızışmadığı da vardı; ve sizlerden gelen bilgiler sayesinde kızıştığından emin oldum. Dişi kuşumun daha öncesinde böyle davranışları olmamıştı. Ama ceresi kahverengileştikten sonra, ara ara erkek kuşun ayağını, kanadını, kuyruğunu artık neresi denk gelirse hafif hafif ısırıyor. Hafif diyorum çünkü erkek bağırıyor tabi ki, ama çok sessiz şekilde. Yani yanında olmasanız duyulmayacak kadar. Ayrıca Dişi kafes içinde bağırarak kanat çırpıyor, ama şuana kadar erkeğe zarar vermedi ve hâlâ yem, kusma baş kaşıma davranışları devam ediyor. Acaba bu davranışları çiftleşmek için mi yapıyor yuvalığı takmalı mıyım, yoksa erkeğin kızışmasını mı beklemeliyim? Ve ilerki zamanlarda erkeğe zarar vermeye başlar mı, elimde 2. bir kafes daha var ayırmalı mıyım ikisini?

NOT: Maviş 8 Aylık (Erkek) - Limon 10 Aylık (Dişi)

Ekli dosyalar

• Screenshot_2020-11-29-03-15-32-419_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2020-11-29-03-15-32-419_com.google.android.apps.photos.jpg
    876.4 KB · Görüntüleme: 16
  • Screenshot_2020-11-29-03-14-52-496_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2020-11-29-03-14-52-496_com.google.android.apps.photos.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 12
Bu süreçler dişi kuş için gergin geçebiliyor endişe etmeyin. Bu hareketler çiftleşme davranışlarındandır ayrıca.

Folluklu orta ya da büyük boy yuvalık takabilirsiniz (y)

Sadece iki kuşunuz var anladığım kadarıyla. Süreci hızlandırmak adına, telefonunuzdan muhabbet kuşu sesleri açarak destek verebilirsiniz.

Oyla 0
Bu süreçler dişi kuş için gergin geçebiliyor endişe etmeyin. Bu hareketler çiftleşme davranışlarındandır ayrıca.

Folluklu orta ya da büyük boy yuvalık takabilirsiniz (y)

Sadece iki kuşunuz var anladığım kadarıyla. Süreci hızlandırmak adına, telefonunuzdan muhabbet kuşu sesleri açarak destek verebilirsiniz.
Yine çok hızlısınız Murat Bey:D Elimde olan yuvalık ektedir. Uygun mu acaba? Ayrıca bu süreçler derken neyi kastetmiştiniz anlayamadım, kızgınlık döneminden mi bahsettiniz acaba:)

Ekli dosyalar

• Screenshot_2020-11-29-03-40-37-840_com.gittigidiyormobil~2.jpg
    Screenshot_2020-11-29-03-40-37-840_com.gittigidiyormobil~2.jpg
    61.4 KB · Görüntüleme: 10
  • Screenshot_2020-11-29-03-40-53-851_com.gittigidiyormobil~2.jpg
    Screenshot_2020-11-29-03-40-53-851_com.gittigidiyormobil~2.jpg
    322.8 KB · Görüntüleme: 12
Oyla 0
Aynen, dişinin kızgınlık süreci gerginlikle geçebiliyor:)

Hidayın yuvalığı sanırım... Kullanabilirsiniz (y)
Evet Hiday`ın yuvalığı:) Bu arada evet sadece iki kuşum var ve sürekli onlarla vakit geçirmek istediğim için bizim oturma odamızda duruyor. Yani televizyon var çocuklar sürekli o odada gürültü yapıyor, kuşlarım şu anda çok mutlular. Ancak farklı yerlerden edindiğim bilgilere göre böyle gürültülü ve yeterince yüksekte olmayan yerlerde kuşlar strese girip yumurtaları kırıyor, ya da çiftleşmiyorlarmış. Bu yüzden Erkek kuşta kızıştığı zaman sessiz,sakin, yerden 1.5 - 2 metre yüksekte, güneş ışığı alan bir odaya koyacağım. Eğer yumurtladıktan sonra yer değişikliği yaparsam dişi yine strese girip yumurtaları kıracağı için, yer değişikliği olduktan sonra yuvalık takacağım. Ama bir diğer korkum yuvalık takmadan ve yer değiştirmeden çiftleşirlerse ve ben bunu farketmeden yer değişikliği yaparsam, ne gibi sorunlarla karşılaşırım. Bu konular hakkında bir öneriniz ve bilginiz var mı acaba?

Oyla 0
Kuşlarınız rahat ve mutlu olabilir. Belki burada çiftleşip kuluçka süresi başlasa, süreç olması gerektiği gibi de ilerleyebilir.

Fakat yine de biz riske girmeyelim. Ortam değişikliğini tezelden yapmaya bakın. Yer değişikliğiniz mevcut durumlarını az da olsa yine etkileyecektir. Çiftleşsinler çiftleşmesinler farketmez.

Sonuçta mutlu olduklarını söylediğiniz alıştıkları bir ortamdan başka bir ortama alacaksınız.

Bu nedenle ne kadar erken yaparsanız bu değişimi, istediğiniz sonuca o kadar erken erişebilirsiniz herşey yolunda giderse.

---

Ortamı değiştirdikten sonra. Dal darı gibi sevdiği ikramlarla yeni ortamlarına alışma sürecini hızlandırabilirsiniz. Günışığı çok önemlidir, ortalama 12 saat günışığı aldığından emin olun. Daha önce de söylediğim gibi; muhabbet kuşları sesleri ile çiftleşme durumuna destek verebilirsiniz.
Ama bir diğer korkum yuvalık takmadan ve yer değiştirmeden çiftleşirlerse ve ben bunu farketmeden yer değişikliği yaparsam, ne gibi sorunlarla karşılaşırım. Bu konular hakkında bir öneriniz ve bilginiz var mı acaba?
Kuşların karakteri çok önemli. Çiftleştikten sonra yumurtlama dönemi 2 hafta sonra gerçekleşir ortalama. Ve siz hamileliğinin 1. Haftasında yer değiştirdiniz. Dediğim gibi; karakter meselesi. Yenir yerlerini benimserlerse süreç istediğimiz gibi devam eder. Reddedip etmediğini de yeni yerinde yuvaya hala ilgi gösterip göstermediğinden anlayabilirsiniz mesela.

Oyla 0
Kuşlarınız rahat ve mutlu olabilir. Belki burada çiftleşip kuluçka süresi başlasa, süreç olması gerektiği gibi de ilerleyebilir.

Fakat yine de biz riske girmeyelim. Ortam değişikliğini tezelden yapmaya bakın. Yer değişikliğiniz mevcut durumlarını az da olsa yine etkileyecektir. Çiftleşsinler çiftleşmesinler farketmez.

Sonuçta mutlu olduklarını söylediğiniz alıştıkları bir ortamdan başka bir ortama alacaksınız.

Bu nedenle ne kadar erken yaparsanız bu değişimi, istediğiniz sonuca o kadar erken erişebilirsiniz herşey yolunda giderse.

---

Ortamı değiştirdikten sonra. Dal darı gibi sevdiği ikramlarla yeni ortamlarına alışma sürecini hızlandırabilirsiniz. Günışığı çok önemlidir, ortalama 12 saat günışığı aldığından emin olun. Daha önce de söylediğim gibi; muhabbet kuşları sesleri ile çiftleşme durumuna destek verebilirsiniz.

Kuşların karakteri çok önemli. Çiftleştikten sonra yumurtlama dönemi 2 hafta sonra gerçekleşir ortalama. Ve siz hamileliğinin 1. Haftasında yer değiştirdiniz. Dediğim gibi; karakter meselesi. Yenir yerlerini benimserlerse süreç istediğimiz gibi devam eder. Reddedip etmediğini de yeni yerinde yuvaya hala ilgi gösterip göstermediğinden anlayabilirsiniz mesela
Gerçekten çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz:) Erkek kuşun kızışmasını beklemeden direkt olarak yuvalığı takmalı mıyım? Bu arada kafese havuç yumurta gibi kızıştırıcı besin koyuyorum ancak dişi, erkeğin yemesine hiç izin vermiyor. Erkekte zaten yeni gördüğü ne varsa aşırı korkuyor (her şeyden) dişi yerse ancak öyle zararsız bir şey olduğunu anlayıp yavaş yavaş yaklaşıyor. Dişi yuvadayken koyduğum mamalarla nasıl besleyecek bilmiyorum. Neyse hayırlısı olsun bakalım :D

Son düzenleme:
Oyla 0
Erkek çiftleşme için yeterli olgunlukta, eksik olan sadece kızışması. Bunu da dediğim tetikleyici unsurlarla sağlayabilirsiniz. Haricin de, taze sebze meyve, vitamin, az oranda nijer tohumu, yumurta maması gibi...:)

Problem değil, yuvalığı direkt takabilirsiniz...Yuvalıkta tetikleyici etmendir. Eğer erkek hala kızışmıyorsa o zaman başka yöntemler deneriz. Yazarsınız tekrar...

Oyla 0
Erkek biraz pasif bi karakter, zor bir süreç bekliyor sizi:) Umarım bi problem yaşanmaz. Hayırlısı olsun. Süreci aktarırsınız tekrar (y)

Oyla 0
Yarın dediklerinizi aynen uygulayacağım:D Bir haftaya yazarım başka sorun olmazsa :)
Evet erkek çok pasif parmağımı ağzına koyuyorum hiçbir şekilde ısırmıyor. Umarım ilk hobi deneyimim güzel sonuç bulur. Çok heyecanlıyım:giggle:

Oyla 0
Murat Bey az daha unutuyordum, benim dişi kuşumun tırnakları olmadığı için yuvaya girdikten sonra geri çıkamama durumu var mı? Zamanında kanatlarını kestikleri için güzel uçamıyor şuan zaten. Folluğun alt kısmına tahta gibi bir parça ile folluğu, yuvalığın içindeki tüneğe yaklaştırmış olurum diye düşündüm :unsure:

Oyla 0
Gerek yok, sorun yaşamayacaktır (y) Hadi diyelim yaşadı...O zaman geldiğinde müdahale edilir. Yumurta gelene kadar o yuvaya çok girip çıkacak:)

Oyla 0
Yeniden Selamlar:)

Söylediğiniz gibi elimi çabuk tutup her şeyi ayarladım:D Bir eksiğim var ise söylerseniz çok sevinirim. Resimde var ancak yine de yazayım;

*Kafeste Bulunanlar*

-Kalamar Kemiği

-Mineral Blok

-Mama kapları (2 Adet) •Biri meyve,sebze için• °diğeri yumurta maması için°

-Akıllı Yemlik

-2 Adet Tahta Tünek

-Kuş kumu

-Suluk

-Yuvalık, ve yuvalığın içinde az biraz talaş.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2020-11-29-22-53-57-249_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2020-11-29-22-53-57-249_com.google.android.apps.photos.jpg
    1,019.2 KB · Görüntüleme: 9
  • Screenshot_2020-11-29-22-53-49-582_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2020-11-29-22-53-49-582_com.google.android.apps.photos.jpg
    958 KB · Görüntüleme: 8
  • Screenshot_2020-11-29-22-53-41-592_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2020-11-29-22-53-41-592_com.google.android.apps.photos.jpg
    555.1 KB · Görüntüleme: 8
  • Screenshot_2020-11-29-22-52-54-640_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2020-11-29-22-52-54-640_com.google.android.apps.photos.jpg
    900.1 KB · Görüntüleme: 11
Oyla 0
Eksik yok gibi (y)

Yalnız, ben sizin yerinizde olsam yuvalığa takardım tünekleri:) Ne de olsa kafes boyutundan farkı yok. En azından daha güvende hissederler kendilerini:)

Neden o kadar küçük kafes aldınız:)

Bu arada Nijeri o kadar fazla koymanıza gerek yok, zaten kafes küçücük...Dombili dodo yaparsınız kuşları:)

Yemin içinde bulunan oranı max %1.5 -2 tutsanız kafi kızışana kadar...

Oyla 0
Ah ahh hiç sormayın:confused: Zamanında iki erkek kuşum vardı, ayrı ayrı kafesler alayım ki alıştırayım dedim. O zamanlar yavru isteğim falan yok. O yüzden acele ettim ve hiç bir kafes bilgim falan yoktu biraz da pet shop sahibinin kazığına geldim diyelim. "Yuvalık kapısı var, zamanı gelince yavru da alırsın." demişti... Daha sonra bir erkeği, birine hediye edip bu Sarı Gelini aldım. Kafesin küçük olması bu yüzden maalesef:confused: Yavru alınmasını engeller mi acaba çok sıkışık değil gibiler baktığımda ama gerçekten çok küçük kafes farkındayım. Bu arada nijeri neredeyse ilk kez bu kadar fazla koydum. Maviş`in kızışmasını istediğim için. Siz söyleyince farkettim, abartmışım:D Elimde şöyle bir kafes var şuan ki kafesin hemen hemen 2 katı ama sadece bir kapısı var.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2020-11-29-23-32-02-404_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2020-11-29-23-32-02-404_com.miui.gallery.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 13
Oyla 0
Üzüldüm. Ah şu petshoplar... Bir dokun bin ah işit!

Elbette o kafeste de üreyebilirler, adapte olabilirler. Fakat, kuşların sağlıklı gelişimi ve psikolojik düzeylerinin olumlu yönde ilerlemesi için o küçük kafesi değiştirmeniz gerekli.

Tek kapısı olması kullanış açısından zorluk çıkaracaktır...

Eğer maddi durum açısından sıkıntı yaşamazsanız altta ki kafesi sipariş verebilirsiniz.

Oyla 0
Aslında fiyat gerçekten çok uygun... Ancak maalesef ki öğrenciyim :( Şaka gibi şu küçücük kafesi 50 TL`ye aldım. Beklemekten başka hiçbir şey yapamam. Daha elle besleme aparatı, elle besleme maması, yumurta parası derken ohoo. Ne zor işmiş bu kuş işi :) İnşallah hiç sıkıntı çıkmadan, minişlerim olur. Ayrıca şuandan itibaren kuşlarımı hiç dışarı çıkarmayacak mıyım verimli ve sorunsuz üretim için?

Oyla 0
Ah ahh hiç sormayın:confused: Zamanında iki erkek kuşum vardı, ayrı ayrı kafesler alayım ki alıştırayım dedim. O zamanlar yavru isteğim falan yok. O yüzden acele ettim ve hiç bir kafes bilgim falan yoktu biraz da pet shop sahibinin kazığına geldim diyelim. "Yuvalık kapısı var, zamanı gelince yavru da alırsın." demişti... Daha sonra bir erkeği, birine hediye edip bu Sarı Gelini aldım. Kafesin küçük olması bu yüzden maalesef:confused: Yavru alınmasını engeller mi acaba çok sıkışık değil gibiler baktığımda ama gerçekten çok küçük kafes farkındayım. Bu arada nijeri neredeyse ilk kez bu kadar fazla koydum. Maviş`in kızışmasını istediğim için. Siz söyleyince farkettim, abartmışım:D Elimde şöyle bir kafes var şuan ki kafesin hemen hemen 2 katı ama sadece bir kapısı var.
Kafesin yan dikey tellerinden keserek yuvalık için yer açabilirsiniz idareten ben akıllı yemlik takmak için yapmıştım

Oyla 0
Geri