Dişi Kuşum Erkeğe Yem yedirmiyor.

Nadir T.

iyikus.com Üyesi
Selam arkadaşlar ,

Dişi ve erkek olmak üzere iki adet muhabbet kuşum var. Her ikiside jumbo kırıkları. Erkek yavruluktan beri bende yaklaşık 9 aylık . Şuan erkek epey kızışmış durumda insana alışık evcil bir kuş. Dişi kuşumda yaklaşık olarak 8,5 aylık oda kardeşimdeydi. Aynı şekilde oda evcil bir kuş insandan korkmaz çok sık olmasada omzuma gelip saçımla oynar. Dişi henüz kızışmış durumda değil.

Dişi kızışmadığı için ben henüz yavru alma amacında değilim bu yüzden ayrı kafeslerde tutuyorum. Hergün işten eve geldiğimde salıyorum kuşları uçsunlar mutlu olsunlar diye. Dışarıdayken dişi nedendir bilmiyorum asla kendi kafesine girmiyor . Ne zaman yem yicek olsa erkeğin kafesini tercih ediyor . Su ve yem ihtiyacını ordan karşılıyor, bu arada kafesler yanyana duruyor. Gelelim asıl konuya ; erkek kuşum dişiye yem kusuyor arada gagalarını birleştirip öylece duruyorlar erkek devamlı mırıldanıyor. Fakat bazı zamanlar dişi hiç yanına yaklaştırmıyor gaga atıyor . Dişi erkeğin kafesine girince arkasından erkekte giriyor , bir o kadarda tedirgin oluyor dişi bir harekette bulunsa hemen dışarı kaçıyor. Özellikle erkek ne zaman yem yemeye kafesine girse arkasından dişi gelip yem yedirmiyor. Odalarında yere mama koyuyorum birlikte beslenmeyi öğrensinler diye dişi erkeğe bir türlü yedirmiyor devamlı bir kovalama halinde. Benim korkum bunların aynı kafeste yaşayamaması çünkü zamanı gelince eş yapmayı umut ediyorum. Tecrübeli arkaşların bilgisine çok ihtiyacım var. Yıllarca kuş besledim temel besleme tekniklerini hem okuyorak hem de kendi tecrübelerim ile pekiştirdim. İlk defa eş kuş bakıyorum . Kısaca tecrübeleri arkadaşların yardımına ihtiyacım var .

Bu dişi erkeğe neden yem yedirmiyor :(

Biraz uzun oldu sanırım kusura bakmayın.

Merhaba, benzer bir durum bende de olmuştu zamanında. Kuşlar için böyle durumlarda yedek yemlikler önerirdim fakat farklı iki kafeste tutuyorsunuz. Zaman içinde fark ettim ki kuşlar kıskanabiliyor ya da göz koyuyor diyelim diğer kuşun eşyalarına. Bunu eş tuttuğunda da göreceksinizdir kuşunuzun dişi kuşa yaklaşmanıza izin vermemek adına elinizi gagaladığını. Bence dişi kuş erkek kuşun kafesini benimsemiş. Kafes değişikliğine gidebilirsiniz ya da birleştirmelisiniz ikisini. Zaman zaman tedirginlikler olabilir ama alıştıktan sonra birbirlerine sorun kalmayacaktır.

Oyla 0
Merhaba, benzer bir durum bende de olmuştu zamanında. Kuşlar için böyle durumlarda yedek yemlikler önerirdim fakat farklı iki kafeste tutuyorsunuz. Zaman içinde fark ettim ki kuşlar kıskanabiliyor ya da göz koyuyor diyelim diğer kuşun eşyalarına. Bunu eş tuttuğunda da göreceksinizdir kuşunuzun dişi kuşa yaklaşmanıza izin vermemek adına elinizi gagaladığını. Bence dişi kuş erkek kuşun kafesini benimsemiş. Kafes değişikliğine gidebilirsiniz ya da birleştirmelisiniz ikisini. Zaman zaman tedirginlikler olabilir ama alıştıktan sonra birbirlerine sorun kalmayacaktır.

Erkek şuan çok istekli o yüzden yanyana koymuyorum dişi vuruyor çok sık boğaz ettiğinde. Gündüzleri evde kimsede olmuyor zarar vermesinden korkuyorum. Büyük bir kafes aldım yuvalıkla herşeyi ile erkeği yakında ona koyucam. Umarım dişi bu tür davranışlarından vazgeçer , gerçekten hiç rahat vermiyor erkeğe birşey yerken.

Oyla 0
Aynı sorun bende de var tam da anlattığın gibi durum ve aynı senin gibi yaptım herseyi ama dişi sinirleniyor işte anlamıyorum

Oyla 0
Valla bizim kız oğlanı elinden gelmiş olsa aç bırakır :) o da tüm gün oğlanın kafesinden yer içer hatta geceleri kaçıp kaçıp yan kafese girer :) oğlum ışık karanlıkken uyuyamıyor tellere tırmanıp sabaha kadar öyle bekliyordu. Zorda olsa geceleri salıncağında uyutmaya alıştırdım.karanlık olduğu an zıplıyor salıncağına put gibi sabaha kadar orda uyuyor :) ama kız yanına kaçtığında inanılmaz korkuyor ve rahatsız oluyor. Çünkü saolsun bizim kız oğlanın ayağını zamanında çok ısırıp kanattı :( bu yüzden asla aynı kafeste yatırmıyorum akşama kadar dışarıda beraberler zaten. Dişi kendi halinde takılır oğlan hep hareketli konuşkan
Dişi canı sıkılırsa oğlana kafa bile atıyor valla.
Dişiler pek fena oluyor :)

Oyla 0
Evet dişiler cok farklı oluyor. Hırçın,bazen sinirli, bazen farklı hareketleri oluyor. Ve dediğiniz gibi erkeğe sinirlenebiliyorlar. Ayırdım kafesleri, zaten kafesler yanyana duruyor. Dişinin kafesinin kapısı kapalı,sadece sabah açıyorum akşama kadar açık duruyor, zaten akşama kadar erkekle beraberler,uçuşuyorlar,erkek kur yapıyor vs. Aksam da kapatıyorum. Yuva erkegin kafesinde, erkegin kafesini ise 7/24 açık tutuyorum. Erkek hep kur yapıyor, dişi de (cere renginden dolayı) kızısmış olmasına rağmen hafif tepiyor erkeği uzaklaştırıyor,ama hep yanyanalar gündüz. Zamanla (1yıl-2yıl) belkide birbirlerine çok fazla alışacaklardır, hep birbirini göre göre uzun zaman etkili olacaktır diye düşünmeye başladım ya da böyle düşünmek umut verici, bakalım.

Oyla 0
Geri