Doğal fermantasyon mama nedir? Ekşi mayalı kuş maması Hakkında Tartışalım

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Umit.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Umit.

Yönetici
Moderatör
Arkadaşlar selamun aleyküm, Youtube'ta karşıma çıkan bir mama hakkında konuşmak istiyorum ve sizinde düşüncelerinizi merak ediyorum. Doğal fermantasyon mama yapımı diye bir videoya denk geldim. Dedim Allah Allah ne olaki :)

Öncelikle bildiğiniz gibi piyasadaki mamaların hepsi mayasız hamurdan yapılır. Herhangi bir maya eklenmez ve mayalanma işlemine tabi tutulmaz. Ama bu mamayı uzun bir süre mayalıyorlar hemde doğal bir yöntemle ekşi mayayla! Geri kalan herşey piyasadaki mamalarla aynı..

Sonra internetten biraz baktım bu mamayı yapan tek bir yer buldum, dogalfermantasyonmama com diye bir site. Zannımca bu videodaki vatandaş işi ticarete dökmüş :D

Mamanın içeriği ise şu şekilde;

• 5 gram tarçın
• 3 gram zencefil
• 3 gram zerdeçal
• 1 gram Karanfil
• 10 gram kekik
• 5 gram nane
• 10 gram sumak
• 10 gram kimyon
• 5 gram ıhlamur
• 5 gram adaçayı
• 5 gram kara üzüm çekirdeği
• 20 gram kabak çekirdeği içi
• 10 gram fındık
• 10 gram ceviz
• 25 gram keten tohumu
• Bunların hepsi aktardan un haline getirilecek
• 300grm tam buğday unu
• 200 grm k yulaf unu
• 100 grm Çavdar unu
• 25 mililitre zeytinyağı
• 1 tatli kasigi himalaya tuzu

Açıkçası baharatlarını biraz yoğun bulmakla beraber ben bu mamayı beğendim :) Tabi tahminimce kokusu biraz keskindir bunun, bu yüzden normal kullandığımız mamaya ek olarak az miktarda ilave kullanılabilir diye düşünüyorum. Hem oldukçada faydalı görünüyor...

Ekşi mayalı mama tercih etmek için bazı nedenler!

Ekşi Mayalı Mama, çok yüksek oranda Lactobacillus bakteri içerir. Ne kadar çok Lactobacillus bakteri, o kadar az fitik asit demektir. Ve bu ne anlama geliyor? Daha çok mineral emilimi artar ve hazmı kolaylaştırır!

Tahıllarda nişastanın ön sindirimi için çalışan ekşi maya bakterileri (Lactobacillus) kolay sindirim sağlar. Ayrıca bu bakteriler, bağırsakta mantar yoğunluğunu kontrol ederek mantar üremesini ve enfeksiyon oluşma olasılığını da azaltır...

Ekşi mayalı Mama hazırlığı oldukça uzundur ve bu süreçte guluten proteinleri amino asitlerine ayrılırlar! Böylece gluten duyarlılığı için, daha kolay ve daha keyifli sindirim sağlar.

Küf gelişimini engelleyen asetik asit, ekşi mayalı mama yapımında kendiliğinden üretilir. Yani mayalı mama, doğal olarak kendini korur! Diğer ticari mamalarda ise bugün tüm dünyada bozulmamaları için koruyucu madde katılmaktadır. Bu da kuşlarımızın bağırsaklarında toksik madde bırakmaktadır.

Ekşi Mayanın içerdiği vitaminler, B1-B6, B12, folat, niasin, riboflavin, E vitamini; Mineraller, selenyum, demir, manganez, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko ve potasyumdur. Ayrıca benzersiz dengeli protein ve yağ asitleri içerir...

Buğday, arpa ve çavdarda yer alan inülin ve oligosakkaritler bağırsaklardaki yararlı bakterilerin (Lactobacillus) yakıtları için mükemmel birer (prebiyotik) kaynaktır...

Ekşi mayalı mama probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya, sindirim sistemi problemlerine, vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcıdır...

Bahsi geçen videoyuda aşağı ekliyorum;

Arkadaşlar sizde fikirlerinizi yazarsanız sevinirim....

Bende bilemedim ama en azından farklı birşey düşünülmüş :) Doğanay sende olmasan konularıma kimse yorum yazmıyacak :) :m1:
aslında bunu facebookta kafes kusları tedavi sitesi cıkardı bu mamayı bu videodakı kışide mutlaka onlardan biri gittigidiyordan satıyorlar df mma diye guzel mama kullanmak nasıp olmadı daha

Ya Ümit hocam, aklıma senin buna benzer bir içeriğe çorba diyişin geliyor. Sonra da yukarda Doğanay hocaya, sen de olmasan kimse konuma yazmayacak demen...

Ne diyeceğim hususunda kafamda deli sorular :D

Ya ben her fırsatta dile getiriyorum, neyi zorluyoruz?

Niye bu karmaşa, niye daha fazla ne olabilir düşüncesi?

Bu kuşlar hayatında tarçın, zencefil, zerdeçal mı yemiş anlamadım ki... Yani ne yaparsan yap, kuşlara sunduğumuz yaşam 8-10 yıl. Üretici zaten üretim yaşını doldurmuş kuşa ne yapıyor belli değil...

Bi konu açılmıştı burda, bi arkadaş serzenişte bulunmuştu bu hususta.

Yahu bu kuşlar bundan 10- 15 yıl öncesine kadar tırıvırı bir yem ve haftalarca değiştirilmeyen suyla 10-12 yıl yaşadılar. Yok mamasıdır yok zencefilidir yok o dur yok bu dur. Kim veriyordu?

Şu anda da kimse kalkıp demesin zencefil vermezsen kuşun 3 yıl daha erken ölür diye.

Bence çok gerekli olmayan hamleler, altından muhakkak ticari bir adım çıkıyor ayrıca. Çıkmasa da mühim değil.

Kuru ot ve baharat karışımı sunuyorum, istediklerinde tüketiyorlar kafeste bırakıyorum 2 hafta sürüyor ortalama yer mamalığında ki bitimi.

Haricinde mama+yeşillik+yemini işte. Ötesi curcuna bana göre...

Ya Ümit hocam, aklıma senin buna benzer bir içeriğe çorba diyişin geliyor. Sonra da yukarda Doğanay hocaya, sen de olmasan kimse konuma yazmayacak demen...

Ne diyeceğim hususunda kafamda deli sorular :D

Ya ben her fırsatta dile getiriyorum, neyi zorluyoruz?

Niye bu karmaşa, niye daha fazla ne olabilir düşüncesi?

Bu kuşlar hayatında tarçın, zencefil, zerdeçal mı yemiş anlamadım ki... Yani ne yaparsan yap, kuşlara sunduğumuz yaşam 8-10 yıl. Üretici zaten üretim yaşını doldurmuş kuşa ne yapıyor belli değil...

Bi konu açılmıştı burda, bi arkadaş serzenişte bulunmuştu bu hususta.

Yahu bu kuşlar bundan 10- 15 yıl öncesine kadar tırıvırı bir yem ve haftalarca değiştirilmeyen suyla 10-12 yıl yaşadılar. Yok mamasıdır yok zencefilidir yok o dur yok bu dur. Kim veriyordu?

Şu anda da kimse kalkıp demesin zencefil vermezsen kuşun 3 yıl daha erken ölür diye.

Bence çok gerekli olmayan hamleler, altından muhakkak ticari bir adım çıkıyor ayrıca. Çıkmasa da mühim değil.

Kuru ot ve baharat karışımı sunuyorum, istediklerinde tüketiyorlar kafeste bırakıyorum 2 hafta sürüyor ortalama yer mamalığında ki bitimi.

Haricinde mama+yeşillik+yemini işte. Ötesi curcuna bana göre...

Kanka bu birşeyleri zorlamak değil. En doğru bakıma ulaşmak. Kuşlara kaliteli, mutlu, sağlıklı, konforlu bir yaşam sunma çabası ;)

Bundan 10-15 yıl öncesini düşündüğümde inanki bazı şeyler daha iyiydi. Mesela tırı vırı dediğin yemler daha doğaldı. Tarımda bu kadar kimyasal kullanılmıyordu. Üreticiler yılda bilmem kaç kere 7-8 tane antibiyotik kürü yapmıyordu. Kuşlarda daha sağlıklıydı, hastalıklara karşı daha dayanıklıydı...

Ancak şuanda ne kullandığımız yemler doğal ve sağlıklı, nede kuşlar eskisi gibi dayanıklı ve sağlıklı. Bu yüzdende kuşların bağışıklığını ekstra desteklememiz gerekiyor. Daha çok kaliteli ve doğal beslemeye çabalamalıyız...

Bundan 10-15 yıl öncesini düşündüğümde inanki bazı şeyler daha iyiydi. Mesela tırı vırı dediğin yemler daha doğaldı. Tarımda bu kadar kimyasal kullanılmıyordu. Üreticiler yılda bilmem kaç kere 7-8 tane antibiyotik kürü yapmıyordu. Kuşlarda daha sağlıklıydı, hastalıklara karşı daha dayanıklıydı...

Ancak şuanda ne kullandığımız yemler doğal ve sağlıklı, nede kuşlar eskisi gibi dayanıklı ve sağlıklı. Bu yüzdende kuşların bağışıklığını ekstra desteklememiz gerekiyor. Daha çok kaliteli ve doğal beslemeye çabalamalıyız...
Konu eski bir konu, güncel bir cevap olacak ama geçen gün aynı şeyi düşündüm, ilk muhabbet kuşumu 16 yıl önce kadar almıştım o zamanlar ne internette doğru düzgün bir bilgi vardı, ne başka bir şey. Petshoplardan aldığım vitaminleri hayvanda kırgınlık sezdiğimde verirdim sadece. Adını bilmediğim, taze midir bayat mıdır bilmediğim bir yemi verirdim. Bilinçsizlik, şu doritosun üçgen baharatlı cipsine bayılıyor diye kendim yedikçe verirdim. Cips bağımlısı olmuştu. Güzel oğlum 8 yıl yaşadı. Bir kez hasta olmadı. Öldüğü gün bile hasta değildi.. Düşünüyorum şimdiki kuşlara cips verdiğimi de, 1 aya organları biter herhalde, o kadar desteğe-vitamine rağmen.

Sayın Ustam bu mama hakkında konu açmıştım.Sayın Doğanay hocam sizin incelediğinizi belirtti.Kendisine size ve emeğinize teşekkür ederim.Sizin tavsiyeleriniz nedir bu konuda ?

Saygılarımla.

Sayın Ustam bu mama hakkında konu açmıştım.Sayın Doğanay hocam sizin incelediğinizi belirtti.Kendisine size ve emeğinize teşekkür ederim.Sizin tavsiyeleriniz nedir bu konuda ?

Saygılarımla.
şu sıralar yoğunluğundan pek sık giremiyor @Malkoçoğlu . Girdiğinde yorum yapacaktır mutlaka.

Geri