Doğaner B.

Selamlar, 12.09.2024 akşamı yakışıklı bir forpus sahiplendim. İstanbul çekmeköyden, kartal a kutu içinde seyahat sonrası yeni yuvasına geldi. Evde yapılan kura sonucu ismi Rıfkı oldu:). yuva düzeni fotoğraftaki gibi.
2 gün kafese yaklaşmadan eve alışmasını bekledik. gündüzleri evde kimse olmuyor, bu düzene alışacaktır zamanla.
15.09.2024 te ele alıştırma amacıyla perde eğitimine başladım ilk gün kafesten almak için elimi uzattığımda kaçmaya çalıştı birkaç deneme sonrasında yakalayıp perdenin arkasına alabildim. çok kibar ısırmadı sadece kaçmaya çalıştı, yorulunca parmağımda dinlendi. 15 dk kadar bu şekilde dinlendirdikten sonra kafesine koyup yerine astım.

16.09.2024 akşam saatlerinde perde eğitimi için aldım yine elimde durmadı, yorulunca parmağımda dinlendi. Birkaç defa merdiven gibi parmağımdan diğer parmağıma aldım, alışacaktır zamanla. Rıfkı ya benim nazarım değdi bu sefer 2 defa ısırdı. elimi kaçırmadım ama maşallah parmağımı kanatacak kadar çene kuvveti var. 15 dk. perde eğitimi sonrası kafes içinde elime alıştırmaya çalıştım. ilerleyen günlerde bana daha çok güveneceğini biliyorum. 1 adet çedene tutup vermeyi denedim ama elimden uzak durdu sonra avcuma biraz yem alıp ona uzatıp bekledim, 15,20 sn. bekledikten sonra yavaşça yanaşıp yedi. bu döngüyü 3 defa sürdürdüm. alışınca tekrar 1 adet tohum alıp uzattım 5,10 sn uzak durdu biraz daha elimi yanaştırınca yedi. birkaç sefer tek tohumla besledim akşamın sonunda elimden yemeye alıştı.
gözlemlediğim kadarıyla çedene ve yulaf seviyor, muhabbet yemine ve kızıl dal darıya ilgisi yok. bu arada ilk perde eğitiminde ve sonraki günde kafasını sevdirmeye bayılıyor.

not: Rıfkı nın fotosunu aldığım kişi çekmiş, kendisiyle henüz o samimiyette değiliz.

gözlemledikçe burayı güncelleyeceğim.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2024-09-17 at 10.22.52.jpeg
    WhatsApp Image 2024-09-17 at 10.22.52.jpeg
    103.5 KB · Görüntüleme: 15
  • WhatsApp Image 2024-09-17 at 10.22.51.jpeg
    WhatsApp Image 2024-09-17 at 10.22.51.jpeg
    197.1 KB · Görüntüleme: 14
Aramıza hoş geldiniz. Sürecinizi paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim. Rıfkı'yı takip listeme aldım :)

Merhabalar, Rıfkı evimize geleli yaklaşık 1,5 ay oldu. Evin maskotu durumunda evde olunan süre boyunca ilgi alaka onun üzerinde bu durumdan şikayetçi olduğunu da sanmıyorum. Bu 1,5 aylık sürede bir kere gözü şişti(muhtemelen bir yere çarptı) bizi çok korkuttu ama hemen toparladı.

Eve girmek için anahtarı kapıya takar takmaz şakımaya başlıyor ve bu beni çok mutlu ediyor; bana hoş geldin dediğini varsaysam da aslında yemliğinde ki tüm çedeneler bittiğinden yemimi tazele dediğinin farkındayımJ. Yemini tazeleyince hemen çedeneleri süpürüp oyun alanına geçer, bir takım kemirme işlerini tamamlayınca ötüp kendini sevmemiz için kafasını uzatır. Bu aralarda canım oğlumun ödevlerini kemirmeye çalışıyor yapmaması hususunda ikna çalışmalarımız mevcut.

Herkese iyi günler.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2024-10-22 at 08.01.02.jpeg
    WhatsApp Image 2024-10-22 at 08.01.02.jpeg
    148.7 KB · Görüntüleme: 13
Hocam o bahsettiğiniz göz şişmesi yüksek ihtimalle yağlı tohum fazla tüketmesinden. Yulaf, kanarya yemi, ak darı gibi az yağlı yemlerden yemeye teşvik edin. çedene oranını mutlaka azaltın. Çok çedene yemesi onu obez de yapabilir, karaciğer yağlanması da olabilir. Bol bol uçmaya da teşvik edin onu. Bir süre enerjisini atsın. Kemirme konusuna gelince bir dal parçası getirip onu kemirmesini sağlayabilirsiniz. Eve daha az zarar vermiş olur.

Hocam o bahsettiğiniz göz şişmesi yüksek ihtimalle yağlı tohum fazla tüketmesinden. Yulaf, kanarya yemi, ak darı gibi az yağlı yemlerden yemeye teşvik edin. çedene oranını mutlaka azaltın. Çok çedene yemesi onu obez de yapabilir, karaciğer yağlanması da olabilir. Bol bol uçmaya da teşvik edin onu. Bir süre enerjisini atsın. Kemirme konusuna gelince bir dal parçası getirip onu kemirmesini sağlayabilirsiniz. Eve daha az zarar vermiş olur.
Günaydın herkese,

Selçuk bey çedene konusunda çok haklısınız fakat teşvik etmeme rağmen diğer tohumları yemiyor. Ne kadar aç bırakılabilir çok bilemediğimden riske de atamıyorum. Beslenme düzenini genel olarak, sabah 2 tatlı kaşığı yemliğine yem koyuyorum. Akşam 6,6,30 gibi evde olunca tekrar aynı miktar yemi yemliğine koyuyorum fakat sadece çedeneleri yemiş oluyor. Gün içinde evde insan yok bu sebeple hiç riske atmadım. Uçma konusunda fena değil gibi önceden muhabbet kuşum vardı ona nazaran daha fazla uçmakta tabi yedikleri yemler farklı bu baya yağlı yem tükettiği için daha da fazla uçması lazım. çok fazla kemirmeden oyun tüneğinde sabit durursa rahatsız edip bir tur atmasını sağlıyoruz ne kadar yeterli olur muamma.

Dün akşam kuşa benim nazarım değdi muhtemelen :( gece 22:00 de kafesine koydum ben tv izliyordum tünekten düştü, bir iki kanat çırptı ayakta duramaz hale geldi. Aldım elime sakinleştirdim tekrar tüneğine koydum sonra tamamen renksiz su gibi dışkıladı (bunu ilk düşmeden öncede yapmış) ve yine tüneğe tutunamaz hale geldi. Kafesten çıkarıp havluya koydum orada sabahladı. Sabahta taşıma çantasıyla yanımda işe getirdim. Şu an yem yiyor dışkısıda renkli. Karadenizpet ten aşağıdaki takviyeleri almıştım ama yarın teslimat olarak görünüyor o da kaçta olur belli değil. Veterinere göstericem.

güncelleme
Veterinere götürdüm, üşütmüş olabileceğini belirtti. En düşük dozda agumentin verdi, akşam başlayacağım. Birde orora suda eriyen tozdan verdi, suluk ve yem kabına çok az koydum. Aktardan da okaliptüs yaprağı aldım onları kemiriyor şimdilik.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2024-10-23 at 08.18.42.jpeg
    WhatsApp Image 2024-10-23 at 08.18.42.jpeg
    271.5 KB · Görüntüleme: 8
  • Ekran görüntüsü 2024-10-23 081624.png
    Ekran görüntüsü 2024-10-23 081624.png
    174.3 KB · Görüntüleme: 8
Son düzenleme:
Hocam 0.2 ml 5 damla demek ağza damlatmak için fazla bir oran. Suya katmak için de az. Bana kalırsa çeyrek suluğa 0.3 ml katarak verin.

Hocam 0.2 ml 5 damla demek ağza damlatmak için fazla bir oran. Suya katmak için de az. Bana kalırsa çeyrek suluğa 0.3 ml katarak verin.
Siringayla 1, 1,5 damla ağzına damlattim, 1 damlada 5 6 tane cedeneye damlatip tohumlarin üzerine yaydim, tohumları yemedi ama hepsini yaladı. Eve ilk geldiğimizde epeyce yemde yedi topuyla oynadı. İnşallah 2 güne toparlar. Yarın vitamin vs. De kargodan gelir. İyi olacak inşallah.

Tedaviye 4-5 gün devam edin. Sabah akşam birer damla antibiyotik verin. Vitaminler gelir gelmez suyuna katın. Umarım tez vakit düzelir.

Herkese merhabalar, geçmiş olsa da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mız kutlu olsun.

Konuyu ilk defa okuyacaklara özet geçeyim: kuşum Rıfkı ishal di, veteriner antibiyotik yazdı forumda gördüğüm kadarı ile en aktif kullanıcı Selçuk beyin de yönlendirmesi ile ağzına damlatma sureti ile ilaca başladım. Hafta sonu önceden planlanmış bir seyahat sebebi ile 26.10.2024 sabahı son olarak ağızdan 2 damla antibiyotik verdim, 100 lük suluğa mercimek tanesi kadar Entrobac Probiyotik koyup evden ayrıldım. Aynı günün akşamı kayınvalidem suluğu değiştirdi( takviyesiz içme suyu) 28.10.2024 öğleden sonra eve döndüm, ishali devam ediyor. Hemen suluğuna probiyotik artı olarak Gervit-W MultiVitamin 2 damla ekledim. 29.10.2024 sabahı suluğu aynı karışımla tazeledim. 30.10.2024 sabah evden çıkmadan suluğu sadece probiyotik ekleyerek yeniledim. Kuşun beslenme düzenini değiştirdim çedene miktarı yok denecek kadar azaldı. Gold wings muhabbet yemi bir miktar pelet yem yine bir miktar yulaf karışımını tüketiyor. Sabah dışkısını kontrol ettiğimde ishal devam ediyor. Gün içerisinde yem yemesinde veya oyun oynamasında bir sorun bulunmuyor. Bu hafta sonuna kadar probiyotik vermeye devam edeceğim.

tavsiyelere açığım.

Bu arada oyun oynasın diye zilli top almıştım sarı ve pembe renklerde sanırım onları kuş sanıyor, ortada topları bıraktığımda özellikle sarının yanına gidip ötüyor ve kafasını yaslıyor, aldığım üreticide sarı renkli bir kardeşi vardı belki onu hatırlıyordur.

Watch unnamed | Streamable

Geri