Eş tutar mı, kafes ve yuvalık düzeni?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ozgenr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ozgenr

iyikus.com Üyesi
Martta 2 buçuk aylık olduğu söylenerek aldım beyaz erkek kuşumu.
Dişimi de temmuzda 56 günlük aldım. İyi anlaşıyorlar çoğunlukla ama erkek çiftleşmek istiyor, dişi itiyor gibi geliyor. Bazen didişiyorlar, erkek çok bağırıyor, çok konuşuyor.
Huzursuz gibiydi, olmadık her yerde uyuyordu şimdi daha iyi.

Nasıl bir düzen sağlamalıyım? Kafes yuvalık nasıl, haftada 2 kere kafes temizliyorum bu yüzden kafesi sürekli yerinden alıp temizleyerek koyuyorum, yuvalığı da kaldırıyorum tabi ki mecburen. Nasıl olmalı?

Bir de beyaz kuşumu çok avuçlayarak seviyorum, öpüyorum, sorun olur mu? Bit ilacı kullanıyorum, kafesine sıkmama ve düzenli temizlik yapmama rağmen, tüylerinle oynadığımda elime kırmızı nokta gibi ne olduğunu bilmediğim böcekler geliyor. Kan çıktığına göre kuşumdan besleniyorlar. Ne yapacağım?

Oyla 0
Bir de beyaz kuşumu çok avuçlayarak seviyorum, öpüyorum, sorun olur mu? Bit ilacı kullanıyorum, kafesine sıkmama ve düzenli temizlik yapmama rağmen, tüylerinle oynadığımda elime kırmızı nokta gibi ne olduğunu bilmediğim böcekler geliyor. Kan çıktığına göre kuşumdan besleniyorlar. Ne yapacağım?

Bir yerde okumuştum ama kafesin alt köşelerine pamuk koyun bir süre takip edin. Kırmızı bitler oraya toplanacaktır gibisinden. Bit olduğundan emin olabilirsiniz ama tedavisi ve uzaklaştırma hakkında bilgilerim yok.

Oyla 0
Bir yerde okumuştum ama kafesin alt köşelerine pamuk koyun bir süre takip edin. Kırmızı bitler oraya toplanacaktır gibisinden. Bit olduğundan emin olabilirsiniz ama tedavisi ve uzaklaştırma hakkında bilgilerim yok.
Bu sanırım bit olup olmadığını anlayabilmek içindi. Bitleri görüyorum, kuşlarıma banyo da yaptırdım havalar sıcakken, üşütürler diye korkuyorum. Kafesini limonlu, sirkeli suyla yıkadım. Karbonat da döktüm, şimdi de ilaçlıyorum ama geçmedi.

Oyla 0
Merhaba, geçmiş olsun dediğiniz böcekler kuş parazitlerinin en can sıkıcılarından kan bitleri. Bununla mücadele etmek oldukça zor olabiliyor. İlk önce zirai ilaç satan yerlerden ya da veterinerlerden "vilmectin" almalısınız. Yaklaşık 15-25 tl arası bir fiyatı var ve uzun süre kullanılabiliyor. Oldukça etkili bir üründür. Diğer spreyler yeterli olmuyor bu parazitler için. Bu süreçte de elbette kafes komple dezenfekte edilmelidir odayla birlikte. Tavsiyem hem parazit yüzünden hem de kafesin uygun olmamasından dolayı yeni, dikdörtken bir kafes tercih etmeniz. Altı tavalı olduğu için kafesi taşımak zorunda da kalmamış olursunuz. Tavayı çekip kolay temizlenebilir.

Ekli dosyayı görüntüle 4313

Yeni alacağınız kafese kuşları koymadan önce bit sorunundan kurtulduğunuzdan emin olmalısınız. Tünekler, suluklar, yemlikler, yuvalık her şey değiştirilmelidir ya da yoğun dezenfekte edilmelidir. Kuluçka süreleri 3 gün olduğu için bitler çok hızla ürüyor ve kuşları kurutuyorlar, huzursuz ediyorlar. Bitin tamamen kontrol altına alındığına emin olduğunuzda kuşları yeni kafesine taşıyabilirsiniz.

Birde bu süreçte yuvalık takmaya gerek yok çünkü epey zamanınız var. Dişiler genelde 6. aydan önce eşleşme eğiliminde olmazlar. Erkek kuşlar 5 aylıkken hazır olur.

Oyla 0
Teşekkür ederim cevapladığınız için. Dediklerinizi uygulayacağım ama şu bit sorununu çözebilecek miyim bilmiyorum.

Oyla 0
Kolay değildir. Veterinerlerden profsyonel destek alınabilir. Bizlere bu bitler atlamaz ama ister istemez huylandırır. O kadar büyük bir hızla artıp öbekler kuruyorlar ki anlatamam.

Oyla 0
Merhaba. Geçmiş olsun öncelikle. Bu parazitler çok adi bir canlı, çok hızlı üreyip çok hızlı yayılırlar. Kuşlardaki bitlerin İnsanlara bulaşma olasılığı düşüktür o konuda bir sıkıntı yok. Yalnız kuşunuzu canından bezdirirler. Tünekler, yemlikler yuvalık hepsini dezenfekte edin. Eski yemleri yemliklerindeki mümkünse kaldırın atın. Vilmectin mükemmel bir ilaçtır ancak dozuna dikkat etmenizde yarar var, fazla kaçırıp kuşu kel bırakan tanıdıklarım vardır. Yine kafesin kendisine vilmectini su ile seyrelterek sprey yardımıyla uygulayabilirizsiniz. Bu esnada kuşların ve herhangi bir malzemenin kafeste bulunmamasına dikkat edin. Doğal olarak kuşların kanat altlarına su ile seyreltilmiş elma sirkesi (tüm asalaklarla mücadele bittikten sonra) sıkabilirsiniz. Hem önlem olur. Hemde tüylerini faydası dokunur. Tekrar geçmiş olsun.

Oyla 0
Son olarak odanızın nem oranını, havalandırma koşullarını gözden geçirmenizi tavsiye ederim
Çok teşekkür ederim. Zaten her kafesi temizlediğimde dezenfekte ediyorum.
Kuşlarımı da sıkılmayacakları, manzaralı ve insanlarla bir arada olabileceği bir odamıza yerleştirdim.
İlacı da temin edip hemen kullanacağım ama kuşları ayırmalı mıyım?

Oyla 0
Kolay değildir. Veterinerlerden profsyonel destek alınabilir. Bizlere bu bitler atlamaz ama ister istemez huylandırır. O kadar büyük bir hızla artıp öbekler kuruyorlar ki anlatamam.
Bunu araştırmıştım zaten evet kuşların derisine göre beslenebilen parazitlermiş. Beyaz kuşumda çok oluyor, diğeri sanırım kendini mi temizliyor nedir, hiç görmedim.

Oyla 0
Bitler çok iyi gizlenirler. Beyaz kuşlarda görünür olması hem renginden hemde beyaza daha çok yönelmelerinden kaynaklı. Normal dezenfekte işleminin haricinde bir işlem uygulamak gerekiyor. Bu işlemi yaparkende diyelim vilmectin kuşlara uyguladınız. hem su hem de enseden, 3. günü geciktirmeden tekrar uygulamalısınız. Bu 1 hafta boyunca kafes ve etrafı her gün temizlenmeli, ilaçlanmalıdır. Ben olsam yeni bir kafese geçerdim çünkü en küçük yerlere bile türüyorlar ne kadar temizlesenizde.

Oyla 0
Bunu araştırmıştım zaten evet kuşların derisine göre beslenebilen parazitlermiş. Beyaz kuşumda çok oluyor, diğeri sanırım kendini mi temizliyor nedir, hiç görmedim.
Doğanay bey daha iyi bilir ama bence iki kuşunuzada vilmectini uyguladığınızda ayırmanıza gerek olmadığı kanaatindeyim. Çok ciddi kavga yoksa ayırmayın zamanla alışacaklardır. Vilmectin çok güçlü bir ilaçtır tekrar hatırlatmak isterim dikkat edin fazla damlatmayın. Kullanırken ense tütlerinin açılması adına hafif üfleyin. Atlatırsınız inşallah.

Oyla 0
Çok teşekkür ederim. Kafesi de değiştireceğim, bende iki tane var gerçi, onlar yavru olursa lazım olur mu?

İkisi bir aradayken alışırlar umarım, sürekli kaçıyorlar çünkü. Yakınımda duruyorlar ama ufak bir manevra yapsam onlara doğru kızım yuvaya giriyor hemen, erkek de onun peşinden yuvanın önünde.

Ve paylaştığım sarı kuşumun cinsiyeti kesin mi, kontrol eder misiniz?

Oyla 0
Geri