Forpus Papağanı Forpus Papağanı Üreme Sorunları

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,386
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Forpus Papağanı Üreme Sorunları

Papağanlar arasında sivrilen eşler olabilirken, sorun yaratmayan, karakter olarak sakin kuşlarda olabiliyor. Umarım hepimize karakteri sakin, stres az yapan bir kuş nasip olur :D
4657
Yetişkinler arasında saldırganlık problemi

Bazı papağanlar diğerlerine karşı saldırgandır. Sürüdeki kuşlardan biri ya da bir çoğunu öldürülebilir. Özellikle üreme sezonunda eğer erkeklerin olduğu bir kafeste bir dişi mevcut ise beklenmedik tartışmalar ve ölümlerle sonuçlanabilecek sorunlar olabilir. İlla dişi kuşada gerek olmuyor bazen. Sürüde üstünlük çabaları kuşların birbirlerine zarar vermesine sebep olabilir.

Papağan yetiştiricisi František Žiška'ya sağlıklı kuşlar agresiftir ve bu tür kuşlar genellikle sağlıksız kuşun (ya da zayıf) öldürülmesiyle sonuçlanır demektedir.

Ayrıca, yavruların yuvadan ayrıldığı sırada dişiye karşı son derece saldırgan olan bir damızlık çiftim vardı. Dişi kuş, erkeğin bebeklere yaklaşmasıyla saldırgan tutumları başladı ve erkeği ayırmak zorunda kaldık. Böyle saldırgan tutumlarda dişi erkeği öldürebiliyor. Kimi dişi yuva paylaşmayı sevmiyor. Eğer tek bakabiliyorsa böyle durumlarda erkek ortamdan uzaklaştırılır. Erkek kuş bu tarz durumlarda çok stres yapar ve anlık ya da kalıcı inmeler geçirebilirler. Ne yazık ki o erkeği sabah ölü bulduk. İlginçtir ki paradoksal olarak dişi bebeklerine asla zarar vermez.

Kendi yavrularına karşı saldırganlık

Kendi yavrularını öldüren ebeveynler olabiliyor. Tuhaf ve korkunç bir manzara oluyor ne yazık ki. Her şey normal giderken bir anda deliren ebeveynler yavruları öldürmeye başlayabiliyor. Bazense hiç sorun olmayabiliyor. Tam olarak nedeni bilinmeyen bu davranış için sağlık sorunlarından dolayı demek pek doğru olmasa da genelde yeniden çiftleşme isteği ya da yavruların ebeveynleri çok zorlaması sonucu ölümler gerçekleştirdiğini söylemek mümkün olabilir. Bazı durumlarda da ihtiyaçları yeteri kadar karşılanamayan kuşlarda bakamayacağı sayıda yavruyu öldürdüğü gözlemlenmiştir. Yavrulu süreçte kızıştırıcı etkisi olan gıdaların verilmesi pek tavsiye edilmez.

Bazı erkek kuşlar ise gelişen genç bebeklerin sadece erkeklerini yuvadan attığını ve tabanda döverek öldürdüğü gözlemlenmiştir. Yavruların çıkamayacağı ama anne babanın yine besleyebileceği kapılı, gözlü sepetler ya da ağlar kullanarak kuşların beslenmesine olanak sağlandığı söylense de riskli bir yöntemdir. Böyle durumlarda en ideali elle besleme yöntemine başlamak ve kuluçkayı bitirmektir. Eğer başka çiftler varsa yavrular onların altına sürülebilir.

Bu saldırganlığın kalıtsal olduğunu düşünürdüm ancak görünüşe göre öyle değil. Çünkü bu tarz saldırgan çiftlerin yavruları, yetişkinliğe eriştiğinde ve üretime başlandığında mükemmel bakıcılar oldukları gözlemlenmiştir. Yinede böyle durumlar ufakta olsa söz konusu ise tavsiyem yavrulara zarar veren kuşu bulup ayırmanız ya da kuluçkayı sonlandırıp yavruları elle beslemeniz.

Tüyleri koparma

Tüy yolma sorunları da üretimde sıkça görülür. Bütün papağanlar yapabilir bunu. Tüyleri yolunan kuşların benek benek kurumuş kan lekeleri üzerinde görülebilir. Bu devam ederse aynı şekilde kuşları ayırıp elle beslemek gerekir. İlerisi yavruları öldürmeye kadar gidebiliyor...

Küçük tüyleri koparmak muhtemelen kötü bir alışkanlıktır. Yine denenebilir ebeveynlerden hangisinin yolduğunu bulup ayırmak. Sağlıklı olan yöntem ayırmaktır ama kimi zaman ikisi de yapabiliyor.

Bir arkadaşım kutuya 19x19 mm genişliğinde bir kuş ağı (sanırım kovmatik ağ diyorlar) ile bölme mi tavsiye etti. Ebeveynler bu bölmelerden tırmanıp ya da aralarından geçmeye çalışmazlar ama yavruları besleyeceklerdir.

 
Son düzenleme:
Üst