Hasta muhabbet kuşu solunum problemi viyk viyk ses çıkarma

kusgozlemcisi

Yeni Üye
Merhabalar,

Başlıktaki sorunla ilgili detaylı bilgi vereceğim. Dikkatle okumanızı rica ederim.

Muhabbet kuşum erkek, 3.5 - 4 yaş civarında.
Yaklaşık 1 ay önce sadece yem yerken eğildiğinde veya kafasını ayağına eğdiğinde viyk viyk diye içten, ince, hafif bir ses çıkarıyordu. (Herhalde kilosundan yapıyordur dedim.)
1 hafta sonra bu sesi yanına yaklaştığımızda otomatik olarak çoğaltarak (sesi yükselterek) yapmaya başladı.
2-3 gün sonra hem yanına yaklaştığımızda hem de geceleri durmadan yapmaya başladı.
Kuyrukta 1-1.5 cm yukarı aşağı hareket, nefes alırken burundan fıs fıs sesinin yanında pıt pıt (ya da tık tık) ses geliyordu.
Çok nadir hapşırma (arka arkaya 2-3 kez) vardı. Kusma yok. Burunda akıntı yok. Yem yemede problem yok. Tüylerde döküntü yok. Kilosu iyiydi. Oyunculuğu neşesi devam ediyordu. Dışkı rengi koyu yeşil, ortası beyazdı (bildiğim kadarıyla normal.)
Daha sonra sesi karga gibi oldu. Vark vark diye ötüyordu. Bunun üstüne aksiyon almaya karar verdim.
Hem online araştırmalarım hem de bir veteriner (daha çok büyük baş hayvanlarla ilgilenen ama bir iki bir şey biliyordur dediğim) arkadaşımın tavsiyesi üstüne Hipradoxi-S ilacını kullanmaya başladım. Zor bulunan bir ilaçmış sanıyorum, sağ olsun yönlendirdi.
100 ml suluğa 6 damla koyuyordum. Suyu 8 saat'te bir değiştiriyordum. Suyu içtiğine emin oluyordum. Kana kana da içiyordu. Kafesinde kalsiyumlu taş veya kum yoktu.
5. gün sonunda karga gibi kalın sesi düzeldi fakat viyk viyk sesi ve nefes alırken çıkardığı fıs fıs ve pıt pıt sesi devam ediyordu.
5 gün daha devam ettim. 10. gün sonunda pıt pıt sesi kayboldu ama halen nefes alırken kuyruk oynaması ve viyk viyk sesi devam ediyor.

Şu an viyk viyk sesini neredeyse 24 saat kesmeden yapıyor. Gece gündüz. Bazen azaltıyor. Yanına yaklaştığımda tekrar arttırıyor. Yukarıda bahsettiğim hapşırık sıklığı arttı. Artık günde 2-3 kez arka arkaya 3-4 kez hapşırıyor. Gagası hafif açık nefes alıyor. Kuyruk atması öncesine göre biraz daha az gibi. Burunda direkt bir akıntı yok. Hapşırdıktan sonra burun delikleri çevresi hafif nemli gibi oluyor. Kusma yok. Gücü kuvveti yerinde, dışkısı da normal gözüküyor. (Siyah değil. İshal değil.) Yem yemesinde bir problem yok fakat artık viyk viyk sesi ara vermediğinden ötüşünü kaybetti. Ötmüyor ve oynamıyor. Ek olarak, gagasını tüneğe silme hareketi yapması gözle görülür derecede arttı. Yanında arkadaşı var. İlaç verdiğim dönemde ayırmıştım ikisini. İlaç bittikten bir süre sonra belki keyfi yerine gelir diye tekrar yanına koydum. Bazen onunla oynuyor.

Sorunun sebebini ve çözümü araştırıyorum. Daha önce başına gelen veya deneyimli arkadaşlarımdan öneriler bekliyorum.

(Sesi merak edenler için video ekledim.)

Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

Çözüm
geçmiş olsun, kitap gibi yazmışsınız. ben kendi bilgim dahilinde olasılıkları özet olarak yazayım, tecrübeli arkadaşlar da yorum yazarlar ona göre değerlendirirsiniz

iki ihtimal var,

1- bakteri dışında ya da bakteriye eşlik eden başka bir rahatsızlık (mantar, protozoa, hava kesesi paraziti) olabilir. bu durumda parazit için ense damlası (ivermectin) , mantar için antimikotik (nystatin ya da flukonazol) , protozoa için metronidazol denenebilir. tabi bunları aynı anda değil belirli bir sırayla kuşu fazla yormadan yapmak gerekir

2- kullandığınız antibiyotik (doksisiklin) yeterli gelmemiş olabilir. bu durumda tylosin tartarat etken maddeli antibiyotik denenebilir.
geçmiş olsun, kitap gibi yazmışsınız. ben kendi bilgim dahilinde olasılıkları özet olarak yazayım, tecrübeli arkadaşlar da yorum yazarlar ona göre değerlendirirsiniz

iki ihtimal var,

1- bakteri dışında ya da bakteriye eşlik eden başka bir rahatsızlık (mantar, protozoa, hava kesesi paraziti) olabilir. bu durumda parazit için ense damlası (ivermectin) , mantar için antimikotik (nystatin ya da flukonazol) , protozoa için metronidazol denenebilir. tabi bunları aynı anda değil belirli bir sırayla kuşu fazla yormadan yapmak gerekir

2- kullandığınız antibiyotik (doksisiklin) yeterli gelmemiş olabilir. bu durumda tylosin tartarat etken maddeli antibiyotik denenebilir.

Son düzenleme:
Oyla 2
Çözüm
Geri