İlaç,vitamin ve diğer destekler için hazırladığım Exel formülü hakkında;

Atilla Algansoy

Veteran
Arkadaşlar merhaba.
Kendi kuşlarımda ilaç veya vitamin uygulamasını kolay hale getiren bir Exel formülü hazırladım, sizlerle de paylaşmak isterim.
Her seferinde ''bu ilacı ne kadar suya ne kadar giriyordum'' diye düşünmekten bıktığım için bu formülü geliştirdim.
Ayrıca olası basit bir matematik hatası yüzünden kuşların hayatı ile oynama riskini ortadan kaldırmak istedim.
Ben ilaç ve vitaminleri 40 cc'lik sulukta 30 cc olarak tatbik ediyorum. Bu benim sabit değerim.
Ayrıca her ilacın veya desteğin litre başına olan değerinden yola çıkarak suluk bazındaki gramajını 1 seferliğine hesaplayarak yazıyorum.
Bundan sonrasında sadece suluk adedi yazmam yetiyor, ilaç ve toplam su miktarını hazırladığım formül gerekli çarpımları yaparak bana hesaplıyor.
Bu durumda kafam karışıkken yanlış bir dozaj hazırlama ihtimalim ortadan kalkmış bulunuyor.
Bu tabloyu sizinle paylaşıyorum.
İhtiyacım olan tüm ilaçları sisteme girince bu tablonun Exel formunu da foruma ekleyebilirsem göndereceğim, herkes yararlansın.
Ve bundan sonra ''hangi suluğa, ne kadar su içine kaç damla ilaç girilmesi gerekiyor'' soruları ortadan kalksın istiyorum.
Not:Tablo örnektir ,ilaçları girmeye devam ediyorum.

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü (23).png
    Ekran Görüntüsü (23).png
    16.4 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Ben dozaj konusunda daha önce sıkıntı yaşadığımdan çok dikkatli gitmeye çalışıyorum.
Burada şöyle bir durum da var; Ünlü markalar genellikle dozajları güvercin üzerinden vermiş. Direk o dozajlara uyulduğunda da bence sıkıntı büyük.
Bundan dolayı daha ince eleyip sık dokumak lazım.
Örneğin; Verdiğimiz bir ilaç o an kuşu kurtarabilir, ama karaciğerin ömrünün yarısından yer, farkında olmayız, ileride çıkar.
Bu yüzden ilaç ve su dazajlamaları hayati öneme taşıyor.
Tabloya bildiğim ilaçları girdiğimde, dozajlarını hep beraber kontrol eder ve ona göre tabloyu sonlandırabiliriz.

Oyla 0
Teşekkürler.
Şöyle ki;
Ben 40 cc sulukta 30 cc suyun içinde ilaçları ve vitaminleri veriyorum.
Yani suluk ve suluktaki su oranı sabit.
İlaç oranını ise üreticinin verdiği orandan giderek 1 cc'ye kaç gram geleceğini hesaplayarak yazıyorum. (D ve F sütunu sabit rakam)
Sonra Exel formülüne kaç kafes varsa onu yazınca, suluklara dağıtacağım suyun toplamı çıkıyor (örneğim 350 ml)
Kaç suluk varsa o kadar da ml ya da gram ilacın toplam hesabı da suluk adedini girince çıkıyor.
Bu durumda örneğin 350 cc suyu sürahiye koyup 2.5 gram ilacı kattıktan sonra suluklara eşit dağıtıyorum.
Umarım anlatabilmişimdir.

Oyla 0
Esasında kullanması çok basit.
Benim şimdi yapacağım bir ilaç ve destek ürünleri veri tabanı yapmak.
Hangi ürün ne kadar koyulması gerekiyorsa sisteme gireceğim, ihtiyacım olduğunda direk uygulayacağım.

Oyla 0
Geri