İshal durumlarında kullanılacak ilaçlar hakkında;

Atilla Algansoy

Veteran
İshal durumlarında altta yatan hastalığın belli olmadığı ya da veterinere ulaşılamadığı durumlarda sadece ishali hızlıca kesmek için kullanılacak yan etkisi olmayan veya önemsenmeyecek kadar az olan genel bir ilaç uygulaması var mı?
Burada amaç veterinere götürebilecek ve tahlil yaptırabilecek kadar bir zaman kazanmak, kuşun sıvı-mineral kaybını engellemek, mevcut ishali hızlıca kesip, kuşun başka bir tedaviye geçene kadar durumunu stabil tutmak için kullanabileceğimiz geniş spektrumlu bir ilaç edinmek.
Bir nevi ilk yardım amacı ile kullanabileceğimiz bir ilaç tavsiyesi.

Pektin ve Kaolin içerikli antidiyareik özelliğe sahip ürünler iş görüyor. Tabii ki dışkıda başka bir sorun yoksa. (Bakteriyel vs.) Mesela Divitsol var pet shoplarda satılan. Yine elektrolit ve probiyotik de bu konuda iyi. Ya da “Avidiare” var. İçerisinde %0,2 Nitrofurazon olduğundan dolayı etkisi diğerlerine göre daha güçlü...

Son düzenleme:
Oyla 0
Siz etki ve olası yan etki bakımından değerlendirecek olursanız ilk elinizi atacağınız ilaç hangisi olurdu?(fiyat konusuna bakmadan)

Oyla 0
Siz etki ve olası yan etki bakımından değerlendirecek olursanız ilk elinizi atacağınız ilaç hangisi olurdu?(fiyat konusuna bakmadan)
Hocam dışkıda ne olduğunu bilmeden ilaç vermek zaten saçma olur. Yani öyle bir soru soruyorsun ki..? Yukarıda belirttim elektrolit ya da Pektin içerikli ürünler denenebilir...

Oyla 0
Açık konuşmak gerekirse bakteri kaynaklı oluşmayan ishallerde öncelikle probiyotik ve elektrolit ile çözmeyi deniyorum. Tepki alamazsam divitsol de ek ilave ediyorum.
Fakat inatçı dışkılarda çözüm göremediğimde işlevi o olmasa da tam olarak sulphamazethine 1 gün kullanımda bile etki ediyor. Tabi kuşun durumuna göre değişiklik gösterir.

Oyla 0
Benim sormamdaki sebep;altta yatan sebebi ilk aşamada bilemeyeceğimiz durumlarda, veterinere götüremeyeceğiz durumlara sadece (geçici de olsa)ishali kesmek, altta yatan sebebi tahlil veya muayene yaptıracak kadar vakit kazanmak için.
Yoksa amacım her hastalığı tedavi edecek bir mucize ilaç keşfetmek değil.:)
Teşekkür ederim bilgi için.

Son düzenleme:
Oyla 0
Açık konuşmak gerekirse bakteri kaynaklı oluşmayan ishallerde öncelikle probiyotik ve elektrolit ile çözmeyi deniyorum. Tepki alamazsam divitsol de ek ilave ediyorum.
Fakat inatçı dışkılarda çözüm göremediğimde işlevi o olmasa da tam olarak sulphamazethine 1 gün kullanımda bile etki ediyor. Tabi kuşun durumuna göre değişiklik gösterir.
Teşekkür ederim Doğanay bey.
Kuşum yem ve su içme problemi olmadan, gayet canlı ve neşeli haldeyken, standart beslemesine (diğer kuşlarımla birlikte aynı beslenmeyi vermeme rağmen)kuş ishal oldu ve kuş'u 1 hafta içinde 2 defa kafesin altında ölmek üzere haldeyken buldum. Acilen elktrolit ve multivitamin vererek kendine getirdim. Sonrasında Ronidazol 40 başladım ama ertesi gün kuş gene tamamen hasta pozisyona geçti.
Ardından acilen veterinere götürdüm, kursağına yavru maması bastı ve trifulukan verdi. Dışkısı 2 gündür normale döndü. Kursak mantarından dolayı beslenemediğini tahmin ediyoruz. Ama ilk hamlede ishalin sebebine bakmadan sadece ishali geçici de olsa kesen bir ilacı bulundurmak istiyorum.
Görüyorum ki bu forumdaki genel problem hep ishal konusunda. Benim de sorma sebebim budur. Sizin önerinizi dikkate alacağım.Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Oyla 0
Rica ederim. Birde ara ara dışkı bozulması çok normal. Hemen evham yapmamak gerekiyor. 1-2 gün ek gözlem yapıp geçmiyorsa ve daha kötüye gidiyorsa önlem düşünmek gerekiyor.
Bazı geçmeyen ishaller bakteri kaynaklı olduğundan tedavisi şart oluyor. Elektrolit gibi ürünler erteliyor ancak tedavi etmiyor. Düzeldi deyip sevinip kontrolü bırakmamak gerekiyor. İshal birde çok fazla hastalığın basit belirtisidir. Bundan dolayı bir gruplama ile ilaç önermek çok zor ne yazık ki.

Oyla 0
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, sağolun .
Birde piyasa ''mix'' olarak tabir edilen ilaçlar var mesela '' Tollisan Kombi mix'' gibi.
İçeriğinde birden çok hastalığa iyi gelebilecek etken maddeler var.
Sebebini bulamadığımız durumlarda bu tarz bir ilacı önerir misiniz?
Önerirseniz hangi ürünü önerirsiniz?

Oyla 0
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, sağolun .
Birde piyasa ''mix'' olarak tabir edilen ilaçlar var mesela '' Tollisan Kombi mix'' gibi.
İçeriğinde birden çok hastalığa iyi gelebilecek etken maddeler var.
Sebebini bulamadığımız durumlarda bu tarz bir ilacı önerir misiniz?
Önerirseniz hangi ürünü önerirsiniz?
Tartışalım kategorisini inceleyebilir misiniz? mix ilaçlar hakkında bir tartışma başlatmıştı @Ümit T. hocam

Oyla 0
İlk müdahale için pektin içeren ürünler kullanılabilir. Ama ishalin kesilmesi hasta olmadığı yada hastalığın geçtiği anlamına gelmez. İshalin altında başka sebepler yatıyor olabilir. Tabi dediğin gibi sıvı kaybını kesmek için ideal ürünler genelde pektin içeren ürünler örneğin divitsol..

Oyla 0
Lütfen yardımcı olun lütfen

Oyla 0
Geri