Kafes ve Ekipman temizliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Fidan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Fidan

Forum Sakini
Merhabalar. 1 tane sultan papağanı sahibiyim. Uzun süre suluk ve yemlik temizliğini nasıl yapacağımı oturtamadım. Veteriner hekim önerisiyle zefiran almıştım fakat çok zor durulanan güçlü bir kimyasal olduğundan kullanımı önerilmiyormuş. Çamaşır suyu gibi şeyler de aynı şekilde tek kuş için ağır bence. Sirke ve karbonat çok iyi temizlemiyormuş gibi geliyor. Bulaşık deterjanı ya da sabunla yıkayıp duruladıktan sonra 15 dk sirkeli suda bekletip tekrar duruluyordum bu zamana kadar. Daha pratik ve zararsız bir yöntem var mıdır ? Her gün temizlenecek suluk ve yemlik için.

Bir de boyalı kafes ve tahta tünekleri nasıl ve ne sıklıkla dezenfekte etmeliyim.

Virkon-S de baya öneriliyor ama kullanım ölçüsüne baktığımda bana ekonomik gelmedi. Daha önce kullanmıştım.

Şimdiden teşekkür ederim.

@Doğanay Y. @Umit. @neanderthalensis

Son düzenleme:
Merhabalar. 1 tane sultan papağanı sahibiyim. Uzun süre suluk ve yemlik temizliğini nasıl yapacağımı oturtamadım. Veteriner hekim önerisiyle zefiran almıştım fakat çok zor durulanan güçlü bir kimyasal olduğundan kullanımı önerilmiyormuş. Çamaşır suyu gibi şeyler de aynı şekilde tek kuş için ağır bence. Sirke ve karbonat çok iyi temizlemiyormuş gibi geliyor. Bulaşık deterjanı ya da sabunla yıkayıp duruladıktan sonra 15 dk sirkeli suda bekletip tekrar duruluyordum bu zamana kadar. Daha pratik ve zararsız bir yöntem var mıdır ? Her gün temizlenecek suluk ve yemlik için.

Bir de boyalı kafes ve tahta tünekleri nasıl ve ne sıklıkla dezenfekte etmeliyim.

Virkon-S de baya öneriliyor ama kullanım ölçüsüne baktığımda bana ekonomik gelmedi. Daha önce kullanmıştım.

Şimdiden teşekkür ederim.

@Doğanay Y. @Umit. @neanderthalensis
Merhaba, maalesef bu tarz ürünlerde bir süre suda bekletmek ve iyice durulamak gerekiyor. Çözüm olarak yedek suluk ve yemliginizin olmasi gerek. Bu süreci biraz geciktirmek için suluk fırçaları alıp derin temizliğini yapabilirsiniz

Ben bir ara virkon s kullanıyordum ancak çamaşır suyuna döndüm. Sıcağa yakın bir suya yatırıyorum sulukları ve çamaşır suyunda yarım gün bekletiyorum. Ardından fırçalıyorum ve yarım günden fazla da temiz suda bekletiyorum. En sonunda iyice durulayıp geri takıyorum.

Merhaba, maalesef bu tarz ürünlerde bir süre suda bekletmek ve iyice durulamak gerekiyor. Çözüm olarak yedek suluk ve yemliginizin olmasi gerek. Bu süreci biraz geciktirmek için suluk fırçaları alıp derin temizliğini yapabilirsiniz
Ben de haftada 1 virkonlu su harici bekletmiyorum hiç,yanlış mı yapıyorum :rolleyes: Suluk ve yemlikler yedekli.Hangisini takacaksam önce sabunla yıkıyorum.Sonra hijyen gereken alanlar için kullanılan bir sprey sıkıp bekletiyorum.İyice durulayıp takıyorum.

Haftada 1 de virkon s le tünekleri iyice silip,ateşe tutuyorum.Diğer kalan ne varsa oyuncakları vs hepsini suya basıp 3-4 saat bekletiyorum.Sulukları sık sık yenilemek gerekiyor zaten bence.Su,ilaç ve vitamin suluğu da ayrı olmalı.

Ben bir seneyi aşkındır çamaşır suyu kullaniyirim korkusuz ACE 🙂
Mikropların öldüğüne ikna oluyorum açıkçası
Sizde obsesif kompulsif bozukluğu olabilir mi ?
Kuşlarım da hiç bir hastalık belirtisi bile yaşamadım ben eski kullanılmayan diş fırçası ile içini güzelce temizledikten sonra kurumaya bırakıyorum
Bazen bulaşık Makinesine atıyorum sulukları

Tahta tüneklerin ömrü kısa zaten en fazla altı ay
1 senedir sadece bir tane tahta tünek temizledim diğerleri hiç kirlenmeden attım
Nemli bir bezle güzelce sildim ve kurumaya bıraktım iki gün Kadar

Kafes temizliğinide aynı şekilde sıcak suyla yapıyorum kafesi yıkarken ben bebe şampuanı kullanıyorum ☺️

Son düzenleme:
Ben bir seneyi aşkındır çamaşır suyu kullaniyirim korkusuz ACE 🙂
Mikropların öldüğüne ikna oluyorum açıkçası
Sizde obsesif kompulsif bozukluğu olabilir mi ?
Kuşlarım da hiç bir hastalık belirtisi bile yaşamadım ben eski kullanılmayan diş fırçası ile içini güzelce temizledikten sonra kurumaya bırakıyorum
Bazen bulaşık Makinesine atıyorum sulukları

Tahta tüneklerin ömrü kısa zaten en fazla altı ay
1 senedir sadece bir tane tahta tünek temizledim diğerleri hiç kirlenmeden attım
Nemli bir bezle güzelce sildim ve kurumaya bıraktım iki gün Kadar

Kafes temizliğinide aynı şekilde sıcak suyla yapıyorum kafesi yıkarken ben bebe şampuanı kullanıyorum ☺️
Ben çamaşır suyunun kolay kolay arındığını düşünmüyorum açıkçası.Bu yüzden gıda/içecek teması olan yerlerde kullanılmasını riskli buluyorum.Zaten kullandığım spreyde kimyasal kalıntı bırakmayan, mama sandalyesi vb yerlerde kullanılan bir ürün.

Tünekleri bende max 6 ay,sulukları 2 ay da bir değiştiriyorum.Dışkı kalıntısı olmuyor tüneklerde ama,gene de haftada 1 siliyorum.Baya ıslatıyorum silerken ben ya.Hemen kurusun diye de ateşe tutuyorum.

Obsesyon derecesinde temizlik takıntım olduğunu düşünmüyorum ama,genel olarak biraz abartıyor olabilirim.

Ben çamaşır suyunun kolay kolay arındığını düşünmüyorum açıkçası.Bu yüzden gıda/içecek teması olan yerlerde kullanılmasını riskli buluyorum.Zaten kullandığım spreyde kimyasal kalıntı bırakmayan, mama sandalyesi vb yerlerde kullanılan bir ürün.

Tünekleri bende max 6 ay,sulukları 2 ay da bir değiştiriyorum.Dışkı kalıntısı olmuyor tüneklerde ama,gene de haftada 1 siliyorum.Baya ıslatıyorum silerken ben ya.Hemen kurusun diye de ateşe tutuyorum.

Obsesyon derecesinde temizlik takıntım olduğunu düşünmüyorum ama,genel olarak biraz abartıyor olabilirim.
Bende çamaşır suyunun durulanabileceğine ikna olamıyorum :D Hatta yavaş yavaş hayatımdan çıkarıyorum kendisini.
Acaba antibakteriyal sabun kullansam zararı olur mu ?

Virkon-S yerine dezenfektan öneriniz var mı ?

Bende çamaşır suyunun durulanabileceğine ikna olamıyorum :D Hatta yavaş yavaş hayatımdan çıkarıyorum kendisini.

kullanmadım ancak Zefiran son zamanlarda sık kulağa geliyor.

Ben de banyo/wc harici pek kullanmamaya çalışıyorum artık.Tamamen bırakabilir miyim bilmiyorum :) Antibakteriyel sabunda kullandığım oldu ama,içime sinmedi devam etmedim.Sanki iyi durulanmadı gibi geldi bana.

İyi bir dezenfekte için virkon harici bir ürün bilmiyorum maalesef :/ Hem hayvana zararı olmadığı için daha rahat ediyor içim.

Ben de banyo/wc harici pek kullanmamaya çalışıyorum artık.Tamamen bırakabilir miyim bilmiyorum :) Antibakteriyel sabunda kullandığım oldu ama,içime sinmedi devam etmedim.Sanki iyi durulanmadı gibi geldi bana.

İyi bir dezenfekte için virkon harici bir ürün bilmiyorum maalesef :/ Hem hayvana zararı olmadığı için daha rahat ediyor içim.
Evet antibakteriyal sabun elden de çıkmıyor.
Bulaşık deterjanı ve sirkeyle devam edicem şimdilik. Hayvanlar için olan deterjanlardan varmış ama kuşlara olur mu bilemedim.

kullanmadım ancak Zefiran son zamanlarda sık kulağa geliyor.
Bir heyecanla gidip zefiran aldım. Bana öneren veteriner hekime sorduğumda kullanmanızı önermeyiz çok çok iyi durulanması gerekir dendi. Çelik yemlik ve suluk için sıcak suyla temizliğinin yapılması plastik içinde sadece su.
Kafeste boyalı olmamalıymış. Boyalı olmamasına katılmıyorum çünkü demir döküm harici olanlar bozuluyor. Kaplaması çıkıyor.

Zefiran tahta tüneklerden de kolay kolay çıkmazmış. Banyo ya da açık alanda kullanın vs dendi. Ben de zefiranla dezenfektan yapıcam :D
Saf suyla karıştırınca baya hesaplı geliyor normal dezenfektanlara göre

Evet antibakteriyal sabun elden de çıkmıyor.
Bulaşık deterjanı ve sirkeyle devam edicem şimdilik. Hayvanlar için olan deterjanlardan varmış ama kuşlara olur mu bilemedim.
Aslında deterjanlarda öyle sanki ya.Evet o bahsettiğiniz ürünler olabilir.Ya da biberon temizleyiciler var,ben bi ara yeğeniminkilerden alıp kullanıyordum.Bir de fırçayla tertemiz oluyordu.

Tüm kimyasallar iyi temizlenmeli. Zefirana has bir durum değil hocam. Evet kafesler için bir eksik bilgi daha veterinerlerden 😅 elektrostatik boyalı kafesler en sağlıklisidir şuan

Son düzenleme:

Ben silmiyorum tünekleri sorun olacağını sa hiç düşünmedim açıkçası bazı koşullari kuşlar doğada yaşamış olsaydı nasıl olurdu ile ilişkilendiriyorum
Yanlış bir düşüncede olabilir ama kuşlarım bu şekilde alıştı ☺️ sanırım

Ben silmiyorum tünekleri sorun olacağını sa hiç düşünmedim açıkçası bazı koşullari kuşlar doğada yaşamış olsaydı nasıl olurdu ile ilişkilendiriyorum
Yanlış bir düşüncede olabilir ama kuşlarım bu şekilde alıştı ☺️ sanırım
Benimki azıcık nanemolla,birazda bu yüzden extra dikkat eder oldum 🙃

Geri