Kanaryamı kaybettik

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Hectoor
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Hectoor

iyikus.com Üyesi
Herkese merhabalar,

Yaklaşık 6 aylık beyaz iki kanaryam vardı. Eşimle birlikte yaklaşık 15 gün boyunca evden uzak kalacağım için komşuya evimizin anahtar verip 2-3 günde bir su ve yemi yenilenmesini söyledim.

15 gün sonunda döndüğümde dişi olan kanaryamı kanatlarını ve özellikle kanatlarının içindeki tüyleri yolduğunu ve uçamadığını gördüm. Kafasındaki tüylerde herhangi bir sorun yoktu. Bunun belki stres kaynaklı olduğunu, belki ergenliğe girdiği için belki de yuva yapmak için olduğunu düşünerek sadece tünekleri aşağıya indirdik ve her gün kanatlarının iç taraflarına besleyici olur diye kantaron yağı sürmeye başladık.

Kuşun durumu 10 gün kadar iyiydi. Yeme ve içmesinde bir sorun yoktu ancak günler geçtikçe tüneklere dahi çıkamamaya başladı. Son 2 gün ishal başladı. Dün sabah banyosunda gördüğümde iyi görünüyordu ancak yaklaşık 4 saat sonra kaskatı şekilde ölü olarak buldum ne yazık ki. Gagası ve ayaklarından kan çekilmişti ve ne yazık ki yapacak bir şey yoktu.

Veterinere götürmeyip de iyileşir diye beklemekle büyük hata yaptığımızın farkındayım ancak tam olarak neden öldüğünü de çok merak ediyorum. Belki bunu okuyan birileri benim gibi cahilce hatalar yapmaz ve kuşlarını kurtarırlar.

Kanaryamın kanatlarını yolduğu zamanın ve ne yazık ki ölüsünün fotoğraflarını ekliyorum. İş işten geçmiş olsa da belki benim gibi çok bilgisi olmayan cahillere destek olabilir sizin yorumlarınız.

Notlar
1. 2 tane kuşumuz var. İkisi de banyoyu çok seviyordu ancak diğeri(erkek olan) the banyo sonrası kurulanırken bu hiç kurulanmazdı. Banyo sonrası damla damla sular damlardı hep. Acaba romatizma mı oldu diye düşünüyorum ama okuduklarıma göre bu durum tüylerini neden yolduğunu açıklamıyor.

2. Son 2 günde ve öldüğünde kakası poposuna yapışmış durumdaydı.

Ekli dosyalar

• 20210111_125733.jpg
    20210111_125733.jpg
    1.2 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG-20210107-WA0005.jpg
    IMG-20210107-WA0005.jpg
    122.6 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG-20210107-WA0006.jpg
    IMG-20210107-WA0006.jpg
    136.1 KB · Görüntüleme: 13
Öncelikle kaybınız için üzgünüm:( Paylaşımınız için teşekkürler.

Islak kalması gibi sebepler üşütmüş olabilme durumunu gösterebilirdi bize... Kanaryalar çok daha hassas kuşlardır, düzen değişiklikleri ve stres ortamı bu türlerde ciddi neticeler doğurabilir...

Bakınız

Oyla 0
Merhaba, kaybınız için üzüldüm. Bu tip ani ölümlerin bir çok sebebi olabilir. Yuva hazırlığı için tüy yoluyor olabilir, parazit sorunları olabilir, stres ve esaret kaynaklı yapıyor olabilir.

Oyla 0
Mesajlarınız için çok teşekkürler. Söylemek istediğim birkaç şey var. Özellikle burada dursun ki benim yaptığım hataları insanlar yapmasın.

Öğrendiğim şey: Internette ki blogları okumayın. En azından çok iyi bilmedikleriniz dışındakileri okumayın. Bu tip blogları para karşılığı işin ehli olmayan kişiler internetten araştırarak yalan yanlış bilgi yazıyorlar. Google seo uyumu falan bildikleri için de o siteler üstte çıkıyor. Bizim en büyük hatamız o blogları okuyarak inanmamız oldu. Kanaryalar için ele gelmeyi çok severler yazan Bloglar bile var. O yüzden bu tip forumlar çok daha sağlıklı. En azından gerçekten kuş bakmış insanlar var. O yüzden herkese çok teşekkürler. Ama tabiki en sağlıklı bilgi veterinere sorarak elde etmek. Üşenmeyin götürün arkadaşlar. Biz eğer ilk başta veterinere götürseydik belki kanaryamız şu an yaşıyor olurdu. Emin olun kuşumuzun ölmesinden çok elimizden geleni yapmamış olduğumuz için çok üzüldük. Suçluluk duygusu kötü bir şey.
Yazık küçücük bir can, belki de yaşayacaktır sonuçta.. Eğer bunlara dikkat etmeyecekseniz bari hayvancağızı hiç almayın da sebep olmayın. Bu bizim öğrendiğimiz en önemli ders oldu.

Öğrendiklerimiz tabiki de kuşumuzun geriye getirmeyecek ama bunları okuyan 1 kişi bile acemice işler yapmazsa en azından kuşumuzun ölümü bir iyiliğe vesile olur. Tekrardan teşekkürler

Oyla 0
Geri