Kanat ve kuyruk tüyleri dökülmesi???

Tunahan A.

iyikus.com Üyesi
Merhabalar yaklaşık 4.5 aylık muhabbet kuşumun kanat ve kuyruk tüyleri çelimsiz bir şekilde uzuyor ve bir kaç gün sonra düşüyor.
Düşen kuyruk köklerini incelediğimde kuyruklarının dibinin siyah,kanlı bir şekilde olduğunu görüyorum.
Kuşu ilk aldığımda böyle bir sorunu yoktu?
B vitamini ve minaeralde kullanıyorum.
Ne yapmam gerekir?
Cevaplarsanız sevinirim.20220205_140207.jpg20220205_140133.jpg20220205_140056.jpg

Ekli dosyalar

• 20220205_140105.jpg
    20220205_140105.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 1
  • 20220205_140044.jpg
    20220205_140044.jpg
    1.2 MB · Görüntüleme: 0
Merhabalar yaklaşık 4.5 aylık muhabbet kuşumun kanat ve kuyruk tüyleri çelimsiz bir şekilde uzuyor ve bir kaç gün sonra düşüyor.
Düşen kuyruk köklerini incelediğimde kuyruklarının dibinin siyah,kanlı bir şekilde olduğunu görüyorum.
Kuşu ilk aldığımda böyle bir sorunu yoktu?
B vitamini ve minaeralde kullanıyorum.
Ne yapmam gerekir?
Cevaplarsanız sevinirim.Ekli dosyayı görüntüle 22478Ekli dosyayı görüntüle 22479Ekli dosyayı görüntüle 22481
Diyetinde yoksa et ve hayvansal yağ eklemeyi ihmal etmeyin (et olarak tavuk eti, karides veya balık eti tercih edebilirsiniz. Hayvansal yağ olarak ise genelde kuyruk yağı veya ev yapımı tereyağı kullanılır). Eti haftada 2 kere az miktarda, hayvansal yağı ise haftada 1 vermeniz yeterli olacaktır.

Tüy diplerine bakabilir misiniz, parazit var mı acaba? Hiç antiparazit uygulaması yaptınız mı?

Ayrıca fotoğraflarda dikkatimi çeken ciddi yanlışlarınız var. En başta kafes asla boyalı olmamalı ve tabanında mutalaka ama mutlaka ızgara bulunmalıdır. Tek kuş için minimum boyut 35×45 cm kafeslerdir, buna da dikkat etmek gerekir.
Aynı şekilde tünekler de hatalı; plastik ve ince tünek kullanılmaz muhabbette. Ortalama 2 cm kalınlığında ahşap tünek/ağaç dalı kullanılır.
Şahsi tavsiyem aynayı da kafeste tutmayın.

Diyetinde yoksa et ve hayvansal yağ eklemeyi ihmal etmeyin (et olarak tavuk eti, karides veya balık eti tercih edebilirsiniz. Hayvansal yağ olarak ise genelde kuyruk yağı veya ev yapımı tereyağı kullanılır). Eti haftada 2 kere az miktarda, hayvansal yağı ise haftada 1 vermeniz yeterli olacaktır.

Tüy diplerine bakabilir misiniz, parazit var mı acaba? Hiç antiparazit uygulaması yaptınız mı?

Ayrıca fotoğraflarda dikkatimi çeken ciddi yanlışlarınız var. En başta kafes asla boyalı olmamalı ve tabanında mutalaka ama mutlaka ızgara bulunmalıdır. Tek kuş için minimum boyut 35×45 cm kafeslerdir, buna da dikkat etmek gerekir.
Aynı şekilde tünekler de hatalı; plastik ve ince tünek kullanılmaz muhabbette. Ortalama 2 cm kalınlığında ahşap tünek/ağaç dalı kullanılır.
Şahsi tavsiyem aynayı da kafeste tutmayın.
Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle.
Hayvansal yağ ve besinleri yumurta ya da un kurtlarıyla sağlaması daha uygun olacaktır kanaatindeyim. Doğrudan yağ uygulamaları kuş sistemine uygun gelmiyor. Örneğin tereyağı.

Izgara konusu ise muhabbet kuşu gibi kıvrık gagalı kuşlar için pek uygun değil ancak sizin dediğiniz şekilde söyleniyor. Doğası gereki muhabbet kuşlarının tabanı eşelemesi, karıştırması ve oyun ihtiyacını giderecek enerjiyi atması gerekir. Izgara buna engel oluyor.

Naçizane düşüncelerim bu yönde.
Bu tarz çelimsiz tüylerin en temel sebebi uzama döneminde yani döküldükten hemen sonra başlayan ve tam gelişimini tamamlayacağı süreye kadar verilen yetersiz b kompleks (biotin içermeli) vitamin ve aminoasitlerin yetersiz verilmesiyle alakalı oluyor. Alınabilirse tollyamin forte, bt amin forte gibi ürünler değerlendirilebilir.
Bir çok sebepte olabilir sn. @Nur~I. dediği gibi. Parazitler, tüy akarları da çabucak dökülmesine etki edebilir. Bir diğer sorun da ilk tüy dönemi 3 aylık civarı başlar ve 5. ayın sonlarına doğru tamamlanması beklenir. Bu evrede dökülen ve tekrar eden döngüsü olan bozukluklarda genetik paylar aramakta doğru olacaktır.

genetik bir sorun yoksa iyileşse bile zorlu ve uzun bir süreç olacaktır maalesef. bilgim dahilinde bazı önerilerim:

- bi kaç kez göztaşı banyosu yaptırmak fayda sağlayabilir. internette arama yapabilirsiniz

- zayıf ve bozuk tüyler düzenli olarak çekilebilir, ancak bu konuda tecrübeli bir kusçudan yardim alın yanlış çekim zarar verebilir

- b ağırlıklı multivitamin, aminoasit ve mineral desteği çok önemli

edit: böcek, kurt ve yumurta haricindeki et ve hayvansal yağ tüketimini veterinerler önermemektedir

Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle.
Hayvansal yağ ve besinleri yumurta ya da un kurtlarıyla sağlaması daha uygun olacaktır kanaatindeyim. Doğrudan yağ uygulamaları kuş sistemine uygun gelmiyor. Örneğin tereyağı.

Izgara konusu ise muhabbet kuşu gibi kıvrık gagalı kuşlar için pek uygun değil ancak sizin dediğiniz şekilde söyleniyor. Doğası gereki muhabbet kuşlarının tabanı eşelemesi, karıştırması ve oyun ihtiyacını giderecek enerjiyi atması gerekir. Izgara buna engel oluyor.

Naçizane düşüncelerim bu yönde.
Bu tarz çelimsiz tüylerin en temel sebebi uzama döneminde yani döküldükten hemen sonra başlayan ve tam gelişimini tamamlayacağı süreye kadar verilen yetersiz b kompleks (biotin içermeli) vitamin ve aminoasitlerin yetersiz verilmesiyle alakalı oluyor. Alınabilirse tollyamin forte, bt amin forte gibi ürünler değerlendirilebilir.
Bir çok sebepte olabilir sn. @Nur~I. dediği gibi. Parazitler, tüy akarları da çabucak dökülmesine etki edebilir. Bir diğer sorun da ilk tüy dönemi 3 aylık civarı başlar ve 5. ayın sonlarına doğru tamamlanması beklenir. Bu evrede dökülen ve tekrar eden döngüsü olan bozukluklarda genetik paylar aramakta doğru olacaktır.
Yumurtanın güzel bir protein kaynağı olduğu doğru lakin az kaynasa sorun, çok kaynasa sorun. Fazlası da bildiğiniz üzere gut hastalığına neden olur. Bu yüzden benim şahsi tavsiyem yumurtanın ikinci planda, ek gıda olarak verilmesi.
Un kurdu konusunda haklısınız. Ama alışık olmayana yedirmek inanılmaz zor, kendimden biliyorum ?. Doğrusu en güzel protein kaynağı önce canlı yem, sonra karides bence. Ama karidesi de herkes bulamıyor. Bu yüzden genel tavsiyem tavuk eti üzerine.
Kuşların gayvansal yağ ihtiyacı ise göz ardı edilmemelidir bence. Doğada yediği ve hayvansal yağ ihtiyacını karşılayan böcek türleri canlı yem olamadığı için ayrıca hayvansal yağ mutlaka verilemli. Tereyağı gerek kana doğrudan karışması, gerek diğer süt ürünleri gibi kursakta peynirleşmemesi, gerekse laktoz intoleransı olanların da tüketebileceği düzeyde laktoz içermesinden kaynaklı kuşlara (tabiki kararında) verilmesi zararsız olan bir yağdır. Ama bunda ev yapımı ve tuzsuz olması önemli, aksi şekilde tüm faydaları zararlara döner.
Zira yağda çözünen vitaminler, gerek probiyotiklere ve sindirime olan faydaları gerekse tüy yapısında gerek iç organlarda hayvansal yağın görevi itibariyle diyette bulunmasını ben şiddetle tavsiye ediyorum.

Izgara konusunda ise bu görüşü ilk defa duydum doğrusu. Ama dışkıdan bulaşan, dışkıdan kaynaklı onca hastalığa karşı yerinde bir tedbir bence. Tabi sık temizlik, doğru taban malzemesi ile ızgara olayı göz ardı edilebilir. Ama benim genel düşüncem olması yönünde.

Yeri gelmişken iki link daha bırakmak isterim. Konuyla bağlantıları olduğundan okumak isteyen arkadaşlara ekstradan bilgi sunacaktır diye düşünüyorum. Beslenme ve bakım durumu biraz bireyselleştiği için bir yerde farklılaşmalar olabiliyor @Nur~I. Belirttiğiniz gibi uygun miktar ve şekilde hazırlanmış ürünler sorun yaratmayacaktır.

Yeri gelmişken iki link daha bırakmak isterim. Konuyla bağlantıları olduğundan okumak isteyen arkadaşlara ekstradan bilgi sunacaktır diye düşünüyorum. Beslenme ve bakım durumu biraz bireyselleştiği için bir yerde farklılaşmalar olabiliyor @Nur~I. Belirttiğiniz gibi uygun miktar ve şekilde hazırlanmış ürünler sorun yaratmayacaktır.
Doğrudur, beslenme ve bakım çok çeşitlidir. Herkesin beğenip benimsediği bakım şekli farklı oluyor, bu noktadan sonra herkese saygı duymak lazım.

Ayrıca yazılar için de teşekkür ederim.

Geri