Forpus Papağanı Kullandığım Ürünler İçin Yorumlarınızı Rica Ediyorum

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Uğur A.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Öne Çıkanlar

Uğur A.

iyikus.com Üyesi
Merhaba,
2 hafta kadar bir süredir kanatlıoil formmix ve energy oil ürünlerini kullanıyorum. Forumda bu ürünleri tanıtan konunun açılması sonrası kullanıp tecrübe eden oldu mu acaba?
İdda ettikleri neticeler alınabiliyor mu? Ben evde 1 çift forpus için kullanıyorum ama etkilerini gözlemleyebilecek kadar tecrübeli değilim.

Bunun yanısıra devamlı bir katkı kullanıp yanlış mı yapıyorum acaba diye düşünmüyor da değilim.
Gerwit multivitamin
Bt amin Forte
Enterobac probiyotik
Kanatlıoil formmix
Kanatlıoil energy oil
Bazen mamalara kuş toprağı ve zeolit

Yem olarak delta rasyon forpus yemi ve mama olarak da henüz yeni aldığım versele laga orlux böcekli karidesli mor kapaklı maması.

Şu şekilde bir rutin izlemeye çalışıyorum:
Pazartesi: Sabah havuç ve pancar gibi sebzelerle nemlendirilmiş mama, içerisine kanatlıoil form mix, suya gerwit. Öğleden sonra rasyon pelet yem ve temiz su.

Salı: pelet yem, temiz su.

Çarşamba: Sabah havuç ve pancar gibi sebzelerle nemlendirilmiş mama, içerisine kanatlıoil energy oil, suya enterobac. Öğleden sonra rasyon pelet yem ve temiz su.

Perşembe: pelet yem, temiz su.

Cuma: kanatlıoil form mix ile karıştırılmış pelet yem, suya bt amin forte.

Cumartesi: sabah pelet veya tohum yem, öğleden sonra pelet yem, temiz su

Pazar: bir önceki gün tohum yem vermediysem sabah tohum yem, öğleden sonra pelet yem, temiz su.

Haftada 1 herhangi bir zamanda dal darı. Sebzeli mama vermediğim herhangi bir gün elime yeşillik bir şeyler geçerse kafese asıyorum. Maydonoz sapı vs. gibi...

Bu kadar şey çok mu fazla? Herhangi bir sorun teşkil eder mi? Bu şekilde bir rutin izlerken arada sırada mesela bir haftalık aralar vermeli miyim? Mesela hiç vitamin ve yağ vermeden sadece temiz su, pelet yem, haftada 1 tohum tem, 2 gün sebzeli mama vs gibi devam etmek mantıklı mı?

Genel olarak çok fazla sentetik ürün kullanmıyorsunuz. Tüy döneminde değilse Bt-Amin Forte vermek gerekmez. Zaten multivitamin içerisinde var. Ayrıca tahıl, bakliyat, kuruyemiş, yeşil yapraklı sebzeler, bazı meyveler, yumurta gibi birçok besinde B vitamin grubu bulunur. Ekstra olarak ihtiyaç duymadığı sürece bu besinler ve multivitamin ile B vitamini ihtiyacı karşılanır. Verdiğiniz mama da amino asit ihtiyacını karşılar. Ama içeriğindeki hayvansal besin (kurt, karides) az ise siz ilave yapabilirsiniz.

Sürekli olarak kullandığınız için ara vermekten ziyade sıklığını azaltabilirsiniz. Örneğin Gervit-W 'yi haftada bir değil, iki haftada bir verebilirsiniz. Yağları bana kalırsa çok sık veriyorsunuz. Hepsinin ayrı ayrı faydaları var ancak biraz daha seyrek vermek veya dönemsel olarak kullanmak iyi olabilir. Yoğunluklu olarak soğuk havalar, tüy dönemi gibi enerji ihtiyacının fazla olduğu zamanlarda verebilirsiniz. Veya aynı vitamindeki gibi verme sıklığını biraz azaltabilirsiniz.

Ben beslenmede sentetik ürün, takviye kullanımını herzaman minimuma tutma taraftarıyım. Başta dediğim gibi çok bir ürün kullanmıyorsunuz zaten ancak şahsi görüşümden dolayı daha seyrek vermenizi tavsiye ederim. Vermiş olduğunuz sebzeler halihazırda birçok vitamin ihtiyacını karşılar. Ara sıra çiğ kuruyemiş verirseniz bunların içeriği besinlerden de faydalanabilir ama yağ oranları yüksek. Yağ takviyelerini azaltarak bunu dengeleybilirsiniz. Mineral ihtiyacı için de birşeyler vermeniz gerek. Kafesine küçük bir tuz kayası koyabilirsiniz, bir de kalamar kemiği olursa çoğu mineral ihtiyacı karşılanır.

Bu arada hiç çimlendirme veya filiz hazırlayıp vermeyi denediniz mi?

Yanıtınız için teşekkürler.

Sanırım kuşların her ikisi de sürekli ama az bir sıklıkla tüy döküyor. Erkek olan kuş geçen yıl Mayıs ayından beri bende. Haziran gibi sanırım ilk tüyüne girdi ve ben tam bittiğini düşünürken birkaç haftada bir kanat veya kuyruk tüyü dökmeye devam etti. Yolma yok. Aslında tüy dökümünün sürekli devam eden bir şey olduğunu okuduğumdan beri çok önemsemiyorum. Dişi olan ise Aralık 2024 gibi geldi. O da zaman zaman tüylerini döküyor.

Mama içerisindeki hayvansal ürünlerin miktarını düşünmemiştim. Versele laga yaptıysa orantılı şekilde eklemiştir diye düşündüm. İçeriğinde yumurta da olduğundan hayvansal besin eklemek aklıma gelmedi.

Yağların sıklığını haftada birer kere olacak şekilde değiştirsem uygun mu?

Çiğ olarak badem ve bazen cevizi yaptığım mamanın içerisine rendeliyorum.

Kafeste bunların haricinde kalamar kemiği sürekli var. Grit kum var. Mineral blok aldım. Ayrıca bir de karlie marka (başka markalarda bulamadığım için özellikle yazdım) iyotlu gaga taşı aldım. Bunlar artık sürekli kafeste.
Kalamar kemiğini dişi çok yoğun tüketiyor. Mineral blok ve grit kum her ikisi tarafından sıkça tüketiliyor. İyotlu gaga taşını daha çok ufak bir didikleyip geçiyorlar gibi.

Çimlendirme konusunda da çok sık değil ama belki ayda 1 veya 2 kez, cin mısır, yeşil mercimek vs gibi bir şeyler yapıp veriyorum. Şu anda mesela nohut var çimlenmesini beklediğim.

Kullandığım takviyeleri yine bir takvime oturtup burada yazacağım, yine düzeltilmesi gereken yerleri belirtirseniz sevinirim.

Şu şekilde bir kullanım doğru olur mu:

Yem ve mama hariç sadece katkıları yazıyorum.

Pazartesi: kanatlıoil energy oil, gerwit / (diğer hafta bt amin?)

Salı: boş

Çarşamba: probiyotik

Perşembe: kanatlıoil form mix

Cuma, cumartesi, pazar: boş

Hocam takviyelerin az doz ama sık verilmesi uygundur. Mesela haftada bir 10 damla verilecek bir takviye haftafa 3 defa 3ver damla verilse daha iyidir. Özellikle multi vitamin için diyorum bunu.

Geri