Kuluçka yuvasını diğer dişi kuş taciz ediyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan chaosid
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

chaosid

iyikus.com Üyesi
Merhaba. 4 kuşum var, 2 çift yapmıştım. Çiftlerden biri eşleşti ve şu an dişi kuluçkada. Ancak 3 problemle karşı karşıyayım.

1- Diğer dişi kuş (açık sarı) sürekli kuluçkada olanın (mavi) yuvasına girmeye çalışıyor. Yuva sahibi dişi kuş dövse bile tekrar geliyor, asla vazgeçmiyor. Yuvayı kafes dışına kurmak gibi bir hata yaptım. Sonradan yerini değiştirmek dişi kuşu strese sokar diye de değiştiremiyorum. Yuvanın yerini değiştirip kafes içine alsam sorun olur mu?

2- Diğer kuşa da yuva kurdum. Belki oraya gitmeyi bırakır diye. Bu sefer kuluçkada olan dişi kuş kendi yuvasını bırakıp bu yuvayı taciz etmeye ve ölümüne kavga etmeye başladı. En sonunda o yuvayı kafes içine aldım. Ancak dişi kuş, kuluçkada olanın yuvasına gitmeyi asla bırakmıyor. Sizce bu yuva tacizini neden yapıyor?

Bu taciz yüzünden kuluçkada olan muhabbet kuşum asla dinlenemiyor, rahatça dışarı çıkıp yemek yiyemiyor. Ben diğer kuşu kafese kapatmadığım sürece. Ancak kafese kapatmadan onu nasıl vazgeçiririm bilmiyorum.

3- Bu da sürpriz sorun. Ben bu sarı kuşu yavru diye almıştım (Gagasındaki siyahlıklar kaybolmuştu ama çok şüphelenmemiştim). Geldiğinden beri diğer çiftin erkeğinin peşinde dolanıyordu. Ancak ceresi henüz kahverengi olmadığı için kızıştığını düşünmüyordum. Ama dün kuluçkada olan kuşun erkeği (pastel yeşil) ile çiftleşti. Yuva tacizi çiftleşmeden önce başlamıştı. Erkeğin diğer dişi kuş ile de çiftleşmesini engellemeli miyim? (Salma ortamında böyle olabiliyormuş. Benim kuşlar sürekli dışarıda olduğu için maalesef kontrol edemedim bu durumu)

Tecrübeleriniz doğrultusunda tavsiyeleriniz bekliyorum. Video linki aşağıdadır.

Teşekkürler,

Video linki

1. Bazen sorun olmaz ancak o işlemi yaptığınızda ya kuş yuva içinde olsun, dikkatlice hemen kaydırın ya da minik bir uçuş talimine çıkartınız. Her zaman bu işlem sorun anlamına gelmiyor, değişim sonrası girmezse eski düzenine getirdiğinizde davranışını düzeltebiliyor. Yine de riski olduğu için yapıp yapmamak size kalmış. Ben değiştiriyorum kafes yeri eğer değişmiyorsa.
2. O yuvayı benimsemesinden kaynaklı. Aynı yuvaya göz koyduklarında o davranışı bitirmiyorlar. Her zaman başta fazla yuva takmak gerekirdi. 2 ççifte 3 veya 4 yuva gibi.
3. Diğer kuş ile çiftleşmesinde sorun olmaz ancak dişi o sırada boşta ise saldırgan tutumlar sergileyebilir.

Bilgiler için teşekkür ederim Doğanay Bey. Peki bir erkek 2 ayrı yuvaya birden bakabilir mi? Eğer diğer kuş da yumurtlar ve kuluçkaya yatarsa 2 dişinin yavrularının beslenme aşamasında çakışma yaşanacak.

Bir de kuluçkadaki kuş tüm yumurtaları altına almıyor. Ya da bazen olan bir durum bu, emin değilim. Sorun olur mu?
İlk yumurta 25/10 tarihinde geldi. Kuluçkadaki 9. gün

Ekli dosyalar

• luna.jpg
    luna.jpg
    61.1 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
Maalesef erkek o kadar bölünmüyor :( Bu nedenle bir tanesiyle bırakmanız iyi olacaktır. Sarı yüzlü yeşilimsi olan kuş, kavgacı dişiyle arası iyi gibi. Daha doğrusu dişi onu beğenmiş. Onunla kalması daha mı iyi olur sanki :)
Bu mavi dişinin eşi diğer erkek mi peki?
Altına almadığı ya da devamlı değişen bir kayma sorunu varsa o yumurtalar bozuluyor genelde hocam.

Maalesef erkek o kadar bölünmüyor :( Bu nedenle bir tanesiyle bırakmanız iyi olacaktır. Sarı yüzlü yeşilimsi olan kuş, kavgacı dişiyle arası iyi gibi. Daha doğrusu dişi onu beğenmiş. Onunla kalması daha mı iyi olur sanki :)
Bu mavi dişinin eşi diğer erkek mi peki?
Altına almadığı ya da devamlı değişen bir kayma sorunu varsa o yumurtalar bozuluyor genelde hocam.
Mavi olanın eşi de o pastel yeşil olan. Aynı anda iki dişiyi idare ediyor :) Maalesef sarı olanı diğer kuşumla eşleştirmeye çalışıyordum ama onu beğenmedi. Mavi kuluçkada iken onun eşiyle çiftleşti. Sarı olan da kuluçkaya yatarsa tek erkek, 2 kuluçka karmaşası başlayacak.

anladım. Maalesef yetemez erkek iki yuvaya da. Yumurtaları kaydırabilirsiniz ama iyi yatan dişiye. Bu sayede tek bir yuvada bebek çıkmış olur.

Geri