Kuluçkada Sorunlar- Ne Yapmalıyım

Beyzagül G.

Çevirmen
Merhabalar, yeni bir çift almıştım haberiniz vardı. Alışma süreci vs derken dişim yumurtlamaya başladı ama maalesef aileme sahip çıkamadığım ve onlarda sürekli yuvalığı açıp anneyi rahatsız ettiği için sağlıksız bir süreçteyiz maalesef. Annenin yumurtalarla ve yuvayla sorunu yok- ne yumurta kırdı ne de yuvaya girip çıkmayı bıraktı. Sadece kuluçkaya yatmadı. Ama işin kötüsü stresten dolayı 2. yumurtadan sonrası gelmedi, normal kuluçka dönemi geçiriyor olsak bu hafta ilk yavrunun çıkması lazımdı ve tekrar tüye girdi. Kuyruğu düşüktü ama bugün dik gördüm, yine de hala yumurtası var gibi duruyor. Ne yapmam gerektiği hakkında bi fikrim yok. Yardımcı olabilir misiniz?

Merhaba, bazi kuşlar pek dert etmeyebiliyor ama yinede sıkıntılı süreç. Kızgınlık atmış olabilir ilk 2 yumurtayi. Yeni yumurtalarini dizebilir eğer eşleşme oldu ise

Oyla 0
Eşleşme oldu, doğrudur. Zaten eşleşme olmasa hemen aynı kafese koymayacaktım evde geleli bir ay olmuştu, salmada tavladı benim çapkın Limon kızı. Bu hafta sonu yumurtaları yuvalıktan almayı düşünüyorum peki, alayım mı?

Oyla 0
Bence süreci başa sarıp yeni bir kuluçka hazırlığına başlayın. Tüm tedbirleri alın bu sefer. Kuş rahatsız edilmezse işler yolunda gider inşallah.

Böyle durumlarda olayı "resetlemekte" yarar var. Kuş daha çok güveninizi kazanır ve üreme dürtüleri kaybolmaz.

Oyla 0
Bence süreci başa sarıp yeni bir kuluçka hazırlığına başlayın. Tüm tedbirleri alın bu sefer. Kuş rahatsız edilmezse işler yolunda gider inşallah.

Böyle durumlarda olayı "resetlemekte" yarar var. Kuş daha çok güveninizi kazanır ve üreme dürtüleri kaybolmaz.
Aslında kuluçkaya yatmamasının bir diğer nedenini talaşı beğenmemesi olarak gördüğümden bugün talaşı çıkartarak koydum yuvalığı. Bir kere de kuş kumu koyarak denesem mi diye düşünüyorum yoksa tamamen boş mu bıraksam.... Bu arada hala yatmıyor kuluçkaya ama bir yumurtayı sürekli diğerinden ayırıyor bu hareketinin nedeni ne olabilir sizce? Yumurtaların ikisinde de yavru gelişimi yok.

Oyla 0
Az mısır granülü koyun ayıklasın yuva yapsın.
Yumurta ayıran dişi boş yada yavrunun ölü olduğunu bilir. Genelde sebep bu ancak elinizden yumurtaya koku geçerse o zaman da ayırabilir.

Oyla 0
Varsa petshopumuzda temin edeyim (y). Yumurtalara 17 gündür yatmadığı için döllenmiş de olsalar artık yavru gelişeceğini düşünmüyorum :/ Belki koku geçmiştir.

Oyla 0
Aslında dişimin dışkısı gün içinde normal olsa da geceleri fotoğraftaki şekilde ve sürekli kanatlarında ve gövdesinde titreme var ne zaman baksam. Sizce sağlığı yerinde mi? Normalde bu tarz dışkılar yumurtası olan dişilerde oluyor diye görmezden geliyordum ama titremesi beni endişelendiriyor. Süreci başa sarmak yerine bu dönemlik yuvayı çıkarsam mı kafesten acaba :(

WhatsApp Image 2021-04-22 at 14.34.45.jpeg

Oyla 0
Yumurtlama döngüsünde böyle kötü dışkılar çok olası. Ek bir hastalık durumu düşünülüyorsa öncelikle koksidyoz, ecoli elenmeli. Bunun içinde sulphamazethine gibi ürünler kullanılır ancak kuluçka döneminde önerilmez kullanımı.

Oyla 0
İlk geldiği ay gayet normaldi dışkıları, dış parazit uygulaması yaptım; vitamin, kalsiyum vs. eksikliği de yok. Ama gelir gelmez eşleştikleri için ne mantar kürü yapabildim ne başka bir hastalık için önlem alabildim. Tabii aldığım petshop sahibi iyi ve bilgili bir yetiştirici de olduğundan ekstrem bi hastalığı olmayabilir ama emin olamıyorum işte. Kuluçka da değil ama kızgınlık yumurtası attı desek arkasından yumurta gelmeye devam edebilir diye müdahale edemiyorum şu süreçte. Olası kuluçka dönemimiz - yavru alma dönemi ne zaman bitiyor :rolleyes:

Oyla 0
Eğer yumurtalar kesilir ise 2 gün sonrasında bitti kabul edilebilir. Nadiren süreci aksatırlar

Oyla 0
Bizim yumurtaların üstünden 2 yavru çıkma süresi geçti, olası yumurtası var mı diye kontrol edip duruma göre yuvalığı çıkartıp gözlem yapayım o zaman ben. Eğer yumurtası yoksa ve dışkıları öyle kalırsa tedavi gerekiyor demektir. Daha önce hiç kuluçka sürecinde titreme sorunu olan dişiniz olmuş muydu?

Oyla 0
Titremenin bir çok nedeni olduğu için şundandır diyemiyorum. En basiti stres, korku bile yaptırabiliyor.

Oyla 0
Strestenmiş galiba. Yumurtaları aldım, kafesin konumunu değiştirip iki gün uçmaya saldım. Birazda sohbet muhabbet ettik, titremesi geçti :LOL: . Dışkıları hala takip ediyorum ama ciddi bir sorunu yok gibi. Vitamin verdim, bir de probiyotik verdikten sonrasında bakacağım duruma.

Oyla 0
Geri