Kuluçkadayken Erkeği Ölen Dişi Sorunu :(

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan maviiş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

maviiş

iyikus.com Üyesi
Merhabalar arkadaşlar ,
Yaklaşık 10 aylık olan erkek muhabbet kuşum dişisi ikinci yumurtayı yaptıktan sonra ne yazık ki öldü.
Ölümü hastalıktan değil kafes içerisinde çok fazla bunaldığı için biraz uçsun diye çıkarttığımda kapı arasına sıkışarak oldu.
İlkte dişiyi tek başına yumurtaya yatmasını engellemek için yuvalığı çıkartmayı düşündüm ama ne yuva bozmaya gönlüm el vermedi ilk gün sürekli izledim yemlikleri temizleyip yuvalığa yakın yerlere taktım ama dişi çıkıp yemedi ikinci günde kontrol ettiğimde dişinin halen yemediğini gördüm ve 3. Yumurtanın geldiğini. Bende yuvalık içine yulafı fazlalaştırılmış yem ve dal darı parçası koydum bu şekilde dişi 5 yumurta yaparak kuşuçkadan hiç çıkmadan ilk yumurtayı çıkarttı şuan üçünçü yavru çıktı ve dişi halen yuvadan çıkıp yem yemiyor yuvalık ağzına hergün mama yapıp takıyorum ama mamayı da yemiyor ilk iki yavruyu beslemede problem yaşamıyordu fakat üçünçü yavru geldikten sonra kursakların tam dolu olmadığını görüyorum. Elle besleme konusunda hiç tecrübem olmadığı için denedim ama çok zorlandım. Yavrular ufacık et parçası kürdan ile mısır unu buğday unu birazcıkta galeta ununu ılık su ile karıştırıp vermeye çalışıyorum ama başaramıyorum.
Dişiye yardımcı olabilmek adına yapabileceğim birşey var mı ?

Dişi sadece su içmek için dışarı çıkıyor bu süreç hakkında bilgim olmadığı için suya herhangi bir takviye yapmıyorum sadece iki üç günde bir birkaç damla limon damlatıyorum hergün taze su veriyorum.

Merhaba, üzücü olmuş erkeğin ölmesi. Dediğiniz gibi besleme azaldı ise mutlaka elle besleme mamasi alıp desteklemek gerek. Yapmıyorsanız eğer çevrenizde et bebekleri olan bir ureticiye kaydirmak sağlıklı olacaktır.

Oyla 0
Erkek tarafından beslenmeye alıştırıldığı için olabilir. Az da olsa yiyordur fakat ne yazık ki bu yeterli değildir. Bu beklentisini kırması gerekli. Umarım kırar. Aşağıda ki konuyu inceleyiniz.

Yavruları tüm zaman besleme ya da destek beslemesi için bunun için üretilen profesyonel hazır mamalar kullanmanızı öneririm.

Mama ısısı mühim, ölçmek için "dijital mutfak termometresi" alabilirsiniz. Mama 39 derece olmalıdır ortalama.

Youtubedan çeşitli elle besleme metod videoları izleyebilirsiniz. Kürdanla beslemektd buna dahil

Oyla 0
Çok teşekkür ederim ama ne yazık ki çevremde kuş yetiştiren veya çifti yavrulayan bir tanıdığım yok.
A21 almayı düşündüm fakat bölünmüş olanlarına güvenenedim ancak alıp denemek en mantıklısı olacak. Kursağa basmaya cesaret edemesem bile kürdan , kaşık yada şırınga ile deneyeceğim.

Oyla 0
A21 almayı düşündüm fakat bölünmüş olanlarına güvenenedim
Murat Abi'nin atmış olduğu linkteki, yani GR Pet Ürünleri isimli satıcıya güvenebilirsiniz?? Çok alışverişim oldu bir sıkıntı yaşamadım yahut yaşarsanız ise çok kısa bir sürede sorunu çözüyorlar.

Kursağa basmaya cesaret edemesem bile kürdan , kaşık yada şırınga ile deneyeceğim.
Belli bir büyüklükten sonra kürdanla besleme pek işe yaramaz. Şırıngayla besleyemezseniz, uç kısmı üçgen şeklinde olan metal kaşıkla (bulabilirseniz) yedirmeye çalışabilirsiniz, İnternette buna dair bir çok video var.

Oyla 0
Yavru sorununu zor olsa da bir tanıdığımın vesilesiyle yakınımızda bulunan bir yetiştiriciye vererek çözdüm. Dişi zaten 3.yavruyu dahi reddederek yuvalığın uzak kısmına bırakıp durdu beslemedi altına almadı. Dişinin altınd sadece baktığı iki yavru kaldı mamayı da yuvalık ağzına taktığımda yuvadan çıkmadan da olsa uzanarak yediğini gördüm.
Başka bir sorunum daha olacak beslenme programı ile ilgili. Benim genel olarak beslenme programım şu şekilde,

Yavru yokken haftada 2 defa mama veriyordum mama için kullandığım bir marka yok evde kendim netteki tariflerden yumurta maması yaparak kullanıyorum. Ne kadar az hazır ürün o kadar çok sağlık diye düşünüyorum.
Sırasıyla genelde haftada iki kere olacak şekilde dal darı mevsim meyve ve sebzesi veriyorum. Yani bugün dal darı verdi isem perşembe günü salatalık havuç veya maydonoz dere otu gibi taze sebzeler koyuyor bunuda bir kaç saat içerisinde geri alıyorum.
İçme suyu için genelde haftada bir el yapımı (kendi yapımımız) elma sirkesi bir defa bir kaç damla limon bir kerede multivitamin ekliyorum.
Kafesimde sürekli olarak gaga taşı mineral blok kalamar kemiği ve kuş kumu bulunduruyorum.
Bunun dışında probiyotik vb ilaç kullanmıyorum ancak hemen hemen her konuda probiyotiklerden bakım kürlerinden bahsediliyor bu ürünlerden olmazsa olmaz kesinlikle kullanmalısın dediğiniz ürünleri ve beslenme programımdaki hataları eksiklikleri değerlendirebilir misiniz ?

Oyla 0
Geri