Kumru Yavrusu - Kalça Ayrılması

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan CryPress
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

CryPress

Yeni Üye
Video: 2021-06-06 14-16-14

Video linki tam çıkmadıysa:
Kod:
https://streamable.com/vffzh4

Merhaba. Anlatmaya çalışacağım konu hakkında yardım ve fikirlerinizi rica ediyorum.

Balkonda yuva yapan kumrunun iki yavrusundan biri videoda görüldüğü halde yuvadan indi. Yuvadan indiği-düştüğü tarih 6 Haziran 2021. Yuvadan uçup balkon zeminine inmiş de olabilir. İnmeye çalışırken düşmüş de olabilir. O an göremedik.

Twitter üzerinde bir veterinere ulaşıp sormuştum. (Sonradan yanıt vermedi.) Videoyu gördükten sonra kalça ayrılmasına benziyor demişti. Daha önce yuvadan düşüp düşmediğini sordu. İki yavru hiç bir zaman yuvasından düşmemişti. Dediğine göre anne-baba üzerine oturduğu için böyle bir şey olabiliyormuş. İsterseniz besleyin, yapılabilecek bir şey yok demişti.

Mahallede bir çok veterinere sordum hiç biri ilgilenmedi. Tam bir cevap bile vermediler. Bir tanesi Veterinerlik fakültesine yönlendirdi. Sonrasında onlardan da cevap alamadım. Belki iyileşmesi için bir şeyler yapılabilir diye sormaya çalışıyordum.

Kumru o zamandan beri balkonda yaşıyor. Su ve bulgur ile besleniyor. Yemesinde bir sorun yok. Balkon kapalı. Ayak-bacakları bu durumda olduğu için normal yürüyemiyor. Yerdeyken bir tarafa gitmek isterse sürünerek gidebiliyor. Bu süre sonunda uçabilmeye başladı. Balkon içinde mermere, yere, masaya, kutuların üzerine konuyor ama hep karının üzerine iniyor. Bir bacağı videodaki gibi sabit, düz duruyor. Bükemiyor, parmaklarında güç yok. Diğer bacağı ise normal gibi gözüküyor ama, parmaklarını açıp üzerine basamadığı, tam kullanamadığı için bu bacağı kıvrık gibi. Bu bacağını, hafiften sekmek-zıplamak için kullanıyor. Durduğu yerde bu şekilde hareket ediyor ve durduğu yerde 360 derece dönebiliyor.

Daha sonradan yuvasındayken de bu durumda olduğunu farz ediyorum, üzerine çalı-çırpı ve kaka yapışmıştı. Ilık su ve süngerle bir sefer temizlemiştim. Kuyruğu şu an yok. Varolan kuyruğu yuvasında hareket edemediği için tamamen kıvrılmıştı. Zamanla döküldü ve henüz yenisi çıkmadı.

Ayakları tutmadığı için bir ağaca konamayabilir. Diğer evlerin cam önlerinde karnının üzerine inebileceği kadar bir boşluk varsa oraya konabilir belki. İlk zamanlara göre çok daha atik. Şu an yakalayamıyorum. Elimi üzerine götürdüğüm anda uçuyor. İlk zamanlarda tutmaya çalışırken kanatlarını havaya kaldırmak ve bir-iki kere çırpmak dışında bir şey yapamıyordu. Eski durumuna göre şu an daha iyi uçabildiği için dışarı salmayı düşünüyordum acaba kendi başına bu halde hayatta kalıp, kendini koruyabilir mi?

Üstünden bir ay geçmiş bence ya çarpık bacak vardı yada kırılıp yamuk kaynadı. İlk zamanlarda müdahale edilseydi bir ihtimal düzelme şansı vardı. Ama bu saatten sonra zor bence. Yinede imkanınız varsa bir kanatlı veterinerine götürüp röntgen çektirin ve muayene ettirin derim.. Belki yapılabilecek birşeyler vardır hala. Bu şekilde dışarıda hayatta kalması zor bence...

Oyla 0
Geri