Kursak Hastalığı ve Haşlanmış Yumurta

İyi akşamlar attığınız linkte dediğiniz şeye benzer bir başlık göremedim. Fakat ben kendi Muhabbet kuşuma 10 günde 1 defa yumurta maması veya haşlanmış yumurta veriyorum. Bir sakıncası var mı kesin olarak konuşamam arkadaşlar görünce yazacaklardır. Fakat yumurta verirken; kendimize yaparken olduğu gibi pişme süresine dikkat etmeliyiz ne çok aşırı pişmiş ne de cıvık kalmalı. Yumurtayı koyduğumuzda da 8 saatten fazla kafes içinde durmamalı ve yumurta taze verilmeli, dolapta bekletilmemeli. Bunun gibi şeylere dikkat edilirse bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum

Oyla 0
Bu konuda benimde şüphelerim var. Bir süredir yumurta kullanmayı kestim...

Ama kesin birşey demiyorum sonra muhabbet uzamasın :)

Oyla 0
Aşırı yumurta maması gut yapıyor diyorlar. Gutta ani ölümlere sebep olmaktadır bu nedenle özellikle yumurtadan yeni çıkan yavrulara ilk 5 gün mama verilmez. Eskiden mama kaplarının üzerinde bu şekilde kullanılması gerektiği yazardı ama artık yok. Mama belirli bölgeye yapışa yapışa nefes almasını engelliyor ve ani ölümler gözlemleniyor bebeklerde ancak yetişkinler için bu durum çok düşük. Mama kıvamı da dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesidir.

Bugüne kadar düzenli mama verdim yavrulu kuşlara ancak hiç bu tip bir durumla karşılaşmadım. Bu nedenle sadece duyum olarak ekledim ama tam olarak katılmıyorum

Oyla 0
Yumurta tek başına değil de genelde içine konulan ilave katkılar ile yapış yapış hale gelebiliyor. Taze yumurta yaz / kış kısa sürede bozuluyor o yüzden kafeste 4 saati geçirmemek ve kapları iyice dezenfekte etmeden kullanmamak gerekiyor. Kaplar sadece basit bir silme işlemi ile mantar vb mikroptan arınmıyor. Gece mutlaka dezenfektanlı suda bekletmek gerekiyor. Kursak mantarı ilk belirtileri başlayınca (öğürme, garip kafa hareketleri, sindirememe durumları gibi) direk sadece yumurtadan değil ancak hijyenden de şüphelenmek lazım.

Dolapta günler önce haşlanmış yumurtayı servis etmemek gerekir. Taze haşlanmış ve hafif ılık/hafif soğumuş yumurta olmalı. Yemeseler de kaplar 4 saat sonra toplanıp mamalar çöpe kaplar da yıkanıp dezenfektasyona yatırılmalı. Zaman aşımı veya kirli kapların tekrar kullanımı hemen mantar ve mikrobu başlatabiliyor.

Bu riski biraz daha kontrollü hale getirebilmek ümidi ile yukarıdaki uygulamalardan feragat vermeden Probio Life VG de katıp kullanmaya çalışmanın faydası olur diye umuyorum. Birazdan incelemesini yazacağım.

Oyla 0
Geri