Kuşların kurumaya yakalanması hakkında

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan revo61
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

revo61

iyikus.com Üyesi
Yaklaşık 1 yıl önce 3.5-4 yaşlarında muhabbet kuşum Boncuk'u kaybettim. Kuş satın almak gibi bir huyum olmadığı için onu bir yakınımdan evlat edinmiştim ve ölümünden sonra başka kuş sahiplenmedim.

Konuya gelecek olursak, Boncuk'un 1 yıl önce bir çeşit enfeksiyondan dolayı öldüğünü düşünüyorum ancak elimde kesin bir kanıt yok. Boncuk hastayken onu götürdüğüm 2 farklı veteriner de hastalığı hakkında bilgi verememişti ve maalesef öldüğü güne dek de uyguladığım tedaviler işe yaramamıştı.

Boncuk 8 ay boyunca kabarık, halsiz ve yemlerin kabuğunu ayıklayıp yere düşürüyordu ve en çok yapmayı sevdiği uçmayı ve ötmeyi bırakmıştı. Kafesin altında sabahtan akşama kadar kabarıp duruyordu. Yediği yemleri de sıvı bir şekilde kusuyordu.

İlk olarak forum sitelerinde tedavisi için çözüm aradım ancak kursak mantarı şüphesiyle önerilen ilaçların hiç biri işe yaramadı ve Boncuk'un zamanla daha da zayıflamasına yol açtı. Veterinerler de çözüm üretemeyince soluğu muhabbet kuşu satan petshoplarda aldım. Gittiğim ilk petshop 'bu eş istiyor' dedi. Gittiğim 2. petshop ise aynı cümleleri kurdu.

Aradan aylar geçti ve Boncuk'un durumu git gide kötüleşmeye başladı. Artık uçmakta zorluk çekmeye ve ayaklarında morarmalar oluşmaya başladı. Son bir çare olarak yeniden petshoplara gittim ve bana eş istediğini söyleyen petshop kuşun kuruma olduğunu ve yapacak bir şeyin olmadığını, ölmek üzere olduğunu söyledi.

Çok çaresiz bir şekilde eve döndüm. Ayakta kalabilmesi için mamalarla onu yedirmeye çalışıyordum ama ertesi gün maalesef can verdi.

Ölümünün üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen benim merak ettiğim şey şu, muhabbet kuşlarının kurumaya yakalanmasının genetik faktörleri var mıdır yoksa yanlızca kötü bakım koşullarında mı bu hastalığa yakalanırlar?

Kuruma tam olarak hastalığa yonlendiren bir tabir değil ancak onun zayiflamasina neden olan enfeksiyonlardan kaynaklı bir çok şey olabilir. En belirgin olani megabakteridir. Mantar ilaçları kullanilir bu enfeksiyonda ancak etken maddesi önemlidir. Piyasada zor bulunan ve pahalı olan ilaç grubundadir. Pet shoplarin bir şey bildiği yok genelde.
Bu bahsettiğim megabakteriden kaynaklı ise kurumasi kuşların genel olarak taşıdığı bakterilerden bir tanesi bu. Bu ve bunun gibi bir sürü var. Kötü bakım, stres, tüy dönemi, hastalık durumlarinda gün yüzüne cikmak için fırsat kollarlar ve hızla beslenip gelisirler. Fark edildiginde süreç biraz zor tedavi edilir ama imkansiz degildir. Son 4,5 yıldır öncü olarak bu konuda başarılı bir çok sonuca iyikus olarak çare uretebildik. Sitemizi karistirabilirseniz bu rahatsızlığa karşı çok fazla güncel kaynağımız mevcuttur

Oyla 0
Geri