Kustuğu yemi tekrar yutmak neden kursak mantarı yapar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hasan.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Hasan.

Veteran
Arkadaşlar aklıma takıldı da sorayım dedim. Kuşum kur yaparken yem çıkarıyor, bazen ağzına kadar getirdiği yemi çıkarmayıp tekrar yutuyor veya parmağıma vs. çıkarıyor sonrasında tekrar yutabiliyor. Bu olay neden kursak mantarını tetikliyor? Yani kustuğu yemi tekrar yutmasındaki sakınca nedir?

Bir de şunu sormak istiyorum. Aynı @Atahan Derman abimin kuşunda olduğu gibi benim kuşumda da benzer bir durum var hemen açıklayayım. Örneğin, kuşumla oynuyoruz sonra o susuyor 20-30 dakika sonra. Gidip su içiyor ve suyu içtikten sonra gagasını açıyor (esniyormuş gibi yapıyor) sonra kafasını ileri geri yapıyor. Ancak herhangi bir kusma durumu olmuyor. Sadece dün aynı hareketi yaparken kustu (3-4 yem tanesi kadar). Su içti, sonrasında aynı hareketleri yapıp kendisini silkeledi. Kendisini kabartıp silkelendikten sonra da o silkinme hareketiyle beraber 3-4 tane yem çıktı ağzından. Ancak sadece bugün yaptı. Sonrasında da herhangi bir hastalık belirtisi göstermedi. Neden olabilir bu?

çok uzun bir süreç aslında. Öyle 1-2 kusma ile olacak anlamına gelmiyor ancak kusma evresi genelde işleme alınan ve öğütülme evresine girecek mukoza bulaşmış yapı ile çıkartıkdığı için o bölge hassaslaşabiliyor. Buda süreçte hassaslaşan bölgenin herhangi bir tehdit ile karşılaştığında güçsüz kalıp enfeksiyon oluşmasına katkı sağlıyor. Süreci ek olarak nasıl işler bilemiyorum. Bilimsel bir kaynak yok elimde bu nedenle şimdilik bu yorumla kalalım.

ek olarak verilen besinlerin ne koşulda saklandıkları, tazeliği, kimyasal yapısı gibi birçok önemli neden kursak enfeksiyonu geliştirmeye neden olabilir.

Son düzenleme:
Oyla 0
Arkadaşlar aklıma takıldı da sorayım dedim. Kuşum kur yaparken yem çıkarıyor, bazen ağzına kadar getirdiği yemi çıkarmayıp tekrar yutuyor veya parmağıma vs. çıkarıyor sonrasında tekrar yutabiliyor. Bu olay neden kursak mantarını tetikliyor? Yani kustuğu yemi tekrar yutmasındaki sakınca nedir?

Bir de şunu sormak istiyorum. Aynı @Atahan Derman abimin kuşunda olduğu gibi benim kuşumda da benzer bir durum var hemen açıklayayım. Örneğin, kuşumla oynuyoruz sonra o susuyor 20-30 dakika sonra. Gidip su içiyor ve suyu içtikten sonra gagasını açıyor (esniyormuş gibi yapıyor) sonra kafasını ileri geri yapıyor. Ancak herhangi bir kusma durumu olmuyor. Sadece dün aynı hareketi yaparken kustu (3-4 yem tanesi kadar). Su içti, sonrasında aynı hareketleri yapıp kendisini silkeledi. Kendisini kabartıp silkelendikten sonra da o silkinme hareketiyle beraber 3-4 tane yem çıktı ağzından. Ancak sadece bugün yaptı. Sonrasında da herhangi bir hastalık belirtisi göstermedi. Neden olabilir bu?
Şunu söylemek istiyorum kendi fikrimce benim kuşumda'da Kur yapma vs olayı var artık daha çok azaltmasına vesile oluyorum.Şimdi şöyle birşey Kuş ağzından yemi çıkarıyor yutuyor bunu sürekli yapması benim açımdan ve bazı kaynaklara göre boğaz tahrişine yol açıyor.İnsanlarda olduğu gibi kuşlarda'da Mukoza var Boğaz mukozası Artık yem çıkarmakdan boğazda'ki Mukozada yoruluyor Ve hasar alabiliyor.

Mesela Aynadan bir makale verelim ayna zararlı fakat ayna vermesen dahi başka şeylere kur yapıyorlar?

Kuşlarda aynalar ve plastikler genellikle besleme içgüdülerini uyandırır.Yem yerken bu boğazda hassas mukoza zarının şiddetli tahrişine,ciddi yangılara yol açabilir.

Vet.Hek.Tolgay AYTAR.

İnşallah sizinde benimde kuşum Hiç bir rahatsızlık ve hastalığa yakalanmadan uzun seneler yaşarlar iyi günler ?

Oyla 0
@Doğanay Y. Sağolun abi. Teşekkür ederim dikkat ediyorum probiyotikleri vitaminleri falan var. Yeter mi bağışıklık sistemini korumak için? Meyve sebze de verip yumurta maması yapıyorum düzenli olarak. Probiyotik sadece bağırsak için mi yoksa diğer organları vb. onları da güçlendiriyor mu?

@Atahan Derman sağolun güzel yazınız için çok teşekkürler inşallah ikimizin kuşu da hiç hastalanmadan uzun yaşarlar :giggle:

Oyla 0
Geri