Kuşum gece kafeste aniden kanat çırpıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan MiniKuş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MiniKuş

Veteran
Herkese merhaba uzun zamandır burada yoktum ama birkaç gündür yaşadığım sorunu burada sormak istedim. Bunu yazmadan 5 dk öncede aynısını yaptı.

Kuşum 1 yaşında dişi tek yaşıyor. Son zamanlar gece tüneğin üstünde uyurken saat gece 2-3 gibi aniden kafes içinde kendini bir o tarafa bir bu tarafa atıyor çılgınlar gibi. Daha sonra kafes telinin en üstüne çıkıp bir süre duruyor 10-15 dk sonra geri tüneğe dönüp uyuyor. Anladığım kadarıyla o an korkuyor ama çevresinde hiçbirşey olmuyor zifiri karanlık zaten oda. Kuşlar rüya kabus tarzı şeyler görüyormu bilmiyorum ama bu sorun sizce neden olabilir?

benim kuşlarda öyle yapıyordu. çok hafif, loş bir gece lambası taktım. uyumalarını etkilemeyecek şekilde. o zamandan beri yapmıyorlar. eğer ışığı yakınca o çırpınma duruyorsa. dediğimi deneyebilirsiniz.

Oyla 0
benim kuşlarda öyle yapıyordu. çok hafif, loş bir gece lambası taktım. uyumalarını etkilemeyecek şekilde. o zamandan beri yapmıyorlar. eğer ışığı yakınca o çırpınma duruyorsa. dediğimi deneyebilirsiniz.
Evet ışığı yakıyorum bir müddet seviyorum sakinleşsin diye çünkü aşırı hızlı nefes alıp veriyor bu olduğunda. Bahsettiğiniz o loş ışığın linki yada resmi var mı acaba?

Oyla 0
Evet ışığı yakıyorum bir müddet seviyorum sakinleşsin diye çünkü aşırı hızlı nefes alıp veriyor bu olduğunda. Bahsettiğiniz o loş ışığın linki yada resmi var mı acaba?
milyoncularda satılan 2-3 liralık küçük birşey direkt prize takılıyor. ışığıda çok şiddetli olmadığı için güzel loş bir ortam oluyor. güzel bir gece lambası isterseniz akıllı ampuller var ışık şiddetini ve rengini ayarlayabilirsiniz çok daha iyi olur.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20210523-024653_Amazon Shopping.jpg
    Screenshot_20210523-024653_Amazon Shopping.jpg
    391.4 KB · Görüntüleme: 3
Oyla 0
Hafif ışıklı ortama koymama rağmen dün gece 5 sıralarında tekrar aynı şeyi yaptı. Neden yaptığını hâla anlamış değilim.
@Doğanay Y. Hocam sizin bir görüşünüz var mı bu konuda daha önce duydunuzmu bu sorunu yaşayan?

Oyla 0
Gece korkularının bir çok nedeni olabilir. Ani sesler, ışık süzmeleri yahut onu bir süredir tedirgin eden bir nesne ya da konum değişimi olabilir. Kolay uyum sağlıyorlar gibi görünseler de aslında kolay alışmıyorlar.

Benzer durumlar genelde ortama yeni gelen ya da yavru bebeklerde gözlemleniyor. Eğer yetişkin bir kuş telde uyuklamaya başlıyorsa ve aniden korkup sağa sola çarpıyorsa kendini ortamla alakalı bir sorun yaşadığını göstermektedir. Şahsen şunu gözlemledim. Tele gittiklerinde güvende hissettiği en üst farklı köşelere geçiyorlar. O bölgeye yakın, kuşu sıkıştırmayacak sallanmayan tünek konumlandırdım. Bir süre sonra o tünekte uyuyup huzura eriştiğini gördükten sonra tüneği kaldırdım ve sorunu çözdüm. Hiçbir şey yapılmasa dahi sorun gidecektir ama bir süre devam edebilir.

Oyla 0
Gece korkularının bir çok nedeni olabilir. Ani sesler, ışık süzmeleri yahut onu bir süredir tedirgin eden bir nesne ya da konum değişimi olabilir. Kolay uyum sağlıyorlar gibi görünseler de aslında kolay alışmıyorlar.

Benzer durumlar genelde ortama yeni gelen ya da yavru bebeklerde gözlemleniyor. Eğer yetişkin bir kuş telde uyuklamaya başlıyorsa ve aniden korkup sağa sola çarpıyorsa kendini ortamla alakalı bir sorun yaşadığını göstermektedir. Şahsen şunu gözlemledim. Tele gittiklerinde güvende hissettiği en üst farklı köşelere geçiyorlar. O bölgeye yakın, kuşu sıkıştırmayacak sallanmayan tünek konumlandırdım. Bir süre sonra o tünekte uyuyup huzura eriştiğini gördükten sonra tüneği kaldırdım ve sorunu çözdüm. Hiçbir şey yapılmasa dahi sorun gidecektir ama bir süre devam edebilir.
Telde uyumuyorda o kendini hırpaladıktan sonra en üste çıkıp etrafa bakıyor. Elime alıp sakinleştiriyorum. Zaten her zaman 1 sene 2 aydır orada uyuyor ve bende hemen yanındayım. Bende ani bir hareket yapmıyorum onu korkutacak sadece film izliyorum TV den. Belki filmdeki ani sesler ve ışıktan yapıyor diyeceğim ama eskiden yapmıyordu bunu.

Oyla 0
Onun için rahatsız edici bir hal almış demek ki. Hangi sese, ışığa ne zaman korkacağını bilemeyiz maalesef.

Oyla 0
Geri