Bence doğalcı olmak lazım
Ben doğal olan herşey mükemmeldir demiyorumki, ama bizim yediğimiz doğal besinlerin bir çoğunu hatta hemen hemen hepsini kuşlarada verebiliriz. Doğal besinler kuşların her ihtiyacını karşılamaz demişsiniz ama bir çoğunu karşılar. Eksik kalma ihtimaline karşın zaten ara ara kullanılması gerektiğini yazmıştım yukarıda. Abartmaya gerek yok sadece...
Mesela şöyle bir diyet düşünelim; Ben kuşlarıma her gün en az bir tane ek besin veriyorum. Ne mi veriyorum mesela bir adet fındık
havanda ezip parçalı hale getiriyorum ve kuşların tabağına koyuyorum. Ertesi gün bir kaç adet antep fıstığı yine aynı şekilde, diğer gün mesela badem. Bazen yediğim çekirdeklerden bir kaç adet atıyorum tabaklarına.. Bazende bir parça kırmızı pancar takıyorum tellere, bazen havuç, elma, muz Allah ne verdiyse yani.. Yeşillikler olmazsa olmazım, kıvırcık, nane, maydanoz, semiz otu kısaca her türlü yeşillik. Liste uzayıp gider... Haşlanmış yumurtayıda unutmayalım tabi protein
Doğal besinlerin besin değerlerini alt alta sıralarsak eğer o takviyelere fark atar. İçerisinde iyotta var hocam ayrıyetten
Bu arada doğal besinlerde sadece A,B,C vitaminleride yoktur, vücut için faydalı farklı maddelerde vardır. Mesela şimdi aklıma gelen zerdeçalda kurkumin gibi bir madde vardı, yada kırmızı meyvelerde bilmem ne antioksidan maddeler vardı vs. Buğday çiminde klorofil var mesela. Kısaca her bir besinin kendine özel faydasıda vardır (besin değeri haricinde)...
Şeker ve tuzun zararından bahsetmişsiniz ama takviyelerdeki yapay tatlandırıcılardan bahsetmemişsiniz. Sizce hangisi daha zararlı? B vitaminleri vücutta depolanmıyor bu yüzden 2 günde bir verilmeli demişsiniz ama kuşların yeminde bunlar bol bol var zaten. Yemler o kadarda değersiz değil hocam
Bide size mama tarifimi vereyim buda bonus olsun
Malzemeler;
- Bir tatlı kaşığı mısır unu yada hazır kuru mama,
- Bir çay kaşığı buğday ruşeymi (buğday ruşeymi kesinlikle olmazsa olmaz. Özellikle yavru kuşların ve hasta kuşların mamasına ekleyin farkı görüceksiniz)
- Bir adet havanda dövülmüş badem yada fındık (beslenmede çeşitlilik açısından bir adet kuruyemiş mutlaka tavsiye ederim)
- Bir kaç tane havanda dövülmüş kabak çekirdeği (kabak çekirdeği hem besleyici hemde iç parazitler için doğal çözüm)
- Bir kaç tane havanda dövülmüş arı poleni (arı poleni tek başına bile çok besleyicidir. Yavru ve hasta kuşların şırınga mamasınada ekleyebilirsiniz)
- Bir parça havuç yada kırmızı pancar (Biliyorsunuz tohumlarda A vitamini yoktur o yüzden kesinlikle bir tane A vitamini içeren sebze meyve olması şart)
- Bir parça elma yada muz ( prebiyotik ve sindirim enzimleri içerir)
- Bir çimdik vanilya rendesi (vanilya kuşların sevdiği bir aromadır. Mama yemeyen kuşların yemesini sağlayabilir)
- Birazda yeşillik (kıvırcık, maydanoz, taze nane, semiz otu vs.) (Yeşillikler olmazsa olmaz. Hem kuşlar sever hemde hepsinin ayrı ayrı kendine özel faydaları vardır)
Yapılışı;
Öncelikle kuru malzemeleri karıştıralım. Ardından sebze meyve ve yeşillikleri minik minik doğrayalım ve karışımımıza ekleyelim. Karışımı 10 dakika dinlendirelim. Üzerine vanilya rendemizide serpiştirelim ve sunuma hazır..