Kuşum için bu takviyeler fazla mı?

Nurşah Koç

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar. 1ay önce bir muhabbet kuşu aldım ve onun sağlığını desteklemek için bazı takviyeler aldım.1 ay içerisinde kullanacağım takviyeleri günleri belirterek aşağıda listeledim.Sizce bu takviyeler kuşum için çok fazla olup onun sağlığını desteklemek yerine onu yorup, zarar verir mi?

🌸

—SUYA KATILACAKLAR—

🐦 1. ve 30. gün👉🏼Röhnfried vitamin set(5 tane)

🐦2-3-4. gün👉🏼saf su

🐦5. gün👉🏼Quiko Avisanol Sıvı Kalsiyum

🐦6-7-8-9. gün👉🏼saf su

🐦10. gün👉🏼Röhnfried Entroboc Probiyotik

🐦11-12-13.gün👉🏼Saf su

🐦14.gün👉🏼Röhnfried Atemfrei

🐦15-16-17.gün👉🏼saf su

🐦18.gün👉🏼Versele Laga-Muta-Vit

🐦19-20-21. gün👉🏼saf su

🐦22. gün👉🏼Röhnfried BT-Amin Forte

🐦23-24-25. gün👉🏼saf su

🐦26. gün👉🏼Med. Tollyamin Forte

🐦27-28-29. gün👉🏼saf su

—YEME KATILACAKLAR—

🐦3.gün👉🏼Röhnfried Immunbooster

🐦16.gün👉🏼Röhnfried Energie-Öl

🐦28.gün👉🏼Röhnfried K+K Protein

Az bile kullanmışsınız hocam. Haftada en az 2 defa probiyotik. En az 1 kez multi vitamin. Haftada 1 atefrai. Bu arada Bt Amin forte ile Tolyamin forta hemen hemen aynı ürünler. Haftada her birinden 1'er kez verin.
Ne kadar suya ne kadar takviye kattığınızı da yazın ama

Son düzenleme:
Az bile kullanmışsınız hocam. Haftada en az 2 defa probiyotik. En az 1 kez multi vitamin. Haftada 1 atefrai. Bu arada Bt Amin forte ile Tolyamin forta hemen hemen aynı ürünler. Haftada her birinden 1'er kez verin.
Cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim.Bazı kişiler bu takviyelerin çok fazla olduğunu ve kuşun sağlığına zarar verebileceğimi söylediler.Emin olamadım bu listeyi uygulayıp uygulamama konusunda.

Cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim.Bazı kişiler bu takviyelerin çok fazla olduğunu ve kuşun sağlığına zarar verebileceğimi söylediler.Emin olamadım bu listeyi uygulayıp uygulamama konusunda.
Hayır tek seferde yüksek doz uygulamıyorsanız fazla falan değil. Hatta az bile.

2 gün probiyotik + 1 gün multivitamin + 1 gün atefrai (artık neyse o :) birer günden 2 günde b vitamini = yani toplamda haftada 6 gün bişeyli sumu vericez hocam? Kalan 1 günüde boş geçmeseydik :)

Merhaba arkadaşlar. 1ay önce bir muhabbet kuşu aldım ve onun sağlığını desteklemek için bazı takviyeler aldım.1 ay içerisinde kullanacağım takviyeleri günleri belirterek aşağıda listeledim.Sizce bu takviyeler kuşum için çok fazla olup onun sağlığını desteklemek yerine onu yorup, zarar verir mi?

🌸

—SUYA KATILACAKLAR—

🐦 1. ve 30. gün👉🏼Röhnfried vitamin set(5 tane)

🐦2-3-4. gün👉🏼saf su

🐦5. gün👉🏼Quiko Avisanol Sıvı Kalsiyum

🐦6-7-8-9. gün👉🏼saf su

🐦10. gün👉🏼Röhnfried Entroboc Probiyotik

🐦11-12-13.gün👉🏼Saf su

🐦14.gün👉🏼Röhnfried Atemfrei

🐦15-16-17.gün👉🏼saf su

🐦18.gün👉🏼Versele Laga-Muta-Vit

🐦19-20-21. gün👉🏼saf su

🐦22. gün👉🏼Röhnfried BT-Amin Forte

🐦23-24-25. gün👉🏼saf su

🐦26. gün👉🏼Med. Tollyamin Forte

🐦27-28-29. gün👉🏼saf su

—YEME KATILACAKLAR—

🐦3.gün👉🏼Röhnfried Immunbooster

🐦16.gün👉🏼Röhnfried Energie-Öl

🐦28.gün👉🏼Röhnfried K+K Protein

Nurşah hanım bu kadar takviye almışsınız ama en önemlisini unutmuşsunuz multimineral ! Bana göre bunların çoğu gereksiz ürünler. Gervit + multimineral takviyesi yeterli benim için..

Kuşlar için Minerallerin Önemi ve Ürün İncelemeleri

Bana sorarsanız probiyotiğe bile gerek yok. He kullanmayın demiyorum tabiki. Ama entrobac gibi multivitamin içeren bir ürün yerine, sindirim için daha faydalı içeriklerin olduğu versela laganın ürünlerini tavsiye ederim..

Versele Laga Probi-Zyme & Oro-Digest İncelemesi Ve Kullanımı

Program olarakta;
Pazartesi Gervit, perşembe multimineral, cumartesi probiyotik. Geri kalan günler normal su.. Yalnız mineral dozajını fazla kaçırmayın. Tam dolu suluğa sadece 3-4 damla yeterli ;)

Vl nin sıvı bir ürünü vardı ismini hatırlamıyorum multivitamin ve amino asitlerin tamamını içeriyordu. Gervit yerine o üründe tercih edilebilir. Tabi yine mineral takviyesiyle kombine etmelisiniz. Totalde vitamin + aminoasit + mineral kombinasyonu yapmış olucaksınız...

Alttaki kategoriyide inceleyebilirsiniz. Ürünlerin tanıtımı ve içerik bilgileri var..

Şunuda yazmadan geçemeyeceğim.. Arkadaşlar kuşları takviye ürünlerle besleyemeyiz. Takviyeler sadece kuşlar vitamin mineral eksikliği yaşamasın diye verilir..

Örneğin yemlerde A vitamini yoktur, yada kuşlar sürekli ev ortamında olduğu için D vitamini de alamazlar. Yemlerde yeterli miktarda mineralde yoktur. Bu yüzden takviyeler abartmadan ara ara verilebilir..

Ancak tabikide kuşlara yem haricinde sebze meyve özellikle yeşillikleri bol bol verdiğimizde bu takviyelere bile gerek kalmaz ;)

Muhabbet Kuşlarına Verilen Sebze Ve Meyveler
Kuşlara verilen Yeşillikler besin değerleri Faydaları..
Kuşlarımız için Hayati öneme sahip vitamin! | A Vitamini..
Kuşlarınız için Püre Tarifi

2 gün probiyotik + 1 gün multivitamin + 1 gün atefrai (artık neyse o :) birer günden 2 günde b vitamini = yani toplamda haftada 6 gün bişeyli sumu vericez hocam? Kalan 1 günüde boş geçmeseydik :)

Nurşah hanım bu kadar takviye almışsınız ama en önemlisini unutmuşsunuz multimineral ! Bana göre bunların çoğu gereksiz ürünler. Gervit + multimineral takviyesi yeterli benim için..

Kuşlar için Minerallerin Önemi ve Ürün İncelemeleri

Bana sorarsanız probiyotiğe bile gerek yok. He kullanmayın demiyorum tabiki. Ama entrobac gibi multivitamin içeren bir ürün yerine, sindirim için daha faydalı içeriklerin olduğu versela laganın ürünlerini tavsiye ederim..

Versele Laga Probi-Zyme & Oro-Digest İncelemesi Ve Kullanımı

Program olarakta;
Pazartesi Gervit, perşembe multimineral, cumartesi probiyotik. Geri kalan günler normal su.. Yalnız mineral dozajını fazla kaçırmayın. Tam dolu suluğa sadece 3-4 damla yeterli ;)

Vl nin sıvı bir ürünü vardı ismini hatırlamıyorum multivitamin ve amino asitlerin tamamını içeriyordu. Gervit yerine o üründe tercih edilebilir. Tabi yine mineral takviyesiyle kombine etmelisiniz. Totalde vitamin + aminoasit + mineral kombinasyonu yapmış olucaksınız...

Alttaki kategoriyide inceleyebilirsiniz. Ürünlerin tanıtımı ve içerik bilgileri var..

Neden ümit hocam zararı ne 🤣

Neden ümit hocam zararı ne 🤣

Ben daha çok doğal beslenmeden yanayım hocam. Besin takviyesi yerine besin verme taraftarıyım. Ayrıyetten bu ürünlerde sadece vitamin yok pek çok gereksiz kimyasal maddede var. Besin takviyeside olsa sık kullanımda karaciğeri yorabilir. Belki kuşlar suyun tadını sevmediği için yeterli miktarda sıvıda alamayabilir vs. Aklıma geldikçe eksi yönlerini yazabilirim. Sizde artı yönlerini yazın konuşalım sıkıntı yok :)

Ben daha çok doğal beslenmeden yanayım hocam. Besin takviyesi yerine besin verme taraftarıyım. Ayrıyetten bu ürünlerde sadece vitamin yok pek çok gereksiz kimyasal maddede var. Besin takviyeside olsa sık kullanımda karaciğeri yorabilir. Belki kuşlar suyun tadını sevmediği için yeterli miktarda sıvıda alamayabilir vs. Aklıma geldikçe eksi yönlerini yazabilirim. Sizde artı yönlerini yazın konuşalım sıkıntı yok :)
Tamam yazacağım fırsat bulunca

Ümit hocam çok da doğalcı olmamak gerek. Doğal olan her şey mükemmeldir anlayışı bizi yanlışa götürür. Eğer öyle olsaydı doğada yediğimiz hiç bir şey bizi zehirlememeli veya zarar vermemeliydi. Ama öyle değil maalesef. Hatta bizim doğada yediğimiz ve bize en faydalı olduğunu düşündüğümüz şeyler bile, bizi çok az da olsa zehirliyor. Hatta bakteriler, enzimler olmasa yediklerimizi sindiremeyeceğiz bile. Kuşların yediği tohumlar, meyveler vs doğaldır ama mükemmel değildir. Kuşlar da az da olsa zehirlenir yediklerinden. Ve yediklerini sindirmekte ve onlardan yararlanmakta zorlanırlar. O sebeple probiyotik işe yarar, o sebeple zeolid ve toksik bağlayıcılar ara ara kullanılır, kullanılmalıdır. Ve yedikleri doğal şeyler kuşun her ihtiyacını karşılayacak nitelikte değildir. Örneğin şeker ve tuz da doğaldır ama emin olun ki hiç bir takviye tuz ve şeker kadar zarar vermez insana veya kuşlara. İlacı zehirden ayıran şey dozudur ! Takviyenin de şekerin de dozunu aşarsanız sıkıntı yaşarsınız. Şeker doğal olduğu için en ufak bir artısı yoktur.

Takviye olayına gelince evet onlar da mükemmel değil, doz aşımı durumunda zarar verme ihtimali var. Ama onlarsız da tam verim alınamıyor kuşlardan. Probiyotik ürünler yokken, multi vitaminler üretilmemişken de kuş besleniyordu. Kimileri belki sorunsuz da besliyordu. Ama çoğu yetiştirici bir çok sorunlar yaşıyordu. Tüy yolma sorunundan tutun da boş yumurtalara, hastalık oranının fazlalığından tutun da yavru gelişim sorunlarına varan sayamayacağım kadar çok sorun yaşanıyordu. Şuan bu sorunlar çok azaldı. Neden mi ? Kimyasal dediğiniz ürünler sayesinde. Eğer zararlıysa hiç kullanılmamalı, ama değilse mutlaka gerektiği kadar kullanılmalı. Kimyasal içeriyor diye 6 ayda yada yılda bir vermek olur mu sizce ? hayırsa 15 günde veya ayda bir vermekle arasındaki farkı nasıl açıklarsınız ? Kalitesiz, hammaddesi veya taşıyıcıları kötü ürünler tabiki kullanılmamalı. ama ürün kaliteliyse mutlaka gerektiği kadar kullanılmalı. Hatta suda eriyen vitaminler ( Örneğin B vitaminleri ) En geç 2 günde bir verilmeli. Çünkü vücutta depolanmıyorlar.

Siz diyorsanız ki bütün vitamin, mineral ve amino asitlerin tamamını orantılı karşılayacak bir diyet listem var ve takviyeye gerek kalmıyor. O zaman eyvallah... Paylaşın biz de öğrenmiş olalım.

Tadını sevmeyip az su içme olayına gelince ; Evet ilk verdiğinizde yadırgayıp az tüketebilirler suyu. Ama susuz kalmamaları gerektiğini bizden daha iyi biliyorlar hiç merak etmeyin. Bir kaç kullanımdan sonra da alışıp, sorunsuz tüketirler emin olun.

Son düzenleme:
takviyeleri okurken ben yoruldum :)

hepsi çok güzel kaliteli urunler yanliş anlasilmak istemem, ancak büyük firmaların ürün cesitliliğini biraz abarttığını düsünüyorum

örneğin sadece nekton-s multivitamin/multimineral/aminoasit vs gerekli çoğu şeyi tek başina icerir. yanina kaliteli bi probiyotik, arada bi yumurta meyve sebze verilebilir

bir de şu var, takviyelerin ozellikle vitamin/mineral yönünden biyoyararlanımı düşüktür

örnek olarak siyanokobalamin (sentetik b12 : siyanür + kobalamin) gibi sentetik form vitaminler ve inorganik bileşiklerle şelatlanmış mineraller icerirler. bunlarin sindirim sisteminden emilme ve vücutta organik (işe yarar) forma cevrilme kapasitesi sınırlıdir

yani profesyonel uretici değilseniz, evde bi kaç kuş bakiyorsaniz kendinizi maddi/manevi çok fazla yormanıza gerek yok bence

hepsinin tabi ki yararı olur ancak düsundüğünuz kadar fazla degildir

takviyeleri okurken ben yoruldum :)

hepsi çok güzel kaliteli urunler yanliş anlasilmak istemem, ancak büyük firmaların ürün cesitliliğini biraz abarttığını düsünüyorum

örneğin sadece nekton-s multivitamin/multimineral/aminoasit vs gerekli çoğu şeyi tek başina icerir. yanina kaliteli bi probiyotik, arada bi yumurta meyve sebze verilebilir

bir de şu var, takviyelerin ozellikle vitamin/mineral yönünden biyoyararlanımı düşüktür

örnek olarak siyanokobalamin (sentetik b12 : siyanür + kobalamin) gibi sentetik form vitaminler ve inorganik bileşiklerle şelatlanmış mineraller icerirler. bunlarin sindirim sisteminden emilme ve vücutta organik (işe yarar) forma cevrilme kapasitesi sınırlıdir

yani profesyonel uretici değilseniz, evde bi kaç kuş bakiyorsaniz kendinizi maddi/manevi çok fazla yormanıza gerek yok bence

hepsinin tabi ki yararı olur ancak düsundüğünuz kadar fazla degildir
Hocam bio yararlanım çok karmaşık ve bizi aşan konudur. Bio yararlanımı az olan vitamini oransal olarak fazla koyarak açığı kapatıyorlar. Tabiki firmaların derdi sizin veya benim evimdeki '' limonu '' sağlıklı tutmaktan ziyade para kazanmak. Ama şunu da çok iyi bilirlerki ürünleri işe yaramazsa firma ömrü 2 yılı geçmez. Dolayısıyla bana göre takviyelerin yararı olur ve sanıldığı kadar az değildir.

Gereksiz çeşitlilik konusunda hem fikirim. Bunu da daha fazla kalem ürün satıp daha fazla kar etmek için yapıyorlar. Burda iş tüketiciye düşüyor bilinçli tüketip fazla para harcamaktan kaçınmak gerekir. Ve Marka takıntısını da bir kenara bırakmak gerekir. Hangi ürünler ihtiyaca cevap verecek fiyat performans ürünüyse onları kullanırsınız. İlla da versela laga deyip tüm ürünlerini almak mantıksızdır mesela. Ama Versela'nın geniş içerikli bir ürününü alıp kullanmak mantıksız olmayacaktır. Kafesteki bir kuşa doğal yollarla tüm eksikliklerini karşılayayım, takviye kullanmayım derseniz mutlaka eksiklikler yaşar. Mesela iyot hiç bir tohumda meyvede vs yoktur. Bu sadece bir örnek..

Son düzenleme:
Bence doğalcı olmak lazım :) Ben doğal olan herşey mükemmeldir demiyorumki, ama bizim yediğimiz doğal besinlerin bir çoğunu hatta hemen hemen hepsini kuşlarada verebiliriz. Doğal besinler kuşların her ihtiyacını karşılamaz demişsiniz ama bir çoğunu karşılar. Eksik kalma ihtimaline karşın zaten ara ara kullanılması gerektiğini yazmıştım yukarıda. Abartmaya gerek yok sadece...

Mesela şöyle bir diyet düşünelim; Ben kuşlarıma her gün en az bir tane ek besin veriyorum. Ne mi veriyorum mesela bir adet fındık :) havanda ezip parçalı hale getiriyorum ve kuşların tabağına koyuyorum. Ertesi gün bir kaç adet antep fıstığı yine aynı şekilde, diğer gün mesela badem. Bazen yediğim çekirdeklerden bir kaç adet atıyorum tabaklarına.. Bazende bir parça kırmızı pancar takıyorum tellere, bazen havuç, elma, muz Allah ne verdiyse yani.. Yeşillikler olmazsa olmazım, kıvırcık, nane, maydanoz, semiz otu kısaca her türlü yeşillik. Liste uzayıp gider... Haşlanmış yumurtayıda unutmayalım tabi protein :)

Doğal besinlerin besin değerlerini alt alta sıralarsak eğer o takviyelere fark atar. İçerisinde iyotta var hocam ayrıyetten :) Bu arada doğal besinlerde sadece A,B,C vitaminleride yoktur, vücut için faydalı farklı maddelerde vardır. Mesela şimdi aklıma gelen zerdeçalda kurkumin gibi bir madde vardı, yada kırmızı meyvelerde bilmem ne antioksidan maddeler vardı vs. Buğday çiminde klorofil var mesela. Kısaca her bir besinin kendine özel faydasıda vardır (besin değeri haricinde)...

Şeker ve tuzun zararından bahsetmişsiniz ama takviyelerdeki yapay tatlandırıcılardan bahsetmemişsiniz. Sizce hangisi daha zararlı? B vitaminleri vücutta depolanmıyor bu yüzden 2 günde bir verilmeli demişsiniz ama kuşların yeminde bunlar bol bol var zaten. Yemler o kadarda değersiz değil hocam :)

Bide size mama tarifimi vereyim buda bonus olsun ;)

Malzemeler;
  • Bir tatlı kaşığı mısır unu yada hazır kuru mama,
  • Bir çay kaşığı buğday ruşeymi (buğday ruşeymi kesinlikle olmazsa olmaz. Özellikle yavru kuşların ve hasta kuşların mamasına ekleyin farkı görüceksiniz)
  • Bir adet havanda dövülmüş badem yada fındık (beslenmede çeşitlilik açısından bir adet kuruyemiş mutlaka tavsiye ederim)
  • Bir kaç tane havanda dövülmüş kabak çekirdeği (kabak çekirdeği hem besleyici hemde iç parazitler için doğal çözüm)
  • Bir kaç tane havanda dövülmüş arı poleni (arı poleni tek başına bile çok besleyicidir. Yavru ve hasta kuşların şırınga mamasınada ekleyebilirsiniz)
  • Bir parça havuç yada kırmızı pancar (Biliyorsunuz tohumlarda A vitamini yoktur o yüzden kesinlikle bir tane A vitamini içeren sebze meyve olması şart)
  • Bir parça elma yada muz ( prebiyotik ve sindirim enzimleri içerir)
  • Bir çimdik vanilya rendesi (vanilya kuşların sevdiği bir aromadır. Mama yemeyen kuşların yemesini sağlayabilir)
  • Birazda yeşillik (kıvırcık, maydanoz, taze nane, semiz otu vs.) (Yeşillikler olmazsa olmaz. Hem kuşlar sever hemde hepsinin ayrı ayrı kendine özel faydaları vardır)
Yapılışı;

Öncelikle kuru malzemeleri karıştıralım. Ardından sebze meyve ve yeşillikleri minik minik doğrayalım ve karışımımıza ekleyelim. Karışımı 10 dakika dinlendirelim. Üzerine vanilya rendemizide serpiştirelim ve sunuma hazır..

Bence doğalcı olmak lazım :) Ben doğal olan herşey mükemmeldir demiyorumki, ama bizim yediğimiz doğal besinlerin bir çoğunu hatta hemen hemen hepsini kuşlarada verebiliriz. Doğal besinler kuşların her ihtiyacını karşılamaz demişsiniz ama bir çoğunu karşılar. Eksik kalma ihtimaline karşın zaten ara ara kullanılması gerektiğini yazmıştım yukarıda. Abartmaya gerek yok sadece...

Mesela şöyle bir diyet düşünelim; Ben kuşlarıma her gün en az bir tane ek besin veriyorum. Ne mi veriyorum mesela bir adet fındık :) havanda ezip parçalı hale getiriyorum ve kuşların tabağına koyuyorum. Ertesi gün bir kaç adet antep fıstığı yine aynı şekilde, diğer gün mesela badem. Bazen yediğim çekirdeklerden bir kaç adet atıyorum tabaklarına.. Bazende bir parça kırmızı pancar takıyorum tellere, bazen havuç, elma, muz Allah ne verdiyse yani.. Yeşillikler olmazsa olmazım, kıvırcık, nane, maydanoz, semiz otu kısaca her türlü yeşillik. Liste uzayıp gider... Haşlanmış yumurtayıda unutmayalım tabi protein :)

Doğal besinlerin besin değerlerini alt alta sıralarsak eğer o takviyelere fark atar. İçerisinde iyotta var hocam ayrıyetten :) Bu arada doğal besinlerde sadece A,B,C vitaminleride yoktur, vücut için faydalı farklı maddelerde vardır. Mesela şimdi aklıma gelen zerdeçalda kurkumin gibi bir madde vardı, yada kırmızı meyvelerde bilmem ne antioksidan maddeler vardı vs. Buğday çiminde klorofil var mesela. Kısaca her bir besinin kendine özel faydasıda vardır (besin değeri haricinde)...

Şeker ve tuzun zararından bahsetmişsiniz ama takviyelerdeki yapay tatlandırıcılardan bahsetmemişsiniz. Sizce hangisi daha zararlı? B vitaminleri vücutta depolanmıyor bu yüzden 2 günde bir verilmeli demişsiniz ama kuşların yeminde bunlar bol bol var zaten. Yemler o kadarda değersiz değil hocam :)

Bide size mama tarifimi vereyim buda bonus olsun ;)

Malzemeler;
  • Bir tatlı kaşığı mısır unu yada hazır kuru mama,
  • Bir çay kaşığı buğday ruşeymi (buğday ruşeymi kesinlikle olmazsa olmaz. Özellikle yavru kuşların ve hasta kuşların mamasına ekleyin farkı görüceksiniz)
  • Bir adet havanda dövülmüş badem yada fındık (beslenmede çeşitlilik açısından bir adet kuruyemiş mutlaka tavsiye ederim)
  • Bir kaç tane havanda dövülmüş kabak çekirdeği (kabak çekirdeği hem besleyici hemde iç parazitler için doğal çözüm)
  • Bir kaç tane havanda dövülmüş arı poleni (arı poleni tek başına bile çok besleyicidir. Yavru ve hasta kuşların şırınga mamasınada ekleyebilirsiniz)
  • Bir parça havuç yada kırmızı pancar (Biliyorsunuz tohumlarda A vitamini yoktur o yüzden kesinlikle bir tane A vitamini içeren sebze meyve olması şart)
  • Bir parça elma yada muz ( prebiyotik ve sindirim enzimleri içerir)
  • Bir çimdik vanilya rendesi (vanilya kuşların sevdiği bir aromadır. Mama yemeyen kuşların yemesini sağlayabilir)
  • Birazda yeşillik (kıvırcık, maydanoz, taze nane, semiz otu vs.) (Yeşillikler olmazsa olmaz. Hem kuşlar sever hemde hepsinin ayrı ayrı kendine özel faydaları vardır)
Yapılışı;

Öncelikle kuru malzemeleri karıştıralım. Ardından sebze meyve ve yeşillikleri minik minik doğrayalım ve karışımımıza ekleyelim. Karışımı 10 dakika dinlendirelim. Üzerine vanilya rendemizide serpiştirelim ve sunuma hazır..
Hocam bu ürünleri her gün veya sık sık veriyorsanız gerwit de neymiş atın çöpe 😂 Şaka bir yana sizce kaç kişi bu şekilde bakıyordur kuşlarına ?

Hocam takviyelerde yapay şeker çok nadir kullanılıyor hatta belkide kullanan marka yoktur emin değilim. Gerwit de yok mesela. Taşıyıcı madde olarak Betain Hidroklorür kullanılmış ki oda sindirimi ve emilimi destekleyen faydalı bir üründür. Ve Antioksidanlar kullanılmış. Onlar da yukarıda bahsettiğim doğal yem kaynaklı küçük gıda zehirlenmelerine karşı faydalıdır.

Evet bazı premixlerde Lactoz kullanılıyor. Ama kullanan firmalar nadirdir. Lactoz da sütten elde edilen bir şeker türüdür ve çaya kullandığımız şeker kadar zararlı değildir emin olun. Öyle olsa ben dahil hiç kimse takviye kullanmazdı. Şüpheciliğinizde bir yere kadar haklısınız. Ama takviyeler. asla sandığınız gibi zararlı değildir hatta ciddi anlamda faydalıdır. 200-250 yıl önce insan yaşam ortalaması 30 yaştı. Şuan 70 leri buldu. Sebebi; teknolojinin, tıbbın ve kimyasal dediğiniz ilaçların, takviyelerin gelişmesidir. Bu durumda ; doğal kalsaydık da 30 yaş yaşasaydık yeterdi mi demeliyiz ? Bu mantıklı olur mu sizce ? Ben demem valla siz diyorsanız bilemem. Dolayısıyla fazla doğalcı olmamak lazım 😂 Tıbbın ve teknolojinin konforundan faydalanmak, kuşlarımızı da faydalandırmak lazım.

Son düzenleme:
Hocam bu ürünleri her gün veya sık sık veriyorsanız gerwit de neymiş atın çöpe 😂 Şaka bir yana sizce kaç kişi bu şekilde bakıyordur kuşlarına ?

Hocam takviyelerde yapay şeker çok nadir kullanılıyor hatta belkide kullanan marka yoktur emin değilim. Gerwit de yok mesela. Taşıyıcı madde olarak Betain Hidroklorür kullanılmış ki oda sindirimi ve emilimi destekleyen faydalı bir üründür. Ve Antioksidanlar kullanılmış. Onlar da yukarıda bahsettiğim doğal yem kaynaklı küçük gıda zehirlenmelerine karşı faydalıdır.

Evet bazı premixlerde Lactoz kullanılıyor. Ama kullanan firmalar nadirdir. Lactoz da sütten elde edilen bir şeker türüdür ve çaya kullandığımız şeker kadar zararlı değildir emin olun. Öyle olsa ben dahil hiç kimse takviye kullanmazdı. Şüpheciliğinizde bir yere kadar haklısınız. Ama takviyeler. asla sandığınız gibi zararlı değildir hatta ciddi anlamda faydalıdır. 200-250 yıl önce insan yaşam ortalaması 30 yaştı. Şuan 70 leri buldu. Sebebi; teknolojinin, tıbbın ve kimyasal dediğiniz ilaçların, takviyelerin gelişmesidir. Bu durumda ; doğal kalsaydık da 30 yaş yaşasaydık yeterdi mi demeliyiz ? Bu mantıklı olur mu sizce ? Ben demem valla siz diyorsanız bilemem. Dolayısıyla fazla doğalcı olmamak lazım 😂 Tıbbın ve teknolojinin konforundan faydalanmak, kuşlarımızı da faydalandırmak lazım.

30 mu 🙄 eminmisin hocam :) Elbette takviyelerden ilaçalrdan faydalanıcaz. Hiç kullanmayalım demedimki. Mesela kuşlarımızın daha konforlu yaşaması için ben iç parazit ilaçlarını düzenli kullanmaktan yanayım. Biliyorsunuz iç parazitler kuşları sürekli rahatsız eder.. Yada tüy sorunu olan bir kuşa b vitamini vermeyelim doğal besleyelimde demiyorum tabiki faydalanalım..

30 mu 🙄 eminmisin hocam :) Elbette takviyelerden ilaçalrdan faydalanıcaz. Hiç kullanmayalım demedimki. Mesela kuşlarımızın daha konforlu yaşaması için ben iç parazit ilaçlarını düzenli kullanmaktan yanayım. Biliyorsunuz iç parazitler kuşları sürekli rahatsız eder.. Yada tüy sorunu olan bir kuşa b vitamini vermeyelim doğal besleyelimde demiyorum tabiki faydalanalım..
Hocam sizde araştırın 200 yıl önce ortalama neydi şimdi ne bir görün. Görünce de aşırı doğalcılığı bırakacağınız kesin 😂 Hiç kullanılmamalı demekle 15 günde bir kullanılmalı demek arasında pek bir fark yok hocam. Mesela amino asit kullanılmalıysa haftada en az bir multi vitamin de öyle mineral destekleri de. Yeterki doz aşılmasın ilacı zehirden ayıran dozudur sonuçta.

İç parazit olayına gelince, ''doğal olmayan'' probiyotik takviyesini haftada en az 2-3 kez kullanın parazit ihtimali çok düşsün ve ilaca da gerek kalmasın. Hatta kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağı da bu konuda fayda sağlar. İlaç kullanmanıza gerek kalmaz. 👍 Hocam siz yanlış yerde doğalcı yanlış yerde de kimyasalcı oluyorsunuz 😂 Dış parazit için de neem yağı iyi bir seçenektir.

Bu arada iyot içeren yiyecekler hangileri ?

Son düzenleme:
Hocam sizde araştırın 200 yıl önce ortalama neydi şimdi ne bir görün. Görünce de aşırı doğalcılığı bırakacağınız kesin 😂 Hiç kullanılmamalı demekle 15 günde bir kullanılmalı demek arasında pek bir fark yok hocam. Mesela amino asit kullanılmalıysa haftada en az bir multi vitamin de öyle mineral destekleri de. Yeterki doz aşılmasın ilacı zehirden ayıran dozudur sonuçta.

İç parazit olayına gelince, ''doğal olmayan'' probiyotik takviyesini haftada en az 2-3 kez kullanın parazit ihtimali çok düşsün ve ilaca da gerek kalmasın. Hatta kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağı da bu konuda fayda sağlar. İlaç kullanmanıza gerek kalmaz. 👍 Hocam siz yanlış yerde doğalcı yanlış yerde de kimyasalcı oluyorsunuz 😂 Dış parazit için de neem yağı iyi bir seçenektir.

Bu arada iyot içeren yiyecekler hangileri ?

Hocam bu ortalama yaş olayında bir sıkıntı var bence :D Eskiden çocuk ölüm oranları falan yüksekmiş doğumda ölenler falanda var. Şimdi doğumda ölenle 60 yaşına kadar yaşayanın ortalamasımı acaba 30muş hahahh

Probiyotiklerinde parazit ilişkisini araştırıcam ama bana kalırsa pek etkisi olucağını sanmıyorum. Bu konuyu biraz daha açarsanız daha iyi olur..

İç parazit konusunda da hocam ben levamizolün üstüne hiç bişey tanımam. Ne zaman kullansam kuşlardaki rahatlamayı gözlemliyorum. Bariz enerji artışı oluyor kuşlarda..

İyot herşeyde var hocam bulunmaz nimet değilki. Yumurta, havuç, yulaf, ıspanak, pazı, muz, çilek, erik, kızılcık vs. He en çok et ve süt ürünlerinde var o ayrı..

Hocam yaş ortalamasının düşük olma sebebi çocuk ölümleri bile olsa sonuç itibariyle tıbbın geri olmasından kaynaklı. Şuan hamile annelere folik asit takviyesi veriliyor ve düşük oranı azalıyor örneğin. E vitamini başta olmak üzere multi vitamin desteği verilip fetusun sağlıklı gelişimi sağlanıyor. Akışına bırakılsa düşük ve hasta çocuk doğum oranı artacak ve ortalama düşecek yani.

Şuan yaşam ortalaması nasıl hesaplanıyorsa eski insanlarınki de aynı şekilde hesaplanıyor. Tüm insanların doğumda ölenler de dahil, kaç yaşında ölmüş olursa olsun bütün insanların aritmetik ortalaması alınıyor.

Probiyotikle parazit ilişkisini şöyle açıklayayım. Probiyotik organizmalar kendi yaşam alanlarını korumak adına diğer patojenlerle mücadele ederler bağırsakta. Mantarlarla, bacterilerle, virüslerle ve parazitlerle. Dolayısıyla parazitlerin çok gelişmediği sağlıklı bir kuşa probiyotik vermek kuşun parazit sorunu yaşama ihtimalini azaltacaktır. Daha sorun yokken önlem amaçlı probiyotik kullanılmalıdır. Yoksa parazit oranı yüksek kuşa probiyotik vermek işe yaramayacaktır tabi. Ben 3 yıldır iç parazit için bir ilaç kullanmadım mesela. Gerek olmadı. Probiyotiğe rağmen iç parazit olabilir mi ? Tabiki olabilir probiyotik ihtimali azaltır sadece. İç parazit için levamizol yerine kabak çekirdeği yağı 👍 Aç karnına ağızdan 2 damla 1 saat sonra yemini verin. Bu yöntemi deneyin ve sonucu yazın.

Yiyeceklerdeki iyot oranına gelince : Yumurtasını aldığımız tavuğa İyot takviyesi yapılmışsa eğer ortalama bir tam yumurtada 0.024 mg iyot bulunur. Kuşların günlük iyot ihtiyacı 0.1 mg dır. Yani günlük iyot ihtiyacanı karşılamak için en az 4 tam yumurta yedirmek gerekir ki bu imkansızdır.

100 gr yulafta bulunan iyot miktarı 0.02 mg dır. Kuşun sadece günlük iyot ihtiyacını karşılayabilmesi için günlük yarım kilo yulaf yemesi gerekir. Bu imkansızdır.

Yine havuçta iyot bulunması için yetiştiği toprağın iyot bakımından zengin olması gerekir. Hadi zengin diyelim. Ortalama bir Havuçta da 0.05 mg iyot bulunur. Sadece günlük iyot ihtiyacını karşılamak için 1 kuşun 2 tam havuç yemesi gerekir ki bu da imkansızdır.

Süt zaten verilemez. Et veren kuş sahibi sayısı kaçtır ki ? Bir elin parmak sayısını geçmez... dolayısıyla takviyelere ihtiyaç vardır. Ve çok da doğalcı olmamak gerekir 😂

Hocam yaş ortalamasının düşük olma sebebi çocuk ölümleri bile olsa sonuç itibariyle tıbbın geri olmasından kaynaklı. Şuan hamile annelere folik asit takviyesi veriliyor ve düşük oranı azalıyor örneğin. E vitamini başta olmak üzere multi vitamin desteği verilip fetusun sağlıklı gelişimi sağlanıyor. Akışına bırakılsa düşük ve hasta çocuk doğum oranı artacak ve ortalama düşecek yani.

Şuan yaşam ortalaması nasıl hesaplanıyorsa eski insanlarınki de aynı şekilde hesaplanıyor. Tüm insanların doğumda ölenler de dahil, kaç yaşında ölmüş olursa olsun bütün insanların aritmetik ortalaması alınıyor.

Probiyotikle parazit ilişkisini şöyle açıklayayım. Probiyotik organizmalar kendi yaşam alanlarını korumak adına diğer patojenlerle mücadele ederler bağırsakta. Mantarlarla, bacterilerle, virüslerle ve parazitlerle. Dolayısıyla parazitlerin çok gelişmediği sağlıklı bir kuşa probiyotik vermek kuşun parazit sorunu yaşama ihtimalini azaltacaktır. Daha sorun yokken önlem amaçlı probiyotik kullanılmalıdır. Yoksa parazit oranı yüksek kuşa probiyotik vermek işe yaramayacaktır tabi. Ben 3 yıldır iç parazit için bir ilaç kullanmadım mesela. Gerek olmadı. Probiyotiğe rağmen iç parazit olabilir mi ? Tabiki olabilir probiyotik ihtimali azaltır sadece. İç parazit için levamizol yerine kabak çekirdeği yağı 👍 Aç karnına ağızdan 2 damla 1 saat sonra yemini verin. Bu yöntemi deneyin ve sonucu yazın.

Yiyeceklerdeki iyot oranına gelince : Yumurtasını aldığımız tavuğa İyot takviyesi yapılmışsa eğer ortalama bir tam yumurtada 0.024 mg iyot bulunur. Kuşların günlük iyot ihtiyacı 0.1 mg dır. Yani günlük iyot ihtiyacanı karşılamak için en az 4 tam yumurta yedirmek gerekir ki bu imkansızdır.

100 gr yulafta bulunan iyot miktarı 0.02 mg dır. Kuşun sadece günlük iyot ihtiyacını karşılayabilmesi için günlük yarım kilo yulaf yemesi gerekir. Bu imkansızdır.

Yine havuçta iyot bulunması için yetiştiği toprağın iyot bakımından zengin olması gerekir. Hadi zengin diyelim. Ortalama bir Havuçta da 0.05 mg iyot bulunur. Sadece günlük iyot ihtiyacını karşılamak için 1 kuşun 2 tam havuç yemesi gerekir ki bu da imkansızdır.

Süt zaten verilemez. Et veren kuş sahibi sayısı kaçtır ki ? Bir elin parmak sayısını geçmez... dolayısıyla takviyelere ihtiyaç vardır. Ve çok da doğalcı olmamak gerekir 😂

Hocam senin bu hesaba göre bütün kuşlar guatr olması gerekirdi :) Senin günlük diye yazdığın iyot ihtiyacı yıllık olur anca. Bırak kuşu normal bir insanın günlük ihtiyacı o kadar zaten..

Yetişkin bir insanın günlük iyot ihtiyacı 100-150 mikrogram arası. Hamilelerde bu oran tabi biraz artıyor :D Yüz yüz elli dediğimede bakma bir insanın iyot eksikliği yaşaması için 10 mikrogramın altında iyot alması lazım..

Yani günde bir yumurta yesek bile iyot ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bir tabak yoğurt fazla fazla yetiyor. Yemeklere attığımız tuzu hesaba bile katmıyorum.. Bırak iyot eksikliğini iyot fazlası yaşıyoruz hepimiz :)

Kuşlara tekrar dönücek olursak. Hepi topu 30-40 gram kuştan bahsediyoruz. Bunun kaç mikrogram iyot ihtiyacı olucakta iyot eksikliği yaşıcak? Bir kaç ısırık yumurta, havuç, muz, çilek falan yeterde artar bile. Yanında ıspanak pazıda varsa oh miss. Bırak iyotu hiç bir vitamin mineral eksikliği yaşamaz..

Sana hak veriyorum iyot eksikliği önemli bir konu. Tiroid sorunları başta olmak üzere bir çok soruna yol açıyor. Hatta solunum sorunlarının bazılarıda buna bağlı. Ancak şunuda unutmayalım bu sorunların hepsi iyot fazlalılığında da oluyor.. İyot takviyelerinide dikkatli kullanmak lazım..

Forumda uzun yaşayan kuşlara denk geldiğim zaman hep bakım şartlarını sorarım. Ne yer ne içer nasıl bu kadar uzun yaşamış merak ediyorum. Bir kuş 15-16 yaşlarında falanmış bakım şartlarını sorduğumda sadece yem verdiklerini, başka hiç bir vitamin mineral takviyesi vermediklerini, birde havuç kemirmeyi çok sevdiğini sürekli havuç verdiklerini söylemişlerdi.. Kısaca hiç bir ek takviye almadan sorunsuz 15 sene yaşamış. Ne iyot eksikliği ne bişey...

Neyse konu çok dağılmasın. Probiyotik konusunda ise yararlı bakteriler zararlı bakterilerle mücadele eder katılıyorum. Ama parazitlere etkisi olurmu çok emin değilim. Bana somut dedil lazım hocam 😂

Kabak çekirdeği yağınıda mutlaka deniyeceğim. Çekirdeğin kendisini veriyorum ama yağı daha etkilidir mutlaka. Sizede şöyle bir önerim var sizde levamizolü bir kere kullanın. 3 senedir kullanmamışsınız eğer parazit varsa kuşlarda levamizol kullandığınızda bariz rahatlama ve enerji artışı olucaktır. Eğer farkeden birşey olmazsa sizin kabak çekirdeği yağı bizim levamizolü döver diyebiliriz :)

''Manisa Şehir Hastanesi

20 Ekim 2022 ·
Türkiye’de iyot eksikliği yaygın bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle iyot eksikliğine bağlı hastalıklar sık görülmektedir.
İyot yetersizliği, hasarın büyük kısmının doğumdan önce meydana geldiği önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedenidir.
İyot eksikliği bebek ve çocuklarda;
● büyüme, gelişme ve zeka geriliğine,
●kas hastalıklarına,
●konuşma bozukluğuna,
●zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13.5 puan daha düşük olmasına,
●öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalmaya sebep olmaktadır.
En çok içme suyu ve deniz ürünlerinde bulunur. Yiyeceklerden sağlanır. Suyun iyot miktarı farklılık gösterir. Tuzlu su balıkları 300-3000 mcg/kg, tatlı su balıkları ise 20-40 mcg/kg iyot içerir. Süt ve yumurtanın iyot içeriği hayvanın yemine, sebzelerin iyot içeriği ise yetiştiği toprağa bağlıdır. En iyi kaynak iyot ile zenginleştirilmiş tuzdur. '' Alıntıdır.

Şehir hastanesi iyot eksikliğinin yaygın olduğuna vurgu yapmış 2022 Yılında. Eğer dediğiniz gibi 1 yumurta işi çözseydi dediğiniz gibi iyot fazlası yaşardık ama veriler sizinle aynı fikirde değil. Dediğim gibi tavuğa ve toprağa iyot desteği yapılmalı eksiklik yaşanmaması için.

Bir yanlış anlama oldu aslında ; mg derken mikro gramdı kastım yanlış yazmışım. Tükettiğimiz yiyeceklerde iyot ya yok yada çok az miktarlarda. Sofra tuzuna iyot ekleme gereği de bundan doğdu zaten.

Fazlasının zararlı olma hususunda zaten hemen her mesajımda vurguladığım bir şey var. ''İlacı zehirden ayıran şey dozudur'' !!! Otur bir kasa doğal nar ye bak neler oluyor bağırsağında 😂

Probiyotik, parazit ilişkisine gelince bir gün kuşlarıma endoskopi yapıp bağırsaklarını gözlemlersem söz sizin için de probiyotikle paraziti aynı kareye alan bir selfi çekerim 😂

'' Probiyotikler dolaylı olarak parazitlerle mücadelede yardımcı olabilir. Probiyotikler, bağırsaklarda sağlıklı bir mikrobiyal dengeyi koruyarak ve bağışıklık sistemini güçlendirerek bazı parazit enfeksiyonlarına karşı savunma sağlayabilir. Ancak probiyotiklerin doğrudan parazitleri öldürdüğüne dair kanıtlar sınırlıdır. Yine de, dolaylı olarak şu yollarla parazitlerle mücadeleye katkıda bulunabilirler:

1. Bağırsak florasını dengeleme: Probiyotikler, bağırsaklardaki iyi bakterilerin sayısını artırarak zararlı mikroorganizmaların ve parazitlerin çoğalmasını sınırlayabilir. Sağlıklı bir bağırsak mikroflorası, parazitlerin tutunmasını ve çoğalmasını zorlaştırabilir.
  2. Bağışıklık sistemini destekleme: Probiyotikler, vücudun bağışıklık tepkisini güçlendirebilir. Bu, vücudun parazitler de dahil olmak üzere çeşitli patojenlere karşı daha iyi savunma yapmasına yardımcı olur.
  3. Antimikrobiyal maddeler üretme: Bazı probiyotik türleri, zararlı mikroorganizmaları baskılayan maddeler üretebilir. Bu maddeler, parazitlerin yaşam alanlarını sınırlayabilir ve onların çoğalmasını engelleyebilir.
  4. Bağırsak duvarını güçlendirme: Probiyotikler bağırsak bariyerini koruyarak, parazitlerin bağırsak duvarından geçip vücuda yayılmasını zorlaştırabilir.
Ancak, probiyotikler tek başına parazit enfeksiyonlarını tedavi etmek için yeterli değildir. Parazit enfeksiyonlarına karşı etkili bir tedavi için genellikle antiparazitik ilaçlar ve hekim önerisi gerekir. Probiyotikler ise destekleyici bir rol oynayabilir '' ALINTIDIR

Sonuç itibariyle çok da doğalcı olmamak gerekir 😂 Bir iddia bilimsel temelli, destekli değilse iddia eden kişiyi bağlar. Bir kuşun takviyesiz 15 yıl yaşaması bir istisna olabilir. Söyleyen kişi sizi yanıltmış olabilir. Doğru olsa bile bunun aksini gösteren sadece bu sitede 1018 örnek verebilirim. Dolayısıyla verdiğiniz örnek bir istisna kabul edilir. Kaideyi gıdıklamaz bile 😂

Haa bilimsel bilgi yanıltabilir mi ? Elbette. Ama aksi ispatlanana kadar, bilimsel bilgilere güvenmek esastır !!!

Hocam samimi söylüyorum şuna emin oldum ki ; CHP sizin kadar muhalefet yapsa şuan iktidardaydı ( hatta çoktan ) 😂 Yazım hatamı yakalayıp sağ, sol kroşeyle dengemi sarsıp sonra mideye çalıştın resmen 😂

Son düzenleme:
Geri