Kuşum ne yapıyor?

Kaan Omurtak

Yasaklanmış Kişilik
Kuşum attığım videodaki hareketi tünerken ara sıra yapıyor. Daha bugün kuşumu belki kaşınıyordur diye sirkeli su ile yıkadım ancak hala aynı hareketi yapıyor. Aynı zamanda kafesini de yıkadım ve sirkeli suyla dezenfekte ettim. Bu hareketi acaba ne anlama geliyor? Eğer hareketin anlamı kötü bir şeyse ne yapmam gerekiyor? Videom burada.

Dikkat et benimkide biz sprey kulanıyoz pire vardır
Bugün sirkeli su ile yıkadım pire olsa görürdüm. Kuşumun tüylerini de gözlemledim pek bir şey göremedim. Acaba tüy dökme dönemine girmiş olabilir mi? Bazen tüylerini de yoluyor ve çok küçük de olsa tüyleri düşüyor.

Son düzenleme:
Oyla 0
Buradaki videoda 6:10 zamanında bulunan tüy düzenleme hareketini yapıyormuş kuşum. Kuşum videodaki hareketin aynısını yapıyor. Zaten bit, pire, parazit olması imkansız gibi. Kuşumun ve kafesinin temizliğine aşırı önem veriyorum. Video burada. Harekete bakabilirsin. 6:10’a git orada hareketi açıklıyor.

Oyla 0
Zaten kuşum hasta olsaydı bülbül gibi şakımazdı diye düşünüyorum. Kuşum çok enerjik. Ekstra E vitamini takviyesi de yapıyorum. Kuşum sağlıklı olmalı diye düşünüyorum. Eğer hasta olsa mutlu olmazdı.

Oyla 0
Videoyu izledim. Tüy bakımını yapıyor olabilir ama devamlı böyle ise dış parazitler rahatsız ediyor olabilir. Vilmectin alıp kullanmanızı öneririm.

Oyla 0
Çözüm
Kaan Omurtak,
Ozaman onda bişey var ben 3 tane beslendim1i senin gibi oldu sonra aynısını yaptım 3gün sonra öldü hayvandan

Kuş kaşınıyor sadece ya ne ölmesi :D

Dikkat et benimkide biz sprey kulanıyoz pire vardır

Asıl o spreyi kullanmaya devam edersen ölebilir ;) Bildiğiniz böcek ilacı kullanmayın!

Devamlı böyle değil. Gün içinde bazen yapıyor.

Kuşu tekrar güzelce banyo yaptır. Bu sefer şöyle yap; 2 tane kova ayarla, içine ılıktan biraz sıcak su doldur, suyun birine bebe şampuanı sık biraz ve köpürt, daha sonra kuşu daldır içine güzelce yıka, ondan sonra diğer normal suya daldır durula, daha sonra bir tane kağıt havluya sar kuşu fazla suyunu kağıt havlu çekene kadar bekle 1-2 dakika, ardından kafesine koy kurumaya bırak. Camlar kapalı olsun kuruyana kadar. Ve odanın içinde güneş alan bir yere koyarsan daha iyi olur. Fön makinası falan kullanma sakın zararlı. Kendi kurusun.

Bu şekilde yıkadıktan sonra eğer kuş hala kaşınmaya devam ediyorsa veterinerden vilmectin al ve kuşun ensesine deriye temas edicek şekilde bir damla damlat. 3-4 gün sonra bir damla daha damlat hiç bişeyi kalmaz ;)

Oyla 0
Kuş kaşınıyor sadece ya ne ölmesi :D

Asıl o spreyi kullanmaya devam edersen ölebilir ;) Bildiğiniz böcek ilacı kullanmayın!

Kuşu tekrar güzelce banyo yaptır. Bu sefer şöyle yap; 2 tane kova ayarla, içine ılıktan biraz sıcak su doldur, suyun birine bebe şampuanı sık biraz ve köpürt, daha sonra kuşu daldır içine güzelce yıka, ondan sonra diğer normal suya daldır durula, daha sonra bir tane kağıt havluya sar kuşu fazla suyunu kağıt havlu çekene kadar bekle 1-2 dakika, ardından kafesine koy kurumaya bırak. Camlar kapalı olsun kuruyana kadar. Ve odanın içinde güneş alan bir yere koyarsan daha iyi olur. Fön makinası falan kullanma sakın zararlı. Kendi kurusun.

Bu şekilde yıkadıktan sonra eğer kuş hala kaşınmaya devam ediyorsa veterinerden vilmectin al ve kuşun ensesine deriye temas edicek şekilde bir damla damlat. 3-4 gün sonra bir damla daha damlat hiç bişeyi kalmaz ;)
Aman aman. Umarım ciddi ciddi böyle düşünmüyorsudur :D
Şampuanla yıkamak olur mu hiç. Yapmanız gereken tek şey spreyle ıslatmak ya da banyoluk takmak. Veteriner ya da zirai ilaç satan yerlerden vilmectin temin edebilirsiniz. Ebatlarına göre fiyatı değişiyor. 15-60 TL arası. Küçük boyutu bile yıllarca götürüyor.

Oyla 0
Şampuanla yıkamak olur mu hiç. Yapmanız gereken tek şey spreyle ıslatmak ya da banyoluk takmak. Veteriner ya da zirai ilaç satan yerlerden vilmectin temin edebilirsiniz. Ebatlarına göre fiyatı değişiyor. 15-60 TL arası. Küçük boyutu bile yıllarca götürüyor.
Doğanay abi ben de senin dediğin gibi yapıyorum. Şampuan vb. kimyasal kullanmıyorum. Sadece sirkeli su ile sprey yardımıyla yıkıyorum. Kafese banyoluk da takmıştım ancak kuşum banyoluğa hiç girmiyor. Banyoluğa marul falan filan da koydum ama banyoluğu hiç kullanmadı. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Kuşum zaten sürekli bu hareketi yapmıyor. Gün içinde bazen yapıyor. Zaten kuşum çok mutlu. Kuşum eğer hastalık düzeyinde kaşınıyor olsa mutlu olmazdı diye düşünüyorum. Tekrardan teşekkürler...

Oyla 0

Hocam böyle tepki verince ne yazdım acaba diye düşündüm :) sonra ikinci cümleyi okuyunca şampuan için bu yorumu yapmışsınız. Ancak ben 15 senedir kuşlarımı aynen yazdığım şekilde yıkıyorum şimdiye kadarda hiç bir zararını görmediğim gibi hiç bir zararının olucağınıda düşünmüyorum. Bebe şampuanından bahsediyorum hocam kimyasalın en az olduğu birşey. Göz yakmaz bişey olmaz. Ve ben şampuanı direk kuşa sıkmıyorum farkettiyseniz sadece suya sıkıyorum ve köpürtüyorum. İnanın bu şekilde yıkandıklarında tam manasıyla temizlenmiş oluyorlar. Eğer denerseniz farkedersiniz mesela sirkeli su yada normal suyla yıkandıklarında kuşların tüyleri bile tam manasıyla ıslanmıyor yani nasıl anlatsam deneyince farkedersiniz bebe şampuanlı suyla yıkandıklarında tüyleri yumuşuyor su deriye işliyor güzelce ve on numara temizleniyorlar ve kuruyunca acayip rahatlıyorlar hayvanlar pamuk gibi oluyorlar ;)

Ve şunuda ekliyim ben yıllardır bu şekilde yıkadığım için kuşlarda ne bir parazit ne bir bit pire hiç bir şeyle karşılaşmadım. Ve bir kere bile vilmectine ihtiyacım olmadı...

Yani ben şimdiye kadar bebe şampuanının bir zararını görmedim. Neden zararlı yada sakıncalı olduğunu düşündünüz merak ettim açıkçası? Şampuanlı suyu yutar diyemi endişe ettiniz acaba yada farklı bir sebebinizmi var?

Son olarak şunuda yazıyım fıs fısla ıslatmak yada banyoluk takmak sadece kuşu serinletir başka bir işe yaramaz. Kuşun temizlenmesini istiyorsanız yıkıyacaksınız başka yolu yok. Yıkadığınızda ne koku kalır ne bişey ve kuş cidden çok rahatlar...

Oyla 0
Kuşlar tüylerini temizledikleri bir yağ üretirler. O yağlar şampuanlı yıkamalarla azalabiliyor yahut formülünü bozuyor. Buda kuşlarda sağlıksız tüy yapısının oluşmasına ya da tüylerin parlaklığını kaybetmesine sebep olabiliyor. Tabi 1 yıkama ile olacak bir durum olmasa da bu şekildedir.
Asıl sorun şurada aslında; hani diyoruz ya kendileri yıkansın ya da ıslansın, bunun bir sebebi var. Kuşlar tüylerinin tamamen ıslanmasından hoşlanmaz ve kendileri banyo yaptığında fark edersiniz ki yüzeysel yıkanırlar. Tam ıslatılan kuşlar, vücut ısısı kaybına uğrayacağından hızlı üşütmeler olası bir durumdur. Yinede aciliyeti olan bir durum yoksa tamamen ıslatmak gerekli değil kuşu

Oyla 0
Geri