kuşumun sağlığı ve mutluluğu için

Hasan ÖZEL

Yeni Üye
:rolleyes:aklıma takılan çok soru olduğu için tek başlıkta genel bi konu açtım kusura bakmayın. sorularımı sıralayacağım hakkında fikriniz olan soruları numaralarıyla birlikte cevaplarsanız çok memnun olurum.
NOT:kuşum 2 aylık civarında dişi bir muhbbet kuşu

1:günde 3-5 saat civarında kafesinden çıkarabiliyorum bu onun için yeterli mi?

2:kafesinde herhangi bir oyuncak yok salıncak almalı mıyım veya önerdiğiniz başka bir oyuncak vs. var mı?

3:elimde kalamar kemiği ve alçı benzeri bi gaga taşı var ikisini birden takayım mı?(alçı benzeri gaga taşlarının zararlı olduğunu duymuştum)

4:rotipet marka karma yem kullanıyorum önerdiğiniz bi yem var mı veya ayrı ilave almam gereken tohum vs.

5:kuşum 1 aydır falan bende ve alıştı omzuma falan duruyor ama kafesi görmezse.yani kafesi ortadan kaldırınca omzumdan ayrılmıyor ama kafes varken gelmiyor içinde sıkılınca kafesin üstünde duruyor ne yapmalıyım?

6:çok kaşındığı için ılık bir suda nazikçe yıkamaya çalıştım ama sudan nefret ediyor.kaşındıkça biraz zorlyarak yıkamak zorunda kalıyorum:avucuma aldığım suyla yıkanmıyor; hafif musluk suyu açıyorum kaçıyor bende mecbur biraz zorlayarak yıkıyorum ne yapmalıyım?

7:!!!BU ÖNEMLİ!!! NASIL BİR BESLENME DÜZENİ UYGULAMALIYIM? MESELA SUYUNA FAYDALI OLACAK VİTAMİN, LİMON, SİRKE VS. NE SIKLIKLA KATAYIM SAĞLIKLI KALMASI İÇİN.BAHSETTİĞİM EK TOHUM VS. YADA MEYVE SEBZE (MEYVE SEBZE NE YAPTIYSAM YEDİREMEDİM YEM SERPTİM FALAN AMA YEMEDİ NE YAPMALIYIM). BİDE HAZIR MAMA ÖNERİYOR MUSUNUZ? NE MARKA?

Uğraştırıyorum sizi böyle uzun uzun kusura bakmayın ama bizde öğrenmek istiyoruz yeni başlayanlar olarak.Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Bildiğim kadarıyla şunları söyleyeyim dişiler çok akrobatik oluyorlar ve benim gördüğüm bütün dişiler çok sessizdi. Salıncağa da bayılıyorlar, yuvalığı da çok seviyorlar. Bence almalısınız ama tabi daha iyi bilenlere de danışın.

Oyla 0
1:günde 3-5 saat civarında kafesinden çıkarabiliyorum bu onun için yeterli mi?
Evet yeterlidir. Aynı zamanda biraz büyük bir kafes tercih edilebilirse 50-60 cm'lik dikdörtgen kafesler bu şekilde daha sağlıklı olacaktır. Kafes içinde de hareket imkanı olmuş olur.
2:kafesinde herhangi bir oyuncak yok salıncak almalı mıyım veya önerdiğiniz başka bir oyuncak vs. var mı?
Kuşlar eş ise oyuncağa aksesuara gerek yoktur. Tek bakıyorsanız sadece ayna olmayan salıncaklar ve zilli merdivenimsi şeylerden alınabilir. (kafeste uçuş alanını etkilemeyecek şekilde konumlandırılmalı birde)
3:elimde kalamar kemiği ve alçı benzeri bi gaga taşı var ikisini birden takayım mı?(alçı benzeri gaga taşlarının zararlı olduğunu duymuştum)
İkisi de olmalıdır. Alçı taşını kendinizde yapabilirsiniz. Pek zararı yok. Dilerseniz kendinizde yapabilirsiniz gaga taşlarını.
4:rotipet marka karma yem kullanıyorum önerdiğiniz bi yem var mı veya ayrı ilave almam gereken tohum vs.
Deli nature, benelux, versele laga prestige, king natural gibi yem markaları iyiler. Başka iyi markalarda var elbette ama içeriği önemli. İnternet üzerinden içeriğe bakarak yem tercih etmenizi öneririm. Örneğin %40 oranında AK darı (sarı değil), %20 civarı aspur olan bir yem tercih edilebilir. Deli nature'nin 85 kodlu yemi buna çok uygundur. Veya hobipet in M003 yemi buna uygun bir karışımdır ama hafif tozlu bir yemdir. Almadan önce bu orana bakılabilir. Eğer güvendiğiniz bir yer varsa da yem alabileceğiniz kendi karışımınızda %40 ak darı, %25 civarı aspur %10 diğer darılar (sarı/kırmızı/siyah), keten, çedene, çok az %1lik bir oranda nijer ekstradan eklenebilir.
5:kuşum 1 aydır falan bende ve alıştı omzuma falan duruyor ama kafesi görmezse.yani kafesi ortadan kaldırınca omzumdan ayrılmıyor ama kafes varken gelmiyor içinde sıkılınca kafesin üstünde duruyor ne yapmalıyım?
Biraz daha çaba sarf etmek gerekiyor. Kafesi onun güvendiği yer olduğundan oraya yönelmesi hala güven sorununuzun olduğunu gösteriyor. Eğitimi verirken kafesin olmadığı başka bir odada vermenizi öneririm. Muhabbet kuşu eğitimi kategorimizden konuları inceleyebilirsiniz.
6:çok kaşındığı için ılık bir suda nazikçe yıkamaya çalıştım ama sudan nefret ediyor.kaşındıkça biraz zorlyarak yıkamak zorunda kalıyorum:avucuma aldığım suyla yıkanmıyor; hafif musluk suyu açıyorum kaçıyor bende mecbur biraz zorlayarak yıkıyorum ne yapmalıyım?
Kuşlar ihtiyacı olduğunda kendileri yıkanmayı severler. Siz yıkamamalısınız. Banyoluk takarak yıkanmasını beklemelisiniz. Yıkanmaz ise su dolu sprey şişesiyle bir miktar uzaktan ıslatabilirsiniz.
7:!!!BU ÖNEMLİ!!! NASIL BİR BESLENME DÜZENİ UYGULAMALIYIM? MESELA SUYUNA FAYDALI OLACAK VİTAMİN, LİMON, SİRKE VS. NE SIKLIKLA KATAYIM SAĞLIKLI KALMASI İÇİN.BAHSETTİĞİM EK TOHUM VS. YADA MEYVE SEBZE (MEYVE SEBZE NE YAPTIYSAM YEDİREMEDİM YEM SERPTİM FALAN AMA YEMEDİ NE YAPMALIYIM). BİDE HAZIR MAMA ÖNERİYOR MUSUNUZ? NE MARKA?
Aslında bu sorularınızı cevaplayacak onlarca konu var. Zaman bulabilirseniz detaylı bir sitemizi gezmenizi öneririm. Şu an tek tek link vermeye kalksam 25-30 en az link oluşur. Kategorilere girerek göz atmanızı öneririm. Çok marka, çok başka öneriler ve tavsiyeler mevcut.

Mama için Cede, Versele laga, witte molen, deli nature gibi ithal ürünler iyiler. Sadece denemek lazım hangisini kuşunuz seviyor.
Vitaminler haftada 2 günden fazla verilmesi gereksiz olur. Bu nedenle dönemlere bağlı olarak multivitamin, probiyotik, elektrlit dönüşümlü olarak verilebilir. Haftada 1-2 kezde yumurta maması iyi olacaktır. Yemeyenler için:
Muhabbet Kuşlarına Değişik Besinleri Yemelerini Öğretmek

Son düzenleme:
Oyla 0
Geri