Muhabbet kuşları depremde hayat kurtarabilir mi?

Afatsumi

Forum Sakini
Yaşanılan deprem felaketi sebebiyle öncelikle hayatını kaybedenlere Allah tan rahmet yaralılara acil şifalar dilerim🤲 Forumumuzda da depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerimi iletir Rabbimin bir daha göstermemesini dua ederim🤲
Yaşadığım şehir Kayseri de de depremin sarsıcı etkileri fazlasıyla hissedildi, gözlerimizi açtığımız anda kuşlar çirpiniyordu kafeste, yalnız bir haber okudum; depremden YARIM SAAT ÖNCE depremin yaşandığı Kahramanmaraş tı yanlış hatirlamiyorsam beslediği muhabbet kuşunun ötmeye çırpınmaya başladığı ve onun sayesinde uykudan uyandiklarini sonrasinda deprem olduğu evden zorla da olsa çıkarak kurtulduklarini söylüyorlar. O sira da köpeklerin de havladiklarini söylüyorlar.
Burda şuna dikkat çekmek istiyorum; bizdeki kuşlar depremde tam olarak ne zaman çırpınmaya başladılar emin değilim ama (zaman zaman bizdeki kuşlar çırpınıyordu gece yarısı hatta İzmir depreminden iki saat önceydi yanlış hatirlamiyorsam çırpınmışlardı.) muhtemelen sarsıntı ile birlikte çırpınmaya başladılar ama şayet depremin merkez üssü olduğunda acaba kuşlar bunu daha mı erken hissediyor? Eğer gerçekten böyle birşey varsa merkez üssü olan bir yerde yarım saat gerçekten dikkat edilmesi, araştırılması üstünde durulması gereken bir süre, buna benzer başka örnekler var mı bilmiyorum. Sonra diyorum ki dünyada depremler oluyor böyle birşey olsa yaşayarak tecrübe eden olsa herkes, bilim adamları muhabbet kuşu beslemeyi tavsiye eder diyorum. Ya da anlatilan bu olay bu depreme özgü bir davranış mıydı?
Deprem bölgesinde ya da yakin yerlerde yaşayan etkilenen başından böyle birşey geçenler olabilir mi?
Sonraki iki gün evde değildik artçılar burda cok hissedildi kuşlar nasil tepki verdi bilmiyorum. Sonraki günler de hafif hafif artçılar devam etti ama hiç çırpınmadılar. Belki de kuşlar uyku durumunda daha hassas oluyorlar bilemiyorum.

Çok geçmiş olsun hepimize. Can dostlarımız daima yanımızda oluyor, bizi bırakmıyorlar. Kediler, köpekler hatta kuşlar. Belki de kaç can kurtardılar ancak haberi yapılamadı

Sorunuza gelecek olursak bir şeyler hissettikleri kesin ancak o kadar geniş bir süre zarfında değil. Bir kez başıma geldi deprem olmasından 5-10 sn önce kendilerini vuruyorlardı sağa sola ama hep köpek ötüşleriyle özleştirmişiz ya bu durumu pek kuşlar için düşünülmüyor nedense. Tabi kuşlar herhangi bir sarsıntıya karşı da benzer tepkiler veriyorlar. Örneğin garajın üstü bir daire oturuyorum, araçlar girdiğinde çıkan titreşim ya da sallanmalardan bazen deprem gibi zannediyorlar ve çırpınıyorlar. Bence bütün hayvanların doğal afetleri hissetme yönünde bir mekanizmaları var.

şöyle bir haberden alıntı gelsin;
Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS ) , "Deprem kaynağından en hızlı şekilde uzaklaşan ve daha büyük S dalgasından önce varan daha küçük P dalgasını çok az insan fark eder" diyor . "Fakat duyuları daha keskin olan birçok hayvan, S dalgası gelmeden saniyeler önce P dalgasını hissedebiliyor."
USGS, "Yaklaşan bir depremi meydana gelmeden günler veya haftalar önce algılamaya gelince, bu farklı bir hikaye" diye ekliyor.
Şimdiye kadar araştırmacılar, hayvanların neden depremleri dakikalar, saatler ve hatta haftalar öncesinden hissedebildiklerini çözebilmiş değiller. Ancak bir hipotez, insanların algılayamadığı ancak hayvanların algılayabildiği P dalgası gibi başka bir dalga veya gösterge türü olduğunu öne sürüyor. ( Yayın sonrası düzenleme: Ve onları o kadar önceden hissedemeyebilirler - kesin olarak bilmiyoruz! )

Hepimizin başı sağ olsun çok üzücü bir durum.😔
Ben kuşlarda böyle bir şeye denk gelmedim açıkçası, sadece köpeklerin hissettiklerini biliyorum o da köpeklerin kulaklarının çok keskin olmasından ötürü sanırım yer sarsıntısını bizim kulaklardan önce duyuyorlardır diye düşünüyorum. Ben 2.büyük deprem Kahramanmaraş'ı hissettim Ankara sallandı öğlen gibi olmuştu kuşlarım da her hangi bir gerginlik hissetmedim ama artçı ya değil de büyük depremlere tepkileri oluyor olabilir o yüzden bilemiyorum tabi ben 99 da büyük depremi yaşamıştım tam merkezindeydik o zaman da yaşım çok ufaktı hatırlamıyorum, ama ailemin söylediğine göre 99 depremi olmadan 1 saat önce köpekler sokakta çok bağırmaya başlamış.

Çok geçmiş olsun hepimize. Can dostlarımız daima yanımızda oluyor, bizi bırakmıyorlar. Kediler, köpekler hatta kuşlar. Belki de kaç can kurtardılar ancak haberi yapılamadı

Sorunuza gelecek olursak bir şeyler hissettikleri kesin ancak o kadar geniş bir süre zarfında değil. Bir kez başıma geldi deprem olmasından 5-10 sn önce kendilerini vuruyorlardı sağa sola ama hep köpek ötüşleriyle özleştirmişiz ya bu durumu pek kuşlar için düşünülmüyor nedense. Tabi kuşlar herhangi bir sarsıntıya karşı da benzer tepkiler veriyorlar. Örneğin garajın üstü bir daire oturuyorum, araçlar girdiğinde çıkan titreşim ya da sallanmalardan bazen deprem gibi zannediyorlar ve çırpınıyorlar. Bence bütün hayvanların doğal afetleri hissetme yönünde bir mekanizmaları var.
Bulut bir gece kendini kafeste sağa sola atmaya başladı.Kalkıp onu sakinleştirmeye çalışırken sallanmıştık biz de.Evet zaman aralığı gerçekten az ama kesinlikle hissediyorlar bence.

Bir ara burası da gece 4 gibi sallanmıştı birkaç ay önce. Çok şiddetli değildi ben hissetmemiştim ama Poyraz hissetmiş. Bir anda gece iki kere kafesinden yere attı kendini kafesin içinde kanatlarını çırpıp duruyordu. Onun sesine uyandım bende direk sakinleştirmeye çalıştım. Işığı açtım ama nasıl uyku sersemiysem, ben kalktığımda da ufaktan yer sallanıyordu ama yine hissetmedim. Annem hissetmiş ışıkları açtığımı görünce depremi hissettiğimi sandı ama ben Poyraz kafesten düştü sanıp onu sakinleştirmeye çalışıyordum😅🥲 Çok şükür şiddeti büyük olmadığı için birşey olmamıştı ama depremi bencede hissediyorlar. 30 dakika bana biraz abartı geliyor ama bu deprem yerkabuğuna çok yakın diyorlardı belki fay hattından çıkan o dalgaları dedikleri gibi yarım saat önceden duymuştu ve o yüzden huysuzlanmıştı. Bence bir köpek kadar olmasada kuşlar da hissediyor depremi

Ben dogaustu bir durum olduguna inananlardanim. Hayvanlarin (bircogunun) sezgilerinin cok kuvvetli oldugunun ve tehlike anlarinda farkli bir duygu durumuna girdiklerinin dusuncesindeyim. 99 depreminde cocuktum ama net hatirliyorum muhabbet kusum vardi ve sabahtan gece deprem saatine kadar asiri huzursuz ve viyaklama halindeydi. Suan yavru bi sultanim var istanbulda ikamet ediyorum fakat depremin oldugu gece ne yaptiysak sakinlestirememistik. Hem disarda kopek havliyordu hem kusum cildirmisti. Hatta kopek sesinden korkupta mi bu hale geldi diye balkondan kopegi kovalamaya calismistim. Bir kac saat sonrasinda da bu felaket. Ben kesinlikle dilsiz canlarimizin hislerinin cok buyuk oldugunu dusunuyorum. Hepimizin basi sagolsun, Allah bir daha yasatmasin.. 🙏

Bir ara burası da gece 4 gibi sallanmıştı birkaç ay önce. Çok şiddetli değildi ben hissetmemiştim ama Poyraz hissetmiş. Bir anda gece iki kere kafesinden yere attı kendini kafesin içinde kanatlarını çırpıp duruyordu. Onun sesine uyandım bende direk sakinleştirmeye çalıştım. Işığı açtım ama nasıl uyku sersemiysem, ben kalktığımda da ufaktan yer sallanıyordu ama yine hissetmedim. Annem hissetmiş ışıkları açtığımı görünce depremi hissettiğimi sandı ama ben Poyraz kafesten düştü sanıp onu sakinleştirmeye çalışıyordum😅🥲 Çok şükür şiddeti büyük olmadığı için birşey olmamıştı ama depremi bencede hissediyorlar. 30 dakika bana biraz abartı geliyor ama bu deprem yerkabuğuna çok yakın diyorlardı belki fay hattından çıkan o dağları dedikleri gibi yarım saat önceden duymuştu ve o yüzden huysuzlanmıştı. Bence bir köpek kadar olmasada kuşlar da hissediyor depremi
Çırpınmaya başladı daha 1 dakika olmadan sallanmaya başladık.Evdekiler sesimize uyandı,depremi hissetmemişler.
Bu kadarı bile neler yaşatıyor tüm canlılara :(

Bu konuda deprem bölgesinden yaralar sarildikca gelecek bilgiler önemli, bu depremin kendisine has özellikleri var. Bununla ilgili komplo teorilerini duymuşsunuzdur, eğer bahsedildiği üzere H.a.a.r.p teknolojisi kullanildiysa (kullanılıp kullanilmadigini tartışmak için değil) ve bunun elektromanyetik ya da bir tür bizim algilayamayacagimiz ama hayvanlarin algilayabildikleri onları rahatsız eden bir enerji ya da ne derseniz belki yer altında kırılmaya başlayan katmanları da hissediyor olabilirler. Araştırılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum çünkü normal depremlerde bir iki saniye önce kuşlar huzursuzlaniyorken bu depremde yarim saat öncesinden böyle olmasının başka örnekleri yaşanmış olabilir mi?

Ben dogaustu bir durum olduguna inananlardanim. Hayvanlarin (bircogunun) sezgilerinin cok kuvvetli oldugunun ve tehlike anlarinda farkli bir duygu durumuna girdiklerinin dusuncesindeyim. 99 depreminde cocuktum ama net hatirliyorum muhabbet kusum vardi ve sabahtan gece deprem saatine kadar asiri huzursuz ve viyaklama halindeydi. Suan yavru bi sultanim var istanbulda ikamet ediyorum fakat depremin oldugu gece ne yaptiysak sakinlestirememistik. Hem disarda kopek havliyordu hem kusum cildirmisti. Hatta kopek sesinden korkupta mi bu hale geldi diye balkondan kopegi kovalamaya calismistim. Bir kac saat sonrasinda da bu felaket. Ben kesinlikle dilsiz canlarimizin hislerinin cok buyuk oldugunu dusunuyorum. Hepimizin basi sagolsun, Allah bir daha yasatmasin.. 🙏
99 depreminde de bu teknolojinin kullanildigindan bahsediyorlar, normal depremlerden farklı olarak depremi tetikleyebilmek için öncesinde yoğun bir dalga mi gönderiyorlar acaba bu kadar zaman öncesinden huzursuz olmaya başlıyorlar? Lütfen beni eleştirmeyin bir tartışma yaratmak istemiyorum ama önemsemediğimiz bir konu bize bir ipucu verebilir

99 depreminde de bu teknolojinin kullanildigindan bahsediyorlar, normal depremlerden farklı olarak depremi tetikleyebilmek için öncesinde yoğun bir dalga mi gönderiyorlar acaba bu kadar zaman öncesinden huzursuz olmaya başlıyorlar? Lütfen beni eleştirmeyin bir tartışma yaratmak istemiyorum ama önemsemediğimiz bir konu bize bir ipucu verebilir
Hayir elestirmem tabiki herkesin gorusune saygim var. Hersey olabilir bu ulkede ben herseyi bekliyorum artik. Hicbir seye sasirmam.

Ben bunun o teknoloji ile yapıldığına inananlardan değilim ancak öyle bile olsa yine hissedebildikleri kanısındayım. Bilimsel bir veri paylaşayım.
Screenshot_20230219_114628~2.jpg

Makaleyi okudum, kendi aramizda kuşla birlikte balık, kedi, köpek, sürüngen vs besleyen de vardır. Şöyle yeni bir konu açsak başlığı da "evde beslediğimiz canlıların anormal hareketleri" adı altında konuyu da başa tuttursak herkes anormal birşey sezdiğinde oraya konum ve saat ekleyerek bunu not etse☺️ bir yerde veya o bölgeyi etkileyecek bir durum için hangi canlı neyi, ne zaman ve ne kadar hissediyor bize yardımcı olabilir. Orda yazdığı gibi bir kayış alarmı oluşturabiliriz belki de☺️

Ekli dosyayı görüntüle 28160

Makaleyi okudum, kendi aramizda kuşla birlikte balık, kedi, köpek, sürüngen vs besleyen de vardır. Şöyle yeni bir konu açsak başlığı da "evde beslediğimiz canlıların anormal hareketleri" adı altında konuyu da başa tuttursak herkes anormal birşey sezdiğinde oraya konum ve saat ekleyerek bunu not etse☺️ bir yerde veya o bölgeyi etkileyecek bir durum için hangi canlı neyi, ne zaman ve ne kadar hissediyor bize yardımcı olabilir. Orda yazdığı gibi bir kayış alarmı oluşturabiliriz belki de☺️
Hocam konu fikri sizden geldiği için başlatın siz, ben gerekenleri yaparım :)

Geri