Şimdii, şimdi...
Probiyotik ürünlerin temelde vitamin içermesinin ana nedeni probiyotiklerin etkinliğini desteklemek içindir. Bu ne demek; vitaminler / özellikle B kompleks vitaminler, probiyotik bakterilerin bağırsakta daha iyi tutunmasını ve çoğalmasını destekler. Bu sayede ürünün etkisi artar. Zaten bu ürün incelendiğinde de b vitaminleri görmekteyiz daha çok.
Kısacası bu eklenen vitaminler, özellikle antibiyotik sonrası bağırsak florası zayıflarken, bu kombinasyon ile hem koruyucu hem de toparlayıcı bir etki sağlamayı hedefliyor.
Duruma bağlı olarak multivitamin gerekli olmayabilir. Kuşlarınız genel olarak sağlıklıysa ve her şey yolunda gidiyor gibi görünüyorsa probiyotik ve içerdiği b vitaminleri bir süre yeterli gelir. Antibiyotik sonrası veya ishal gibi durumlar için kısa süreli kullanımda, ekstra multivitamin gerekmez. Çünkü bunun için biz probiyotik/prebiyotik kullanırız ve Entrobac bu açıdan bakıldığında toparlayıcı bir kombinasyonu oluşturuyor.
Eğer kuş yoğun tüy dökümü, üreme dönemi, yavru besleme, yarış, taşınma, yeni bir ortama gelme gibi hareketliliklerden geçiyorsa multivit faktörü daha işlevsel kalıyor. Entrobac bunun için gerekli olan vitaminleri içermiyor. Zaten bildiğiniz gibi normal süreçlerde multivitleri haftada 1 veya 2 kez kullanımını öneriyoruz iyikus olarak.
Yem değiştiğinde, yavru büyütmede veya dışkı sindirilmesinde problemler gözlemleniyorsa enzim takviyesi eklenebilir (örneğin Röhnfried OptiBreed Enzymix, Avian Enzyme, Versele-Laga Digestal gibi ürünler).
İhtiyaç Ne sağlar? ? Bağırsak florasını dengede tutmak istiyorsak Entrobac vb. ürünler İyi bakteri dengesi sağlamada yardımcı olacaktır. Vitamin desteği Multivitamin Bağışıklık, tüy, üreme, taşınma dönemleri ve eksiklikler... Sindirim desteği Enzim takviyesi Besinlerden maksimum faydayı sağlamada etkili olur.
Eğer mama tüketimi varsa kuşunuzun ve elinizde multivitamin de bulunduruyorsanız Versele-Laga Probi-Zyme daha uygun bir seçenek olabilir. Nokta atışı tek ürün piyasada olmadığından en olası "iyi" kombinasyonu yakalamak için 3 ürün kullanmamız gerekiyor. Bu sinirlendiğimiz bir konu zaten biliyorsunuz. Ticari faktörler bu aşamada yanıltıcı/kafa karıştırıcı çok fazla ürün sunuyor bize ancak gereken 2-3 üründen fazlası değil.
Bu üç kombinasyon şu şekillerde olabilir (ülkemizde satılan ürünlere göre belirtiyorum) Entrobac + Probi-Zyme + Omni-Vit üçlüsü veya Entrobac + Probi Z. + Gervit.
Ne alaka 2 probiyotik/prebiyotik diyebilirsiniz. Bunun sebebi ise atlanılan bir detayın olması...
Probi-Zyme (yalnızca mamaya karıştırılır; suya eklenmemelidir.):
Entrobac ise:
- Daha çok enzim odaklıdır (amilaz, proteaz vs.)
- Probiyotik olarak Bacillus S. veya benzeri içerir, canlılık garantisi sınırlıdır (fermente değil, kurutulmuş).
- Ana görevi, sindirime yardımcı olmak
Enterococcus faecium gibi aktif, bağırsak dostu canlı bakteriler içerir. Probiyotik miktarı daha yüksek ve bağırsak florası düzenleyici etkisi güçlüdür. Yanında prebiyotik + B vitaminleri desteği de vardır.
Tabi her şey besleme şeklin, kuşların durumu (kuluçkada mı, tüy döneminde mi veya hassasiyetleri mi var?) gözetilerek hareket edilmesiyle ilgili. Genel bir kullanımda Probi-zyme ve herhangi bir multivit olabilir ancak parantez içinde bahsettiğim hassasiyetler yaratan durumlar gerçekleşiyorsa üçlü kombinle gitmek daha uygun olur.
Bazı yerli ürünlerden Prozim Probiyotik + Enzim (Kanatlı Oil) veya VERMX TR üçlü kombinasyonu ikiye çekebiliyor ancak ürünleri deneyimlemediğim için öneride bulunamayacağım. Bazen ana işlevini yerine getiremediğini fark ettiğimiz bir sürü ürün oluyor.
Yem olarak önerebileceğim en iyi karışıma sahip (piyasada olan) ürün Deli Nature 74 Daniel Lütolf Budgies Superchamp Exclusive Premium Üretici Yemi
Ümit hocam çoğu noktada haklısınız. Mesela tek bir probiyotik suşu içeriyor bacillus subtilus. Subtilis evet önemli ve etkili bir suş ama tek çeşit olması nedeniyle yetersiz kalıyor.Şimdiii şimdi görürsün sen yok yok ben o kadar uzun yazmıcam
Yalnız hatalı yerlere değinmezsem olmaz. Entrobac içeriğine röhnfried web sitesinden bakarsanız; birincisi b kompleks ağırlıklı demek yanlış olur zira multivitamin ağırlıklı. Yani hepsi var. Tabi multivitaminlerede b kompleks ağırlıklı diyebiliriz diğer vitaminler A1 A2 A3 diye gitmediği için bır bakıma doğru sayılabilir ama kastedilen sadece b kompleks ve probiyotik ise öyle değil..
Yine entrobac içeriğinde üstte yazdığın gibi entrococus yada prebiyotik falan yokSadece basillus bakterisi ve multivitamin içeriyor. Röhnfried sitesinden içeriğine bakabilirsiniz...
Son olarak vermx tr gibi merdiven altı bir ürünün ismide geçmiş yukarıda şaşırdım açıkçası...
Evet hocam enteobac harikadır ümit hoca konuşuyor işteArkadaşlar sakin
Ağırlıklı olarak B vitamini baskın ürün içeriyor. Kompleks ürün demem pek doğru olmaz ancak b vitaminlerinden zengin ürün desem daha sağlıklı bir cümle olurmuş evet. Başka vitamin içermiyor demedim ayrıca. Tam olarak olmasa da multivitaminlerde bulunan bazı vitaminleri de barındırıyor. Bunlar da işlevsiz konulmuyor ki. Her bir katkının işlevselliği yükseltmek açısından önemi var. Kaldı ki kendimiz için kullandığımız basit bir peynir altı suyu bile içerisinde benzer takviyeleri "doğal olarak" içerdiğini görürüz. Bu gibi ürünlerde bir şeylerin taklit edilmesiyle güçlendiriliyor gibi görünüyor. Basitçe;
- Vitamin A, Retinol, hücre yenilenmesi, bağışıklık sistemi ve göz sağlığı için önemlidir.
- Vitamin D, Bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve bağışıklık sistemini destekler.
- Vitamin E, Güçlü bir antioksidandır ve hücre zarlarını korur.
- Vitamin C, Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücutta antioksidan olarak görev yapar.
- B Vitaminleri (B1, B2, B6, B12, Folik Asit, vb.), Bağırsak florası için hayati önem taşıyan bu vitaminler, enerji üretimi, sinir sağlığı ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- Biotin (B7), Tüy ve cilt sağlığına katkı sağlar ve genellikle bağırsak florasında üretilir.
- Pantotenik Asit (B5), Metabolizmanın düzgün çalışması ve vücudun stresle başa çıkması için önemlidir.
- Vitamin K, bağırsak florasında bulunan bazı bakteriler tarafından üretilir. Bu üretimi destekleyen takviyeler, özellikle Vitamin K3 içeren ürünler, bağırsak sağlığına katkıda bulunabilir.
Özetle üründe vitamin bulunması benim için sorun değil. Bir miktar gereklide ama iki farklı ürün için aynı ürünmüş gibi bir yaklaşım doğru olmaz. Aynı firmanın iki ürününden bahsediyoruz, farklı bir multivit bu basamakta tercih edilebilir (daha zengin olduğu düşünülenlerden). Ürün ve tutarlı yararları açısından bu iki ürünü daima önerdiğimi de biliyorsunuz, tekrarda edeyim.
Bana kalacak olsa, yem harici doğal besinleri tüketmeye açık kuşlara çoğu ürün gereksiz. Ancak öyle bir ortam oluşturmanın ve tutarlı götürmenin zorluğunu biliyorsunuz. Bu nedenle içlerinden kendisini kanıtlamış ve sıkı denetimden geçtiğini düşündüğümüz ürünler haricinde öneride bulunmadığımızı da biliyorsun Umit hocam. Özellikle yerlilerde...
Prebiyotik konusu içinse doğrudan açık bir bilgi yer almıyor. Ancak, probiyotiklerin etkinliğini destekleyen prebiyotik bileşenlerin içerdiği ve bu sayede bağırsak florasını iyileştirdiğini belirten resmi broşürleri, metinleri var. Sadece gizli olmayan, açık etikete bakacak olursak prebiyotik yok diyebiliriz.
İçerik çok şeffaf olmadığı için varsa da muhtemelen MOS veya FOS gibi klasik prebiyotiklerden biridir. Ürünün dünyayı yeniden yaratma gibi bir misyonu yok
Vermx tr gelecek olursak belirttiğim gibi deneyimlemediğim bu nedenle öneremeyeceğim ürünlerden. Bu konuda hassasiyetimi de biliyorsun @Umit. hocam. Yerli kuş ürünlere bakışımı da...
Önümüzde adı geçen bu ürünler varken yeni bir arayışa gerek yok. Malum ülkemizde satışta olan ürünler belli. Düzenli akışı olan nadir markalardan biri Röhnfried ve güvenilir ürünler sağladığına da inanıyorum. Kendim de kuşlarım için kullanıyorum yıllardır. Bahsettiğiniz hiç bir sorunu yaşamadım, bu konuyla alakalı firmayla iletişime geçmenizi öneririm. Elbette tercih meselesi olduğu için herkes dilediği ürünü kullanabilir.
Suşu konusunda da muallak olmasın tekrar kontrol ettiğimde dediğiniz gibi basillus içeriyor ancak peşine DSM 15544 (Bu numara, özel olarak tanımlanmış bir laboratuvar suşu anlamına geliyor.) taglenmiş. DSM 15544, Bacillus subtilis türünün tanımlanmış ve patentli bir suşunun numarasıdır. Bu suş, belirli araştırmalar ve testlerle etkinliği kanıtlanmış ve ticari olarak onaylanmış bir suştur. Her probiyotikteki ile ismen benzer ama birebir aynı değildir. Önemli bir fark yaratmıyor ancak konusu açılmışken ekleyeyim dedim.
Bu arada marka ile tek bağım güvenilir olması ve devamlı ülkemizde satışının gerçekleşmesinden dolayıdır. Farklı markalar girse onlara da yönelme durumum olur çünkü içerik inceleyerek ürün seçmeye özen gösteriyorum. En az sayıda takviye ile süreci götürmeyi prensip edinmiş üreticilerdenim.
Yine uzun oldu, genel bir cevap aldırış etmeyin![]()
Evet hocam enteobac harikadır ümit hoca konuşuyor işteNeymiş enzimmiş... Ne enzimi yaa entrobac içermiyorsa gerek de yoktur enzime falan
![]()
Geniş içerikli ve etkili bir ürünMerhaba,içeriğindeki bakteri çesitliliğinden dolayı muhabbet kuşuma kanatlı oil prozim plus kullanıyorum.Bu ürünle ilgili bilginiz,tecrübeniz varsa rica etsem onuda paylaşabilir misiniz?
Kullanmadım ne kadar iyidir bilmem ama çok pahalı. Onun yerine aynı görevi gören vegrano 1 kg inülin aynı fiyata alınabiliyor. Venatura en fazla 30 gün kullanılır bahsettiğim ürün en az 3-4 ay yeter. Ki inülin'in prebiyotik etkisi fos ve mos dan daha fazlavenatura
Kullanmadım ne kadar iyidir bilmem ama çok pahalı. Onun yerine aynı görevi gören vegrano 1 kg inülin aynı fiyata alınabiliyor. Venatura en fazla 30 gün kullanılır bahsettiğim ürün en az 3-4 ay yeter. Ki inülin'in prebiyotik etkisi fos ve mos dan daha fazla![]()
Zaten kendim kullanıp kuşlara da veriyorum sebeplensin garibanlar diyeYa en azından kendimiz kullanırız![]()