Muhabbet kuşumun birkaç gündür çok su içmesi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Nisa S.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Nisa S.

iyikus.com Üyesi
Merhaba,
Yaklaşık 7-8 senedir benimle birlikte olan muhabbet kuşumda son birkaç gündür ilk defa fazla su içme davranışı gözlemledim. Hâl ve hareketlerinde şimdilik bir değişiklik yok. Her zamanki gibi konuşuyor, yemini yiyor vs. ama dışkısı normalden sıvı (görsel ekledim), sanırım fazla su içmesinin sebebi de bu. İlk olarak böbreklerinde bir sorun olabileceğini düşündüm. Bugün ise dışkısının daha katı ve iyi olduğunu gördüm. Yakın zamanda yeni bir yem kullanmaya başlamıştım. Acaba ona alışma süreci olabilir mi diye de düşündüm. Sonuç olarak size danışmak istedim. Ne yapmamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler...

IMG_5884.JPG

Dışkılar çok kötü değil ancak bir iç parazit tedavisi görmesi lazım. Tek günlük kullanımlı ilaçlar var. Örneğin sitraks. Bulması biraz zor olabilir, veterinerlerden de nilverm türevi ürünler bulunabilir.

Su içmesi böbrek sorunları olabileceğinin göstergesi olabilir elbette ama daima bunu göstermiyor. Gözlem yapmaya devam etmek lazım

Oyla 0
Dışkılar çok kötü değil ancak bir iç parazit tedavisi görmesi lazım. Tek günlük kullanımlı ilaçlar var. Örneğin sitraks. Bulması biraz zor olabilir, veterinerlerden de nilverm türevi ürünler bulunabilir.

Su içmesi böbrek sorunları olabileceğinin göstergesi olabilir elbette ama daima bunu göstermiyor. Gözlem yapmaya devam etmek lazım
Anladım. Sitraks'ı eczaneye mutlaka soracağım. Peki bulabildiğim takdirde nasıl kullanmam gerektiğini de anlatabilir misiniz?

Oyla 0
Merhaba,
Yaklaşık 7-8 senedir benimle birlikte olan muhabbet kuşumda son birkaç gündür ilk defa fazla su içme davranışı gözlemledim. Hâl ve hareketlerinde şimdilik bir değişiklik yok. Her zamanki gibi konuşuyor, yemini yiyor vs. ama dışkısı normalden sıvı (görsel ekledim), sanırım fazla su içmesinin sebebi de bu. İlk olarak böbreklerinde bir sorun olabileceğini düşündüm. Bugün ise dışkısının daha katı ve iyi olduğunu gördüm. Yakın zamanda yeni bir yem kullanmaya başlamıştım. Acaba ona alışma süreci olabilir mi diye de düşündüm. Sonuç olarak size danışmak istedim. Ne yapmamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler...

Ekli dosyayı görüntüle 21082
Öncelikle geçmiş olsun...

Abi peki muhabbet kuşunun çok su içmesi ve yem yemesi iç parazit belirtisimi yoksa mantar belirtisimidir... İç parazitler tüy değişimini etkilermi...

Son düzenleme:
Oyla 0

Tekrardan merhaba, Sitraks'ı temin edebildim. İlacın kullanımıyla ilgili daha önce yaptığınız paylaşıma istinaden 1 litre suya yarım ölçek şurup karıştırıp bu çözeltiden suluğa koymam gerektiğini anladım. Yarın sabah vermeyi düşünüyorum. Gün içerisinde suluktaki karışımı bir kez tazelemem yeterli midir? Bir de iki hafta sonra aynı işlemleri tekrarlamak gerekiyor değil mi ikinci kür olarak?

IMG_5892.JPG

Oyla 0
Tekrardan merhaba, Sitraks'ı temin edebildim. İlacın kullanımıyla ilgili daha önce yaptığınız paylaşıma istinaden 1 litre suya yarım ölçek şurup karıştırıp bu çözeltiden suluğa koymam gerektiğini anladım. Yarın sabah vermeyi düşünüyorum. Gün içerisinde suluktaki karışımı bir kez tazelemem yeterli midir? Bir de iki hafta sonra aynı işlemleri tekrarlamak gerekiyor değil mi ikinci kür olarak?

Ekli dosyayı görüntüle 21085
Merhaba,

Tam dolu suluğa (100 ml) 5-6 damla ekleyip, 6 saatte bir tazeleyerek uygulanması gerekir.. Bir hafta/on gün sonra (parazitlerin kuluçka süresi) tekrardan bu işlemin yapılması lazım. Ardından probiyotik takviyesinde bulunabilirsiniz...

Sudan vermek istemezseniz de; oral yoldan 1 damla olacak şekilde verebilirsiniz..

Oyla 0
Sitraks bence 1-3 damla arası ağızdan uygulanabilir. Zaten tek gün ve 9-10 gün sonra 1 kez daha tekrar edip bırakılan bir ilaç olduğundan kuşu yıpratmayacaktır. Anlık sersemletebilir.

Oyla 0
Bu arada ben konunuzu okumamıştım direkt Sitraks sorunuza yöneldim. Evet çok su içme genellikle böbrek sorunlarına işaret eder. Ben aşağıya birkaç sebebini daha yazayım;

Ortam sıcaklığının artması,
Kuşun normalden daha fazla egzersiz yapması,
Stres,
Yem veya gıda değişikliği,
Kuşun tuzlu yiyecekler yemesi,
Kuşun yavrusunu beslemesi,
Sulukta kuşun seveceği tatta herhangi bir katkı olması,
İshal (diare),
Diyabet,
Bazı mantarlar,
Kuşun direkt güneş ışığı altında bulunması...

Yani birçok sebepten dolayı kuşlar olması gerekenden fazla su tüketebilirler. Kaynağını bulmak biraz zaman alacaktır.

Böbrek hastalığını daha iyi tanımanız için aşağıya iki adet link bırakacağım, okumanızı tavsiye ederim.

Yeni bir yeme geçtiğinizi söylemişsiniz. Eğer direkt yeni yemi verdiyseniz dışkılarda değişim olması çok olağan bir durumdur. Eski yem ile mix yapıp vermek daha sağlıklı bir yöntemdir, aklınızda bulunsun.

Ve son olarak, premiks kullanıyor musunuz?

Oyla 0
Merhaba,

Tam dolu suluğa (100 ml) 5-6 damla ekleyip, 6 saatte bir tazeleyerek uygulanması gerekir.. Bir hafta/on gün sonra (parazitlerin kuluçka süresi) tekrardan bu işlemin yapılması lazım. Ardından probiyotik takviyesinde bulunabilirsiniz...

Sudan vermek istemezseniz de; oral yoldan 1 damla olacak şekilde verebilirsiniz..
Bilgilendirme için çok teşekkürler..

Oyla 0
Bu arada ben konunuzu okumamıştım direkt Sitraks sorunuza yöneldim. Evet çok su içme genellikle böbrek sorunlarına işaret eder. Ben aşağıya birkaç sebebini daha yazayım;

Ortam sıcaklığının artması,
Kuşun normalden daha fazla egzersiz yapması,
Stres,
Yem veya gıda değişikliği,
Kuşun tuzlu yiyecekler yemesi,
Kuşun yavrusunu beslemesi,
Sulukta kuşun seveceği tatta herhangi bir katkı olması,
İshal (diare),
Diyabet,
Bazı mantarlar,
Kuşun direkt güneş ışığı altında bulunması...

Yani birçok sebepten dolayı kuşlar olması gerekenden fazla su tüketebilirler. Kaynağını bulmak biraz zaman alacaktır.

Böbrek hastalığını daha iyi tanımanız için aşağıya iki adet link bırakacağım, okumanızı tavsiye ederim.

Yeni bir yeme geçtiğinizi söylemişsiniz. Eğer direkt yeni yemi verdiyseniz dışkılarda değişim olması çok olağan bir durumdur. Eski yem ile mix yapıp vermek daha sağlıklı bir yöntemdir, aklınızda bulunsun.

Ve son olarak, premiks kullanıyor musunuz?
Böbrek rahatsızlıklarıyla ilgili paylaştığınız yazıyı okudum. Muhabbet kuşumda çok su içme ve normalden sıvı dışkı dışında başka bir belirti gözlemlemedim henüz. Umarım böbreklerle ilgili bir durum değildir :( Yeni yemini eski yemi bittiği ve yedeklemeyi unuttuğum için aciliyetten hemen vermek durumunda kaldım maalesef. Hayır premiks kullanmıyorum.

Oyla 0
Böbrek rahatsızlıklarıyla ilgili paylaştığınız yazıyı okudum. Muhabbet kuşumda çok su içme ve normalden sıvı dışkı dışında başka bir belirti gözlemlemedim henüz. Umarım böbreklerle ilgili bir durum değildir :( Yeni yemini eski yemi bittiği ve yedeklemeyi unuttuğum için aciliyetten hemen vermek durumunda kaldım maalesef. Hayır premiks kullanmıyorum.
Dış görünüşüne ve hareketliliğine bakıldığında böbrek hastalığı belirtilerindeki gibi bir sorun göremiyorum ben.. Siz de bir değerlendirin isterim :) @Taha Aktaş @Doğanay Y.

IMG_5904.JPGIMG_5908.JPG

Oyla 0
o son anda çıkardığı sesi de içeren daha uzun video paylaşırmısınız? bu sesi sürekli yapıyor mu? kuşun vücudu ve kafası normalden sıcak mı?
Elimde daha uzun bir video yok maalesef ama bu ses senelerdir çıkardığı, daha doğrusu çıkarmayı öğrendiği bir ses. Genelde adıyla seslendiğimizde cevap vermek için ya da meraklı olduğu zamanlarda böyle yapıyor. Şu an bile videoyu tekrar oynattığımda kendi sesini taklit ediyor mesela :)

Son düzenleme:
Oyla 0
Anladım. Peki yem olarak ne kullanıyorsunuz? Premiksler konusuna da bir el atalım. 5 başlık altında incelemek istersek; kaliteli bir multivitamin, pre+pro biyotik, aminoasit katkısı, multimineral ve elektrolit gerekli olan ürünler. Dilerseniz, kullanıldığında üzmeyecek ürünleri paylaşabilirim...

Oyla 0
Anladım. Peki yem olarak ne kullanıyorsunuz? Premiksler konusuna da bir el atalım. 5 başlık altında incelemek istersek; kaliteli bir multivitamin, pre+pro biyotik, aminoasit katkısı, multimineral ve elektrolit gerekli olan ürünler. Dilerseniz, kullanıldığında üzmeyecek ürünleri paylaşabilirim...
En son Versele Laga Prestige kullanıyordum. yaklaşık 1 hafta önce dediğim gibi aciliyetten yakınımdaki bir marketten Lora marka yem aldım. İçeriği pek zengin bir yem değil. Tekrar Versele Laga'ya geçiş yapmayı düşünüyorum. Bahsettiğiniz ürünler için tavsiye verirseniz çok memnun olurum..

Oyla 0
En son Versele Laga Prestige kullanıyordum. yaklaşık 1 hafta önce dediğim gibi aciliyetten yakınımdaki bir marketten Lora marka yem aldım. İçeriği pek zengin bir yem değil. Tekrar Versele Laga'ya geçiş yapmayı düşünüyorum.
Yem çok önemli bir konu. Karışım oranı, toz durumu, tohumların tazeliği vsvs. Eğer internetten alma şansınız var ise Benelux Premium Budgies öneririm. Lakin şu sıralar stokta yok. Onun yerine ülkemize yeni gelen VL'nin Jo Mannes yemini deneyebilirsiniz. Aşağıya link bırakırım...

Versele Laga'yı zamanında bende kullandım. Hatta bir önceki aldığım yem yine oydu fakat eğer ekleme yapılmayacaksa tavsiye edilecek bir tarafının olduğunu düşünmüyorum. Ak darı ve aspurdan oldukça yoksun bir karışıma sahip. Ki kuşlar için ana iki tohumun bunlar olduğunu varsayarsak biz bu yemi neden alalım değil mi ama...

Eğer yok internetten alamam derseniz de Garden Mix Platin Pembe Paket ya da Beak's Deluxe alabilirsiniz. Temiz yemlerdir, genellikle her pet shopta bulabilirsiniz. Tabii ki onların da eksi yönleri var ama kullanılmayacak kadar kötü yem markaları değiller asla. Aşağıya görsellerini ekledim.
1636142981723.png1636143052399.png

Aa bu arada unutmadan söyleyeyim. Cam kavanozda, serin ve kuru yerde muhafaza etmeniz kafidir.. Kavanoza koyduğunuzda hava ve nem tutmayacak şekilde saklayabilir, bozulmadan kullanabilirsiniz..

Tohumlar hakkında merak ettiğiniz bir şey varsa da alttaki linki okuyarak kafanızdaki soru işaretlerini kaldırabilirsiniz.

Yem konusuna değindiğimize göre artık takviyeler kısmına geçebiliriz. Forumda açılmış olan bir konuya yazdığım mesajı alıntılıyorum. Detaylı bir şekilde neleri kullandığımı yazmıştım..
Beslediğiniz kuş türü: Muhabbet Kuşu

Kullandığınız yem: Benelux, Ara ara da Garden Mix Pembe Paket, Garden Mix Sağlık Tohumu
Ekli dosyayı görüntüle 17466 Ekli dosyayı görüntüle 17467 Ekli dosyayı görüntüle 17485

Kullandığınız mama: CeDe Premium Eggfood Allround
Ekli dosyayı görüntüle 17468

Kullandığınız Vitamin/aminoasitler: Röhnfried Gervit-W, Nekton-S, Med Tollyamin Forte, Tecnomin Sıvı Mineral Premiksi
Ekli dosyayı görüntüle 17478 Ekli dosyayı görüntüle 17480 Ekli dosyayı görüntüle 17473 Ekli dosyayı görüntüle 17475

Kullandığınız Probiyotik ve Elektrolitler: Röhnfried Entrobac, Röhnfried Elektrolyt 3Plus ve Ge-Oral
Ekli dosyayı görüntüle 17476 Ekli dosyayı görüntüle 17477 Ekli dosyayı görüntüle 17479

Ürünleriniz hakkında düşünceleriniz:

Benelux yemimden gayet memnunum. Taze olduğunu bildiğim için ara ara Garden Mix de veriyorum. Şimdilik dönüşümlü gidiyoruz bir sıkıntı olmadı.. Haftada bir kez de yine Garden Mix'in sağlık tohumunda veriyorum.

Benim kuştan geçen tek mama zaten Cede. Piyasada olan bir çok markayı denedim ama hayvan yemiyor hepsi ziyan oldu. Cede'yi de deliler gibi yemiyor ama buna şükür. :)

Gervit-W'yi zaten biliyorsunuz oldukça dolu bir vitamin. Lakin içerisinde mineral ve aminoasit yok. Aminoasit katkısı için yine aynı zamanda multivitamin olan Nekton-S'i kullanıyorum. 18 adet aminoasit barındırması güzel. Gervit'le dönüşümlü olarak veriyorum.. Tüy dönemlerinde de Med Tollyamin Forte kullanıyorum. Ama her zaman değil. Multivitaminlerde olan b kompleks vitaminlerde yeterli geliyor.;) Dediğim gibi; gerek Gervit olsun gerek Nekton olsun mineralleri tam anlamıyla karşılayamıyor bunun için de Tecnomin kullanıyorum. Bu ürün hakkında belki bir inceleme yazısı yayınlayabilirim..

Entrobac bakteri çeşitliliği açısından çok zengin olmasa da iş görüyor. Elektrolit olarak da yine dönüşümlü olarak Ge Oral ve Elektrolyt Plus veriyorum. Memnunum.

Programım iki haftalık. İlk hafta bir kez mama, bir kez multivitamin, bir kez de probiyotik olacak şekilde veriyorum. İkinci hafta ise mama + mineral + elektrolit olacak şekilde veriyorum..

Kısacası gayet memnunum. :)

Oyla 0
Dış görünüşüne ve hareketliliğine bakıldığında böbrek hastalığı belirtilerindeki gibi bir sorun göremiyorum ben.. Siz de bir değerlendirin isterim :) @Taha Aktaş @Doğanay Y.

Ekli dosyayı görüntüle 21086Ekli dosyayı görüntüle 21087
organ problemleri genelde gözle görülen bir düşüş yaşatmaz kuşlara. Ancak ileri seviyede bir problemde görme şansımız olabilir. Bazı ufak belirtiler olabileceği yönünde işaret veriyor ama. Yağlanma durumları karaciğer + böbrek sorunlarını gösterebilir bazen ama detaylı bir veteriner incelemesiyle anlamak sadece mümkün.

Oyla 0
Geri