Polina Altun
Yeni Üye
Merhabalar, öncelikle benzer bir konu varken,bu konuyu tekrar açtığım için özür dilerim. Bu forumda yeni üyeyim. Sorunları şubat ayında başlamış. Eşim çocuklarla yeni muhabbet yavrusu aldılar. Karantin tutmadan hemen büyük kafese saldılar.Yeni kuşumuzda uzun kanat tüyleri eksik vardı,uçamiyordu. 2-3 hafta geçtikten sonra, iyileşme olmadı, hâlâ ucamiyordu. Tüyleri inceleme yaptıktan sonra tüy akarı şüpheledim. Dökülen tuydeki içi koyu renkti. Değer kuşlarda herhangi bir değişiklik olmadı- tüyleri parlak ve eksiksizdi, kuşlar her zaman ki gibi aktif ve normal görünmektedir. Fakat aklım yuvalıkta kaldı. Kuluçkada oturan bir dişi vardı. Ve böyle bir tüy sorunu yavrular için çok bulaşıcı olduğunu biliyorum.Şüpheli kuşu geri verdik, üretici böyle bir durum İlk defa olduğu söyledi. Yavrularim zamanında çıktı, yaklaşık üç haftayken uzun tüyleri düşürmeye başladı. Hepsi düşen uzun tüy içi kapkara.Tuy akarı (Syringophilus bipectinatus) düşünüyorum. Veterinere götürdüm, stronghold %6 ivermektin ile kafa erkasi iz miktarda ilacladik. 2 hafta geçince iyileşme olmadı. Yeni çıkan tüyleri zayıf ve içi hala siyahlık dolu. Bitason ilacı aldım. Madde aynı ivermektin 5mg,triethanolamine 0,5 mg. Genelde 1damla güvercin için kullanılması gereken bir doz, muhabbetlere kürdan ucu ile minik Damla tüy açarak kafasına birer tane attım,2 hafta sonra tekrarladim. Yeni tüy çıkıyor,fakat aynı şekilde,bir hafta-10 gün geçince düşüyor. Düşen tüyleri hepsi tek tek inceliyorum,içi hala siyahlık var. Islak yem verirken üzeri biraz hobi biotin haftada üç kere serpiyorum.Suya avisol B,yeme D vitaminleri veriyorum haftada birkaç kez. kalamar kemiği ve deniz kabukları her zaman var.Çimlenmiş yem, buğday,sebze meyve, taze meyve ağaçlarin dalı veriyorum.Temizlikten kacmiyorim, düzenli yapiyorum. Yem,su her gün taze.Daha tecrübeli olan forum üyeleri sormak istiyorum: Bu tür tüy parazitlerden 6 tane küçük yaratık nasıl kurtarırım? Bazı üretici İvermektin suya damlatıp ictiriyor diye duydum. Bu yöntemle karaciğeri öldürme ihtimali var mı? Böylece kullanılırsa,doz nedir? Nasıl vermeli? Başka bir ilaç veya tedavi nelerdir? Benzer sorunları yaşayan varsa, lütfen yardımcı olurmusunuz. Bir yabancıyım, Türkçe yazılım düzgün olmadığı ve gramer yanlışlıklar için özür dilerim.