Pelet mi, Rasyon mu Karmaşası

Selçuk YÜKSEL

Veteran

Pelet ve Rasyon Yemler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar ve Bilimsel Gerçekler

Piyasada bazı forumlarda, pelet ve rasyon yemlerin kursak mantarına ve başka hastalıklara neden olduğu iddialarını üzülerek görüyorum. Ülkemizde hâlâ pelet ve rasyon yemlerin vitamin hapları gibi sentetik yemler olduğuna yönelik algı çok yaygın. Gelin, birlikte pelet ve rasyon yemleri yakından tanıyalım ve bu yemlerin mantara veya başka hastalıklara neden olup olmadıklarını ayrıca doğal olup olmadıklarını bilimsel veriler ışığında inceleyelim.

Öncelikle, sadece "yem satabilmek" için bu tarz karalama kampanyaları yapanları kınıyorum.

Pelet veya rasyon yemler kursak mantarı veya başka herhangi bir hastalığa neden olmaz. Hatta bu yemler, buharla yüksek ısıl işlemden geçirilerek pişirildikleri için mantar patojen barındırma ihtimalleri yok denecek kadar azdır. Eti çiğ yemek ile pişirerek yemek arasındaki farka benzer bir fark vardır tohumlar ve rasyon yemler arasında.

Eğer bu yemler (pelet veya rasyon) son kullanma tarihi geçmemişse, uygun koşullarda saklanmışsa ve fazla neme maruz kalmamışsa hastalık yapma ihtimalleri yoktur. Ancak tohumlar, doğru saklanmış olsalar bile her zaman bu riskleri taşırlar. Çünkü tohumlar, daha tarladayken mantar veya diğer patojenler bulaşabilir. Kapalı ve ambalajlı tohum karışımlarında bu ihtimal daha az olsa da risk hala sıfır değildir.

Bu makalemde ayrıca bazı kuş sahiplerinin akıllarındaki soru işaretlerini gidermeyi amaçlıyorum:

• Pelet mi, rasyon mu ?
  • Pelet yem ve rasyon yemlerin özellikleri ve farkları nelerdir ?
  • Hangi yem türü tercih edilmelidir?
  • Bu yemler sentetik mi ?

Avrupa ve gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan ve popülerliği gün geçtikçe artan bu yem türlerini bilimsel temelde ele alarak avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyeceğim.

1. Pelet Yem Nedir?

Pelet yemler
, belirli besin öğelerinin (tohumlar, vitaminler, mineraller vb.) dengeli bir şekilde birleştirilerek sıkıştırılmış ve şekillendirilmiş formudur. Bu yemler kuşların gereksinimlerine göre özel olarak formüle edilmiş olup, kuşlara tam ve dengeli bir beslenme sağlamak amacıyla üretilir. Kaliteli bir pelet yem kuşların tüm ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Pelet ve arasyon yemlerin içeriğinde şunlar bulunur:

• Protein
  • Karbonhidrat
  • Vitaminler
  • Mineraller
  • Yağlar
İyi bir pelet ve Rasyon yemde Formülasyon, bilimsel verilere dayanarak hazırlanır. Örneğin, kuşların ihtiyacı kadar protein, karbonhidrat ve yağ içerirler.

2. Rasyon Yem Nedir?

Rasyon yemler
, kuşların doğal beslenme alışkanlıklarına uygun olarak hazırlanmış çeşitli doğal tohumlar, çekirdekler, kuruyemişler, meyve, sebzeler, vitaminler, mineraller ve prebiyotikler içeren yemlerdir.

Bazı rasyon yemlere ayrıca karides gibi hayvansal proteinler veya omega-3 takviyeleri de eklenmiş olabilir. Buda içeriği ekstradan zenginleştirir.

Rasyon yemler, kuşların doğal beslenme içgüdülerini tatmin etme konusunda daha başarılıdır. Çünkü içerikleri genellikle doğaldır ve kuşların doğada tüketebileceği çeşitli bileşenleri barındırmaktadır.

3. Rasyon Yemlerin Faydaları

➤ Tüy Sağlığı

Rasyon yemler, tüylerin parlak ve güçlü olmasına yardımcı olacak vitamin ve mineralleri dengeli oranlarda içermelidir. Bu şekilde üretikdiklerinde Kuşların tüy döküm dönemini daha sağlıklı geçirmesine ve yeni tüylerinin sağlıklı bir şekilde çıkmasına destek olur. Genelde debu şekilde üretilirler zaten.

➤ Üreme Sağlığı

Üreme dönemindeki kuşlar için yumurtlama ve yavru bakımı açısından gerekli besin maddelerini sağlar. Yumurta sayısını ve kalitesini artırarak embriyo sağlığını destekler.

➤ Enerji ve Aktivite Desteği

Kuşların aktif bir yaşam sürebilmesi için gerekli enerjiyi sağlar. Her kuş türüne özel formüle edilebildiği için, muhabbet kuşları ve sultan papağanları cennet papağanı gibi farklı türlerin özel ihtiyaçları gözetilerek uygun içerikler barındıracak şekilde üretilme olanağı vardır.

➤ Bağışıklık Sistemi Desteği

İçeriğinde bulunan C vitamini, B kompleks vitaminleri ve E vitamini gibi antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık risklerini azaltır.

➤ Sindirim Sistemi Sağlığı

Rasyon yemlerde kullanılan bileşenler, buhar yöntemiyle yüksek ısıl işlemden geçirilerek pişirilir. Bu sayede sindirimi kolaylaşır ve mide-bağırsak hastalıkları riski azalmış olur.

➤ Kilo Kontrolü

Rasyon ve pelet yemler, kuşların aşırı kilo almasını veya sağlıksız kilo kaybetmesini önlemeye yardımcı olur.

➤ Zihinsel ve Fiziksel Uyarım

Rasyon yemler, çeşitli içeriklere sahip olduğu için kuşların doğal beslenme içgüdülerini tatmin eder ve mental ( psikolojik ) sağlıklarını destekler.

4. Pelet Yemlerin Faydaları

➤ Tam ve Dengeli Beslenme

Pelet ve rasyon yemler, genellikle kuşların tüm besin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla özel olarak formüle edilir.

➤ Sindirim Kolaylığı

Bu yemler (pelet, rasyon ), kuşların sindirim sistemine uygun şekilde işlendiği için mide ve bağırsak sağlığını destekler.

➤ Daha Az İsraf

Tohum karışımları seçici yemeyi teşvik eder ve kuşlar bazı tohumları seçerek diğer tohumları israf edebilir. Pelet ve rasyon yemlerde ise bütün besin öğeleri tek bir tanede birleştiği için seçici yeme eğilimi ortadan kalkar.

5. Peki Pelet mi, Rasyon mu ?

Her iki yem türü de farklı avantajlar sunar. Kuş sahiplerinin kuşlarının özel ihtiyaçlarına göre seçim yapması önemlidir.

• Üreme dönemindeki kuşlar tüy sağlığını destekkemek içinRasyon yem daha uygundur.
  • Tam ve dengeli beslenme içinPelet yem idealdir.
İdeal olan, bu yemlerin dengeli bir şekilde kullanılmasıdır. Ayrıca, sebze, meyve ve sağlıklı atıştırmalıklar eklemek de beslenmeyi daha zengin hale getirir.

6. Olumsuz Yönleri Var mı ?

Geçiş süreci zor olabilir. Kuşları yeni yeme alıştırmak zaman alır.
Pelet ve rasyon yemler tohumlara göre daha pahalıdır.
Kuş sahipleri bazen bu yemleri "sentetik" sanarak psikolojik olarak eksik besleme kaygısı duyabilirler.

Ancak bilimsel olarak, pelet ve rasyon yemlerin kuşların sağlığına olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır.

Bu makalede, pelet ve rasyon yemlere yönelik bilgi kirliliğini gidermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.

Selçuk YÜKSEL

Çok sayıda kuş beslemeyecek olsam mutlaka pelet yem kullanırdım. Tabi bazen istediğimiz gibi sonuçlanmayabiliyor çünkü kuşlar zor adapte olabiliyorlar.
Minik bir eklemede benden olsun. Günlük yiyebildiği miktarın üstünde tabak veya kap dolusu verilmemesi gerekiyor. Sağlıklı bir besini, kafeste uzun süre bekleterek kirletmemek gerekiyor. Aynı şey yem içinde geçerli. Su gibi günlük tazeleme şart <3
konu için teşekkür ederim

Çok sayıda kuş beslemeyecek olsam mutlaka pelet yem kullanırdım. Tabi bazen istediğimiz gibi sonuçlanmayabiliyor çünkü kuşlar zor adapte olabiliyorlar.
Minik bir eklemede benden olsun. Günlük yiyebildiği miktarın üstünde tabak veya kap dolusu verilmemesi gerekiyor. Sağlıklı bir besini, kafeste uzun süre bekleterek kirletmemek gerekiyor. Aynı şey yem içinde geçerli. Su gibi günlük tazeleme şart <3
konu için teşekkür ederim
Yerinde bir ekleme teşeklürler... Fazlaca koyup kirlenmelerine neden olmak anlamsız tabiki.

Merhaba,
Sizler kadar tecrübeli değilim ama kendi 1 çift kuşum için araştırırken öğrenebildiğim kadarıyla konuya katkıda bulunmak istedim.
Sanırım ortada bir kavram karmaşası var. Pelet yem bu tip yemlerin genel ismi. Bu yemler de ekstruder olup olmamasına göre ikiye (veya daha fazla) ayrılıyor.
Yani ekstruder pelet yem ve ekstruder olmayan pelet yem gibi.
Burada emin olmadığım şey ekstruder olmayan pelet yem piyasada var mı yok mu...
Çünkü bazı yem üreticileri yemlerine ekstruder yem dediklerine göre, ortada olmayanlar da vardır diye düşünerek böyle bir ayrımdan bahsettim.

Rasyon yem ise, yine emin olmamakla birlikte yerli bir yem üreticisinin kendi yemleri için vermiş olduğu bir isim. Yani burada şöyle bir örnek vermem gerekirse: kağıt mendillere hepimizin "selpak" demesi gibi.
O firmanın üretmiş olduğu yem de "ekstruder pelet yem" sınıfında aslında.

Ekstruder aslında bir işleme makinesi. İçine konulan hammaddeleri öğütüp (sanırım), yoğurup, pişirip şekillendirip kurutuyor gibi düşünebiliriz. Galiba yediğimiz makarnaların üretim şekli de aynı.

Ben kendi forpuslarım için delta canlı firmasının rasyon granül tam yem isimli yemini kullanıyorum. 2 buçuk ay kadar oldu.
Firmanin kendi yemine pelet yem demeye imtina etmesinin sebebi sanırım camiadaki pelet yeme karşı olan önyargı benim fikrime göre.

Ülkemizde bulunabilen diğer bir pelet yem markasını incelediğimde, versele laga, kendi pelet yemlerini ekstruder pelet yem şeklinde sınıflamış. "Nutribird" etiketli ürünlerin ekstruder pelet yem olduğunu vurguluyorlar. Bunların monocolor çeşitlerini bulabilseydim sanırım kullanacağım yem versele laga olurdu markaya olan güvenimden kaynaklı.

Türkiye'de üretilen bir veya 2 marka daha var sanırım ama onlarla ilgili bir tecrübem yok.

Bu arada ben de pelet yemin, şeytan taşlar gibi taşlandığı başka bir forumda bir konu içerisinde münakaşa yaşadığım için orada aktif olmama kararı alıp bu forumu buldum.🙂
Pelet yemleri bu kadar şiddetle reddedip, yavruları için aynı ekstruder teknolojiyle üretilmiş el besleme mamalarını kullanıyorlar.🙂
Ayrıca yine bu konuda değinildiği için söylemeden geçemeyeceğim, o forumda herkesin yemin etmiş gibi tavsiye ettiği malum yerden ben de bir kez yem aldım ve karışımın içinde kocaman papağanlar için üretildiği belli büyük pelet yemler vardi. Fotoğrafı duruyor hala. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu hesabı sormak lazım.

Son düzenleme:
Extruder, bir malzemeyi örneğin tohumları genelde buhar basıncıyla ısıtarak, ve belirli bir kalıptan geçirerek şekillendiren bir makinedir. Ekstrüzyon işlemi, ham maddenin belirli bir form ( şekil ) kazanmasını sağlar.
Pelet yemler genelde, benzer yöntemler kullanılarak sıkıştırılan yemlerdir. Extruder yemler ise buharla pişirilmiştir.

Anladım hocam. Hemen hemen aynı şeylerden bahsediyoruz diye düşünüyorum.
O zaman yazdıklarınız şu söylediğimi destekliyor: ekstruder pelet yemler ve ekstruder olmayan pelet yemler şeklinde iki tip pelet yem var.
Ayrıca aslında pelet yem ve rasyon yem diye bir ayrım da yok anladığım kadarıyla.

Hocam aslında kısacası ; pelet yem tohumların öğütülüp sıkıştırılmasıdır.
Extruder yem ise tohumların bir nevi hamur hale getirilip yüksek sıcaklık ve basınçla pişirilip şekkillendirilmesidir.

Son düzenleme:
Benim bildiğim kadarıyla pelet yem de ekstrüde yem de basınç ve sıcaklık altında hammaddelerin sıkıştırılması ile oluyor. Ancak ekstrüde yemlerde vitamin kaybı gibi besin kayıplarını önlemek ve sindirimini kolaylaştırmak için bir çeşit pişirme yöntemi uygulanıyor. Bu yöntem yemin kendi formunu da etkilediği için peletin yapısı daha sertken ekstrüde yemin yapısı biraz daha gevrek oluyor. Hiç alıp karşılaştırma imkanım olmadı ancak bu bilgiye bakılırsa ekstrüde yemler kuşların daha çok hoşuna gidebilir.

Söylendiği gibi Versele Laga'nın Nutribird serisi ve Rasyon ürünleri ekstrüde yemdir. Lintu ve Harrison's markaları ise pelet yem (veya daha açıklayıcı olması için ekstrüde olmayan klasik pelet). Ama birçok marka ekstrüde yöntemini tavsiye ediyor galiba.

Ben kendi forpuslarım için delta canlı firmasının rasyon granül tam yem isimli yemini kullanıyorum.
Delta Canlı, Türkiye'nin ilk lisanslı papağan üretim tesisi olma ünvanına sahip tesisin ismidir. Rasyon ise bu tesisin sahibinin çıkarmış olduğu kuş gıda markası. Muhtemelen iki isim olması da bir karışıklık oluşturuyordur.

Ben forpuslar için olan çeşidi ikinci kez sipariş ettim. İkinci gelen yem ilkinden biraz farklı gibi.
Granüllerin yapısı şekil olarak çok az farklı gibi. Yeni gelen pakettekilerin rengi az bir şey daha açık gibi. Bir de yeni gelende hafif meyvemsi kokular alıyorum. İlk seferinde böyle bir koku yoktu.
Diğer paket tam olarak bitince yenisini açtığım için aradaki farkı gösterecek bir fotoğraf çekemedim.

Acaba firma ufak bazı değişiklikler mi yapıyor?
Açıkçası forpus gibi çok popüler olmayan (muhabbet ve sultanlara göre) bir tür için özel üretilmiş bir yem çeşitleri olduğunu sanmıyorum. Büyük ihtimal sultan veya muhabbetler için hazırlanmış bir yem gönderiyor olabilirler diye düşünüyorum. Çünkü hem forpus besliyor olacak hem de pelet yeme önyargıda bulunmayıp kullanacak kaç kişi olabilir ki? Eğer yemler yurtdışına gitmiyorsa dediğim gibi bir ihtimalle karşı karşıyayım bence.

Son düzenleme:
Acaba firma ufak bazı değişiklikler mi yapıyor?
Açıkçası forpus gibi çok popüler olmayan (muhabbet ve sultanlara göre) bir tür için özel üretilmiş bir yem çeşitleri olduğunu sanmıyorum. Büyük ihtimal sultan veya muhabbetler için hazırlanmış bir yem gönderiyor olabilirler diye düşünüyorum. Çünkü hem forpus besliyor olacak hem de pelet yeme önyargıda bulunmayıp kullanacak kaç kişi olabilir ki? Eğer yemler yurtdışına gitmiyorsa dediğim gibi bir ihtimalle karşı karşıyayım bence.
Değişiklik yapıyorlar bildiğim kadarıyla. Geçen sene karides içerikli pelet yemleri vardı ama sonra piyasadan kalktı. Sebebini sorduğumda ayrı şekilde kullanımının insanlara karışık geldiği için yemlere eklendiğini söylemişti. Markanın sahibi de yeni alanlar ve ürünleri deneyimleyip ürünlere entegre ediyor. Yani ufak değişiklikler, ekleme ve oynamalar yapıyor olmaları çok yüksek.

Değişiklik yapıyorlar bildiğim kadarıyla. Geçen sene karides içerikli pelet yemleri vardı ama sonra piyasadan kalktı. Sebebini sorduğumda ayrı şekilde kullanımının insanlara karışık geldiği için yemlere eklendiğini söylemişti. Markanın sahibi de yeni alanlar ve ürünleri deneyimleyip ürünlere entegre ediyor. Yani ufak değişiklikler, ekleme ve oynamalar yapıyor olmaları çok yüksek.
Evet zamanla daha doğrusuna ulaşmaya çalışıyorlar. Bende tam yemin boyutuyla alakalı görüştüm. Boyut büyük küçültmeniz iyi olur dedim. Sebwplerini de anlattım. Boyutu küçülteceğini söyledi.

Hocam siz hangi tür için kullanıyorsunuz bu yemi?
Sultan papağanı. Siz elinizdeki ürünün resmini paylaşır mısınız.
Yukarıda dediğiniz şey için ihtimal var ama sonuçta muhhabbeti iyi besleyen bir ürün forpusu da hatta sultanı da iyi besler. Boyutu küçültemeyiz falan deselerdi muhabbet yemi alırdım bir sonrakine.

Sultan papağanı. Siz elinizdeki ürünün resmini paylaşır mısınız.
Yukarıda dediğiniz şey için ihtimal var ama sonuçta muhhabbeti iyi besleyen bir ürün forpusu da hatta sultanı da iyi besler. Boyutu küçültemeyiz falan deselerdi muhabbet yemi alırdım bir sonrakine.

Hocam fotoğrafları eklemeyi deniyorum ama boyut büyük vs diyor sürekli. Küçültmek için uğraşmak gerekiyor bayağı. Tabi kalite de düşüyor.IMG-20250217-WA0007.jpgIMG-20250217-WA0006.jpg

Geri