Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,384
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Yumurtada Yavru Oluşumu
Embriyonun Gelişme Kronolojisi?


Bir kanarya yumurtasının içinde bulunan embriyonun gelişmesindeki en kritik etken ısıdır. Eğer sıcaklık optimum kuluçka döneminin altına düşer veya üstüne çıkarsa, hayat sona erer. İster inanın, isterse inanmayın ama her tür kuş için bu optimum sıcaklık düşüşü 37.5°C-37.78°C gibi çok dar bir aralık olarak belirlenmiş sıcaklık sadece yarım derecedir. Kuluçkaya yatmış bir tavuğun vücut sıcaklığı 41.6 °C iken, kuluçkaya yatan bir dişi kanaryanın ki 43.3° C ?ye ulaşabilir ancak her iki türün yumurtalarının iç sıcaklığı asla 37.7°C?yi geçmemelidir. Dişi bunu sürekli dönerek ve yerini değiştirerek sağlar. Yumurtanın yüzeyi direk temasından dolayı daha sıcak olabilir ancak dişi yumurtalarını çok dikkatli bir şekilde döndürdüğünden, yumurtanın iç kısmı sürekli 37.7°C?da kalır.

Döllenmiş bir yumurtanın disk oluşumunun gelişmesi, yumurtanın dişinin ılık vücudundan çıkmadan daha önce bile başlar. Döllenmenin ilk iki saati içinde, yarısı dişiye ait ve yarısı erkeğe ait DNA içeren bu yeni oluşmuş hücre, iki hücre oluşturmak üzere bölünür. Hücre bölünmesi devam eder ve böylece yumurta sarısının üst yüzeyinde üzerinde daha sonra embriyoya dönüşecek birbirinden farklılığı olmayan bir top yerleşir. Yumurta kuş yuvasının üstüne çıktığında, dahili sıcaklığı 26.7°C nin altına düşer, hücre bölünmesi durur ve yumurta uyku konumuna geçer. (Bu 10- 18.3°C arasındaki soğuklukta sakladığınız yumurtaların çıkması için önem taşımaktadır). 26.6°C nin üzerinde saklanan yumurtalarda bu hücrelerin büyümesi yavaş olur bu da ileride zayıflamaya ve embriyoya dönüşen hücrelerin ölümüne neden olmaktadır. 4.4°C altındaki sıcaklıkta saklanan yumurtaların da döllenmiş hücreleri ölür.

Dişi bir kuş kuluçkaya yattığında ve yumurtalar doğru dahili sıcaklığa ulaştığında, bir dizi olay hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Bu olağan üstü bir gelişmedir!

Birinci Gün:

10 cu saat- embriyo görülür

11 ci saat- beslenme ile ilgili (sindirim) sistem ortaya çıkar

12 ci saat- omurga kemiklerinin gelişimi başlar

13 cü saat- baş şekillenmesi başlar

15 ci saat- kalp ve gözlerin şekli ortaya çıkar

21 ci saat- kulak oluşumu başlar

İkinci gün:

- kalp atmaya başlar

- bacaklar ve kanatlar büyümeye başlar

- dil ve burun delikleri şekillenmeye başlar

Üçüncü gün

- üreme organları ve cinsiyeti oluşur

Dördüncü gün

- gaga oluşmaya başlar

Beşinci gün

- alt ve tüy hücreleri oluşur

Altıncı gün

- Gaga sertleşmeye başlar

Yedinci gün

- Kuluçka döneminin yarısı tamamlanmıştır. Yukarda belirtilen tüm doku ve organların gelişmesi ve büyümesi devam eder.

Sekizinci gün

- bacak yapısı ve ayak tırnakları ortaya çıkar

Dokuzuncu gün

- kritik bir olaydır çünkü embriyo kafasının ve kollarının yumurtanın sonuna gelecek şekilde pozisyonunu değiştirir.

Onuncu gün

- Kemikler, ayak tırnakları ve gaga sertleşir

- Gaga hava hücresine doğru döner

On birinci gün

- Sarı kese vücut boşluğunda emilmeğe başlar

On ikinci gün

- Kanarya yavrusu hava hücresi dışında yumurtanın tüm alanını kaplar

On üçüncü gün

- Yumurtanın içindeki karbon dioksit seviyesinin artması ile boyun spazmları tetiklenir ve böylece yavru hava hücresini kırarak ilk nefesini alır. Yavru hava hücresindeki oksijeni tüketmesi ile birlikte karbon dioksit seviyesi tekrar artar. Karındaki büzülmeler yavrunun vücudunun sarı keseyi emmesini sağlar. Boyun, karın ve sırt adalesindeki spazmlar ortaya çıkar ve bu da yavrunun yumurta üzerinde bir delik açmasına yardımcı olur.

On dördüncü gün

- yeni bir kanarya yavrusu

Kanarya embriyosunun gelişimi ilerleyen, sistematik ve aşama- aşama oluşan bir süreci içermektedir. Yavrunun vücudunun her bir parçasının gelişmesi için kesin bir zaman çizelgesi bulunmaktadır. Bunun için bu dişi kanaryaları halinden memnun olacağı ve en az rahatsız ederek sessiz bir ortamda bulunmasını sağlayın. Bunları uygun miktarlarda su ve mama ile besleyin. Bunun karşılığında onlarda sizi ileride potansiyel bir ?yarışmacı? ya sahip olacağınız yeni jenerasyon minik sevimli yavruları ile ödüllendirecektirler.
e1.jpge2.jpge3.jpge4.jpge5.jpge6.jpge7.jpge8.jpge9.jpge10.jpge11.jpge12.jpge13.jpge14.jpge15.jpge16.jpg
 
Üst