Sevda yavrularının tüylerini anne veya baba yoluyor

emrah topaloğlu

iyikus.com Üyesi
4 gündür elle beslediğim yavruların her gün fotosunu çekiyorum anı olması adına ama şunu farkettim ki gün be gün tüyleri eksilmekte biri 26 günlük , diğeri 24 günlük anne sürekli yuva kurma ile meşgul acaba çiftleşmek istediği için mi yavrularına zarar veriyor ne yapmalıyım kulak veriyorum yuvalığa sürekli besleme halindeler ama bazen canları yanar gibi ses çıkarttıklarına şahit oldum demek tüyleri yolunduğundan kaynaklı diye tahmin ediyorum değerli fikirleriniz sayesinde ne gibi önlemler almam gerekiyor? Şimdiden teşekkür ederim. Not: ilk foto düne ait , ikinci foto bugüne ait

Ekli dosyalar

• 6B897140-5067-41A3-B76E-416D4DDE83AA.jpeg
    6B897140-5067-41A3-B76E-416D4DDE83AA.jpeg
    1 MB · Görüntüleme: 4
  • 1E17267C-87CC-4B5C-A541-284948D40F5A.jpeg
    1E17267C-87CC-4B5C-A541-284948D40F5A.jpeg
    975.2 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
Aynen doğru tahmin yürütmüşsünüz. Tüyleri yolunduğu için kelleşmeler ve farklı ciyaklamalar oluşuyor.
Şuan beslenmesi daha öncelikli durum olduğundan bir kaç gün daha idare edebilirler ya da direk alıp elle beslemeye geçiniz :(
Tüy yolma durumlarında file yöntemi kullanılabilir. Bu pek bilinen bir yöntem değildir aslında ama açtığım konuyu inceleyiniz;
Forpus Papağanı Üreme Sorunları

Oyla 0
Aynen doğru tahmin yürütmüşsünüz. Tüyleri yolunduğu için kelleşmeler ve farklı ciyaklamalar oluşuyor.
Şuan beslenmesi daha öncelikli durum olduğundan bir kaç gün daha idare edebilirler ya da direk alıp elle beslemeye geçiniz :(
Tüy yolma durumlarında file yöntemi kullanılabilir. Bu pek bilinen bir yöntem değildir aslında ama açtığım konuyu inceleyiniz;
Ciyaklamalarından acı çektiğini ve herşeyden korkmasına sebep olduğunu düşünüyorum tüy yolmayı sadece anne yapıyor tüm gün gözlemledim ama şunu da belirteyim yavrularını beslemeyi de ihmal etmiyor baba buna dahil dediğiniz gibi bir-iki gün daha sabredeyim sonra ayırayım. Çok teşekkür ederim

Oyla 0
Anne/bababın yavruların tüyünü yolma sorunu genelde iki sebepten ötürüdür. Birincisi yağ eksikliği, ikinciside iyot eksikliği. Yağ eksikliği için yemine yada mamasına biraz zeyrinyağı ekleyip harmanlayın. İyot eksikliği için ise eczaneden iyot damlası alıp suyuna 3-4 damla damlatın. Bu ikili sorunu %80 çözücektir.

Oyla 0
Anne/bababın yavruların tüyünü yolma sorunu genelde iki sebepten ötürüdür. Birincisi yağ eksikliği, ikinciside iyot eksikliği. Yağ eksikliği için yemine yada mamasına biraz zeyrinyağı ekleyip harmanlayın. İyot eksikliği için ise eczaneden iyot damlası alıp suyuna 3-4 damla damlatın. Bu ikili sorunu %80 çözücektir.
Teşekkür ederim Ümit bey ben dün akşam ayırdım yavruları güzel bir alana bugün sabah saldım anne , babayı direkt yavruların yanına geldiler ve besleme yaptılar tahmin etmezdim besleme yapacaklarını bu konuda şanslıyım sanırım anne baba besleme yapmaya devam edecek gibi gözüküyor günlük yumurta mamalarını vermeye devam edeceğim bir süre ve yuvalığı kaldırdım yeniden çiftleşmesinler diye anne dinlensin diyorum 2 ay

Ekli dosyalar

• 76887EC1-AF11-4DA7-A80D-9B721482DF52.jpeg
    76887EC1-AF11-4DA7-A80D-9B721482DF52.jpeg
    565.8 KB · Görüntüleme: 3
Oyla 0
Merhaba Dün akşam ayırdım yine yoldu anne yavruları, güzel bir alan hazırladım onlara sabah 6 da saldım anne babayı ve önce baba , sonra anne besledi yavruları çok şaşırdım bu arada bende elle besliyorum sanırım doğru olanı yaptık Ve size bir sorum daha olacak ben anne ve baba çiftleşmesin diye yuvalığı aldım dinlensin diyorum 2 ay kadar yanlış bişey yapmıyorum değil mi? Şimdiden çok teşekkür ederim destekleriniz için iyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• 3190893D-2421-4E59-9136-932B8D99116F.jpeg
    3190893D-2421-4E59-9136-932B8D99116F.jpeg
    565.8 KB · Görüntüleme: 4
Oyla 0
Yaz aylarında üretmenin riskleri oluyor. Bu nedenle zaten ayırmanız gerekiyordu. Bulunduğumuz kıtadan dolayı Haziran- Eylül ayları üretimin yapılmaması önerilir. Bu süreç dinlendirme sürecidir ve kuşlar tüy değişimine girerler genelde.

Yavruları beslemelerine sevindim. Aynı şekilde bir kaç gün devam ettirmenizi öneririm. Dal darı, aspur, yulaf gibi çabuk kırılabilen ürünler alarak kuşlara yavaştan yem kırmayı öğrenmelerini hızlandırabilirsiniz. Birde anne babayı gözlemleyerek hareket ettiklerinden yem yeme aşamasında onlarla birlikte olurlarsa daha hızlı öğrenirler. Yem kaplarını tabana koymalısınız. Geniş bir kaseye de koyarak verebilirsiniz. Yemi tabana da serpiştirin mutlaka.

*Tüy yeme sorununa tam anlamıyla çözüm yok. İyot eksikliği, yağ durumu hepsini denedim ve değişim göremedim. Dönemlik yaptıklarını düşünüyorum. Her kuluçkada olmuyor ama bu bahsedilenleri de yapmak gerekir. İyot eksikliği için tuzculardan himalaya tuz kayası alınabilir.
Muhabbet Kuşlarında İyot'un Önemi
Kuşlarda İyot Eksikliği (Tiroid Displazı)

Oyla 0
Yaz aylarında üretmenin riskleri oluyor. Bu nedenle zaten ayırmanız gerekiyordu. Bulunduğumuz kıtadan dolayı Haziran- Eylül ayları üretimin yapılmaması önerilir. Bu süreç dinlendirme sürecidir ve kuşlar tüy değişimine girerler genelde.

Yavruları beslemelerine sevindim. Aynı şekilde bir kaç gün devam ettirmenizi öneririm. Dal darı, aspur, yulaf gibi çabuk kırılabilen ürünler alarak kuşlara yavaştan yem kırmayı öğrenmelerini hızlandırabilirsiniz. Birde anne babayı gözlemleyerek hareket ettiklerinden yem yeme aşamasında onlarla birlikte olurlarsa daha hızlı öğrenirler. Yem kaplarını tabana koymalısınız. Geniş bir kaseye de koyarak verebilirsiniz. Yemi tabana da serpiştirin mutlaka.

*Tüy yeme sorununa tam anlamıyla çözüm yok. İyot eksikliği, yağ durumu hepsini denedim ve değişim göremedim. Dönemlik yaptıklarını düşünüyorum. Her kuluçkada olmuyor ama bu bahsedilenleri de yapmak gerekir. İyot eksikliği için tuzculardan himalaya tuz kayası alınabilir.
Muhabbet Kuşlarında İyot'un Önemi
Kuşlarda İyot Eksikliği (Tiroid Displazı)
Teşekkür ederim son sorum olacak şimdilik kafeslerini tertemiz yaptım sık aralıklarla temizliklerini yapacağım şimdi aynı kafese koymamda sakınca var mı?

Ekli dosyalar

• 0A84DF17-C833-4EA5-A3B6-B0EB1BBDD358.jpeg
    0A84DF17-C833-4EA5-A3B6-B0EB1BBDD358.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 3
Oyla 0
Kafesiniz pek uygun değil aslında kuşlar için. İlerleyen zamanda daha uygun bir kafes almanızı öneririm. Yuvalığı çıkartıp kuşları koyabilirsiniz ama zarar vermediklerinden emin olun derim. Eğer evdeyseniz ara ara gözlemleyiniz. Genelde ilk dakikalar zarar vermezlerse öyle gidiyor.

Oyla 0
Kafesiniz pek uygun değil aslında kuşlar için. İlerleyen zamanda daha uygun bir kafes almanızı öneririm. Yuvalığı çıkartıp kuşları koyabilirsiniz ama zarar vermediklerinden emin olun derim. Eğer evdeyseniz ara ara gözlemleyiniz. Genelde ilk dakikalar zarar vermezlerse öyle gidiyor.
koydum hepsini bir araya anne ve baba besledi, şimdilik sorun yok gibi gözlemliyorum sürekli. Büyük bir kafes siparişi verdim haklısınız kafesimiz uygun değil Teşekkür ederim her şey için iyi çalışmalar

Oyla 0
Merhaba ben yavruları yeniden kafese koydum anne beslemeyi bırakmıştı 2 gündür yeniden beslemeye başladı Baba zaten beslemeyi hiç kesmemişti kafesin tabanına kuru mama ve yem serpmeye başladım onları da yiyorlar Evden çalıştığım için sürekli gözlem halindeler yuvalığı kaldırdıktan sonra anne tüy yolmayı bıraktı her şey çok güzel olağan dışı bir durum gözlemlemedim aynı kafeste olmalarında bir sorun yoktur umarım. Asıl soruma gelelim büyük bir kafes siparişi verdim gelmesi halinde aynı kafeste büyümelerinde sakıncası varmı?

Oyla 0
Merhaba ben yavruları yeniden kafese koydum anne beslemeyi bırakmıştı 2 gündür yeniden beslemeye başladı Baba zaten beslemeyi hiç kesmemişti kafesin tabanına kuru mama ve yem serpmeye başladım onları da yiyorlar Evden çalıştığım için sürekli gözlem halindeler yuvalığı kaldırdıktan sonra anne tüy yolmayı bıraktı her şey çok güzel olağan dışı bir durum gözlemlemedim aynı kafeste olmalarında bir sorun yoktur umarım. Asıl soruma gelelim büyük bir kafes siparişi verdim gelmesi halinde aynı kafeste büyümelerinde sakıncası varmı?

Bence yavruları ayrı kafese koy daha sağlıklı olur. Anne baba yavrularla çiftleşebilir.

Oyla 0
Yem yemeyi iyi öğrenene kadar aynı kafeste olabilirler ama ilerisinde mutlaka ayırın. Tabi kuşların karakterleri çok değişken. Gözlemleyerek süreci götürürseniz daha sağlıklı bir yol izlemiş olursunuz. Bence sakin anne babalar. Bu nedenle zarar vermelerini düşük buluyorum.

Çok sevindim tekrardan anne babanın beslemesine.

Oyla 0
Yem yemeyi iyi öğrenene kadar aynı kafeste olabilirler ama ilerisinde mutlaka ayırın. Tabi kuşların karakterleri çok değişken. Gözlemleyerek süreci götürürseniz daha sağlıklı bir yol izlemiş olursunuz. Bence sakin anne babalar. Bu nedenle zarar vermelerini düşük buluyorum.

Çok sevindim tekrardan anne babanın beslemesine.
Evet anne babayı saldığım için huzurlular , kafeste genel olarak sakinler ve yem yemeyi tam öğrenene kadar tutayım sonra ayırayım o zaman yavruları teşekkür ederim kolay gelsin

Oyla 0
Bence yavruları ayrı kafese koy daha sağlıklı olur. Anne baba yavrularla çiftleşebilir.
Anladım Ümit bey ben ona ihtimal vermemiştim çünkü Sevda papağanlarını tek eşli sanıyordum ama dediğiniz gibi yapayım ayırmamda fayda var yeme başladığı zaman ayırırım. Ben 4 ünü büyük bir kafeste grup olacaklarını düşünmüştüm ama yanılma ihtimalim var anlaşılan

Oyla 0
Geri