Sultan papağanımın durumu çok kötü

berat122120012

Yeni Üye
Yaklaşık 2 yaşında olan, kendi sultan papağanı çiftimin ilk yavrusu olan kuş şu anda çok kötü durumda. 1 yaşındayken akrabamaıza verdiğimiz kuş akrabamızın dışanda muhabbet kuşu bulması ve sultan pağanına dış parazit geçmesinin ardından rahatsızlığın farkedilmemesi nedeniyle 3 aydır kuş benimle. Kuş ilk geldiğinde her yerinde siyah kabuklar ve akar yarian vardı. Kuş yaklaşık 1 ay içinde bazı tedavi yöntemleri ile daha iyi duruma geldi ama akarlardan kurtulup kurtulamadığını anlayamadım. Hastalığın ilk başladığı 3 parmak ucu büyüklüğündeki yara bir türlü işleşmedi. Yarayı sürekli ısırdığı için bir türlü işleşmiyordu, tasma "akmak, bez sarmak gibi bazı şeyier yapsamda bu yara iyleşmedi. Bu yara zamanla 1 cm derinliğinde bir yaraya dönüştü. Kuşta yaklaşık 1 ay içerisinde vücudunda yaralar oluşmaya başladı, deri enfeksiyonu yaşıyor kuş şu anda. Bir kaç gün öncede gözünü kapatmakta zorlandığına fark ettim şuan göz kapağını kapatamıyor ve 2. gőz kapağıyla idare etmeye çalışıyor. Şu an gözünün etrafı kızarmış durumda. Evimde burunan diğer kuşların akar kapmamaması için 2 haftada 1 olmak üzere 2 defa ense damlası damlattım. Kuşa ilk olarak ri ampül tedavisi yaptım ama yanlış ilaç kullanımı nedeniyle aynı anda merhem ve rif ampül kullanınca merhemdeki yağ nedeniyle kuş işleşendi, akariar kuşun kas dokusuna kadar çoğalmışlar, kuş halsiz, ihtaşsız ve çok su işiyor. Konu hakkında yardımcı olabilcekler yardım edebilir mi

Ekli dosyalar

• 1 .jpg
    1 .jpg
    168.3 KB · Görüntüleme: 11
  • 3.jpg
    3.jpg
    178.6 KB · Görüntüleme: 11
  • 4.jpg
    4.jpg
    194.8 KB · Görüntüleme: 11
Böylesi yaralarla yaşaması bir mucize. Kremler haricinde antibiyotik kullanımı gerekiyor. Mantar türevi (Candida ve Aspergillus) bir sorun olabileceği gibi, kuş çiçek hastalığı, Psittacine Gaga ve Tüy Hastalığı (PBFD) hastalığı da olabilir. Bu evrede tanısı göz muayenesi ile pek mümkün değil. Bir lab aracılığı ile testler yapılması lazım.

kullandığınız ense damlasının fotosunu atarmisiniz, etken maddesini bilmemiz gerekir

akarları görebiliyormusunuz yoksa tahmin mi ediyorsunuz?
Kuşu ilk tedavi etmeye başladığımda 4 farklı forum kullanıyordum en fazla etkileşimin olduğu forumda kuşun akar sorunu çektiğini söylemişlerdi. Kuşta halen akarlar bulunmakta ve diğer kuşlarımda da akar belirtileri bulunmakta. Kullandığım ense damlasını yalnızca 2 kere kulllandım ve ismi iemektin. Kuşun gözündeki enfeksiyon ilerlemiş ve bir gözü tamamen morarmış. Kuşun rahatsızlığının tanısı için götürebileceğim bir laboratuvar veya veteriner fakültesi yok. Kuşun iyleşmesini istedim fakat bir haftaya kalmadan öleceğini düşünüyorum fakat buna rağmen elimden geleni yapmak istiyorum. Antibiyotik kullanımın hangi ölçeklerle yapılacağını bilmiyorum. Evde normal antibiyotiklerde bulunmaktadır

Öncelikle gözü aradan çıkartalım. Eczaneden antibiyoikli göz damlası alın. Tobrased yada gentagut göz damlası olabilir. Sabah akşam bir damla damlatın.. Bu tedaviyi 5 gün uygulayıp sonucu yazın. Ona göre 7 güne uzatabiliriz..

Kuştaki sorunun sebebi büyük ihtimalle ya mantar yada dediğiniz gibi akar.. Bakteriyel olduğunu düşünmüyorum bu yüzden rif ampulü boşuna kullanmışsınız.. He şu olabilir belki mantara yada akara zamanla bakteriyel enfeksiyonda eşlik ettiyse o zaman bir nebze işe yarar. Ama asıl sorunu çözmez..

Doğanayın yazdığı çiçek yada PBFD gibi virütik birşeyde değil bence.. Çiçek daha çok göz çevresinde falan oluyor. Diğeride tüylerle ilgili bir hastalık.. Bu kuşun sorunu ise deriyle alakalı.. Yarasıda çok kötü olmuş ölü deri gibi birşey var. Çok daha erken müdahale edilmeliydi.. Düzelirmi emin değilim..

Biz yinede elimizden geleni yapmaya çalışalım.. İlk olarak kuşu güzelce banyo yaptırmak lazım. Kremlerden vs. arınsın temizlensin iyice.. Suyu hafif kalıp sabunla köpürtebilirsiniz. Yaralarıda dezenfekte olur..

Akar için ivermektin ense damlası kullanılması gerekiyor ama yeterli gelirmi bilemedim. Belki 3-4 doz uygulaması faydalı olabilir (haftada bir olmak üzere) Yada kas içine enjekte edilse dahamı iyi olur @neanderthalensis sen ne diyorsun?

Birde mantar ihtimali var. Bence buda güçlü bir ihtimal. Tüy dökülmesi ve kaşıntı yapar. Yaralara sebebiyet verebilir. Bu tarz sarımsı oluşumlar olabilir. Bunun içinde bakır sülfat (göz taşı) eritilmiş suyla kuşun vücudu düzenli temizlenirse faydası olur.. Ekstra suluktan mikostatinde uygulanabilir. Tabi diğer arkadaşlarda fikrini yazarsa ona göre ilerlersiniz..

Bakır sülfatı ise bir su bardağı suya sadece bir pirinç tanesi kadar ekliyip eritiyorsunuz.. Bir pamukla kuşun vücuduna sürüyorsunuz.. Bu uygulamayıda günde bir sefer yapabilirsiniz.. Bir hafta 10 gün kadar uygulayıp gözlemlemek lazım.. Faydası olursa devam edilebilir..

Ve kuşu güzelce besleyin. Yem az yiyorsa elle besleme maması yapılabilir. Mamanın içine vitamin ve mineral damlatılabilir birer damla.. Bazı vitamin mineral eksiklikleride derinin iyileşmesini geciktirebilir çünkü.. Güçten düşmemeside önemli..

Valla üzüldüm kuşa ya inşaallah iyileşir..

Tüy kapsülleri irinli gelişiyor. Aslında bu PBFD ye uyumlu bir belirti lakin öncelikle dediğim gibi mantar türevi bir problem gibi. Arkadaşımın önerisine ek zaman kaybetmeden bir antibiyotik başlanmalı öncelikle. Vücudun bir çok yeri enfeksiyonlu görünüyor.

kuşlarda ivermectin "bildigim kadariyla" enjekte edilmiyor, kan beyin bariyerini gecebildigi için ölümcül olabilir

suluktan levamizol denenebilir, zaten 1 gün verilecek

ümit hocanın onerdiği bakır sülfat banyosu mutlaka yapılmalı

ilaveten suluktan flukonazol + doksisiklin mutlaka denenmeli bence

kuşlarda ivermectin "bildigim kadariyla" enjekte edilmiyor, kan beyin bariyerini gecebildigi için ölümcül olabilir

suluktan levamizol denenebilir, zaten 1 gün verilecek

ümit hocanın onerdiği bakır sülfat banyosu mutlaka yapılmalı

ilaveten suluktan flukonazol + doksisiklin mutlaka denenmeli bence

Aynen ivermectinde dozaj sıkıntı oluyor. Aslında eczanelerde de ivermectin etkenli tabletler var ama dozajını ayarlamak mesele..

Geri