Sultan Papağanımın Gagası Kırıldı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan VELMA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

VELMA

iyikus.com Üyesi
Merhaba. Papağanım bir süredir ciddi tüy döküyor, kendisi de koparıyordu. Uzmanlık alanı kuş olan veterinere götürdüm biri ağızdan, biri enseden olmak üzere 2 ilaç verdi. Onları kullanırken bugün sanırım ilacı içmemek için direnirken gagası kırılmış. Çok geç haberim oldu. Veterineri mantardan gagası yumuşamış, zorlayınca kırılmış olabilir dedi yine ilaç verdi ağızdan. Ancak çocuk şu an aç. Kaç saattir yemek yemedi. Fazla kanaması olmuş, şu an durdu. Canı acıdığı için tırmanıp yerine de çıkamıyor. Doktoru haşlanmış yumurtayı sulandırıp damlalıkla beslememiz önerdi. Acısı nasıl geçer? Çok hırçın bir bebek. Beslemek de çok zor oluyor. Ne yapabilirim, bir şey olur mu çocuğuma? 🥺

Çok geçmiş olsun, gerçekten kötü bir olay yaşamış. Anlık olarak söylendiği gibi haşlanmış yumurta sarısı verilebilir ancak uzun süre yemeyek yiyemeyecek durumdaysa elle besleme maması alın mutlaka.

Kuşunuzun fotoğrafını ekler misiniz.

Çok geçmiş olsun, gerçekten kötü bir olay yaşamış. Anlık olarak söylendiği gibi haşlanmış yumurta sarısı verilebilir ancak uzun süre yemeyek yiyemeyecek durumdaysa elle besleme maması alın mutlaka.

Kuşunuzun fotoğrafını ekler misiniz.
Çok teşekkür ederim. Ekleyemedim boyuttan dolayı. Küçültemedim de.

Yumurta haşladım önüne koydum ama yemiyor. Canı acıyor heralde gözlerini de kapatıp yerde uyur pozisyona geçiyor.

Hocam bu kuş nasıl bu hale geldi ! Kuş kuş olmaktan çıkmış resmen. Size önerim tüm cildine neem yağı kullanmaya başlayın gagaya ve ayaklara da sürebilirsiniz. Kuş yem yiyebilecek halde değil elle besleme maması alın.
Çok kısa sürede bu hale geldi tüm tüylerini kopardı bağıra bağıra. İlaç kullanırken bugün de gagası kırıldı :( yemek de yiyemiyor. O kadar kuduruk ki kendini yerden yere atıyor almaya çalıştığımızda da.

Kuş bitik halde. Hırçınlığı da hastalıktan ötürü olabilir. Kuşun durumu hiç ama hiç iyi değil. Beslenme programını yazınız,takviye falan veriyorsanız yazın hangi marka ne ölçüde ne sıklıkla verdiğinizi.. Ve kuşun son yaptığı 6-7 tane dışkısının fotoğrafını paylaşınız.
Kuşa daha evvel dış parazit damlası falan yapıldı mı? Kuşun ağzının içinde kötü koku var mı kusma var mı? Kuş kaç gram ağırlığında?

Kuşunuzda PBFD muhtemelen. Tüylerinin dökülme sebebi de gagasının kırılma sebebi de bundan kaynaklanıyor olabilir.

PBFD'nin açılımı "Psittacine Beak and Feather Disease" şeklindedir. Türkçesi ise "Papağan Gaga ve Tüy Hastalığı"dır. Bir tür virüsün sebep olduğu bulaşıcı ve viral bir hastalık. Tüy foliküllerine, gaga yapısına zarar vererek tüy dökülmesi, gaga deformasyonu ve bağışıklık baskılanması gibi durumlara sebep olur.

En başta veterinerin gagasını kırdığını söylediğinizde şaşırdım çünkü gaga oldukça sağlamdır, kırılması çok zor. Ancak matris yapısına zarar bir hastalık varsa bu durum yaşanmış olabilir. Ayrıca tüylerini kopardığını söylüyorsunuz ancak kafa üstündeki tüylerini koparamaz. Bu, tüylerin döküldüğünün belirtisidir. Bu yüzden PBFD olduğu dış görünüşünden yola çıkarak rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak kesin teşhis için veterinerin PCR testi yapması lazım. Malesef ki PBFD hastalığının tedavisi yok. Bu durumdaki bir kuşa yapılabilecek tek şey iyi bir şekilde beslemek. Ayrıca hastalığın yayılmasını engellemek için izole etmeniz, başka kuşla temas ettirmemeniz gerekir.

Dökülen tüyleri varsa onların da fotoğrafını ekleyebilir misiniz.

Son düzenleme:
Kuş bitik halde. Hırçınlığı da hastalıktan ötürü olabilir. Kuşun durumu hiç ama hiç iyi değil. Beslenme programını yazınız,takviye falan veriyorsanız yazın hangi marka ne ölçüde ne sıklıkla verdiğinizi.. Ve kuşun son yaptığı 6-7 tane dışkısının fotoğrafını paylaşınız.
Kuşa daha evvel dış parazit damlası falan yapıldı mı? Kuşun ağzının içinde kötü koku var mı kusma var mı? Kuş kaç gram ağırlığında?
Koku yok, paraziti yapıldı evet. Kusması yok iştahı ve enerjisi de yerindeydi bu akşama kadar. Dışkısı bu akşamdan sonra cıvıklaştı kafesine tırmanmaya da başladı. Çıkıp iniyor. Kaç gram olduğunu hatırlayamadım. 3-5 gündür dökülen tüyü yok, aksine çıkmaya başlamıştı. İlaçlarından ensesine damlattığım markası Avicare.

Dışkısı bu akşamdan sonra cıvıklaştı kafesine tırmanmaya da başladı.
Yemek yemediği için olması muhtemel. Çünkü dışkıya katı formu veren şey yediklerinin posası. Aç olan, bir süredir yemek yemeyen veya az yiyen kuşların dışkı formu değişebilir.
İlaçlarından ensesine damlattığım markası Avicare.
Avicare yanlış değilsem besin premiksleri olan bir marka. Sizin kullandığınız ürünün tam ismi veya fotoğrafını paylaşabilir misiniz.

Yemek yemediği için olması muhtemel. Çünkü dışkıya katı formu veren şey yediklerinin posası. Aç olan, bir süredir yemek yemeyen veya az yiyen kuşların dışkı formu değişebilir.

Avicare yanlış değilsem besin premiksleri olan bir marka. Sizin kullandığınız ürünün tam ismi veya fotoğrafını paylaşabilir misiniz.

Bu ürün deriyi yumuşatmak amacıyla topikal uygulamada kullanılır ama genel olarak oral yolla verilen takviyelerden birisi. Dış parazit için kullanılan ilaçlardan yani antiparaziter ilaçlardan değil. Veteriner verdiyse muhtemelen derisini nemlendirmek için kullanmıştır.

Evet evet o yüzden. Cildi de çok kuruydu tüylerini döke döke. Bu damladan sonra yumuşadı oldukça. Tüylerinin kökleri zayıf, kökten döküyor demişti tüyleri güçlendirmeye çalışıyorduk. Şimdi başka sorunumuz oldu. Hayvan bizi görünce almayalım diye kaçıyor :(

Sizin yerinizde olsam mantar ilacına ek olarak giardia ihtimaline karşı flagyle de başlardım. Giardia hastalığında da tüylerini ciyaklayarak yolma belirtisi vardır. Nevra hocamın dediği hastalık ihtimali de var tabi.
Neem yağı hem anti paraziter hem antifungal, hem antibiyotik etkisi olan hem de nemlendirici özelliği de olan bir yağdır. Faydası olacaktır. Tüm vücuda yarı yarıya kanteronla seyrelterek sürebilirsiniz.
Tamamen düzelmesi en az 3 ay sürer diye tahmin ediyorum maalesef. Erken yazsaydınız daha hızlı iyileşebilirdi. Hastalık çok ilerlemiş maalesef..

Geri