Yavru cennetlerin alışma sürecinde adrenalin

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan erathorn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

erathorn

iyikus.com Üyesi
Kuşlarım 40 günlük, benim evimdeki ise 4. günleri. Kafese yeni suluklarını koymak, bitmiş olan dal darıyı tazelemek ve gaga taşını koymak için kafesi açtığımda önce birisi kaçtı fakat yakınlara kondu, dikkatli ve sakin yaklaşınca kaçmadı, ahşap tünekle aldım ve kafesine koydum fakat bu arada diğeri kaçtı. Bu 30 metrekarelik salonda epey uçtu, korkutmak istemediğim için tünekle almaya çalıştım fakat yakalayamadım. Vitrinin arkasına kaçtı, epey uğraştım ve bi 15-20 dk kadar sürdü kafese geri koymam, avucumla yakalamam gerekti.

Geldikleri gün ve ertesi gün kafeste zeminde duruyorlardı, dün itibarı ile alçaktaki tünekte görmeye başladım, bugün ise (hatta şu anda da) en yukarıdaki tünekte duruyorlar. Sormak istediğim ilk soru, acaba az önceki kaçma ve yakalama süreci onların bize alışmalarını çok olumsuz etkilemiş midir? İkinci sorum ise yavruların kafeste yukarı tüneklere birkaç günde çıkmış ve yukarıları benimsemiş olmalarından bize alışma sürecinde hızla ilerledikleri yorumunu yapmam yanlış mı olur?

Bazı kuşlar temas kurulmasından hoşlanır. Elinize aldığınızda onu sakinleştirmek için yanak ve kafasını sevip, rahatladığını hissettiğinizde kafese bırakın. Eğer kaşıma hoşuna gidiyorsa gözlerini hafif kısıyorlar ya da uyur gibi kapatıyorlar. Bu şekilde olumsuz etkilemeyecektir ama tabi minimuma indirmek lazım yakalamayı. Tavsiyem dışarı çıkarttığınızda odanın karanlıklaştırılma şansı varsa ya da akşamsa ışıkları kapatıp yakalayın. Bu sayede cebelleşmeden kafese yerleştirebilirsiniz. Eğitimlere başlama zamanınız gelmiş. Hızla eğitmelisiniz. Bence size alışmışlardır ama evcil doğmadıkları için çaba göstermelisiniz.

Oyla 0
İlaveten; ben zamanında uzun saplı kuş yakalama ağı almıştım. Çok zor durumda kaldığımda kullanıyordum. Elle yakalama süreci gerçekleştirmediğim için elime karşı bir sıkıntı yaşamamıştım. Fakat ağı elime aldığım da sıkıntı çıkıyordu.

Belki böyle birşey temin etmeniz durumunuzda iyileşme sağlayabilir ve endişelerinizi sonlandırabilir.

Elbette bu deneyimimdi, herkeste aynı netice olmayabilir.

Oyla 0
Hava kararmıştı, ışıkları kapatmak hiç aklıma gelmedi. Bir daha böyle birşey olmaz inşallah ama olursa aklımda bulunsun, çok teşekkür ederim. İkinciyi yakaladığımda biraz başını ve boynunu sevdim evet, henüz yavru oldukları için sanırım hiç zarar vermeye, gagalamaya çalışmadı miniğim. Eğitimle ilgili pek çok video izledim fakat spesifik bir öneriniz olur mu yavru cennetler için?

@Muratsani, bu da aklımda bulunsun, eğitim süreci olumsuz gidecek olursa tedarik etmek gerekebilir, sağolun.

Oyla 0
Maalesef tamamen aynı taktikler kullanılıyor. Kuşların karakterleride önemli elbette. Her kuş kendini sevdirmek istemez ama ele, kafaya ya da çağırdığınızda ilgi gösterir.

Benim tavsiyem muhabbet kuşları için hazırladığım yöntemle süreci götürmeniz. Çoğu kuşumda başarı sağladığım yöntemdir.
link bırakıyorum. Toplamda bağlantılı 3 konu.

Oyla 0
Hepsini okudum. Hemen bugün, az sonra çocuklar uyuduktan sonra ilk aşama'dan başlayayım, teşekkürler :m8: Geldiklerinden beri fırsat buldukça yumuşak bir ses tonuyla onlarla konuşuyorum zaten, hatta böyle konuştuğumda bir 5 dk içerisinde genellikle her ikisi de uykuya dalıyorlar mayışmaktan :) Güzel bir iletişimimizin olduğunu hissediyorum, inşallah sabırla ve sevgiyle tüm eğitim aşamalarını başarıyla geçebilirim.

Oyla 1
Geri