Yavru Guvercin Bakimi ve Salmonella(?) Tedavisi - Yardim

Geneticist

iyikus.com Üyesi
Merhaba,

Bayram gunu yolumun uzerinde yavru bir guvercin buldum sanirim yuvadan dusmus. Tahminen ~21-22 gunluktu (fotografi asagida). Boynu surekli arkaya donuyordu ve kus boynunu duzeltmeye calisiyordu. Balkona biraktigimda surekli kendi etrafinda daireler ciziyordu. Sanirim sinir sistemi tutulumu olan Sallabas hastaligi var(?). Bayram gunu her yer kapali oldugu icin veterinere goturemedim, ancak bazi Salmonella turlerine etki ettigini ve kan beyin bariyerini de gectigini bildigim doksisiklin elimde oldugu icin kusa ilk gunden doksisikline basladim. İyiye gitti. Su an 5. gundeyiz ve boyun donmesinden tamamen kurtuldu diyebilirim. Artik duz yuruyebiliyor, nadiren daireler ciziyor. Antibiyotik tedavisi ise yariyor gorunuyor. Sorum: Sinir sistemi tutulumu olan Salmonella(?)’da ilk etapta tedaviye ne kadar devam etmek gerekir? Tecrubesi olan var mi?

Bir de kus henuz yem yemeyi bilmiyor ve tabii ki ucamiyor. Sanirim benim bu yavruya 20-25 gun bakmam gerekli. Besleme aparati yaptim, gunde 2-3 kez elle besliyorum. Mamasinda misir unu, galeta unu, irmik, taze meyve rendesi, haslanmis yumurta rendesi, multivitamin & mineral kompleksi & Coenzyme-Q, ve birkac damla zeytin yagi veya birkac damla pekmez gibi besinler oluyor. Balkondayken de yerde surekli tane yem ve suyu var ama tabii henuz ne yem yemeyi ne su icmeyi biliyor. Su an veya buyume surecinde guvercinin beslenmesinde dikkat etmem gereken baska bir sey var mi acaba?

Dogru antibiyotik rast geldigi icin sansli oldugunu ve hastaligi ilk etapta atlatacagini dusunuyorum (umarim tekrarlamaz). Beslenmesine de dikkat edip onun saglikli bir vucut yapisi olusturmasini saglamaya calisiyorum. Gunde 1 saat kadar da parka goturuyorum; boyun donmesi gectikce cimlerde yurumeye, ahsap banklara tirmanmaya calisip kanat egzersizleri yapmaya, diger guvercinlerin arasina karisip yerde bir seylere tiklamaya, hatta ucma denemeleri yapmaya basladi (Son 2 gundur yere yakin 1-1.5 metre gidebildi ama henuz koordinasyonu zayif). Tedavi suresi, yavru guvercin bakimi & beslenmesi gibi konularda ek onerileriniz var mi?

Simdiden tesekkurler 🙏

Minik.jpg

veteriner hekimlikte salmonella tedavisinde doksisiklin kullanılmaz çünkü kazanilmıs direnç nedeniyle işe yaramaz. ancak bu kuş doğada yaşadığı için güzel bi istisna olmuş :)

salmonellada kesin tedavi zordur. biraz risk alıp ilaç 10 güne tamamlanabilir bence

Cogu Salmonella varyanti doksisikline direncliymis evet. Kullanmadan once bakmistim, Cin’deki bir calismada bu oran %98, Turkiye’deki bir calismada (bir kumesteki guvercinler) %67 civari olarak bulunmus. Sanirim oran cografyaya gore degisiyor, ben de sansimi denedim. Oylece orada biraksam yemek yiyemeyecek, ucamiyor, olecek. Evde balkonda mudahale etmeden baksam diskidan mikrop bana ve evde yasayan kuslarima bulasabilir.. Neyse ki hersey yolunda gitti, en azindan simdilik. 10 gune tamamlayabilirim tedavisini, tesekkur ederim.

Güvercin hiç beslemedim. Bu nedenle ne desem bilemedim açıkçası. Genel anlamda tam uçuş için bir kaç günü daha var gibi. Hala tam bebek tüylerini tamamlamış gibi görünmüyor. İlaç tedavisi de seviyeye göre değişse de 7-14 gün arası gidilebilir.

Cogu Salmonella varyanti doksisikline direncliymis evet. Kullanmadan once bakmistim, Cin’deki bir calismada bu oran %98, Turkiye’deki bir calismada (bir kumesteki guvercinler) %67 civari olarak bulunmus. Sanirim oran cografyaya gore degisiyor, ben de sansimi denedim. Oylece orada biraksam yemek yiyemeyecek, ucamiyor, olecek. Evde balkonda mudahale etmeden baksam diskidan mikrop bana ve evde yasayan kuslarima bulasabilir.. Neyse ki hersey yolunda gitti, en azindan simdilik. 10 gune tamamlayabilirim tedavisini, tesekkur ederim.

güvercini kesinlikle diğer kuşlarınızla aynı odada/ortamda bulundurmayın

Guvercin balkonlarda yasiyor, iceri hic girmedi. Balkonlari ve tum kontamine esyalari da camasir suyuyla yikiyorum her gun. Azami dikkat ediyorum bakalim..
dış parazitler aşırı oluyor. Bu nedenle varsa kan bitleri için kapı ve pencere kenarlarına ve kuşun kanat altına serpiştiriniz.

dış parazitler aşırı oluyor. Bu nedenle varsa kan bitleri için kapı ve pencere kenarlarına ve kuşun kanat altına serpiştiriniz.
Balkonu yikadiktan sonra en son tekrar camasir sulu suyu dokup oylece birakiyorum, durulamadan. Oyleyece kuruyor. Ekstra dikkat edeyim.
Evde Vilmectin de var, damlatmami tavsiye eder misiniz? Gerci o kan bitine karsi etkisiz sanirim(?) Izopropil alkol spreyi de var (kanatli spreyi) ise yarar mi acaba :unsure:

Balkonu yikadiktan sonra en son tekrar camasir sulu suyu dokup oylece birakiyorum, durulamadan. Oyleyece kuruyor. Ekstra dikkat edeyim.
Evde Vilmectin de var, damlatmami tavsiye eder misiniz? Gerci o kan bitine karsi etkisiz sanirim(?) Izopropil alkol spreyi de var (kanatli spreyi) ise yarar mi acaba :unsure:
Vilmectin evet etkili olmaz. İzoprobili incelemem lazım

Sprey Palmarosa yagi & izopropil alkol cozeltisiymis, muhtemelen alkolden dolayi etkilidir. Ancak dusununce kusa Salmonella icin antibiyotik devam etmek disinda herhangi bir mudahale yapmamaya karar verdim. Kendi dogal dengesi, oldugu gibi kalsin. Dediginiz gibi en iyisi ben parazitlerin eve girmemesi icin onlem alayim :)

Bir de yavru kusa extradan su vermek gerekir mi? Mamasinda yaklasik 1:2 oraninda yem:su oluyor. Guneste de birakmiyorum. Su da vermeli miyim acaba.. :unsure:

Guvercinlerin gunluk su ihtiyaci 30ml kadarmis. Guvercinlerle ilgili bu ve benzeri bilgilere su linkten erisilebilir (ing): Pigeons Facts and Figures— OvoControl®)

Bir de guvercinlerin kanat yapilarinin, ucuslarinin, yon bulma vb ozelliklerinin bilimsel calismalarla irdelendigi guzel bir belgesel: http://www.biyolojiegitim.yyu.edu.tr/f/gdz/gdz.mp4

Guvercin bulan/ beslemesi gereken olursa belki yardimci olur diye eklemek istedim (Umarim linkleri foruma eklemek sorun degildir).

Mini'yi dun aksam parka goturdugumde bir kedi onu sakindirdi ve Mini 150 metre kadar alcaktan ucup apartmanlarin arasinda kayiplara karisti, cok aradim ama bulamadim. O bolgede cok fazla kedi var umarim yasamayi basarmistir. Salmonella tedavisi 7 gun uygulanmis oldu, durumu hep daha iyiye gitti. Onun disinda henuz 28 gunluk civari olmasina ve ucus icin henuz erken olmasina ragmen biraz biraz ucmaya alistirmaya calismistim. Dun ilk kez bu kadar uctugunu gordum. Parkta diger guvercinlere karistiginda yeme tiklamaya calisirdi ve bir kez de yerden kendi kendine su icmeye calismisti. Disarda hayatta kalmalari cok zor olsa da umarim bu ogrendikleri ile az da olsa bir sansi olur. Hayvanlari sevmenin ve onlarla yasamanin en zor tarafi veda kismi malesef..

Geri