yeni yavru ölümleri

merhaba sultan kümesim var yavru oluyor ama yavrularda ölümler oluyor kursakları dolu sanki eziliyorlar gibi özellikle yavru sayısı fazla olan yuvalarda oluyor, her gün taze mama ve suyunu rutin kontrollerini yapıyorum be resimde görüldüğü gibi bakımlarını uyguluyorum

Ekli dosyalar

• 6813CA99-AF69-49C9-A74B-9DF97A9ACD22.png
    6813CA99-AF69-49C9-A74B-9DF97A9ACD22.png
    500.9 KB · Görüntüleme: 8
Merhaba, toplu ölümlerin bir çok sebebi olabiliyor. Genellikle sultanlarda en çok ezilme sorunu ve bakteri kaynaklı problemlerden kayıplar oluyor.
Ezilme için yumurta ya da boyuta göre yavru kaydırması yapmak gerekiyor. 3 yavrudan fazlası sıkıntılı sultanlar için. Bakteri sorunları içinde toplu kür uygulamak gerekli diye düşünüyorum. Sezonun bitmesine az kaldığından sezon bitiminde topluca bir küre gitmenizi öneririm. İç/dış parazitler, solunum ve kursak enfeksiyonları ve son olarak tedbir amaçlı karabenek için 1 aylık bir kür programı yapmalısınız.

Bakım programınız bence çok yeterli. Fazla şekerli bir beslenme söz konusu olduğunda enfeksiyon, döl verimi ve ölüm oranları artıyor. Bundan dolayı mamanızın içeriğini kontrol etmenizde fayda var.

Oyla 0
kullandığım mama şöyle havuc kırmızı pancar (suyu çok iyi sıkılmış) haşlanmış yumurta ve dövülmüş kabukları aspur ve power max mama, yavrulu olanlara havuç ve pancarı az koyuyorum yumurta ağırlıklı oluyor ve sabah verip akşam tazeliyorum gecede beslesin diye, mamamın ağır gelme durumu olabilirmi

Oyla 0
Yumurta maması özellikle yaz aylarında 3-4 saatten uzun tutulmamalıdır. Power max mamanız varsa eğer ya da herhangi bir yumurta maması haşlama yapmanıza gerek kalmaz.
Kanımca mamayla alakalı pek sorununuz yok ama uzun süre duruyormuş. Onu biraz azaltabilirsiniz. Birde havalandırma önemli bir durum. Yavru ölümlerinin büyük çoğunluğu amonyak seviyesinin kontrol edilememesindende kaynaklanıyor. Düzenli kafes ve yuvalık temizliği, iyi havalandırma yapılması iyi olacaktır.
Yumurta içinde kuş ölümlerinin Sebepleri
Üretimhanelerde Amonyak Seviyesinin Kontrolü

Oyla 0
havalandırma sabah 8 akşam 9 arası surekli calışıyor içerde koku vb. olmuyor yuva temizligi haftada 2 yapılıyor, acaba fazla olunca sitres yapabilirmi üretimhane 3x5 metre genişlikte 50 adet kuş var biraz azaltmayı ve alanı genişletmeyi düşünüyorum

Oyla 0
Biraz sayınız fazlaymış. Dediğiniz gibi azaltmaya gidilebilir. Elbette streste bir faktör ama başka sebepler aramak gerekiyor yinede. Olabilecek sebeplerden bir çoğundan bahsettik aslında. Yinede kesin sonucu en çok sorun yaşadığınız bir kaç kuşa test yaptırarak öğrenebilirsiniz. Bakteriyel çıkıyor genelde bu tarz problemler.

Oyla 0
Geri