Ben gayet açık yazdığımı düşünüyorum aslında.
Ben vitamin konusunu neden anlayamadığını gerçekten anlamadım ama adım adım tekrar anlatayım
;
1)30 cc suya vitamini kattıktan sonra o sudan damalıkla çektik
2)Damlalıkla
vitaminli suyu ağzına 20 damla kadar damlattık.
3)Geride kalan vitaminli suyu dakuşun önünde bırakıyoruz çünkü 20 damladan sonra kuş hemen dirilip ayağa kalkmıyor biraz kendine geliyor ve gidip suyunu az da olsa içiyor.Zaten hasta olan bir kuş gözlemime göre en fazla 2-3 ml su içiyor kendi başına. Bu nedenle ilk başta kuş kendi içemediği için biz damlatıyoruz.
-Ben ayrıca ilaveten ağır vakalarda supradayn'in içine elektrolit de az miktar katıyorum ki kuş hızlı toparlasın.
-Baktım kuş kendine geldi, kuşun verdiği belirtilere göre planlamış olduğum antibiyotiği veriyorum.
-Antibiyotik süresince de zaman zaman vitamin-mineral desteği sunuyorum ki mantar gelişmesi en aza insin (özellikle C vitamini önemli bu konuda)
Bu benim kuşlarıma hastalandıkları anda yaptığım rutin bir uygulama, çok şükür bu şekilde hiç kuş kaybetmedim.
Kuşun biraz kendine gelmesi sürecinde çok dikkatli gözlemleyip uygulayacağım ilacı seçiyorum,her önüme gelen kuşa parazit, ya da bakteriyel veya mantar ilacı basmıyorum..
Teşhis tedaviden önce gelir. Doğru teşhis etmez ise ne kadar Antibiyotik basarsan bas, kuş gider.
elektrolit vitamini küçümsüyorsun ama kuşun kanında değerler normal olmazsa asıl o zaman antibiyotiği bastığın an gider, çeviremezsin.
Benim uyguladığım metot bu, beğenirsin beğenmezsin, o senin bileceğin iş.
Ben bu şekilde hiç bir kuş kaybetmeden yoluma devam ediyorum.
ve şuan güncel bir hasta kuşum var dün itibari ile tedaviye aldım, bütün gün gözlemledim ve tamamen bahsettiğim metodu uyguladım.
Dün hiç hareket etmeyen hayvan bugün yem yemeye,su içmeye başladı.yarın ise antibiyotik vermeden tedaviyi sonlandırmayı düşünüyorum.
Yani her durgun,iştahsız,bitkin kuşa kafadan antibiyotik basılmaz.. Dikkatlice gözlemlemek gerekiyor. Sağlık Bakanlığı antibiyoti,ği bu yüzden,her hastalığa biliçzice kullanıldığı için reçeteye bağladı ve eczaneleri sıkı şekilde denetliyor.
Diğer türlü, kuşun kan, su, şeker dengesini düzletmeden antibiyotik çakarsan, belki 1-2 tanesi tesadüfen kurtulur o da bünyelerinde su,tu,şeker, potasyum dengeleri yüksek olduğu içindir.
Ayrıca bu yavru kuşun hasta olduğunu nerden tespit ettin?
Ben açlıktan ve susuzluktan bitkin düştüğünü ve toparlanamadığını düşünüyorum şahsen.
Ayrıca bakteriyel bir hastalık var ise gerekli elektrolitleri-vitaminleri yüklemeden başlanmasını doğru bulmam, ama tercih meselesi tabi..
Avian vet örneğini bilmem ama veteriner demek ki kuşun susuzluk, potasyum ve kan değerlerini yüksek olduğunu fark etmiş ki, gerek duymadan antibiyotik çakmış.
Bu arada Avian vet örneğindeki kuşun hastalık geçmişini de bilmiyoruz. Karşılaştırma yapamayız. Her kuş kendine özeldir.
Sana da tavsiyem, kuşu gözlemleyip, belirtileri iyice analiz ettikten sonra teşhis koyman.
Belki de senin verdiğin antibiyotik ağır gelecek ve öldürecek hasta kuşu, bunu da bir kenara not et bence.