5 Yaşındaki Dişi Kuşumda Tüy Dökümü ve Solunum Sıkıntısı

diegolugano

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,

5 yaşında, dişi bir muhabbet kuşum var. Bugüne kadar kronik veya ağır hiçbir hastalık geçirmedi. Ancak şu an hem beni endişelendiren hem de kafamı karıştıran bir durumun içerisindeyim.

Süreç ve Belirtiler:

• Tüy Dökümü: İki üç gün önce kuşum normal bir tüy dökümüne girdi.Ara sıra kendini kaşınıyor.
  • Solunum Sıkıntısı: Dün akşamdan hemen sonra bu sabah çok belirgin bir şekilde nefes almada zorlanıyor gibiydi. Şu an nefesi sabaha göre biraz daha düzgün ancak ara sıra hapşırıyor ve burnunu sürekli kafes tellerine sürtüyor.
  • Kuyruk Hareketi: Kuş tünekte dururken, her nefes alıp verdiğinde kuyruğu ritmik olarak hafif-orta şiddette aşağı yukarı sallanıyor.
  • Genel Durum / Enerji: Kuşumun dışkısı tamamen normal durumda. Enerjisi, iştahı yerinde; parmağımı uzattığımda gayet sert ve güçlü bir şekilde ısırıyor, saldırıyor. Aşırı bir kabarma veya tüneme halsizliği yok.
Şu Ana Kadar Yapılanlar ve Takviyeler:

• Dün suluğuna Röhnfried Gerwit-W (multivitamin) vermiştim.
  • Bugün ise Röhnfried Bt-Amin Forte koymuştum ancak karaciğeri çok yormamak adına şu an suluğunu döküp yerine sade su koydum. Ayrıca kafesine dal darı astım.
  • Elimde buhar makinesi de var onun bulunduğu odada bi 30-45dk çalıştırdım.
  • Elimde ayrıca Röhnfried Entrobac (probiyotik) bulunuyor.
  • Kuşa kekik çayı fısfısından yapıp burun kısmına sıktım. Kafesin 3 tarafı örtülü, odası esintisiz ve ılık.
Kritik Sorum (Veteriner Durumu): Bölgemizde kanatlı uzmanı veteriner hekim yok. Durumu bir veterinere gidip anlattığımda kuşu görmeden Baytril antibiyotik verdi ve yarım suluğa 1 damla kullanmamı söyledi. Ancak kuşun enerjisinin bu kadar yüksek olması, dışkısının normal olması sebebiyle bu kadar ağır bir antibiyotiğe (Baytril) hemen başlamak konusunda çok kararsızım. Kuşun durumunun tüy dökümü stresi ve tüy tozlarından kaynaklı bir tıkanıklık mı, yoksa ciğere inen bir enfeksiyon mu olduğunu ayırt edemiyorum.

Sizce bu klinik tabloya göre Baytril tedavisine hemen başlamalı mıyım? Yoksa bir süre daha sade su, kekik buharı ve vitamin/probiyotik döngüsüyle gözlemde mi kalmalıyım?

Değerli yorumlarınız ve yönlendirmeleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

Bu hapşırdığı,nefes alırken zorlandığı anlar = Watch Kus 2 | Streamable
Bu da hapşırmadığı zamanki normal hali = Watch Kus 1 | Streamable

20260606_221929.webp 20260606_225435.webp

Hocam kekikle buharla falan olacak iş değil. Baytrili yarım suluğa 2 damla şeklinde 5-7 gün kullanın. Ayrıca bt amin forte karaciğeri yormaz bilakis karaciğeri onarır. Gerwit de doz aşılmadığı sürece güvenlidir. Tedavi sonrası ilk gün gervitle beraber olmak üzere toplam 4-5 gün üstüste bt amin ve probiyotik kullanın.

Hocam kekikle buharla falan olacak iş değil. Baytrili yarım suluğa 2 damla şeklinde 5-7 gün kullanın. Ayrıca bt amin forte karaciğeri yormaz bilakis karaciğeri onarır. Gerwit de doz aşılmadığı sürece güvenlidir. Tedavi sonrası ilk gün gervitle beraber olmak üzere toplam 4-5 gün üstüste bt amin ve probiyotik kullanın.
Hocam peki tam olarak nasil bir süreçle vermem lazım bunları?Baytril'in ağır bir ilaç olduğunu söylemiş çoğu kişi ama bilemedim.5-7 gün boyunca derken de nasıl koymam gerekiyor?Sabahtan aksama kadar mı duracak,o 5-7 günde sadece ve sadece baytril mi vermem lazım?Biraz daha detaylı anlatırsanız çok iyi olur.Ayrıca şunu farkettim kuşun bu sesli nefes alması akşamleyin uyurken daha da belirginleşiyor.Işığı yaktığımda nefes alisverisi normale dönüyor sanki.

Güncelleme: Arkadaşlar kuş geceyi baya gözlemlediğim kadarıyla zor geçirdi gagasını tellere sürdü zor nefes aldı vik vik diye ses çıkardı şimdi ise nasıl oluyorsa iyi gözüküyor.Tüy dökümüne devam ediyor düne göre bile iyi diyebileceğim seviyede ötüyor ama geceki hali beni dediğim gibi çok korkuttu bu kadar keskin bir dönüşün sebebi nedir normal mi sizce?Baytril'i veteriner yarım suluğa bir damla olarak kullan demişti öyle mi kullansam acaba?

Kuşunuza iyi baktığınız belli ancak hastalığı takviye ve buhar ile düzelebilecek seviyede değil gibi. Çok ağır da değil açıkçası durumu ancak kontrol altına almakta yarar var. Tüy döneminin bitmesini bekleyebilirsiniz veya doğrudan bahsettiğiniz ilacın kullanımına geçebilirsiniz.

Kuşunuza iyi baktığınız belli ancak hastalığı takviye ve buhar ile düzelebilecek seviyede değil gibi. Çok ağır da değil açıkçası durumu ancak kontrol altına almakta yarar var. Tüy döneminin bitmesini bekleyebilirsiniz veya doğrudan bahsettiğiniz ilacın kullanımına geçebilirsiniz.
Teşekkür ederim hocam.Birkaç sorum olacak size.Öncelikle dediğim gibi kuşun akşamki hali korkuttu beni,gecenin %60'nı ağzı açık ve vik vik sesi cıkartarak geçirdi.Bu sabah bana iyi gibi geldi ötmeye etrafa seslenmeye başladı demirlere falan atlıyor.Aksırma vikvik sesi sabahtan beri yok.Ama bu baytrill mevzusu beni biraz çekindiriyor şahsen çevremdeki bir veterinerden aldım şehrimdeki veterinerlerin çoğu genelde kanatlı hayvanlardan anlamıyor.Kendisi direkt baytril'i verip yarıma yakın bi suluğa 1 damla damlat dedi bende öyle yaptım bu sabah.Sizce bu uygun bir tedavi mi?Ağır bir ilaç olduğu söyleniyor sanırım.Ve şırıngayla suluğa damlatırken iğneyle veya iğnesiz damlatmanın farkı var mıdır acaba ben çok dökerim diye iğneyle döküyorum ama?

Bahsettiğiniz oran çok yetersiz kalır. Bu şekilde uygulanması uygun olmaz maalesef. Dozajı dengelenirse sorun olmaz
böyle bir konuda tartışmıştık.
Çeyrek suluğuna 1 veya 2 damla yahut ağızdan bir damla şeklinde 12 saatte birer kez tekrarlayarak vermelisiniz.

Bahsettiğiniz oran çok yetersiz kalır. Bu şekilde uygulanması uygun olmaz maalesef. Dozajı dengelenirse sorun olmaz
böyle bir konuda tartışmıştık.
Çeyrek suluğuna 1 veya 2 damla yahut ağızdan bir damla şeklinde 12 saatte birer kez tekrarlayarak vermelisiniz.
Çok teşekkür ederim hocam yardımlarınız için.Veterinere de sordum bu arada bana verdiği %2.5'luk baytrillmiş.O zaman dediğiniz gibi çeyrek suluğa 2 damla şeklinde koyayim bundan sonra suluğuna.Birde bugün sabahtan koymuş olduğum "yarim suluktaki 1 baytrill damlalık suyu"da döküp dediğiniz gibi yapayım mı yoksa yarın sabahtan itibaren mi ölçeği dediğiniz gibi uygulayayım?

Yarından itibaren çeyrek suluğa 2 damla şeklinde verip gün içinde 2 kez yenileyin. Eğer daha kolay olacaksa sizin için ağızdan birer damla da uygun olur.

Geri