9 yaşındaki muhabbet kuşumun hastalığı hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Sude Ç.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sude Ç.

Forum Sakini
Muhabbet Kuşum Kivi’nin Dışkı Problemi Hakkında Yardımınızı Rica Ediyorum

Merhaba,
9 yaşındaki erkek muhabbet kuşum Kivi, yem yerken sürekli su içiyor. Yem yerken gagasını öne uzatıyor ve bugün suyunu değiştirirken fark ettim ki dün koyduğum suyu oldukça fazla içmiş. Ayrıca dışkısında öğütülmemiş yem parçaları gördüm. Dışkısı hem sulu hem de lekeli. Sanki yediği yemleri sindiremiyor, öğütemiyor gibi.

Bu durum yaklaşık 7–8 yaşından beri var. Daha önce bu konuda bir veteriner tavsiyesiyle Baytril kullanmıştım fakat işe yaramamıştı. Burada bana Bactrim ve sonrasında Triflucan önerildi. Limon isimli kursak mantarı olan kuşuma Triflucan verirken, Kivi’ye de önlem amaçlı verdim. Şimdiye kadar uyguladığımız tedavi sürecini aşağıda detaylıca paylaşıyorum:

Tedavi Süreci ve Kullanılan İlaçlar

Nisan 2023

• 20 Nisan: Limon ve Kivi’ye ilk kez Triflucan verdim. Limon’un suluğuna 8 damla, Kivi’ye 4 damla.
  • 28 Nisan: Kivi’ye ikinci kez Triflucan verdim (dışkısındaki öğütülmemiş yem nedeniyle) – 8 damla.
Önlem amaçlı verdiğimi belirtmek için kursak mantarı olan kuşum Limondan da bahsettim. Diğer tarihlerde Limonla uyguladığımız tedavi sürecinden bahsetmedim.

Haziran 2023

• 23–28 Haziran: 5 gün boyunca Kivi’ye Baytril verdim.
Ocak 2024

• 1 Ocak: Kivi’ye 4 damla Triflucan verdim (önlem amaçlı).
  • 2 Ocak: Kivi’yi veterinere götürdüm (solunumda vik vik sesleri ve uçuş sorunu nedeniyle).
    Ancak veteriner yeterince bilgi sahibi değildi. Bana sadece Vitaform ve Forminal önerdi.
    Bu forumda, vikleme sesinin hava kesesi akarlarından kaynaklanabileceğini, bu ilaçların yeterli olmayacağını, doksisiklin etken maddeli ilaçların ve ivermektin içeren ense damlalarının daha etkili olacağını söylendi.
  • Doksisiklin içeren Levadoks temin ettim.
    • 21–22 Ocak: Günde 1 damla ağızdan verdim.
    • 23–25 Ocak: Günde 2 damla ağızdan verdim.
      Bu ilaç sayesinde vikleme sesi belirgin şekilde azaldı. Şu an hâlâ uçarken (çok havada kaldıysa yorulup hafif ses çıkarıyor ve uçarken alçalıyor), ve kendini temizlerken azda olsa o vik sesini çıkartıyor fakat genel olarak hareketli ve keyifli. Dışarı çıkınca da uçuyor.
Şubat 2024

• Forumda taban kağıdının aşırı ıslak olduğunu söyledim. Bunun böbrek sorunlarına işaret edebileceğini söylendi.
  • Kuşun kafes kemirme huyunun olduğunu söyledim. Paslı kafeslerin de organ sorunlarına neden olabileceği uyarısını yapıldı.
  • Baytril %2,5 kullanmam önerildi. Veterinerde bu ilaç olmadığından veteriner Enrocid %20verdi.
    • 18 Şubat: 2 damla suluğa damlattım ve 3 gün kullandım.
      Ancak dışkıdaki lekelenme geçmedi. Bu nedenle başka bir sorun olabileceğinden şüphelendik.
  • 29 Şubat: Koksidiyoz ihtimali değerlendirildi. Sulphamazethine veya Bactrim önerildi.

Mart 2024
  • 22 Mart: Sulphamazethine fayda etmedi. Lekeli dışkı devam etti.
Daha önce bahsettiğim minik yavrum ne yazık ki dün melek oldu...Onu sahiplendiğimden beri bağışıklığı düşüktü.Onunla da uzun yıllardır birçok ilaç denedik. Ne yazık ki hiçbir zaman çare olmadı ilaçlar. Onu çok özliycem evladım gibiydi. İnanın öyle çaresiz hissediyor ki insan. Zaman benim için durmuş, kötü bir kabusun içinde sıkışmış gibiydim. Beni en iyi siz kuş severlerin anlayacağını biliyorum. @Doğanay Y. hocam belki hatırlarsınız. Burada soruğum ilk sorumda, kuşlarımla ilgili tedavi sürecimde değerli yorum ve tavsiyelerinizle bana siz destek olmuştunuz. O yüzden sizin desteğiniz çok önemli.

Şimdi sizlere, diğer evladım Kivi için danışmak istiyorum:

• Hâlâ dışkısında öğütülmemiş yem var.
  • Dışkı sulu ve lekeli.
  • Yem yerken sürekli suluğundan su içiyor. Hatta bence fazla su içiyor.
  • Kuş kumu yemiyor bir türlü alıştıramadım. Mineral blok kafesinde asılı fakat ilgilenmiyor.
  • Neşesi yerinde, uçuyor, dışarı çıkınca keyifli.
  • Fakat bu dışkı problemi bir türlü düzelmedi.
  • Kivi Limona( kursak mantarı olan kuşum) yem kustu ve onunla sürekli temas halindeydi.
  • Az önce dışkısının poposuna yapıştığını fark etttim. Sıvı şekilde değil, olması gerektiği formda gibi. Vefat eden kuşumda da böyle bir problem yaşamıştık😟

Limon'da yıllardır kursak mantarı var.. Bu yüzden Kivi’ye tekrar Triflucan versem mi? diye düşünüyorum.
    Ama Kivi şu anda tüy döneminde. Bu dönemde Triflucan gibi ilaçlar vermek onu daha da yorar mı, bilmiyorum.
    Alternatif olarak, probiyotik versem mi diye düşündüm. mantar ihtimali varsa ve probiyotik laktoz veya glikoz içeriyorsa, bu durum mantarı artırabilir diye endişeleniyorum. Özellikle Probacın içindeki laktoz ve glikozun mantar varsa arttırabileceğini, entrobacda da maya var yine onunda mantar durumunu etkileyeceğini okudum.
  • Bu bozuk dışkı sorununu nasıl çözebilirim?
  • Probiyotik mi vermeliyim, yoksa tekrar Triflucan’a mı başlamalıyım?
  • Tüy döneminde hangi yol en doğru ve en az yıpratıcı olur?
  • Az önce dışkısının anüsünde kaldığını fark ettim daha önceden vefat eden kuşumda da oluyordu bu. Bu durum Allah korusun Kivide konusunda bize belirti mi veriyor?
  • Ayrıyetten Kivi suluğuyla oynayıp kur yapıyor suluğun içinde genelde yem oluyor. Bu olumsuz bir durum değil demi?
  • Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim
Yanına gidip onu çektiğimi fark edince sustu: Watch Kivi 27 Haziran | Streamable 1.11 de kaantları titriyor gibi. neden olabilir
Yakından:
Uzaktan:
konuşurken:

Az önce yanına gidip video çektiğimde bir ara kanadının titrediğini fark ettim :
Watch Kivi kanatta titreem 1.11 - 1.18 arası | Streamable
en sonda da az önce videosunu çekerken bana uçup bıraktığı sürpriz bombayı ekledim. Bu sefer dışkı sıvılı değildi ve öğütülmemiş yem yoktu . Fakat kafeste hep buraya eklediğim fotoğraftaki gibi dışkılıyor.
Az önce fark etmiştim kafesten çıkardığımda hapşırmıştı. Şimdi omzumdayken iki sefer daha hapşırdı. Bu neden olabilir?
Saat 22.49 da elime yemli dışkı yaptı :( fotoğrafı ekledim.
Şimdi yani saat 00.38 de kafesinden çıkıp yanıma gelince kanatları titreyerek dışkıladı. Ne yazık ki yine yem var dışkıda
Şimdiden herkese gönülden teşekkür ederim.
Az önce yem yemesinde az fark ettim düne kadar böyle bir şey yoktu. Normalde iki yemliğinden de iştahla yerde şimdi nedense tek yemlikten yemiş :( (saat00.58)
Hocam normalde burada suluğun yanındaki kafes demirini kemiriyordu sonra su içmeye başladı. Çok su içiyor :/ (1.8)
Birde kızıl dal darı besin değeri açısından nasıldır karaciğer yağlanması açısından veya başka organları olumsuz etkiler mi? her gün minik bir parça vermemde sakıncası var mı? Kivi'nin haricinde iki tane sultan papağanım var yeni katıldılar aramıza. Onlara da aynı şekilde . Dal darı, aspur ve papağanlar için çekirdekler hakkında ne düşünüyorsunuz. Ne kadar sıklıkla verilmeli ve ne ölçüde verilmeli? Ayrıca Zeolit tozu hakkında ne düşünüyorsunuz? Kivi' ye bu tozdan vermem onun dışkı problemini kökünden çözer mi?
Son olarak Kivi arada sırada ayağında tik varmış, bir şey varmış gibi hızla ayağını hareket ettirmesi neden olabilir? Tek ayağını titretiyor. Bu neden kaynaklanıyor? Her zaman yapmıyor bunu az önce dal darı vermek için kafesine yaklaştığımda yaptı. Neden olabilir? Bu arada takviyeler konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Kivi için yardımınıza, tecrübelerinize ve yönlendirmelerinize çok ihtiyacım var. Değerli bilgilerinizi, deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Evlatlarımızın sağlığı her şeyden önemli... 💚
@Doğanay Y. hocamda bakıp yorumlarsa çok sevinirim.Yorumunuz ve desteğiniz çok önemli.🙏🏻 Diğer kuşumu kaybettikten sonra gerçekten korkmaya başladım. Durumu analiz edip gerekli tedaviyi en kısa sürede uygulayıp yavruma destek olmak en büyük arzum.🙏🏻

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Merhaba @Doğanay Y. hocam
Her zaman öyle olmuyor, dışkıda yem arada sırada oluyor sadece. Allah'a şükür son birkaç aydır dışkıları maşallah çok daha iyi.
Aslında bozuk, yeşil-lekeli dışkılar ve dışkıda sindirilmemiş yem sorunu bizim yıllardır süregelen bir sıkıntımızdı. 7-8 yaşlarından beri bununla uğraşıyoruz. Yıllar içerisinde burada sizlere danışarak çeşitli ilaçlar ve sonrasında takviyeler de kullandım. Sorun zaman zaman düzelir gibi oluyor ama tamamen geçmiyordu.
2025 yılında hocalarımızdan biri bunun yaşıyla bağlantılı olabileceğini söylemişti. Ben de zaman içerisinde biraz bununla ilişkili olduğunu düşünmeye başladım. Tabii yine de gözlemlemeye devam ediyorum.
Kivi şu an 10 yaşında maşallah ve son birkaç aydır dışkıları eskisine göre gerçekten çok daha güzel toparladı. Önceden kafes tabanı neredeyse sürekli yeşil lekeli olurdu, dışkıda yem görmem de çok daha sık olurdu. Şu anda ise dışkıların büyük çoğunluğu normal. Arada yine kafes tabanında yeşil lekelenme veya sindirilmemiş yem görebiliyorum ama eskiye oranla çok daha iyi ve çok daha normal.
Sizlerin desteğiyle yıllardır hem Kivi'ye hem de diğer kuşlarıma birçok kez yardımcı olabildim. İyi ki varsınız, İyiKuş iyi ki var. Gerçekten çok teşekkür ederim. 🙏⭐
Şu anda bugün yani dışarı çıkarınca dışkısında yem görmedim. İlaç tedavisi bittikten sonra söylediğiniz gibi birkaç gün probiyotik ve gerektiğinde elektrolitlerle toparlanmasını gözlemlemeyi düşünüyorum. (Bu arada hocam dışarıda tuttuium tek takviye elektorlit. Havalar sıcak ya bozulma durumu olabilir mi? Toz diye koymamıştım ama şayet etkilenmiştir derseniz yeniden alıp buzdolabında muhafaza edicem)
Kivi'ye şu anda Triflucan başlama sebebim ise daha önce bahsettiğim gibi dilinin kenarında sarı-beyazımsı, küçük bir yapı fark etmemdi. Görselini aşağıya ekledim. Bu ilk fark ettiğimde çektiğim görseli. Yeni çekim değil. Yani yaklaşık 1 hafta öncesine ait bir görsel çekimi. Mantar ihtimalini azaltmak amacıyla burada sizlere danışarak başladım.
Selçuk hocanın önerdiği şekilde 14 güne tamamlamayı düşünüyorum. Bugün tedavinin 6. günüydü ve dilini tekrar kontrol ettim. Açıkçası tam anlayamadım ama o sarımsı-beyazımsı şey hâlâ var gibi geliyor. Bir yandan da “Acaba ben yanılıyor muyum?” diye şüpheye düşüyorum. 😅
Genel durumu ise maşallah iyi. Dışkıları güzel, dışarı çıktığında uçuyor ve diğer kuşlarımın kafesine konuyor. Sıcaktan bir tık mayışmış görünüyor ama yine de ötüyor; hatta sabahları resmen alarm gibi. 😅
Yine de ihtimalleri göz önünde bulundurarak gözlemlemeye devam edeceğim. Dışkı konusunda da tetikteyim. Dışkıda yem gördüğümde endişelenmemin nedeni aslında geçmişteki sindirim problemlerimiz; dilindeki yapıyı fark ettiğim için de ayrıca ağız içi konusunda endişelendim.
14 günlük Triflucan süreci tamamlandıktan sonra Kanatlı Oil Prozim Plus/probiyotik ile toparlanmasını desteklemeyi düşünüyorum. Sonrasında, başarabilirsem dilinin daha net bir fotoğrafını çekip sizlerle paylaşacağım; böylece durumun nasıl göründüğünü tekrar değerlendirebiliriz.
Kivi'nin genel durumu şu an iyi olduğu için umarım sadece geçici bir durumdur.
Bu arada Kivi'nın ağırlığı 41 -42 gram.
Güncel halinin videosunu da ekliycem. Bu videolarda kamera çekiyor diye bakmış şuan papağanlarıma cevap verip öğrendiği kelimeleri söyleyip ötüyor.
Bu arasa videolardan bir iki tanesinde merdivenlerinde kafes tellerine gagasını sürüyor. Yemek yedikten sonra yapıyor bunu genelde neden yapıyor anlamadım. İlaç içiyor diye gaga taşı ve miberal bloğunu almıştım ondan mi bilmiyorum. Gerçi onlar varken de bu hareketi yapıyordu

Çok teşekkür ederiz. Oda ısısında ve serin, gölge bir herhangi bir yerde saklanması yeterli olur. Ürünün miktarı fazla ise kullanım süresini dengelemek adına dolaba kaldırılabilir. Tüy yenilemesi de bitmek üzere gibi. Dili ise beslenmesine engel olmuyor gibi. Bu sevindirici

Merhaba @Doğanay Y. hocam, @Selçuk YÜKSEL hocam Kivi hakkında durum güncellemesi yapmak istedim. 🙏
10 yaşındaki muhabbet kuşum Kivi'nin dilinin kenarında fark ettiğim sarımsı-beyazımsı yapı nedeniyle, mantar olabileceği şüphemiz üzerine sizin yönlendirmeniz/takdiriniz doğrultusunda yaklaşık 2 hafta boyunca tam dolu suluğa 10 damla olacak şekilde Triflucan kullandım. Sonrasında da probiyotik verdim.
Kivi uzun zamandır ara ara tüy dökümü yaşıyor. Bunun vitamin/mineral eksikliğiyle ilişkili olabileceğini düşündüğümüz gibi yaşından da kaynaklanabileceğini konuşmuştuk. Fakat son dönemde tüy dökümüyle birlikte biraz daha sessizleştiğini fark ediyorum. Acaba ağız içindeki durumun da bunda bir payı olabilir mi diye düşünmeye başladım. Ayrıca acaba tüy dökümü ağzındaki durumla ilişkili mi diye de düşünüyorum.
Bugün kilosunu tekrar ölçtüm, 40-41 gram çıktı. Normalde çoğunlukla 41-42 gram civarında olurdu. Yani yaklaşık 1 gram kadar düşmüş görünüyor. Bunun tek başına çok büyük bir fark olmadığını biliyorum ama daha fazla kilo vermesini, özellikle Allah korusun 30'lu gramları görmesini kesinlikle istemiyorum. Tüy dökümü sırasında iştahının veya kilosunun biraz değişmiş olması da mümkün diye düşünüyorum.
Dün yemliğindeki yemleri tamamen boşaltıp taze yem koydum. Bugün özellikle aspur bulunan yemlikten yemiş olduğunu gördüm. Diğer yemliğine pek yönelmemiş gibi. Bu nedenle ne kadar yem tükettiğini de daha dikkatli takip edeceğim. Az önce diğer yemlikten yemiş olduğunu gördüm. Fakat yine de bir iki hafta içinde 1 gram bile olsa fark etmesi ağzında, dilinin yanındaki sarımsı beyaz yerle ilgili mi diye düşündüm.
Kivi çok uzun zamandır yemek yerken kafasını öne doğru uzatarak bir miktar yem yiyip ardından kafes telini kemiriyor (tellerde bazı noktalarda küflenmeler olmuş, uzun yıllardır bunu kullanıyoruz), sonra tekrar yem yiyor şeklinde bir hareket yapıyordu. O dönem dilinde herhangi bir problem görünmüyordu ve hareketleri, ötüşü ve genel enerjisi gayet normaldi.
Ancak son dönemde bazı şeyler değişti:
Tüy dökümü nedeniyle bir miktar daha sessiz.
Dışkıları şu an normal görünüyor, formları yerinde. (Takipte olacağım ve günceli paylaşacağım sizinle.)
Yem tüketimi bana biraz daha azalmış gibi geliyor.
Hareketliliği de eskisine göre biraz azaldı.
Daha önce dışarı çıktığında çok daha fazla uçmak istiyordu. Son 1-2 haftadır uçmaya eskisi kadar istekli görünmüyor. Daha çok diğer papağanların kafesine konmak veya kendi kafesinde durmak istiyor.
Ve en önemlisi, dilinin kenarında fark ettiğimiz sarımsı-beyazımsı yapı hâlâ kafamı kurcalıyor.
Triflucan sonrasında bu yapının tamamen geçmesini beklemiştim fakat bugün kontrol ettiğimde hâlâ var gibi geldi. Bir yandan da acaba ben görüntüyü yanlış mı değerlendiriyorum diye şüpheye düşüyorum.
Genel hali tamamen kötü değil; yem yiyor, dışkılıyor ve iletişimi devam ediyor fakat eskisi kadar enerjik değil. 10 yaşında olması, son dönemdeki hareket ve yem tüketimindeki azalma, kilo değişimi ve dilindeki yapının devam etmesi nedeniyle biraz endişelendim.
Zaten size durum güncellemesi yapmak istiyordum ancak hem sınavım vardı hem de bir süredir siteye giriş yapamıyordum, sayfa bir türlü yüklenmiyordu. Birçok farklı cihazdan girmeyi denedim. Kendi cihazlarımda problem var sandım sonunda bağlandım sitede bir sıkıntı var sanırım.
Dilindeki durumun görselini çekmeye çalıştım, güç bela birkaç görsel aldım. Umarım belli oluyordur.

Kivi yem yerken kafasını öne uzatarak yiyor

Kivi'nin bazen ötüşü bu şekilde oluyor

Kivi kaşındığında arada sırada bu şekilde kafasını kafes tellerine sürüyor

Kivi'nin seslere tepkisi var kendi sesini açtığımda heyecanla cevap verip ötüyor.

Allaha şükür seslere tepkisi var, ötüyor falan dediğim ağzındaki durumun artmasından ve yemek yemesini engellemesinden korkuyorum. Zira 1 gram vermiş metnin başında da belirttiğim gibi.Tüy dökümünün olmasını da son dönemde ağzındaki durumla ilgili gibi geliyor sizlere danışmak istedim. Biliyorum eylül ayı geçiş ayı onunlada ilgili olabilir tabii ama. Sizlere zaten bilgi verecektim ne yazık ki sitenin yüklenmemesinin azizliğine uğradım. Neler düşünüyorsunuz hocam?
Ne yapmam gerektiği konusunda görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkür ederim🙏✨

Ekli dosyalar

• 20260910_202959.webp
    20260910_202959.webp
    152.8 KB · Görüntüleme: 1
  • 20260910_202851(0).webp
    20260910_202851(0).webp
    210.6 KB · Görüntüleme: 1
  • 20260910_202952.webp
    20260910_202952.webp
    182.5 KB · Görüntüleme: 0
  • 20260914_192909.webp
    20260914_192909.webp
    247.6 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:
Merhaba @Doğanay Y. hocam, @Selçuk YÜKSEL hocam Kivi hakkında durum güncellemesi yapmak istedim. 🙏
10 yaşındaki muhabbet kuşum Kivi'nin dilinin kenarında fark ettiğim sarımsı-beyazımsı yapı nedeniyle, mantar olabileceği şüphemiz üzerine sizin yönlendirmeniz/takdiriniz doğrultusunda yaklaşık 2 hafta boyunca tam dolu suluğa 10 damla olacak şekilde Triflucan kullandım. Sonrasında da probiyotik verdim.
Kivi uzun zamandır ara ara tüy dökümü yaşıyor. Bunun vitamin/mineral eksikliğiyle ilişkili olabileceğini düşündüğümüz gibi yaşından da kaynaklanabileceğini konuşmuştuk. Fakat son dönemde tüy dökümüyle birlikte biraz daha sessizleştiğini fark ediyorum. Acaba ağız içindeki durumun da bunda bir payı olabilir mi diye düşünmeye başladım. Ayrıca acaba tüy dökümü ağzındaki durumla ilişkili mi diye de düşünüyorum.
Bugün kilosunu tekrar ölçtüm, 40-41 gram çıktı. Normalde çoğunlukla 41-42 gram civarında olurdu. Yani yaklaşık 1 gram kadar düşmüş görünüyor. Bunun tek başına çok büyük bir fark olmadığını biliyorum ama daha fazla kilo vermesini, özellikle Allah korusun 30'lu gramları görmesini kesinlikle istemiyorum. Tüy dökümü sırasında iştahının veya kilosunun biraz değişmiş olması da mümkün diye düşünüyorum.
Dün yemliğindeki yemleri tamamen boşaltıp taze yem koydum. Bugün özellikle aspur bulunan yemlikten yemiş olduğunu gördüm. Diğer yemliğine pek yönelmemiş gibi. Bu nedenle ne kadar yem tükettiğini de daha dikkatli takip edeceğim. Az önce diğer yemlikten yemiş olduğunu gördüm. Fakat yine de bir iki hafta içinde 1 gram bile olsa fark etmesi ağzında, dilinin yanındaki sarımsı beyaz yerle ilgili mi diye düşündüm.
Kivi çok uzun zamandır yemek yerken kafasını öne doğru uzatarak bir miktar yem yiyip ardından kafes telini kemiriyor (tellerde bazı noktalarda küflenmeler olmuş, uzun yıllardır bunu kullanıyoruz), sonra tekrar yem yiyor şeklinde bir hareket yapıyordu. O dönem dilinde herhangi bir problem görünmüyordu ve hareketleri, ötüşü ve genel enerjisi gayet normaldi.
Ancak son dönemde bazı şeyler değişti:
Tüy dökümü nedeniyle bir miktar daha sessiz.
Dışkıları şu an normal görünüyor, formları yerinde. (Takipte olacağım ve günceli paylaşacağım sizinle.)
Yem tüketimi bana biraz daha azalmış gibi geliyor.
Hareketliliği de eskisine göre biraz azaldı.
Daha önce dışarı çıktığında çok daha fazla uçmak istiyordu. Son 1-2 haftadır uçmaya eskisi kadar istekli görünmüyor. Daha çok diğer papağanların kafesine konmak veya kendi kafesinde durmak istiyor.
Ve en önemlisi, dilinin kenarında fark ettiğimiz sarımsı-beyazımsı yapı hâlâ kafamı kurcalıyor.
Triflucan sonrasında bu yapının tamamen geçmesini beklemiştim fakat bugün kontrol ettiğimde hâlâ var gibi geldi. Bir yandan da acaba ben görüntüyü yanlış mı değerlendiriyorum diye şüpheye düşüyorum.
Genel hali tamamen kötü değil; yem yiyor, dışkılıyor ve iletişimi devam ediyor fakat eskisi kadar enerjik değil. 10 yaşında olması, son dönemdeki hareket ve yem tüketimindeki azalma, kilo değişimi ve dilindeki yapının devam etmesi nedeniyle biraz endişelendim.
Zaten size durum güncellemesi yapmak istiyordum ancak hem sınavım vardı hem de bir süredir siteye giriş yapamıyordum, sayfa bir türlü yüklenmiyordu. Birçok farklı cihazdan girmeyi denedim. Kendi cihazlarımda problem var sandım sonunda bağlandım sitede bir sıkıntı var sanırım.
Dilindeki durumun görselini çekmeye çalıştım, güç bela birkaç görsel aldım. Umarım belli oluyordur.

Kivi yem yerken kafasını öne uzatarak yiyor

Kivi'nin bazen ötüşü bu şekilde oluyor

Kivi kaşındığında arada sırada bu şekilde kafasını kafes tellerine sürüyor

Kivi'nin seslere tepkisi var kendi sesini açtığımda heyecanla cevap verip ötüyor.

Allaha şükür seslere tepkisi var, ötüyor falan dediğim ağzındaki durumun artmasından ve yemek yemesini engellemesinden korkuyorum. Zira 1 gram vermiş metnin başında da belirttiğim gibi.Tüy dökümünün olmasını da son dönemde ağzındaki durumla ilgili gibi geliyor sizlere danışmak istedim. Biliyorum eylül ayı geçiş ayı onunlada ilgili olabilir tabii ama. Sizlere zaten bilgi verecektim ne yazık ki sitenin yüklenmemesinin azizliğine uğradım. Neler düşünüyorsunuz hocam?
Ne yapmam gerektiği konusunda görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkür ederim🙏✨

Merhaba hocam, sanıyorum ki siteye bağlanamama problemi ve sonrasında oluşan yoğunluk nedeniyle sorum gözden kaçmış. Uygun olduğunuz bir zamanda cevap verebilirseniz çok mutlu olurum. 🙏⭐

Geri