Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,386
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Acemi Üreticiler için Püf Noktalar
Usta üretici Jim Hutton'un yeni üretime başlayan yahut kendini profesyonel üretici sanıp bir halt bilmeyenlere yazdığını düşündüğüm bu yazıda muhabbet kuşu üreticileri için püf noktalar içermektedir. Umarım verimli kuluçkalar geçirirsiniz :)
IMG_7841.JPG

(Görsel benim kuşlarıma aittir. iyikus.com)
Jim Hutton'dan Muhabbet Kuşu Üreticilerine Tavsiyeler
Üretime başlamadan önce, üretim esnasında tüketeceğimiz yemi önceden ayarlamalıyız. Üretim devam ederken yem değişikliği kuşlarda sorunlara yol açar. Yavrularda meydana çıkan sorunların bir kısmı bu nedenlerden kaynaklanmaktadır.
İlk kural: Kuşlarınızın beğendiği ve severek yediği taze yemi keşfetmek ve kuluçka sürecinde yem değişikliğine gitmemek!
  • Kafes ve çift hanelerde, bilhassa yavru zamanı yeterli yemleri olup olmadıklarına çok dikkat edilmeli. Her gün yemliklerde ki yem kabukları üflenmeli,her ikinci günde ise yem kapları tamamen boşaltılıp, içindeki toz kalmadığından emin olmalıyız.
  • Yem kaplarımız mümkün olduğunca enli ve geniş olsun. Bildiğimiz gibi bazı çiftler değişik yemlere yönelebiliyorlar. Çiftler önceki yıl tercih ettikleri yemi bu sene yemeye biliyorlar. İncelemelerde tespit edildiği üzere çiftler yavrularına ilk önce aspur, arkasından darı türlerini doyurarak büyütmektedirler.
  • Vitaminler ve diğer takviye yemler genelde çok yaralı olmasına rağmen bilhassa eşe atılmadan yaklaşık 2 ay öncesi için daha çok önem arz eder.Kuluçka ve yavruların büyümesi esnasında kesinlikle takviye gıdalar ve Vitaminler içme sularına katılmaz. Bu ilke şunun için geçerlidir;Anaç kuş kuluçka ve büyütme sürecinde çok su tükettiği için, suyuna vitamin koyduğunuz takdirde vücuda ihtiyacın üzerinde alınmış olur. Vitamin fazlalığını yakamayan anaç ve yavrularda sorunların çıkması gayet norma bir durumdur. Her şeye rağmen hala üretim sürecinde vitamin kullanacaksanız,mamaya az miktarda karıştırarak vermeye çalışın.
  • Üretim sırasında mevcut temizliğin,üretim öncesi temizlik düzeyinde tutulması beklenemez. Bazı üreticiler üretim sırasında çift hanelerini temizlerken bazıları bu işi çok seyrek yapar,bazısı ise çok aşırı sık. Hangisini uyguluyorsanız uygulayın fakat en önemlisi tünek altlarında oluşan, hiç de hoş olmayan feci şekilde kokan o pislik yığınlarını kafes tabanından uzaklaştırmaya bakın. Kimi dişi takıntılı olduğu için kuluçka öncesi düz mürekkepsiz kağıtlara dönüş yaparsanız, değiştirdiğinizde fark etmeyecektir(iyikus.com)
  • Kimi zaman genç dişiler hesapsız yumurtlar. İşte böyle durumlarda yumurtaları diğer tecrübeli dişilerin altına sürerek veya döllenmemiş yumurtalarla değiştirerek değerlendiririz. Kimi üretici cam misketleri annenin altına koyuyor. Anne yatmayı kesmezse o zaman kendi yumurtalarını tekrar altına koyabiliriz. Önceden yapay yumurtaları altından almak kaydıyla.Şansımız varsa,altına koyduğumuz yumurtalara tekrar ilave yumurtlayabilir.O zaman birkaç yavru ekstradan elde etme imkanımız olur.
  • Zaman zaman bazı anaç kuşlardan yumurtaları kırıp yemeye meyilli olanlar da çıkabilir. Böyle durumla karşılaşanlara tavsiyemiz;her kümeste olması gereken bir yumurta çalma kutusunu devreye sokarak kazandığımız yumurtaları,diğer bakıcı anaçların altında büyütebiliriz.
    Örnek bir uygulama videosu:

  • Ekli dosyayı görüntüle 119706700_974625693460173_3779858312875751195_n.mp4
  • Anne ilk yumurtasını yumurtladığı zaman, kimi üretici plastik bir yumurtayı yuvaya bırakır. Bu plastik yumurta normal Muhabbet kuşu yumurtasından biraz büyükçedir. Bu yöntem iki sebepten uygulanır:

  1. Yuvadaki ısıyı daha uzun süre tuttuğu için. Anne yuvayı terk ettiğinde yumurtalar daha uzun süre ısılarını korumaktadırlar.
  2. İlk yavru çıkarken annenin üzerine abanmasını ve ezmesini engellemesidir.

  • Çıkış tarihi gelmiş yumurtaları bir iki dakika hafif sıcak suya daldırmanın çıkmada yardımcı olduğu tespit edilmiştir(ya da birkaç damla suyla nemlendirmek yeterli olur).
  • Şayet genç anne kendi ilk yavrusunu doyurmuyorsa.o zaman ona ortalama 3-4 günlük yavru verilir, bu yavru onu normal duruma getirmeye yeter.
  • “Tüy yolmak” ne zaman ortaya çıkacağı belli olmayan bir karabasandır. Ne yazık ki henüz kesin bir çare olacak ilacı yoktur. Ortaya çıktığında yapabileceğimiz en iyi şey, yavruları başka anaçların altına sürmenizdir. Her şeye rağmen altına sürebileceğiniz anaç da yoksa, deneyebileceğiniz bir veya iki şey vardır. Yavrular yeterli büyüklüğe geldiklerinde, yuvadan daha küçük ve ağzı yukarı açık bir kutuyu kafesin içine bırakılır.Burada anaçlar yavrulara yolmadan bakabilirler. Diğer ihtimal ise yuva cam levha ile kapatılır.Dişi daha çok kafes içinde vakit geçireceği ve sadece doyurmak için yuvaya döneceği için kutudan uzak tutulmuş olur.
  • Yavruları annelerinin yanından erken ayırmamaya bakın. Erkek onlara gayet güzel bakar. Yavruları anaçların yanında mümkün olduğunca uzun tutun ki daha iyi gelişip dirençli olsunlar. Bu arada ortalama 3,4 haftalıkken yavrulara yuva kutusu içinde bir parça daldarı ikram edebiliriz. Annenin darıdan koparıp yediğini gören yavrular onu taklit ederek yuvayı yardım görmeden terk edecek şekilde yem yemeyi öğrenirler. Önemli bir şey daha ,yuvayı terk etmiş yavrular için kafes tabanına bir kap içinde su konulmalıdır.Bu,kuşların uçuş teleklerini ve kuyruk tüylerinin bazı rahatsızlık sonucu dökülmesini önleyen bir önlemdir. Bu rahatsızlık birçok kümeste kuşlarda karşılaşılan FRENCH MOULT la karıştırılmaktadır.
  • Eşleştirilmeden önce erkek ve dişinin kloaka(Makat)etrafını yolar veya makas ile kısaltırsak, ingiliz(Jumbo)türlerinin çok sık olan pufla tüyleri ve uzun olan diğer tüyleri çiftleşmelerinde engel çıkarmaz. Son yıllarda ortaya sıklıkla çıkan dölsüz yumurtaların en baş nedenlerininden biri de budur.
  • İnsan eğer acemiyse çiftleri nasıl eşleştireceğini bilemez. Genelde on adet yavrudan sadece bir tane kaliteli, nitelikli yavru elde edinilebileceği zannedilir. Bu düşünce kesinlikle yanlıştır. Eldeki sonuç kullanılan kuşların soylarının kalitesine bağlıdır. Siz sadece iyi kuşları birbirleriyle çiftleştirin. Miktarı değil niteliği önemlidir soyun. Düşünmeniz gereken de budur zaten.
  • Kuşları eşleştirmede aceleci olmayın. Siz eşleştirdiniz diye onlar çiftleşmek zorunda değiller. Öncelikli olarak kuşların gerçekten kızıştıklarını(kondüsyon) gözledikten sonra eşleştirmeliyiz. Gerçek manada kızışıp kızışmadıklarını anlamak bir hayli zordur. Bunu anlamak maksadıyla kuşlara yuvalık takdim ederek belirleyebiliriz. Dişi kutuyla ilgileniyorsa kızışmış ve çiftleşmeye hazırdır. Bu safhada ki dişiler kolay kolay problem çıkarmaz.
  • Islah çalışması yapan, yarışmalık kuşlar üretenler, yavruları ilk tüy dökümünden önce kesinlikle satmamaya bakın. Genelde bu tür kuşlar ilk tüy dökümünden sonra gelişiminin zirvesine varır, tüm güzelliği sonradan ortaya çıkar. Bu hataları sadece acemiler değil,tecrübeliler de yapmaktadırlar. Bir de bakarsınız ki küçükken verdiğiniz kuş, yarışmalarda boy gösterip derecelere girmiş ve harika güzelleşmiş, mükemmel dereceler alıyor. Külfeti siz, nimetinden başkaları faydalanıyor.
 
Son düzenleme:

VBZE433 

Uzman Yetiştirici
Katılım
20 Ocak 2020
Mesajlar
706
Çözümler
14
Yaş
56
Konum
Bağlıca - Ankara
Taze nane, taze kekik, keçi boynuzu tozu ve kırmızı pul biberin tamamı bir çay kaşığı olabilir. 4 kuş için hazırlanan mamaya da yeter. Bir tatlı kaşığını dolduracak kadar da havuç rendesi güzel olur. Çok yiyemezler zaten
 

Muratsani 

Yönetici
Moderatör
Katılım
17 Ağu 2020
Mesajlar
2,327
Çözümler
27
Konum
İstanbul
İçerisine sevdiği tohumlardan serpiştirerek rutin bir şekilde vermeye devam etmeyi deneyebilirsiniz..
 

Muratsani 

Yönetici
Moderatör
Katılım
17 Ağu 2020
Mesajlar
2,327
Çözümler
27
Konum
İstanbul
Hangi mamayı kullanıyorsunuz? Kuşların bebeklikten birçok farklı lezzete alıştırmaları gereklidir. Bu nedenle sahiplendireceğim kuşlara bebeklikten ötürü her lezzeti rutin olarak sunarım. Muhtemelen sizinkiler alıştırılmamış. Zor bir süreç malesef.

Bazen mama yemeye eğilimli olsalar bile, sunduğunuz mamayı beğenmeyebilirler.

Ev yapımı ya da hazır mama? Neleri denediniz bu güne değin
 

Sultan 555

Yeni Üye
Katılım
16 Ocak 2021
Mesajlar
6
Yaş
46
Konum
Mersin
Hangi mamayı kullanıyorsunuz? Kuşların bebeklikten birçok farklı lezzete alıştırmaları gereklidir. Bu nedenle sahiplendireceğim kuşlara bebeklikten ötürü her lezzeti rutin olarak sunarım. Muhtemelen sizinkiler alıştırılmamış. Zor bir süreç malesef.

Bazen mama yemeye eğilimli olsalar bile, sunduğunuz mamayı beğenmeyebilirler.

Ev yapımı ya da hazır mama? Neleri denediniz bu güne değin
Ev mamasınıda denedim.hazır mama pupa bırd food kullanıyorum.yemediler hiç
 

VBZE433 

Uzman Yetiştirici
Katılım
20 Ocak 2020
Mesajlar
706
Çözümler
14
Yaş
56
Konum
Bağlıca - Ankara
Kuşlar genelde yumurta beyazına "hayır" demezler. Çok az yumurta beyazını iyice ezip başlayın. Tükettiklerini görün. Sonra azar azar diğer malzemeleri de katmaya devam edin. Bu şeklide bir ay sonunda mamanıza kısmen alışırlar.

Yeme düşmeye hazır yavrulara azarcık mama da veriyorum. Böylece yeni sahiplerine gittiklerinde hiç sorun çıkarmadıklarını duyuyorum.
 

Bluefish

Forum Sakini
Katılım
30 Eki 2020
Mesajlar
406
Çözümler
3
Yaş
42
Konum
İstanbul
Konuyu okudum tesekkurler gercekten cok guzel benim gibi tamamen bilgisiz kus sahipleri icin.
Su an muhabbet kuslarim kuluckada ve iki yumurta catladi. Yavrular cikti. Yumurta mamasi artik her gun verilmeli mi?
Icerisine hem entrobac hem nekton msa ayni anda ayni oranlarla katilmali mi?
(1 haslanmis yumurta az havuc az irmik ile hazirlanan mama) konuda takviye ve vitamin verilmemeli demis ondan kafam karisti sormak istedim.
Ayrica bu mama icerigini daha zenginlestirmem mumkun mu?
 

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,386
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
Yumurta maması tüm yumurtalar çıktıktan sonra sıklığı arttırılmalı ama kızıştırıcı etkisi olduğundan haftada 2-3 kez yeterli olur. MSA her zaman olmasa da en azından 1 mamaya ilave edilmeli. Entrobac her mamaya eklenmeli. Takviyelerin çoğunda kızıştırıcı etkisi olan ürünler var. Mümkün mertebe az verilmeli.
Örneğin ben tüm bebekler çıktıktan sonra haftada 2 gün mama yapıyorum. Bebekler 15 gün üstü olduğunda mama oranımı 1 gün daha arttırıyorum çünkü anne baba zorlanıyor beslerken. Vitamin, probiyotik gibi katkılardan sadece b kompleks ve probiyotik kullanıyorum bu süreçte. Diğer vitamin verilmese de sorun olmayacaktır çünkü mama içeriyor bir kısmını.
 

Bluefish

Forum Sakini
Katılım
30 Eki 2020
Mesajlar
406
Çözümler
3
Yaş
42
Konum
İstanbul
Yumurta maması tüm yumurtalar çıktıktan sonra sıklığı arttırılmalı ama kızıştırıcı etkisi olduğundan haftada 2-3 kez yeterli olur. MSA her zaman olmasa da en azından 1 mamaya ilave edilmeli. Entrobac her mamaya eklenmeli. Takviyelerin çoğunda kızıştırıcı etkisi olan ürünler var. Mümkün mertebe az verilmeli.
Örneğin ben tüm bebekler çıktıktan sonra haftada 2 gün mama yapıyorum. Bebekler 15 gün üstü olduğunda mama oranımı 1 gün daha arttırıyorum çünkü anne baba zorlanıyor beslerken. Vitamin, probiyotik gibi katkılardan sadece b kompleks ve probiyotik kullanıyorum bu süreçte. Diğer vitamin verilmese de sorun olmayacaktır çünkü mama içeriyor bir kısmını.
Tesekkurler.
Elimde avisol b var.
Mama icerisine kac damla eklenmeli ustadim?
 
Üst