kuşumun ayağında bunları farkettim. kanatlı veterineri yok ama birazda olsa bilgili 1-2 veteriner var. acil bir durum var mı ne yapmalıyım?
şu an vazelin sürüyorum. 1 haftalık tatile çıkacam. hafta boyunca annem düzenli vazelin sürecek. farklu bir öneriniz var mıTam olarak bumblefoot diyebilir miyiz emin değilim ancak gerekli bölge için önlem almak lazım. Mantar türevi bir şey olabilir.
vazelinden yanıt alamadık. trosyd başladım bugün. günde kaç kere uygulama yapmalıyım?Yeterli gelebilir muthemelen. Mantar kremleri de sürülebilir trosyd gibi.
trosyd başladım. ondan da sonuç alamazsam teramicn kullanırım. teşekkürlerTeramicn sur kardesim
Maalesef sık rastlanılan bir durum değil bu yüzden tedavi yolları kısıtlı..Enfeksiyonlar: Bu hastalık başladığı zaman ayak şişer ve normalde ayağı koruyan ayak pulları işlevini yerine getiremeyip ayak, enfeksiyonlara açık hale gelir. Staphylococcus dahil olmak üzere bazı bakterilere bazı bombus ayak vakalarında rastlanmıştır. Özellikle yara akut hale gelmeden önce fark edilmemiş ve tedavi edilmemişse, enfeksiyon yeterince ciddiyse, antienflamatuarlara ve ayaklara topikal olarak uygulanan antibiyotiklere ek olarak; Eritromisin, Penisilin veya Piperasilin enjeksiyonları da uygulanabilir. İlerlemiş vakalarda (Veterineriniz tarafından önerilmek suretiyle) antibiyotiklere ihtiyaç duyulacaktır.
Herhangi bir topikal antibiyotik veya tedavi uygulamadan önce lezyonun iyice temizlenmesi gerekir.
Hastalıktan etkilenen ayağın, içine “Epsom Tuzu” eklenmiş ılık suya batırılması öneriliyor. Önerilen oran; 3.5 litre temiz, ılık içme suyunun içine karıştırılmış bir çay kaşığı Epsom tuzudur. Epsom tuzu herhangi bir toksinleri çıkarmak için faydalıdır. Hasta kuşun ayaklarını bu çözeltiyle ıslatmak, lezyonun herhangi bir irin ve döküntüyü boşaltmasına izin vermeyen her türlü lezyon kabuğunu yumuşatıp giderir.
Son olarak, yarayı temizlemek ve tüm bakterileri yok etmek için ayağı “Hidrojen Peroksit” ile yıkayın. Yara temizlendikten sonra, veterinerin önerdiği şekilde bol miktarda antibiyotik merhem sürün. Genellikle “Aynısefa”, “Ekinezya” ve “Hypericum” bitkilerinin karıştırılmasıyla üretilen antibiyotik etkili merhemler kullanılır. Merhem sürdükten sonra ayağı temiz tutmak ve kuşun ayağındaki kreme ulaşmasını engellemek için ayağı gazlı bezle dikkatlice sarın. "Bombus Ayak" çok şiddetli ise duruma göre veterinerinizin karar vereceği ekstra tedaviler de uygulanabilir. Lezyon temizlenene kadar ve ayaklar sağlıklı görünene kadar günde iki kez merhemlerin uygulanması gerekir.
Kuş eğer tedavi edilmezse enfeksiyon en sonunda ayak kemiğini yer ve vücudun diğer bölgelerine sıçrar. Bu; düşünmesi bile çok kötü olan, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden acı verici bir durumdur.
konuyu okudum ama istanbul veteriner vazelin önerdi diye vazelin kullandım. 10+ gün kullandım. büyüme veya küçülme yok.Konumda yazmıştım buraya da alıntılayayım;
Maalesef sık rastlanılan bir durum değil bu yüzden tedavi yolları kısıtlı..
Terramycin (Oksitetrasiklin) 'in işe yaracağını düşünmüyorum. Yabancı yazılarda ve forumlarda Oksitetrasiklin ile ilgili bir parantez açılmamış. Boş yere kullanmış olursunuz yani. Birde bu tarz kremlerin kuşların sindirim sistemine gittiğini unutmayalım...
Edit: Biraz daha bakındım da Vetericyn adındaki solüsyonunda işe yarabileceği söylenmiş. Ama ülkemizde yok sanırım.![]()
dış parazit için almayı düşünüyordum. en kısa zamanda alıp deneyeceğim. Epsom Tuzu temin edeceğim bugün. sabah krem. akşam tuzlu su. bakalım iyileşecek inş.toparlıyor görünüyor. Bu arada ilginç gelebilir ancak kulak pamuğu üzerine bir iki damla vilmectin döküp bölgeye sürün. Akşamı muhtemelen sarı kısmı yakmış ya da düşürmüş olacaktır.
Merhaba.dış parazit için almayı düşünüyordum. en kısa zamanda alıp deneyeceğim. Epsom Tuzu temin edeceğim bugün. sabah krem. akşam tuzlu su. bakalım iyileşecek inş.
Bu arada tünekleri kafes temizliği ve dezenfektan edilmelidir eğer kuşlarinızda yavru yumurta yoksa temizlik ve dezenfektan edilirse uygun olurMerhaba.
Evet epsom tuzunun işe yaradığını söylemişlerdi. Epsom tuzunu suya karıştırıp kuşu havluyla tutarak ayaklarını 10 dk kadar o suyun içinde bekletebilirseniz çok etkili oluyor diye duydum. Elinizden geldiği kadar o suyun içinde bekletmeye çalışın. Çok geçmiş olsun.
deneyeceğim. deneyimlerim ile alakalı bir konu açarım daha sonrasındaEpsom tuzu daha önce kullanmadım. Bir inceleme konusu açabilirsen deneyimleme sonrası sevinirim.
suda tutarım ama suyu içmesinde tehlike var mı acabaMerhaba.
Evet epsom tuzunun işe yaradığını söylemişlerdi. Epsom tuzunu suya karıştırıp kuşu havluyla tutarak ayaklarını 10 dk kadar o suyun içinde bekletebilirseniz çok etkili oluyor diye duydum. Elinizden geldiği kadar o suyun içinde bekletmeye çalışın. Çok geçmiş olsun.
düzenli olarak kafes eşyalarını ve tüneği dezenfekte ediyorum hocam. daha önceden salmonella bir yavrumuz oldu. o zamandan beri düzenli dezenfekte/temizlik yapıyorumBu arada tünekleri kafes temizliği ve dezenfektan edilmelidir eğer kuşlarinızda yavru yumurta yoksa temizlik ve dezenfektan edilirse uygun olur
2-3 kez içerse bence sıkıntı olmaz da siz yine de içmemesini sağlayın. ?suda tutarım ama suyu içmesinde tehlike var mı acaba
trosyd kullanmaya devam ediyorum. gözle görülür küçülme var![]()