Bilen var mı yardımcı olur musunuz

Minnoşkuş

iyikus.com Üyesi
. Konum istanbul avrupa ( nefes sorunu olan kuşumda ) ağzının içinde bir şey var ne olabilir sizce ? Hafif dili de şiş ve sarı. ( dili tam gözükmemiş) sağ da sarı renk cıkan nedir. Dilinin yanında sarı bir şey de cıkmıs.Hem boğazı çok küçük üst gagasının içi yani boğazının üst kısmı önceden böyle değildi. Bir şey cıkmış

Ekli dosyalar

• A468C241-248E-4B8B-ABF5-7F67DE155B00.jpeg
    A468C241-248E-4B8B-ABF5-7F67DE155B00.jpeg
    427.9 KB · Görüntüleme: 26
  • 9A35ED8D-6D1B-4D4D-9FFD-2680E0B5B334.jpeg
    9A35ED8D-6D1B-4D4D-9FFD-2680E0B5B334.jpeg
    480.3 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
Kuşun ağız içini mantar sarmış. Gaga altındaki tüyleride ıslatıp yolması o kısımlarda da gözle görünmeyen mantarlar olduğunu gösteriyor (özellikle tüy diplerinde). French molttada aynı durum oluyor kuş rahatsız olup tüylerini yoluyor...

Lafın kısası kuşun sorunu ileri seviye mantar hastalığı benim tahminim. Hem solunum sorunu hem ağız içi sorunu mantar kaynaklı olduğunu düşünüyorum..

Size daha önce fungostatin ve doksisiklin önermiştim sanırım öyle hatırlıyorum. Doksisiklini şimdilik atlayın. Ama fungostatini hemen başlamanızı öneriyorum ve bu ilaç kesinlikle reçetesizdir. Yani direk alabilirsiniz...

Birde lütfen kuşu beslemeye çalışın. Bir elle besleme maması yapın ve çay kaşığı ile kuşun ağzına damlatın azar azar. Yada şırınga ile gagasına minik minik sıkın kendi yutar zaten..

Elle besleme maması tarifi;
Haşlanmış yumurtanın sarısını ılıktan biraz sıcak suyla sulandırın. İçine biraz mısır unu, pirinç unu, buğday unu ekleyin. Hatta rondodan geçirilmiş toz haline getirilmiş kuş yeminide ekleyebilirsiniz. Mama hafif sulu bir kıvamda olucak..

Oyla 0
Bugün acil olarak baktırmak ıstedıgımden (çünkü asla yem yiyemiyor etrafında geziyor yemeye çalışıyor ve asla yiyemediği için) vetforma gittim (ıstanbul-akatlar/beşiktaş. 24 saat açık yer)

Ve şimdi sorundan bahsedeyim. Aşırı duyarlılıktan reaksiyona bağlı olarak çene altı şişme ve kuruma hastalığı varmış. (Daha önceden o dilinin öyle olmadığını ve iki tane veteriner hekime gittimizi ve verilen ilaçların isimlerini söyledim. Ayrıca o iki veterinerden önce ağızda sorun yoktu.zaten Gözde hanımda verilen ilaçların yan etki yapılan ilaçlar oldugunu soyledı.)
Alt gagada ödem dil agzına gömülmüş ve dilini asla oynatamıyor. Kursak sondasıyla beslemek gerekıyor. Yoğun bakım tozuyla (görsellere eklediğim 2 büyük kutular) beslenılcek.
Yani günde toplam 5 cc (1.de 1 cc veya 2cc, 2.de aynı şekilde azar azar olmak üzere) kuruma hastalıgı oldugu ıcın zeolit toz (umarım dogru yazmısımdır. O küçük kutudaki görsellerde ki. Mercimek kadar eklenilcek.) ve toz mama ile beslenilecek.
(Orada Gözde hanım gösterdi nasıl yapmam gerektiğini ama kursagıda şiş oldugu için şırınganın o metal ucu tam inmediği için o bile zorlandı.) bu sebeple yavaş yavaş ve azar azar yapılacak. Aç kalmaması için.
Aşırı duyarlığı ödemi ağrıyı alıcak bir damla daha verdi. (Damlanın adının güncelleyeceğim aklımda değil. Görsellere ekledim. Mavi şişedeki) dil testi, röntgen falan olmadıgı ıcınde önce ilaçların etkisi beklicez. Bağışıklığı güçlendirmek ilk hedef.

Ekli dosyalar

• 7BD0BB9C-5AAE-409F-BC55-DAF90BEEF8D2.jpeg
    7BD0BB9C-5AAE-409F-BC55-DAF90BEEF8D2.jpeg
    1,009.1 KB · Görüntüleme: 15
  • EDBBF2B9-1871-466D-BCFA-1B46CFB1CB6E.jpeg
    EDBBF2B9-1871-466D-BCFA-1B46CFB1CB6E.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 16
  • 48B82EF2-9FE7-424C-82C0-EDAAFE32BAB6.jpeg
    48B82EF2-9FE7-424C-82C0-EDAAFE32BAB6.jpeg
    2 MB · Görüntüleme: 16
  • A723C96E-C7B7-4E1A-AEFC-659295437B1A.jpeg
    A723C96E-C7B7-4E1A-AEFC-659295437B1A.jpeg
    2 MB · Görüntüleme: 15
Oyla 0
Kuruma hastalığı diye bir durum yok. Yemden içmeden kesilen tüm kuşlar kuruma diye tabir edilen duruma düşerler. Buna sebep olan tonla şey vardır. Bakteriyel/mantarsal enfeksiyondan tutun parazitler, kuşun psikolojik durumu vb bir çok etken vardır. Kuş strestedir yemiyordur kuruma hastası mı diyeceğiz buna şimdi ? Dışkıya veya kursaktan örnek alıp mikroskop ile incelediler mi ? Kültürü yapılsın diye örnek aldılar mı ? Potansiyel olarak hayır... Kuruma hastalığı var denmiş ama buna etken olan sebep bulunamayıp yollamışlar sizi...

Oyla 0
Bugün acil olarak baktırmak ıstedıgımden (çünkü asla yem yiyemiyor etrafında geziyor yemeye çalışıyor ve asla yiyemediği için) vetforma gittim (ıstanbul-akatlar/beşiktaş. 24 saat açık yer)

Ve şimdi sorundan bahsedeyim. Aşırı duyarlılıktan reaksiyona bağlı olarak çene altı şişme ve kuruma hastalığı varmış. (Daha önceden o dilinin öyle olmadığını ve iki tane veteriner hekime gittimizi ve verilen ilaçların isimlerini söyledim. Ayrıca o iki veterinerden önce ağızda sorun yoktu.zaten Gözde hanımda verilen ilaçların yan etki yapılan ilaçlar oldugunu soyledı.)
Alt gagada ödem dil agzına gömülmüş ve dilini asla oynatamıyor. Kursak sondasıyla beslemek gerekıyor. Yoğun bakım tozuyla (görsellere eklediğim 2 büyük kutular) beslenılcek.
Yani günde toplam 5 cc (1.de 1 cc veya 2cc, 2.de aynı şekilde azar azar olmak üzere) kuruma hastalıgı oldugu ıcın zeolit toz (umarım dogru yazmısımdır. O küçük kutudaki görsellerde ki. Mercimek kadar eklenilcek.) ve toz mama ile beslenilecek.
(Orada Gözde hanım gösterdi nasıl yapmam gerektiğini ama kursagıda şiş oldugu için şırınganın o metal ucu tam inmediği için o bile zorlandı.) bu sebeple yavaş yavaş ve azar azar yapılacak. Aç kalmaması için.
Aşırı duyarlığı ödemi ağrıyı alıcak bir damla daha verdi. (Damlanın adının güncelleyeceğim aklımda değil. Görsellere ekledim. Mavi şişedeki) dil testi, röntgen falan olmadıgı ıcınde önce ilaçların etkisi beklicez. Bağışıklığı güçlendirmek ilk hedef.
çok geçmiş olsun elinizden geleni yapıyorsunuz. umarım bu ilaçlar mamalar kuşa iyi gelir :)

Oyla 0
Ayrıca o büyük kutudaki toz mamalardan bulamadım. Başka bir mama önerirse yine ekleme yaparım
O mamaların bir numarası yok elle besleme maması dediğinizde bir sürü farklı marka var.

Nutribird a21
Powermax
Orlux vs

Size zahmet olmazsa şu şişedekinin ne olduğunu yazabilirmisiniz ? Tedavi olarak nasıl bir yol izliyor merak ettim açıkcası.

Bundan sonrası tavsiye niteliğinde amatör bir hobici olarak yazıyorum

Bu olayın ana etkeni mantar kaynaklıdır. Boyutlarından ötürü megabakteri ismini almışlardır .Siz ne kadar elle beslerseniz besleyin yıkım kursak ve mide -bağırsaklarda olduğu için boşa gider bütün olay.

Bunun tedavisinde yukarıda Ümit hocamın da bahsettiği gibi Nistatin etken maddeli Fungostatin yada Flukonazol etken maddeli zolax -candisept tarzı ilaçlar kullanılıyor. Bunların tüm olayı mantarı ortadan kaldırmaktır

Bu sırada kuşun kafesindeki suyun ph'ını 4-6 arasına kadar indirip asidik bir su elde edin. Balık satışı yapan çoğu petshopda turnusol kağıdı var bu durumda onunla kontrol edebilirsiniz. Ph'daki yükseklikler yani asidik düzeyden bazik düzeye geçtiğinde bu bakteriler hızla yayılış gösterirler. Yani bazik düzey kötü- Asidik düzey iyi.

Birde Probiacti Bird almanızı tavsiye ederim. İçeriğinde Lactobacillus barındırıyor ve asidiktir. Elle besleme mamasının içerisine karıştırıp verebilirsiniz bunuda. Bağırsak florasını düzetlmek açısından işinize yarar. Dediğim gibi en önce kursak-mide-bağırsağı kurtarmanız lazım.

Oyla 0
Bu olayın ana etkeni mantar kaynaklıdır. Boyutlarından ötürü megabakteri ismini almışlardır .Siz ne kadar elle beslerseniz besleyin yıkım kursak ve mide -bağırsaklarda olduğu için boşa gider bütün olay.
Kesinlikle yanlış ! Yukarıda kuruma diye tabir edilen durumun etkenlerini kısaca belirttim. Mikroskop ve kültür yapılmadan da ne olduğu kesin olarak bilinemez.
Bu can sıkıcı süreci bizzat defalarca yaşamış biri olarak söylüyorum....
Ve şunu da söyleyim megabakteri tüm kuşlarda bulunan bir şeydir, önemli olan dışkıda var olup olmaması ve varsa ne kadar yoğunlukta olmasıdır.

Oyla 0
Kısaca genel cevap vermek istiyorum. Tepkinizi anlıyorum. Yardımcı olmak için, zaten doğru yolu göstermeye çalışıyorsunuz farkındayım. Ama bende bana söylenenleri aktarıyorum size. Her dediğinizi dikkate alarak, her şeyi not olarak ilerliyorum. Yukarıdaki ilaçları da not aldım araştırdım her dediğinizi. Ben sadece bugün veterinerde yaşanan süreci aktardım.

bu arada belirtmek isterim ki, bir önceki konumda da anlattığım gibi solunumunda sıkıntısı devam etmekte. Bu durumdan da iki önceki veterinerden de yani genel olarak şu zamana kadar olanların hepsini anlattım.

Son düzenleme:
Oyla 0
Anladığım kadarıyla veteriner kuşun sorununu pek anlamamış gibi görünüyor. Zaten bir veteriner kuşa kuruma teşhisi koyuyorsa oradan arkanıza bakmadan uzaklaşın :) Ağız içindeki oluşumların daha önce kullanılan ilaçlara aşırı duyarlılıktan ilaçların yan etkisi olduğunu düşünmüş. Belki haklıdır ama bence değil ve verdiği ilaçlarda tam olarak ilaçmı bilemedim. Verdiği ilaçları biraz araştırdım. Bulduğum bilgileri aynen kopyalıyorum;

Homeopati

Homeopati bitkisel, hayvansal ya da mineral bileşenlerin yüksek oranda seyreltilmesiyle elde edilen ürünlerin, vücutta birtakım bozuklukların giderilmesi amacıyla kullanıldığı bir tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemidir.

Alternatif ve tamamlayıcı tıp uygulamaları içerisinde bulunan “Homeopati”; Yunanca “Homoios” (Benzer) ve “Pathos” (Hastalık) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. “Bir madde sağlıklı insanlara verildiğinde o insanlarda hangi hastalığa benzer belirtilere yol açıyorsa, o hastalığa gerçekten yakalanmış hasta kişiler bu etken madde ile tedavi edilebilir.” ilkesinden yola çıkar. Yani “Benzeri benzer ile tedavi” Homeopati’nin temel ilkesidir..

Homeopati'nin vücudun kendi kendini iyileştirme yeteneğinin harekete geçirildiği düşünülmektedir. Şu ana dek yapılan klinik çalışmalarda homeopatinin herhangi bir sağlık durumunda kullanımına ilişkin güçlü kanıtlar elde edilememiştir. Pozitif sonuçlar elde edilen çalışmaların çoğu da metodolojik yönden eksiktir...

Zeolit (klinoptilolit)

Bu madde; toksin bağlayıcı olarak hayvan yemlerinde de kullanılan bir madde. Toksin bağlayıcı, hayvan yemlerinde oluşabilecek mikotoksinleri yüksek düzeyde bağlar. Mikotoksinlerin sindirim sisteminden emilimini engelleyerek zararsız bir şekilde vücuttan atılmasını sağlar.

Başta Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Alternaria olmak üzere bilinen 300 cıvarında mantar türü zararlı mikotoksin üretirler. Bu toksinlerin en bilinenleri aflatoxinler, ochratoxinlerdir..

Toksin Bağlayıcı Faydaları;

Etkili bir aflatoksin bağlayıcısıdır,
Vitaminleri ve diğer besin maddelerini bağlamaz,
Yüksek gözenekli yapısı ile mikotoksinleri absorbe eder,
Serbest radikalleri bağlar,
Dışkı ile atılan kompleksler teşekkül edilir,
Sindirimin düzenlenmesinde etkilidir,
Zararlı bakterilerin kolonizasyonuna engel olur,
Bağırsak sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar,

Bunları daha önce hiç kullanmadım kullananda duymadım, o yüzden kuşa bir faydası olurmu olmazmı bilemiyorum açıkçası. Veteriner ilaçların etkisini bekliyeceğiz falan demişte, bana kalırsa kuşun bekliyecek pek vakti yok malesef. Biran önce net teşhis konulmalı ve ilaç tedavisine başlanmalı..

Ayrıca o mamaların resmini çektireceğine azıcık bir kutuya koyup veremedi mi? En azından mama bulana kadar idare etseydi sizi. Neyse bu mamalar her petshopta bulunmaz bazı büyük petshoplarda var ve internette var sadece. İnternetten sipariş verin isterseniz. Mama gelene kadarda idareten benim tarifini verdiğim elle besleme mamasını yapıp verin kuşa aç kalmasın..

Oyla 0
Anladığım kadarıyla veteriner kuşun sorununu pek anlamamış gibi görünüyor. Zaten bir veteriner kuşa kuruma teşhisi koyuyorsa oradan arkanıza bakmadan uzaklaşın :) Ağız içindeki oluşumların daha önce kullanılan ilaçlara aşırı duyarlılıktan ilaçların yan etkisi olduğunu düşünmüş. Belki haklıdır ama bence değil ve verdiği ilaçlarda tam olarak ilaçmı bilemedim. Verdiği ilaçları biraz araştırdım. Bulduğum bilgileri aynen kopyalıyorum;

Homeopati

Homeopati bitkisel, hayvansal ya da mineral bileşenlerin yüksek oranda seyreltilmesiyle elde edilen ürünlerin, vücutta birtakım bozuklukların giderilmesi amacıyla kullanıldığı bir tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemidir.

Alternatif ve tamamlayıcı tıp uygulamaları içerisinde bulunan “Homeopati”; Yunanca “Homoios” (Benzer) ve “Pathos” (Hastalık) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. “Bir madde sağlıklı insanlara verildiğinde o insanlarda hangi hastalığa benzer belirtilere yol açıyorsa, o hastalığa gerçekten yakalanmış hasta kişiler bu etken madde ile tedavi edilebilir.” ilkesinden yola çıkar. Yani “Benzeri benzer ile tedavi” Homeopati’nin temel ilkesidir..

Homeopati'nin vücudun kendi kendini iyileştirme yeteneğinin harekete geçirildiği düşünülmektedir. Şu ana dek yapılan klinik çalışmalarda homeopatinin herhangi bir sağlık durumunda kullanımına ilişkin güçlü kanıtlar elde edilememiştir. Pozitif sonuçlar elde edilen çalışmaların çoğu da metodolojik yönden eksiktir...

Zeolit (klinoptilolit)

Bu madde; toksin bağlayıcı olarak hayvan yemlerinde de kullanılan bir madde. Toksin bağlayıcı, hayvan yemlerinde oluşabilecek mikotoksinleri yüksek düzeyde bağlar. Mikotoksinlerin sindirim sisteminden emilimini engelleyerek zararsız bir şekilde vücuttan atılmasını sağlar.

Başta Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Alternaria olmak üzere bilinen 300 cıvarında mantar türü zararlı mikotoksin üretirler. Bu toksinlerin en bilinenleri aflatoxinler, ochratoxinlerdir..

Toksin Bağlayıcı Faydaları;

Etkili bir aflatoksin bağlayıcısıdır,
Vitaminleri ve diğer besin maddelerini bağlamaz,
Yüksek gözenekli yapısı ile mikotoksinleri absorbe eder,
Serbest radikalleri bağlar,
Dışkı ile atılan kompleksler teşekkül edilir,
Sindirimin düzenlenmesinde etkilidir,
Zararlı bakterilerin kolonizasyonuna engel olur,
Bağırsak sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar,

Bunları daha önce hiç kullanmadım kullananda duymadım, o yüzden kuşa bir faydası olurmu olmazmı bilemiyorum açıkçası. Veteriner ilaçların etkisini bekliyeceğiz falan demişte, bana kalırsa kuşun bekliyecek pek vakti yok malesef. Biran önce net teşhis konulmalı ve ilaç tedavisine başlanmalı..

Ayrıca o mamaların resmini çektireceğine azıcık bir kutuya koyup veremedi mi? En azından mama bulana kadar idare etseydi sizi. Neyse bu mamalar her petshopta bulunmaz bazı büyük petshoplarda var ve internette var sadece. İnternetten sipariş verin isterseniz. Mama gelene kadarda idareten benim tarifini verdiğim elle besleme mamasını yapıp verin kuşa aç kalmasın..
Teşekkür ederim sizin dediklerinizi zaten not aldım. Elle besleme maması tarifinizi dün akşam yaptım. Yemek istemedi (ne versek yemek istemiyor) ağzına damlatınca anca öyle yedi.
Bir de önerilen ilaçları kullansam burada yazılanlar çok ilaca yüklenmiş olur muyum ?

Oyla 0
Teşekkür ederim sizin dediklerinizi zaten not aldım. Elle besleme maması tarifinizi dün akşam yaptım. Yemek istemedi (ne versek yemek istemiyor) ağzına damlatınca anca öyle yedi.
Bir de önerilen ilaçları kullansam burada yazılanlar çok ilaca yüklenmiş olur muyum ?

Yani şuan için bir fikrim yok açıkçası.. @Doğanay Y. @neanderthalensis

Oyla 0
önerildiği şekilde kullanmanızı tavsiye ederim. Maalesef ağır gelme durumu olabilir ama bu tamamen kuşunuzun bünyesiyle, kuvvetiyle doğru orantılıdır.

Oyla 0
Geri