Büyük ve Boyalı Dışkı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zafer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zafer

Forum Sakini
Merhabalar,

Bu konu, benim kuşlarımla aynı sıkıntıyı çeken muhabbet kuşlarına belki yarar sağlar diye derledim. İç parazit kürü ve bakteri kürü yapıp muhabbet kuşlarımdaki süreci anlatacağım. Koksidiyoz veya iç parazit veya başka bir sıkıntıdan kaynaklanıyor olabilir veyahut stres, uyku durumunda kasılmalar gibi etmenleri de göz önünde bulundurdum. Burada ne yazık ki anlık dışkı tahlili yapan bir yer bulunmadığı için bu yandan eksik kaldım. Bir yer var orası da 1 hafta sonra sonuçlar çıkıyor, uzaktaki şubesine gönderdiği için. Bu süreçte forumun bilgili insanlarına danıştım.

Kuşların iştahında, neşesinde, keyfinde hiçbir problem yok. Biraz benimki garantiye almak gibi oldu. Beyaz kağıt kullanamadım ama belli olacaktır.
m9RcV1EW - Hızlı Resim Doğanay abi şunu yazdı: "Bu çok ciddi bir boyama değil iyi görünüyorlar. Benim kuşlarda da bir miktar var. Dalgalanırsa eğer o yeşil leke problem fazla demektir. Uygun bir zamanda iç parazit, bakteri kürü geçmeni önereyim."
Fark ettiğimde dışkılar böyleydi, özellikle yeşil ve büyük dışkılara bakın. Doğanay ve Ümit abiden destek alarak 01.12.2020 Salı günü eczaneden sitraks alıp 1 gün kürü uyguladım. Ertesi gün probiyotik desteği yaptım. Dinlendirme amaçlı. Hiç ilaç kullanmamıştım çünkü.

Cumartesi günü veterinerden sulphamazethine alıp kullanmaya başladım. Sabah 09:00 gibi suluğuna(100ml) 6 damla koyarak 6 saat sonra suyu tazeleyip tekrar 6 damla koydum. 6 saat sonra suyu yenileyip bir şey koymadım sabaha kadar. Geceleri böyle yapmaya devam ediyordu ama azalıyordu. A2A13DF0-072C-49DF-8A24-E59C46EBC6FE - Hızlı Resim
Ama kullandıktan 6 saat sonra dışkıları bu şekil olmaya başladı. Normal haline geldi ve çok boyamamaya başladı. Ertesi gün tekrar ettim ve bugün 3. günündeyim.
Sadece geceleri dediğim gibi öyle bir dışkı bırakıyor, onun dışında gündüzleri çok normal bir dışkı yapıyor. Doğanay abi arada sırada kendi kuşlarında da olduğu ve bunun stresten veyahut kasılma durumundan da yaptığını söyledi.

4. günü de tamamlayıp 3 gün probiyotik verip 3 gün vitamin kullanmayı düşünüyorum. Dışkı tahlili yaptırmayı düşünüyorum önlem amaçlı, belki bu konu aynı sıkıntıyı yaşayan birilerine yardımcı olur. Bana yardımcı olan @Ümit T. ve @Doğanay Y. abiye çok teşekkür ederim.

Kuşlarımızın sağlığını önemseyip güzelce bakalım onlara :)

Bir miktar boyama normal kabul edilebilir ancak yayılan ve urini boyalılar sıkıntı yaratabiliyor. Umarım bu adımlar sonrası pek bir boyama durumu kalmayacaktır.

Oyla 0
Bu dışkıları genelde maviş gece yatarken yapıyor, bugün yapmaya başladı. Elektrolit verdim. Küçük dışkı ve idrarı az yapmaya başladı şimdi. Fakat idrarı çok fazla yapıyor, bir böbrek hastalığına işaret olabilir mi?
Keşke daha imkanlı bir yerde bulunabilseydim, ne yapmam lazım bilmiyorum :/

Oyla 0
Evet olabilir ama sürece bırakmalısınız ya da teste götürmelisiniz. Her fazla idrar üreten kuş böbrek sorunu demek doğru olmaz. Yediği yiyeceklere göre bile değişebilen durumlar olabiliyor.

Oyla 0
Evet olabilir ama sürece bırakmalısınız ya da teste götürmelisiniz. Her fazla idrar üreten kuş böbrek sorunu demek doğru olmaz. Yediği yiyeceklere göre bile değişebilen durumlar olabiliyor.
Şayet böbrek sorunuysa ne gibi önlemler almam gerekir peki Doğanay abi?

Oyla 0
Diyetinin düzenlenmesi gerekiyor. Dehidrasyon problemini azaltmak için elektrolit haftada 1 mutlaka verilmeli. Protein oranı daha düşük gıdalarla beslenmesi gerekiyor. Yeşillik verilecekse de yıkama sonrası oluşun ıslaklık kurutulup verilmeli ve az tükettirilmeli.

Oyla 0
Şu an tüy dökümündeler sanırım her ikisi de. Tüy kapsülleri gözüküyor, geceleri ne zaman baksam maviş uyumuyor. Çiçek rahatça uyuyabiliyor.
Mavişin gece dışkısını tuttuğu az çok anlaşılıyor. Gün içerisinde büyük dışkı yapmıyordu, bugün birkaç tane yaptığını gözlemledim. Elektrolit yaptım, küçük yapmaya başladı 5-6 saat sonra.
Probiyotik vermeli miyim 3 gün boyunca abi?

Oyla 0
Şu an tüy dökümündeler sanırım her ikisi de. Tüy kapsülleri gözüküyor, geceleri ne zaman baksam maviş uyumuyor. Çiçek rahatça uyuyabiliyor.
Mavişin gece dışkısını tuttuğu az çok anlaşılıyor. Gün içerisinde büyük dışkı yapmıyordu, bugün birkaç tane yaptığını gözlemledim. Elektrolit yaptım, küçük yapmaya başladı 5-6 saat sonra.
Probiyotik vermeli miyim 3 gün boyunca abi?

Gece korkusu olabilir. Kuşun bulunduğu ortama bir tane mavi gece lambası takabilirsin tavsiyemdir...

Oyla 0
@Zafer sulpha hiç fayda etmedi mi?
Abi 7 gün boyunca kullandım, bir tık azaltmıştı. Gece büyük ve boyayan dışkılar yapıyor, gün içerisinde küçük ve boyalı oluyor abi genelde.
Her zamanki neşesinde, iştahlı. Başka ne gibi problemleri olabilir abi? Sanırım demiştin, bu tür dışkılar için tahlil gerekli diye.

Oyla 0
Abi 7 gün boyunca kullandım, bir tık azaltmıştı. Gece büyük ve boyayan dışkılar yapıyor, gün içerisinde küçük ve boyalı oluyor abi genelde.
Her zamanki neşesinde, iştahlı. Başka ne gibi problemleri olabilir abi? Sanırım demiştin, bu tür dışkılar için tahlil gerekli diye.

Bazı kuşlarda bu durum var, kolay kolayda düzelmiyor malesef. Sorunun kaynağını bulmak lazım.... Çok bir tavsiyem olamıyacaak malesef...

Oyla 0
Diyetinin düzenlenmesi gerekiyor. Dehidrasyon problemini azaltmak için elektrolit haftada 1 mutlaka verilmeli. Protein oranı daha düşük gıdalarla beslenmesi gerekiyor. Yeşillik verilecekse de yıkama sonrası oluşun ıslaklık kurutulup verilmeli ve az tükettirilmeli.
Her hafta elektrolit verilmesi sakıncalı olmaz mı içinde şeker var sonuçta mantara yol açabilir mi?

Oyla 0
Her hafta elektrolit verilmesi sakıncalı olmaz mı içinde şeker var sonuçta mantara yol açabilir mi?

İçinde şeker yok, bizzat elektrolitin kendisi şeker zaten yani dekstroz :) Dediğin gibi şeker mantarları beslediği için, fazla kullanmak iyi değil...

Oyla 0
Yanlış anlaşılmasın durumu düzelene kadar haftada bir :D
elektrolit 2 haftada 1 kullanıyorum ben. Sulu dışkılamayı toparlayan şey iyot. Bu nedenle gerekiyor. İyot içerek diğer takviyelerde kullanılabilir eğer varsa elinizde.

Oyla 0
İçinde şeker yok, bizzat elektrolitin kendisi şeker zaten yani dekstroz :) Dediğin gibi şeker mantarları beslediği için, fazla kullanmak iyi değil...
Yanlış anlaşılmasın durumu düzelene kadar haftada bir :D
elektrolit 2 haftada 1 kullanıyorum ben. Sulu dışkılamayı toparlayan şey iyot. Bu nedenle gerekiyor. İyot içerek diğer takviyelerde kullanılabilir eğer varsa elinizde.
Himalaya tuzunda bolca iyot varmış. Elektrolit verdiğim hafta Himalaya tuzu versem fazla mı gelir? Ya da her hafta Himalaya tuzu?

Son düzenleme:
Oyla 0
Geri