Merhaba kuşuma deve dikeni çayı yapmak istiyorum otunu buldum tarifini verebilirseniz toplayıp hazırlayacağım.
Kuşumda ki geçmeyen sorunveteriner bana lipom tümör vs den çok karaciğer den kork dedi yağlanması olan kuşlar da devamli karaciğeri korumak gerekiyormuş sedochol veriyorum ama yeterli olmaz sanırım bu deve dikeni nasıl veriliyor
Evet taze toplayacağım bizim buradaki ormanda büyüdüğünü gördüm oradan toplayacağım ilaçlı vs olma ihtimali de olmayacak böylelikleGenelde deve dikeninin tohumunu kullanıyorlar. Otunu kullanan varmı bilmiyorum. Siz tazemi toplıyacaksınız otunu?
Kuşumda ki geçmeyen sorunveteriner bana lipom tümör vs den çok karaciğer den kork dedi yağlanması olan kuşlar da devamli karaciğeri korumak gerekiyormuş sedochol veriyorum ama yeterli olmaz sanırım bu deve dikeni nasıl veriliyor
Deve dikeni havalı ismiyle milk thistle kuşlarınız yerse tohum olarak direk yemine ekleyebilirsiniz. %5 gibi ekleseniz bence yeterli olur.. Yada kuşunuz mama yiyorsa öğütülmüş toz formunu alıp mamaya ekleyebilirsiniz. Bir silme çay kaşı kadar ekleseniz yeterli olur.. Veya bir bardak sıcak suya yine bir silme çay kaşığı deve dikeni ekleyip...
Evet taze toplayacağım bizim buradaki ormanda büyüdüğünü gördüm oradan toplayacağım ilaçlı vs olma ihtimali de olmayacak böylelikle
İnternetten bende çok baktım ama çok değişik şeyler yazdığı için anlayamadım daha net anlayabilmek cevap alabilmek için sormak istedim size de teşekkür ederim umarım dönüş yaparŞimdi internetten biraz baktım bunun tazesinide soyup yiyorlarmış Yemeğini yapan var, otunu kurutup çay yapan var.. Kuşlar için sanırım kurutulup çay yapılabilir. Ama hiç denemediğim için tarif veremiyeceğim.. @Doğanay Y. 'ın bitkilerle arası iyi oda görünce yorum yapıcaktır
Dediğiniz gibi yaparım teşekkür ederim peki dikenli bir ot olduğu için dikenleri taraflarını almam vs gerekir mi? Yoksa direk suyla iyice yıkadıktan sonra demlemeye bırakmam yeterli olur mu?Haşlayıp mama ya katabilirsiniz. Ama en mantıklısı çayını yapmak gibi kaynamış suya bir tatlı kaşığı atıp 5 10 dk demleyin sonra kuşlarınıza veriniz. Aslında Hocam devedikeni tohumu çimlenir mi çimlenince verilse çok faydası olur. Herhalde alışkanlık gereği sürekli buğday dayıyoz çok faydası olabilir.
Sadece çiçek kısmından mı çay yapmam gerek yapraklarını kullanmamam mı gerekiyor? Yada yapraklarından çay yapıp çiçek kısmını mı yemesi gerek?Deve dikeninin sadece tohumunu (çiçekli bölgesi) tüketiyorlar. Geri kalan kısımlarını kuşlara vermek uygun olmayabilir. Bizlerde bile yaprakları sadece çay olarak tüketilebiliyor. Benzer bir kullanıma gidilebilir
Anladım teşekkür ederim dikkatli olurumçiçek kısmında ki olgunlaşmış tohumları tüketiyorlar. Temizliği yapılıp çiçek kısmı doğrudan kafese takılabilir. Kendi çabalarıyla çıkartacaklardır tabi ürkmezlerse. Daha çok kanarya, ispinoz ve yabani kuşların tüketim yöntemi böyle.
Bitkinin gövdesindeki yapraklardan çay yapılıyor. Ancak kuşlarda pek denenmediği için beklenmedik bir durum yaratıp yaratmayacağı konusunda emin olamıyorum. Muhtemelen sorun olmaz ama yine de dikkatli olmakta yarar var
Haşlayıp mama ya katabilirsiniz. Ama en mantıklısı çayını yapmak gibi kaynamış suya bir tatlı kaşığı atıp 5 10 dk demleyin sonra kuşlarınıza veriniz. Aslında Hocam devedikeni tohumu çimlenir mi çimlenince verilse çok faydası olur. Herhalde alışkanlık gereği sürekli buğday dayıyoz çok faydası olabilir.
Sadece çiçek kısmından mı çay yapmam gerek yapraklarını kullanmamam mı gerekiyor? Yada yapraklarından çay yapıp çiçek kısmını mı yemesi gerek?
En azından tohumundan da çay yapıp veriyordum aktardan almak yerine tohumunu da bu şekilde muhafaza edebilirim teşekkür ederimÇiçek kısmı kuruduğu zaman tohumlar olunlaşır. Tüylü kısmı elinizle çektiğiniz zaman tohumlar alttan çıkar. Birincisi tohumları bu şekilde toplayabilirsiniz. Bazı kuşlar direk tohumları yiyorlar..
İkincisi yapraklarını toplayıp güzelce yıkayıp güneşte kurutabilirsiniz. Daha sonra biraz ufalayıp kavanozda saklayın. Üstte yazıldığı gibi çayını yapıp haftada bir veya 2 haftada bir kuşa verebilirsiniz..