Dişi, Yuvadan Atlayan Yavruyu Öldürüyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Akifcik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Akifcik

Veteran
Merhaba, yavruların her zamanki yem isteme bağrışlarına alışkınım. Ama bu sefer bir yavru çok farklı sesler çıkarıyordu, çığlık gibi.

Her neyse ben bu alışılmışın dışındaki seslere uyandım ve odaya girdiğimde, yavrunun kafes ızgarasına kanatları takılmış ve bir yere kaçamıyordu. Annesi de yavrunun üstüne çıkmış öldüresiye ısırıp gaga atıyordu. Ben sesleri duyup yataktan kalkana kadar, o çoktan yavrunun gagasını delmiş..

Hani pek bilmiyorum ama yavruyu kurtarabilme imkânım var mı. Veterinere götürme imkânım yok çünkü Karantina'dayız.

Bu da çekebildiğim görseller. Gözünün arkası kanlı ve gagası delindiği için ağzına doğru kan iniyor. Sanırım gagasına herhangi bir şey yapmam mümkün değil, yaşarsa böyle yaşayacak öyle mi?IMG_20210602_144327~2.jpgScreenshot_2021-06-02-14-41-40-788_com.google.android.apps.photos.jpg

Çözüm
Batikonla yaralı yerleri temizle öncelikle. Sonrasında aşağıda ki konuyu tekrar inceleyebilirsin.

Çok daha kötü bir durumla karşılaşabilirdin. Daha kötüsü muhtemelen ölmüş olurdu yetişmeseydin. Bu konu iyi bir örnek, yuvadan atlamış kuşları çok iyi gözlemlemek gerekiyor. Yem kırdığından emin olduğunuz her kuşu gecikmeden ayırınız.

Yem kırdığını görmeseniz bile, kırabilen yavruların yanına ayırıp gözlemleyebilirsiniz.

Bu durumlar çok sıkıntılı malesef. Ebeveynlerin yavrulara hiçbir zararı olmadığını görebilirsiniz, fakat küçük bir kıskançlık ölümle sonuçlanabilir.
Batikonla yaralı yerleri temizle öncelikle. Sonrasında aşağıda ki konuyu tekrar inceleyebilirsin.

Çok daha kötü bir durumla karşılaşabilirdin. Daha kötüsü muhtemelen ölmüş olurdu yetişmeseydin. Bu konu iyi bir örnek, yuvadan atlamış kuşları çok iyi gözlemlemek gerekiyor. Yem kırdığından emin olduğunuz her kuşu gecikmeden ayırınız.

Yem kırdığını görmeseniz bile, kırabilen yavruların yanına ayırıp gözlemleyebilirsiniz.

Bu durumlar çok sıkıntılı malesef. Ebeveynlerin yavrulara hiçbir zararı olmadığını görebilirsiniz, fakat küçük bir kıskançlık ölümle sonuçlanabilir.

Oyla 1
Çözüm
Kırık sanki müdahale edilebilir gibi geldi bana Akif, tecrübe edinmiş ya da araştırmış arkadaşlar bu konuda yorumlarını yapacaklardır. Kıyamam kuzuya❣ Bozma moralini! Tam aksi, ekstra alaka göstermelisin ona iyi bir enerjiyle?

Oyla 0
Teşekkür ederim Murat abi. Yavru 30 günlük oldu bugün ve ilk kez yuvadan atladı. Onda da malûm olay oldu.. Diğer 28 günlük yavruyu da yanına koydum, beraber yem kırmayı daha hızlı öğrenirler diye düşündüm.
Batikonu pamuğa damlatıp kanama yerlerine (gaga ve göz arkasına) süreceğim değil mi?

Oyla 0
Çok geçmiş olsun :/ gaga zamanla uzarsa eski haline gelebilir mi @Muratsani hocam? Ufak çizikleri olmuştu bizimkilerin cere altındayken zamanla uca inmiş ve eski haline dönmüştü ?
Umarım öyle olur. Elimden gelen bir şey olsa yapacağım ama buradaki veterinerler de sadece kedi, köpekten anlıyorlar. Elim kolum bağlı..

Oyla 0
İşte, görsellerle pek detay görünmüyor. Kökten mi gitmiş, nedir durumu... Sanki orada bir göçük oluşmuş? Gaga delinmiş mi yoksa göçük mü Akif? ve bu durumlarda en mühimi yem kırabilmesini engellemiyor oluşu. Eğer hal benzerse, kaplama gibi birşeylerle o göçük çözülebilir gibi. Yani biliyorsunuz, yeni gaga bile yapıyorlar gagasını kaybetmiş kuşlara.

Fakat bölge sıkıntılı bir bölge malesef. Gaga besleyici ürürnlerle destek verilebilir mesela...Eğer göçük gibiyse toparlanma şansı olabilir

Oyla 0
İşte, görsellerle pek detay görünmüyor. Kökten mi gitmiş, nedir durumu... Sanki orada bir göçük oluşmuş? Gaga delinmiş mi yoksa göçük mü Akif?
Ben de, en son atmış olduğum görselde ne kadar görünüyorsa onu görebiliyorum Murat Abi ? Sanırım üst taraftan alta doğru göçük oluşmuş. Üst tarafı delik olarak görüyorum ben.. Fakat sanırım yem yiyebiliyor ya da deniyor, kısa bir videosunu paylaşayım: New video by Akif GÜLMÜŞ

Kamera pixellerini bozmadan en fazla bu kadar yakından çekebiliyorum;Screenshot_2021-06-02-17-26-24-425_com.google.android.apps.photos~2.jpgScreenshot_2021-06-02-17-25-11-880_com.google.android.apps.photos~2.jpg

Oyla 0
Merhaba, yavruların her zamanki yem isteme bağrışlarına alışkınım. Ama bu sefer bir yavru çok farklı sesler çıkarıyordu, çığlık gibi.

Her neyse ben bu alışılmışın dışındaki seslere uyandım ve odaya girdiğimde, yavrunun kafes ızgarasına kanatları takılmış ve bir yere kaçamıyordu. Annesi de yavrunun üstüne çıkmış öldüresiye ısırıp gaga atıyordu. Ben sesleri duyup yataktan kalkana kadar, o çoktan yavrunun gagasını delmiş..

Hani pek bilmiyorum ama yavruyu kurtarabilme imkânım var mı. Veterinere götürme imkânım yok çünkü Karantina'dayız.

Bu da çekebildiğim görseller. Gözünün arkası kanlı ve gagası delindiği için ağzına doğru kan iniyor. Sanırım gagasına herhangi bir şey yapmam mümkün değil, yaşarsa böyle yaşayacak öyle mi?Ekli dosyayı görüntüle 17563Ekli dosyayı görüntüle 17564
Muratsaninin Dedigi gibi batikonla temizle ve yavru yeme düstüyse kafesleri ayir

Oyla 0
Yem kırmayı öğrenmesine fırsat olmadı. 1 aylık oldu ve ilk kez yuvadan atladı, maalesef ilk günden böyle bir olayla karşılaştı yavrucak. Yavruyu ayırdıktan sonra kendinden iki gün küçük olan yavruyu da yanına koydum ki ikisi de birbirine destek olsun, hem de bu olay diğer kardeşte de tekrarlanmasın diye.. Öğrenirler 1-2 güne

Oyla 0
bazı dişiler özellikle yeni yeme düşen, yuvaya girip çıkan erkek yavrularını yabancı erkek (tehdit) olarak görüp saldırabilirler. diğer yavruları da takip etmenizde fayda var

Oyla 0
Edeceğim tabii ama yakında dişi 4 güne kalmaz yumurtlayacak. Yavruları daha erken yuvadan almayı düşünüyorum.

Oyla 0
Bugün yine bir tatsız olay yaşadım. Sabah 7-8 arasında benim uyuduğum vakit, dişi tekrar bir yavruyu dövmeye başlamış. Sesini çok geç duyduğum için ancak ölmeden yetişebildim. Fakat durumu fotoğraflarda da gördüğünüz üzere çok kötü. Yuvadaki bütün yavruları, yem kıramasalar da aldım. Gerekirse artık elle beslerim, böyle görüntüler beni çok üzüyor ve rahatsız ediyor, emek çekip 1 ay boyunca büyüttüğün yavrunu neden öldürürsün aklım almıyor.. Bu olay yaşanmadan bir gün önce anne,baba ve bu yavru aynı tünekte güzel güzel duruyorlar beraber kafeste vakit geçiriyorlardı. Bir günde ne değişti vallahi anlayamıyorum. İlgili yavru dal darı tanelerini yiyebiliyor, en azından şuanlık.
Hangi ürünleri ve ne şekilde kullanmam gerektiğini söylerseniz çok sevinirim.Screenshot_2021-06-06-16-55-27-839_com.google.android.apps.photos~2.jpgScreenshot_2021-06-06-16-55-14-902_com.google.android.apps.photos~2.jpgScreenshot_2021-06-06-16-55-42-033_com.google.android.apps.photos~2.jpgScreenshot_2021-06-06-16-55-45-915_com.google.android.apps.photos~2.jpgScreenshot_2021-06-06-16-56-11-907_com.google.android.apps.photos~2.jpg

Oyla 0
bu da erkek sanırım, yine çok ucuz atlatmışsın gaga ve gözler sağlam

yaraları temizleyip mikrop kapmaması için ince tabaka halinde terramycin göz pomadı sürebilirsin

Oyla 0
Geri