Durum acil mi

Selhan H.

Çevirmen
herkese iyi geceler. salmonella şüphesi olan muhabbet kuşum bir anda kötüleşti. yediği yemleri çıkarmış. çıkardığı yemler kuru yem taneleriydi. ağızda koku alamadım. 10 dakika önce annemin üstüne beyaz bir sıvı kusmuş. annem temizlediği için son kustuğunun detaylarını bilmiyorum. yem yemiyor. sürekli kanatlarını kaldırıyor.

Ekli dosyalar

• IMG-20210710-WA0038.jpg
    IMG-20210710-WA0038.jpg
    96.5 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG-20210710-WA0037.jpg
    IMG-20210710-WA0037.jpg
    167.1 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG-20210710-WA0030.jpeg
    IMG-20210710-WA0030.jpeg
    870.1 KB · Görüntüleme: 17
panik yapmayın bu saat için çok acil değil. olağan diyeti dışinda birşey yedi mi (beklemiş gıda, saksı bitkisi vb) ?

ortam da oldukça sıcağa benziyor

Oyla 0
dışkılar kursak beslemesi sonrası mı bozuldu ? (kötü duruyor)

ilk kez mi ve neden kursak beslemesi yaptınız?
hiç yem yemedi bugün. o yüzden besleme yapmak istedim. ilk kez yapamıyorum 32 günlüükken yeme düşmemişti 10 gün boyunca kursaktan beslemiştim. dışkılar kursaktan besleme yapmadan önce bozuldu. yem yemediği için yeşil kısmı yok diye düşünüyorum.

Oyla 0
hiç yem yemedi bugün. o yüzden besleme yapmak istedim. ilk kez yapamıyorum 32 günlüükken yeme düşmemişti 10 gün boyunca kursaktan beslemiştim. dışkılar kursaktan besleme yapmadan önce bozuldu. yem yemediği için yeşil kısmı yok diye düşünüyorum.

kuşun halsizliği ve kusması sabaha kadar düzelmezse yarın sistemik antibiyotik başlamak gerekebilir, dışkı kötü, kuş kötü. ben olsam fazla bekleyip risk almam. bakteriyel enfeksiyona benziyor. hatta elinde ilaç varsa direkt başlanabilir

Oyla 0
kuşun halsizliği ve kusması sabaha kadar düzelmezse yarın sistemik antibiyotik başlamak gerekebilir, dışkı kötü, kuş kötü. ben olsam fazla bekleyip risk almam. bakteriyel enfeksiyona benziyor
teşekkür ederim. b vitaminli su içirdim. bira mayalı yumurta maması yaptım. yedi az bir şey. kursak mantarı ile alakalı bir durum olabilir mi? dışkıları da son 1 aydır gayet düzgündü. neden böyle oldu biranda anlamadım :(

Oyla 0
teşekkür ederim. b vitaminli su içirdim. bira mayalı yumurta maması yaptım. yedi az bir şey. kursak mantarı ile alakalı bir durum olabilir mi? dışkıları da son 1 aydır gayet düzgündü. neden böyle oldu biranda anlamadım :(

böyle bir anda gelişen durumlar besin zehirlenmesi vb kaynaklı değilse öncelikle bakteriyel enfeksiyondan şüphelenmek gerekir.

Oyla 0
böyle bir anda gelişen durumlar besin zehirlenmesi vb kaynaklı değilse öncelikle bakteriyel enfeksiyondan şüphelenmek gerekir.
kuş kafesten hiç çıkmadı. hatta dışkılar bozulmadan önceki 2dışkı gayet iyi. gece 3 e alarm kurdum. kalkıp bakıcam kötüleşme varsa direkt ilaç başlarım

Oyla 0
gece 4 gibi yem yemeye ve su içmeye başladı. ama dışkılar pek iç açıcı değil.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20210711-095703_WhatsApp.jpg
    Screenshot_20210711-095703_WhatsApp.jpg
    120.9 KB · Görüntüleme: 13
  • Screenshot_20210711-095713_WhatsApp.jpg
    Screenshot_20210711-095713_WhatsApp.jpg
    80.3 KB · Görüntüleme: 11
  • Screenshot_20210711-095727_WhatsApp.jpg
    Screenshot_20210711-095727_WhatsApp.jpg
    135.3 KB · Görüntüleme: 12
Oyla 0
Durum kursak mantarindan kaynakli olabileceği gibi @neanderthalensis dediği gibi muhtemelen. Kuş zayif ve yorgun görünüyor. Muhtemelen salmonelladan ziyade megabakteri kaynaklı bir probleminiz var. Yem yemeyi kesen kuşlarda genelde kursak sorunu değil de bu yönde bir problem gozlemlenir.
Diğer bir olasılıkla elle besleme yaparken tahriş etmiş olabilirsiniz

Oyla 0
Durum kursak mantarindan kaynakli olabileceği gibi @neanderthalensis dediği gibi muhtemelen. Kuş zayif ve yorgun görünüyor. Muhtemelen salmonelladan ziyade megabakteri kaynaklı bir probleminiz var. Yem yemeyi kesen kuşlarda genelde kursak sorunu değil de bu yönde bir problem gozlemlenir.
Diğer bir olasılıkla elle besleme yaparken tahriş etmiş olabilirsiniz
megabakteride veya mantar hastalıklarında yemlikte çok fazla toz gözlemleniyor mu? bu sabah yem yemeye başladı ama çok fazla toz var. acaba yiyemiyor mu?
bence vakit kaybetmeyin, son dışkılar oldukça kötü
sabah yem yemeye başlayınca biraz daha gözlemlemek istedim. ama dışkılar kötü. o yüzden bugün karar verip bir ilaca başlayacam. son dışkısında baloncuk vardı. gaz mı var hayvanda ne anlama geliyor?

Oyla 0
Dışkılar biraz karışık ne olduğunu anlayamadım. Mantar, koksidiyoz, bakteriyel durum hepsi olabilir. Elinizde hangi ilaçlar var. Mix bir tedavi başlamak lazım bence..
@neanderthalensis

Oyla 0
Dışkılar biraz karışık ne olduğunu anlayamadım. Mantar, koksidiyoz, bakteriyel durum hepsi olabilir. Elinizde hangi ilaçlar var. Mix bir tedavi başlamak lazım bence..
@neanderthalensis
salmomix (grpetten aldım)
zolax 150mg
sulphamezathine

takviye olarak:
sedochol
bt amin forte
pavifac
entrobac
ge oral

dışkılar düzeldi gibi. dışkıladığı tablayı kolonya ile temizlemiştim kokudan rahatsızlanmış olabilir mi? dün geceye göre çok iyi. yem yiyor su içiyor. dışkılar normale döndü gibi.

Bu kuşta daha önceden sırasıyla (salmonella süphesi):
Baytril(5gün) - Sitraks(2gün+2gün) - Baytril(5gün) - Flucan 150mg(5gün) - Sulphamezathine (5gün)

Oyla 0
Kuş ya yediği veya ortamındaki bir şeylerden dolayı tekrar tekrar kötüleşme temayülü gösteriyor. Yanlış anlaşılmasın bünyesi de zayıflamıştır bu süreçlerde. Şunu da unutmamak lazım kuşlarımızı hastalıktan çok ardışık ilaçlar daha çok hırpalıyor.

Bu döngüyü kırmak için bence çok sağlam bir temizlik hijyen ihtiyacını ve yemler/mama içeriklerini tazeliklerini gözden geçirin. Takip edin ona göre ilaçlı tedavi lazım mı karar verilsin. Kuşun ayrıca elle muayene de edilmesi lazım.

Oyla 0
Geri