Foraging Beslenme

Taha Aktaş 

Yönetici
Moderatör
Katılım
11 Ara 2020
Mesajlar
2,312
Çözümler
56
Konum
Bolu
Foraging beslenme. Yani papağanın “doğal ortamındakine en yakın biçimde beslenmesi.” Bu neden gereklidir? Keyfi yada psikopat bir ebeveyn fantezisi olmadığını baştan belirtelim. :) Papağanlarımız “evcilleşmez” yani sizin şartlarınıza ayak uydurmaz, sizin onların şartlarına ayak uydurmanız gerekir. Aksi taktirde sorunlu bir çocuğunuz olur..

Papağanlar doğal hayatlarında günlük vakitlerinin “çok büyük bir kısmını” yiyecek arayarak geçirir. Bu yemek arayışları esnasında sürü içi etkileşim, zekalarını kullanmaları, gagalarını kullanmaları, uçmaları, yerde yürümeleri, uyanık olmaları, meraklı olmaları vs. gerekir. Dolayısıyla yemek aradıkları süre boyunca hem zihin hem beden olarak “aktiftirler”. Ve bu aktiflik onları “sağlıklı tutan” şeydir. Bu “ihtiyaçları” ev ortamında da (evcilleşmedikleri için) değişmez. Ama biz ne yaparız? Sabah akşam mama kabına koyarız yemlerini, meyvelerini, papağanımız gider hali hazırdaki bu mamaları yer bitirir ve bu en fazla yarım saat vaktini alır! Hadi yarım saatte sizinle eğitim gördü bu arada kullandı zekasını vs. Eee sonra ne yapacak? Gün içinde zekasını nerede kullanacak, gagasını kullanmak için ne yapacak, nasıl vakit geçirecek? Olan şu; zekasını yeterince kullanamadığı için çok çabuk sıkılacak, gagasını kullanmak için kendini kemirmeye adayacak, vakit geçirmek için oyuncaklarına odaklanacak, ama oyuncaklardan bir süre sonra sıkılacak, kemirdiği şeyler yeterli gelmeyecek, sıkıldığı için ya tüylerine odaklanacak yada davranış bozuklukları geliştirecek....

1626348313428.png

Biz, papağanlarımıza karşı büyük bir şefkatle “ay aç kaldı çocukcağız”, “aman mama kabında hep yiyecek bir şey olsun”, “aman kabına en kolay yoldan ulaşsın” vs. derken kuşumuza ne kadar büyük bir kötülük yaptığımızın farkında değiliz. Papağanların yemeklerini “zor yoldan” elde etmeye “ihtiyacı vardır”. Aradaki farkı ancak mama kabından otomat besledikten sonra, foraging beslenmeye geçiş yaptığınızda görüyorsunuz. Ki eve yeni gelen kuşların stresten kaynaklı öncelikle mama kabından beslenmeye alıştırılması şart oluyor. Hayvan eve yeni gelmiş stresli, birde mamasını gizlerseniz iyice sinir olabilir duruma. Bu nedenle eve yeni gelen kuşlara önce mama kabında yemek verilmesi “burada aç kalmayacağım sanırım, burada güvendeyim” fikrini onlara aşılıyor. Ancak daha sonraları, zaman geçip, kuşunuz size ve ortamına alışınca, güven ve rahatlık gelince sıkılma katsayısı da artıyor. Bu durumda artık yavaş yavaş foraging beslenmeye geçiş yapılmasında çok büyük fayda var.

Peki kuşumuz bu olaya alıştırılmalı mıdır, yoksa her şeyi kendiliğinden bilir mi? Evet, kuşunuz foraging beslenmeye yavaş yavaş alıştırılmalı. Nedeni, papağanınızın size gelene kadar çoktan mama kabına bel bağlamış olması, doğasına aykırı bir şekilde ekmek elden su gölden mantığına saplanmış olması. Bu durum kuşunuzun psikolojisi için kötü. O bir çocuk, çocuklar kendileri için neyin iyi neyin doğru olduğunu bilemez. Mama kabına bağlılık, sosyal problemleri, psikolojik sorunları da beraberinde getirebilir. Aman ne fark eder demeyin, kesinlikle fark ediyor. Tüy yolan, davranış sorunları olan, sosyal fobisi olan kuşları tedavi ederken de foraging beslenmeye başvurabilirsiniz. Bu beslenme türü papağanın zihinsel ve ruhsal durumunu çok iyi etkilediği için iyi de bir tedavi yolu. Düşünsenize “onu meşgul tutuyorsunuz” ve “kendine güven aşılıyorsunuz” bir papağanın en ihtiyaç duyduğu şeydir bu! Dolayısıyla hasta kuşa iyi geliyorsa, sorunu olmayan kuşu da sağlıklı tutacaktır, mantık yürütmek yeterli..

1626349113979.png

Unutmadan şunu da ekleyeyim; foraging beslenme, “her papağan türü için” gereklidir. Buna “muhabbet kuşları” ve “sevda papağanları” da dahil! Üvey evlat değil onlar, lütfen, küçükler müçükler ama onlar da papağan. Koy yem kabına darıyı, çekil kenara. Hayır, bu değil. Onlar için de foraging beslenme imkanları var. Kuşunuzu mama kabına mahkum etmeyin! Şimdi foraging beslenmenin gerekliliğini bir kenara bırakıp, kuşunuzu bu olaya nasıl alıştıracağınıza, ona ne gibi sürprizler hazırlayabileceğinize geçelim.

Foraging Beslenmeye Alıştırma

Her tür papağan eğitiminde olduğu gibi, en basitinden başlamanız gerek. Sizlere en kolay foraginge alıştırma yönteminden bahsedeceğim:

Kuşumuz mama kabına bağımlı, değil mi? Yani mamasının mama kabında olacağına inanıyor. Üstelik istediği anda gidip oradan hiç zorluk yaşamadan mama yiyebilir. Önce bu ezberi bozacağız. Mama kabına her zamanki yemeklerini koyun ama “onun gözü önünde” içine ekstradan “bir sürü” kağıt, karton kırpıntısı da ekleyin. Sonra koyun mama kabını izleyin. Onun gözü önünde yaptığınız için o kağıt karton yığını içinde maması olduğunu biliyor. İzlemesi zevkli olacak. : ) Kağıtları kartonları ayıklayıp mamasına ulaşmaya çalışacak. Tabii şunu ekleyeyim, “gazete kağıdı kullanmayın” mürekkep zararlı...

1626349055105.png

Şimdi ikinci sürprize geçelim. Kağıtlardan, içinde mama olan küçük zarfçıklar yapın ve eline oyuncak niyetine verin. Parçalarken içinde yiyecek bulmak çok hoşuna gidecek ve bu, ona “bir şeylerin içinden yiyecek bulma olasılığı” fikrini ona verecek.

Küçük kuşlar için çok basit bir şey yapılabilir. Bir salkım darı dalı alırsınız, içine bal damlatılmış az bir suya batırırsınız, sonra koyarsınız kuşunuzun kafesine. Darı dalı küçük kuşları foraginge alıştırmak için süper bir yöntem.

Bu bir iki basit şey onu foraginge alıştırmaya yetecek. Bundan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalır. Ben yine de size bazı öneriler vereceğim aşağıya.

Foraging Önerileri

Bütün bir havuç, kabak, salatalık vs. alın ve bunu jüt ipiyle bir güzel sarın, asın kafesine. Bu yöntem hem sebze meyveye alıştırmaya giriş olur. Eğer kuşunuz bunları yemeyi zaten seviyorsa güzel bir foraging yöntemi. Havucu direk eline tutuşturmak yerine bu şekilde jüt ipiyle sarıp saklayarak vermek onu bayağı oyalayacaktır. Aynı şekilde brokoli ve türlü meyve sebze için de bu yapılabilir. Elinizin altında bir jüt ipi olsun, sarın saklayın koyun kafesine. Daha kolay bir foraging yöntemi yok..

Gidin ucuzcudan aşağıdakine benzer bir toka alın. Toka bilhassa en sevdiği renk olursa daha kolayınıza gelir. Şimdi bu tokanın içine onun gözü önünde en sevdiği mamalardan birini sıkıştırın; badem seviyorsa badem, cevize hastaysa ceviz, fındık manyağıysa fındık, elma için ölüp bitiyorsa elma. Sonra verin eline tokayı. Alacak eline içindeki mamaya ulaşmaya uğraşacak. Ya da kafese koyun fark etmez.

1626349379789.png

Günlük mamasının bir kısmını küçük bir buzdolabı poşeti içinde verin. Poşetin hem altı hem üstü düğümlenmiş olursa daha çok eğlenir.

Buzluk kaplarının içine mama doldurun, jelatinle kaplayın, önüne koyun. Jelatin şeffaf olduğu için gözü önündeki mamalara neden ulaşamadığı sorusu onu baya uğraştıracak. :)

Küçük kuşlara sebze meyve verirken, bunları uzun bir ipe geçirerek, kafeslerine sallanacak biçimde koyun. Meyve sebzeyi zapt edip, sallandırmadan yemeye çalışmak vakitlerini alacaktır. :)

Küçük karton kutuları asla atmayın. İçlerine bir sürü kağıt kırpıntısı ve mama gizleyin. Koyun kafesin üzerine. Bir foraging oyuncağı kuşunuza ilk defa tanıtıyorsanız, ilk önceleri içine mama koyduğunuzu göstermeniz gerekir unutmayın. Yine küçük kuşlar için, havucu, salatalığı ince uzun kesin ve kafesteki sopalarından birine yanlamasına bağlayın. Yiyecek az biraz görünüyor olmalı. Keten ip gibi parçalayabilecekleri bir ip kullanırsanız daha iyi. Jüt ipi büyük kuşlarda daha iyi..

1626349484690.png

İçi görünen bir kalemlik bulun ve kalemliğin dibine en sevdiği mamalardan koyun. Kuşunuz kalemliğin içindekilere ulaşmak için her tür yolu deneyecektir.

Bitmiş tuvalet kağıdı rulolarını asla atmayın. Bu ruloların içine mama koyup, başını sonunu katlayarak güzel bir foraging oyuncağı elde edebilirsiniz.

Küçük pet şişelerin içine bir sürü yiyecek koyun, ağzını kapatın. Onu da bir yere asın yada kuş çok büyükse (ara yada kakadu gibi) eline verin. Pet şişeyi parçalayıp içindekileri yemek için deli olacak. :D

Olayın mantığını kavramışsınızdır. Yiyeceklerini gizleyin! Ama kullandığınız malzemelerin ona zehirli olmayan, parçalayabileceği şeylerden oluşmasına dikkat edin! Bunun dışında yurtdışında piyasada satılan foraging oyuncaklar da var. Bunlardan sipariş edebilirsiniz. Ama plastik olanlar dışında, geri kalan oyuncakları rahatlıkla evinizde üretebilirsiniz..

Bir Jako papağanının, bonibon paketi içindeki bademe ulaşmaya çalışırken ki fotoğrafı; :)

1626349701969.png

Son olarak önemli bir not yazayım: Foraging beslenmeye kuşunuz kafesine, çevresine ve size alıştıktan sonra geçin. Bunu tavsiye etmemin nedeni, kuşlardan kaynaklı değil, en vahşi kuş bile foragingle beslenir, çok da sever. Bunu önermemin tek nedeni siz, evcil insanların çuvallama ihtimali. :D Biliyorum çünkü, çoğu kişi kuşunun hemen kutuları açıp içinden mama yemeye geçeceğini zanneder, yada benden nefret eder mi mamasını gizlersem türü düşüncelere kapılır. Onun için sıranız şu olsun: Önce ele alıştırma, sonra güven verme ve birbirinizi tanıma, genel beslenme alışkanlıklarını değiştirme (en azından onu çekirdekten koparma), baktınız aranız iyi, ancak ondan sonra foraging beslenme... ;)

Aşağıda yurt dışında piyasada satılan bazı foraging oyuncaklardan örnekler var:

1626349944819.png 1626349957812.png 1626349964625.png1626349971170.png 1626349977820.png 1626349983685.png1626349988374.png

Keyifli bir konu olduğunu düşünüyorum. Umarım faydası olur. İyi günler. :giggle:
 
Son düzenleme:

Doğanay Y. 

Yönetici
iyikus.com Yetkilisi
Katılım
3 Tem 2017
Mesajlar
25,383
Çözümler
127
Yaş
33
Konum
Ankara
bunu ben muhabbet için denedim ancak korktular ve yanaşmadı :(
 

Taha Aktaş 

Yönetici
Moderatör
Katılım
11 Ara 2020
Mesajlar
2,312
Çözümler
56
Konum
Bolu

Siz yulafı verdiğinizde bu kadar iştahlı yiyor mu? :) Çabaladıktan sonra amacına ulaşmak sadece insanları değil tüm canlıları mutlu ediyor. Bizim çabalamasına gayret etmemizde ki amaç da yukarıda yazıyor zaten..
 

minikmichael

Forum Sakini
Katılım
31 Ocak 2021
Mesajlar
492
Konum
İstanbul
Karton ürünleri kafese koymak bana çok doğru gelmiyo. Kuşlarım kartonu ufak ufak parçalayıp yiyomuş gibi oynuyorlar ama gagalarından düştüğünü göremeyince tedirgin oluyorum.
 
Üst